Wie een kachel heeft met een schoorsteen moet ervoor zorgen dat de afvoergassen goed naar buiten kunnen worden afgevoerd. De beste manier om dat te doen is de schoorsteenveger minimaal één keer per jaar langs te laten komen om het schoorsteenkanaal te laten vegen.
Huur een goede schoorsteenveger in
Het kanaal wordt na verloop van tijd vuil door achterblijvende stukjes teer en as. Maar ook de rommel van vogels kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Weet waar je rekening mee moet houden en huur een goede schoorsteenveger in. Bekijk de schoorsteenveger offerte
De klassieke manier van een schoorsteen vegen
Een schoorsteen vegen kan op twee manieren worden gedaan: van bovenaf en van onderaf. De traditionele manier om de schoorsteen te vegen gebeurt vanaf het dak. Voordat de schoorsteenveger het dak op gaat zorgt hij ervoor dat er aan de onderzijde van de schoorsteen voldoende voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat er aswolken de woning in vliegen tijdens het reinigen. Daarna zal hij met een ladder naar boven klimmen. Aan de bovenzijde van de schoorsteen worden eerst eventuele schoorsteenkappen of vogelweringen verwijderd om zonder belemmeringen bij het schoorsteenkanaal te kunnen.
Het vegen van de schoorsteen gebeurt met een zware kogel, waar een harde borstel aan is bevestigd. Die kogel zit aan een touw. De schoorsteenveger laat de kogel helemaal tot onderaan in het schoorsteenkanaal zakken. Daarna wordt hij langzaam weer naar boven getrokken, met op en neergaande bewegingen. De haren van de borstel maken daarbij de wand van het rookkanaal schoon. Alle teerresten en asdeeltjes die aan de wand vastgeplakt zitten raken los. Daardoor kan de rook weer ongehinderd naar buiten vliegen. Tenslotte worden vogelweringen en schoorsteenkappen weer goed vastgezet. Aan de onderkant van de schoorsteen wordt alle rommel opgeruimd. Je kunt dan weer een jaar lang de kachel of de open haard gebruiken.
Een schoorsteen vegen van binnenuit
Er zijn redenen waardoor het niet mogelijk is om de schoorsteen vanaf de bovenzijde te vegen. Soms zijn de weersomstandigheden te gevaarlijk om met een ladder op het dak te klimmen. Maar er zijn ook bouwkundige oorzaken waarom de schoorsteenveger ervoor kiest om van binnenuit te werken. Voordat hij kan beginnen met vegen zal de schoorsteenveger eerst de kachel verwijderen, want hij heeft vrije toegang tot het rookkanaal nodig. Ook worden er voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat er as in de woning komt.
Het vegen gebeurt met een ronde borstel met harde haren, die op een flexibele stok van ongeveer anderhalve meter zit. Die borstel wordt in het rookkanaal gestoken en op en neer bewogen. Daardoor laten teerresten en asdeeltjes op de wand van het rookkanaal los. Telkens als de borstel maximaal in het rookkanaal is gestoken wordt er een flexibel verlengstuk aan de stok gekoppeld. Op die manier kan de borstel steeds hoger in het rookkanaal worden gestoken. Als de borstel na verloop van tijd bovenaan de schoorsteen is gekomen is het rookkanaal gereinigd en kan de flexibele stok worden verwijderd. Daarna wordt alle rommel opgeruimd en kan de kachel weer worden aangesloten.
Vogelnesten
Schoorsteenkanalen raken niet alleen verstopt door teer en as, maar ook door de resten van vogelnesten. Vogels maken graag aan de bovenzijde van het rookkanaal een nest, omdat ze daar veilig zijn voor roofvogels. Die nesten bestaan meestal uit wat takken en veertjes, maar er zijn ook vogels die complete bouwwerken op de schoorsteen bouwen. Sommige vogels maken nesten die wel anderhalve meter diep in het rookkanaal kunnen zitten. Ze zitten vaak erg vast en er kan een speciale boor nodig zijn om de vogelnesten uit de schoorsteen te verwijderen. Om te voorkomen dat er opnieuw vogels gaan nestelen zijn er vogelweringen verkrijgbaar, die bovenop het rookkanaal worden gezet. De schoorsteenveger kan die monteren.
Wanneer moet de schoorsteenveger langskomen?
In principe kan een schoorsteenveger het hele jaar langskomen om de schoorsteen te vegen. Het is echter verstandig om hem in het tweede deel van de zomer te laten komen. Het is niet overal toegestaan om vogelnesten te verwijderen als jonge vogeltjes nog niet zijn uitgevlogen. In de tweede helft van de zomer zijn alle nesten gegarandeerd verlaten. Vaak is het weer dan nog goed genoeg om veilig het dak op te kunnen. Wacht bij voorkeur niet tot diep in het najaar om de schoorsteen te laten vegen. De schoorsteenveger heeft het dan erg druk. Hij wordt dan door veel mensen gebeld, omdat die de kachel aan willen steken.
Specialisaties van de schoorsteenveger
Een schoorsteenveger doet veel meer dan alleen het schoonmaken van het rookkanaal. Een belangrijke taak is het controleren van de staat van het rookkanaal. Dat wordt in eerste instantie op het oog gedaan. Maar als je denkt dat er iets mis is kan er een inspectie worden gedaan met een camera. De schoorsteenveger laat dan een cameraatje aan een touw of op een stok door het rookkanaal gaan. Op de beelden is precies te zien of het rookkanaal nog helemaal gaaf is. Als je wilt kun je de beelden van de inspectie bij de schoorsteenveger opvragen.
Schoorsteenvegers kunnen daarnaast allerlei specialisaties hebben. Er zijn schoorsteenvegers die de dakgoten kunnen reinigen en repareren. Anderen zijn bevoegd om de ventilatiekanalen van de luchtverversingssystemen schoon te maken. Er zijn ook schoorsteenvegers die een rookkanaal kunnen vernieuwen of een complete schoorsteenrenovatie uit kunnen voeren. Sommige specialisten kunnen de ketels van een gasverwarming een onderhoudsbeurt geven en tegelijk het schoorsteenkanaal schoonmaken. Kijk op de website van jouw schoorsteenveger of hij eventuele extra werkzaamheden aan je schoorsteen mag uitvoeren. Omdat het vegen van een schoorsteen een lastige klus is wordt er meestal afgeraden zelf je schoorsteen te vegen, maar om op de ervaring van een schoorsteenveger te vertrouwen.
Schoorsteenveger in de buurt zoeken
Als een schoorsteenveger langs moet komen is het handig als je iemand uit de buurt inhuurt. Anders zal een te groot deel van het tarief bestaan uit voorrijkosten. Vervolgens moet je voor jezelf bedenken of je een schoorsteenveger wilt hebben die vanaf het dak werkt of een schoorsteenveger die het schoonmaken van binnenuit doet. Kwalitatief zijn er geen verschillen in de resultaten, maar wellicht wil je per se dat de schoorsteenveger ook de conditie van de schoorsteen van buiten controleert. Om een schoorsteenveger te vinden volg je het volgende stappenplan.
1. Schakel je netwerk in
Om een schoorsteenveger in de buurt te vinden gebruik je je netwerk. Dat kan op allerlei manieren: door te bellen, appen, via Twitter, Facebook, of andere social media. Met wat geluk is er iemand in je netwerk die met veel tevredenheid gebruik maakt een schoorsteenveger. Misschien is deze methode wat ouderwets, maar mond op mond reclame werkt uitstekend. Als je van iemand de naam van een schoorsteenveger hebt gekregen kun je hem opbellen en een afspraak maken. Het is wel netjes als je de schoorsteenveger vertelt hoe je aan zijn naam komt. Zoeken via internet is wat lastiger, omdat er veel schoorsteenvegers zijn die geen eigen website hebben.
2. Check het keurmerk
Als het via je netwerk niet is gelukt om een schoorsteenveger in de buurt te vinden kun je alsnog proberen om iemand via internet te vinden. Houd er rekening mee dat er ook beunhazen tussen de schoorsteenvegers zitten. Die vermelden vaak dat ze erkend zijn door de overheid. Dat is logisch, want dat is iedereen die zichzelf inschrijft als schoorsteenveger. Die erkenning zegt echter niets over het vakmanschap. Je hebt meer zekerheid als de schoorsteenveger lid is van de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB), een brancheorganisatie. De leden daarvan kunnen zich identificeren met een pas, die één jaar geldig is. De ASPB bevordert het vakmanschap van de leden en heeft een klachtencommissie, waar klanten terecht kunnen.
3. Zoek naar de beste prijs
Uit je zoektocht op internet vind je waarschijnlijk wel een paar schoorsteenvegers die lid zijn van de brancheorganisatie. Je moet dan op zoek naar iemand die je schoorsteen voor een fatsoenlijke prijs wil vegen. Sommige schoorsteenvegers rekenen € 30 en andere meer dan € 60. Zoek liefst iemand die ongeveer in het midden van die prijsrange opereert. Er zijn ook schoorsteenvegers die met goedkope abonnementen werken. Zo kan je besparen op de kosten van een schoorsteenveger. Dat kun je wel doen, maar niet de eerste keer. Je moet immers eerst ervaren of je tevreden bent over de werkwijze van de door jou geselecteerde schoorsteenveger.
4. Laat een offerte uitbrengen
De laatste stap voordat je een schoorsteenveger definitief de opdracht geeft om je schoorsteen te vegen is dat er een offerte moet worden uitgebracht. Spreek samen een prijs af en maak ook afspraken over eventuele extra werkzaamheden. Daarbij kun je denken aan het schoonmaken van de dakgoot, het inspecteren van de schoorsteen, het verwijderen van vogelnesten, een camera-inspectie, etc. Het is goed om die afspraken schriftelijk vast te leggen.
5. Het veegbewijs
Het laatste waar je aan moet denken is het veegbewijs. Het is belangrijk dat de schoorsteenveger dat aan je geeft nadat de schoorsteen is geveegd. Meestal geldt de factuur als veegbewijs, maar er zijn ook schoorsteenvegers die daar een apart bewijsje voor hebben. Het veegbewijs bevat de datum van het vegen. Je hebt dit nodig als er een brand uitbreekt. Je kunt ermee bij de verzekering bewijzen dat je de schoorsteen op tijd hebt laten vegen.
Wil je precies weten wat voor Schoorsteen Vegen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Schoorsteen Vegen specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Schoorsteen Vegen specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Schoorsteen Vegen Offertes, Gratis!