Welke laadpaal heb ik nodig? Dit is een hele relevante vraag als je in het bezit bent van een elektrische auto en van plan bent om een laadpaal aan te schaffen. De keuze van een laadpaal hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, je elektriciteitsinstallatie, het laadvermogen en de accucapaciteit van je auto.
Passende keuze
Om tot een goede en passende keuze te komen is het belangrijk om onderzoek te doen naar de laadpalen die worden aangeboden. Om antwoord te krijgen op de vraag ‘welke laadpaal heb ik nodig’, kun je hieronder alvast meer informatie vinden. Bekijk de laadpaal offerte
Laadpaalvermogen
Ben je in het bezit van een elektrische auto, dan moet je auto opgeladen worden om er gebruik van te kunnen blijven maken. Je kunt kiezen voor opladen aan huis of gebruik maken van een openbare laadpaal. Thuis laden heeft als voordat is dat je de auto kunt laten staan terwijl je zelf iets anders aan het doen bent of als je slaapt. Bij een openbare laadpaal ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van het laadpunt en de tijd die je hebt om op het laden te wachten. Om antwoord te krijgen op de vraag ‘welke laadpaal heb ik nodig?’, moet je weten wat het laadvermogen van je auto is. Laadpalen komen namelijk in verschillende soorten vermogen: 3.7 kW, 7.4 kW, 11 kW en 22 kW.
De 11 kW laadpaal
Je vraagt je af: ‘welke laadpaal heb ik nodig?’ Een 11 kW laadpaal is een gangbare laadpaal en is ideaal voor thuisgebruik of voor het laden van je auto op het werk. De meeste elektrische auto’s kunnen tot 11 kW laden. Met 11 kW laadpalen kun je daarom op het maximale vermogen laden. Een 11 kW laadpaal laadt met 230V en 16 ampère. Voor deze manier van laden heb je een 3 fase aansluiting nodig. Dit is een aansluiting op basis van krachtstroom. De meeste huizen hebben standaard geen 3 fase aansluiting, al wordt het wel steeds meer toegepast in nieuwbouwhuizen. Heb je zonnepanelen op je dak, dan is er hoogstwaarschijnlijk een 3 fase aansluiting aanwezig.
De 22 kW laadpaal
Het gehaaste leven van tegenwoordig vraagt om snelle oplossingen. Dit geldt ook voor het laden van elektrische auto’s. Een 22 kW laadpaal heeft veel vermogen en kan je auto sneller opladen dan een 11 kW laadpaal. Een 22 kW laadpaal maakt gebruik van 3 fase op basis van 3×32 ampère. Deze is niet standaard aanwezig in woningen en moet daarom geïnstalleerd worden. De installatie van een 3×32 ampère aansluiting kan wel oplopen tot €1.000. Houd ook rekening met een verhoging van je vastrecht. Hoewel je snel kunt laden, is het dus ook een flinke investering. Bij het beantwoorden van de vraag ‘welke laadpaal heb ik nodig?’, is het kostenaspect ook belangrijk.
Wallbox of laadpaal
Een wallbox en een laadpaal doen hetzelfde, namelijk het opladen van een elektrische auto. Het verschil is de manier waarop ze bevestigd zijn. Een laadpaal is daadwerkelijk een paal die in de buurt van je elektrische auto geplaatst wordt. Een wallbox is een kast die aan de muur wordt bevestigd en je auto van stroom voorziet.Doordat beide varianten dezelfde functionaliteiten hebben, is de keuze tussen een laadpaal of wallbox voornamelijk afhankelijk van je eigen voorkeur en de ruimte die je rondom je woning beschikbaar hebt. Vaak zie je deze zogenaamde wallbox variant laadpaal in de garage.
Auto opladen via het stopcontact
Het antwoord op de vraag ‘welke laadpaal heb ik nodig?’ kan een laadpaal zijn, maar een goedkoper alternatief is het opladen van je auto via het stopcontact. Dit kun je doen door de auto rechtstreeks aan te sluiten op een gewone wandcontactdoos, maar hierbij heb je wel een grotere kans op brandgevaar dan met een laadpaal. Een veiligere manier is om te kiezen voor een mobiele laadpaal of mobiele laadkabel. Hierop zit een kastje die de stroom reguleert, waardoor het brandgevaar afneemt. Mobiele laadpalen zijn over het algemeen goedkoper dan vaste laadpalen.
Voordelen en nadelen opladen via het stopcontact
Je auto opladen via het stopcontact heeft voor- en nadelen. Door rechtstreeks op het stopcontact aan te sluiten, bespaar je de kosten voor het plaatsen van een laadpaal. Kies je voor een mobiele laadpaal, dan ben je hiervoor wel een bedrag kwijt, maar deze is over het algemeen lager dan vaste laadpalen. Als je thuis laadt, heb je bovendien geen kosten voor het laden bij openbare laadpunten, wat vaak duurder is dan thuis laden. Het nadeel van opladen via het stopcontact is dat de laadkabel heel heet kan worden en er brandgevaar bestaat. Met een mobiele laadkabel wordt dit gevaar gereduceerd. Ook kun je geen andere zware elektrische apparaten gebruiken als je je auto oplaadt via het stopcontact. De kans is aanwezig dat door de grote belasting de stoppen doorslaan.
1 fase en 3 fase laadpalen
Er is onderscheid te maken tussen twee soorten aansluitingen voor laadpalen: 1 fase laadpalen en 3 fase laadpalen. De elektriciteitsaansluiting bepaalt gedeeltelijk het antwoord op de vraag ‘welke laadpaal heb ik nodig?’. 3 fase laadpalen maken gebruik van krachtstroom en heeft een andere aansluiting van 1 fase laadpalen. 1 fase laadpalen hebben een vermogen van 3.7 kW of 7.4 kW en 3 fase laadpalen een vermogen van 11 kW of hoger.
Meer vermogen betekent dat er sneller geladen kan worden.
1-fase en 3 fase aansluiting herkennen
In de meest woningen is een 1 fase elektriciteitsaansluiting te vinden. Deze kun je herkennen aan 2 draden die in de meterkast samenkomen, een 230V draad en een nuldraad. De 1 fase aansluiting heeft een vermogen van 35 à 40 ampère. 1 fase is niet altijd genoeg meer in deze dagen waarin steeds meer elektrische apparaten worden gebruikt. Meterkasten worden daarom omgebouwd naar 3 fase aansluitingen met meer vermogen. Een 3 fase aansluiting heeft in totaal 4 draden, waarvan drie 230V draden en een nuldraad. Een 3 fase aansluiting heeft drie keer zoveel vermogen als een 1 fase aansluiting.
Laden met een 3 fase aansluiting
Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘welke laadpaal heb ik nodig?’, moet je eerst bepalen hoe snel je wilt kunnen laden. Wil jij jouw elektrische auto opladen met een snelle 11kW of 22 kW laadpaal, dan heb je een 3 fase aansluiting nodig. Weet je niet zeker of je een 3 fase aansluiting hebt, dan kun je dit op een paar manieren zelf nagaan. Heb je een slimme meter in je meterkast, dan staat op de display wat voor aansluiting je hebt. Dit kan 230V zijn, wat duidt op een 1 fase aansluiting, of 3x 220/230V of 380/400V, wat duidt op een 3 fase aansluiting. Je kunt ook je energierekening erbij pakken. Hierop staat vaak de capaciteit van je aansluiting aangegeven. Kom je er niet uit, dan kun je ook contact opnemen met je energieleverancier.
AC-laden of DC-laden
Je elektrische auto opladen kan op verschillende manieren, zoals thuis opladen, op je werk of bij openbare laadpalen. Bij het voorzien van de laadpaal van stroom wordt gebruik gemaakt van wisselstroom. De wisselstroom die wordt geleverd door de laadpaal wordt door de auto omgezet naar gelijkstroom. Deze manier van laden wordt AC-laden genoemd. Een snellere manier van laden is waarbij wisselstroom al in de laadpaal wordt omgezet naar gelijkstroom. Dit wordt ook wel DC-laden genoemd. DC-laden is duurder dan AC-laden, want het vraagt meer capaciteit van het netwerk en ook de aanschaf van deze laadpalen is duurder.
Installatie van een laadpaal
Nadat je hebt besloten welke laadpaal het wordt en daarmee antwoord hebt op de vraag ‘welke laadpaal heb ik nodig?’, is de volgende stap de installatie. Je kunt het installeren van een laadpaal zelf doen of uitbesteden. Hoewel het natuurlijk goedkoper is om de laadpaal zelf te installeren, is het wel belangrijk dat je kennis hebben van elektrische installaties. Je gaat namelijk aan de slag met hoge voltages en als het mis gaat, kan dit ernstige gevolgen hebben. Soms is het daarom beter om te investeren in een goede en veilige installatie door een professionele installateur. Vraag in ieder geval meerdere offertes op, zodat je de prijzen met elkaar kunt vergelijken.
Laadtijd
Onderdeel van het antwoord vinden op de vraag ‘welke laadpaal heb ik nodig?’, is het achterhalen hoe lang het duurt om je elektrische auto op te laden. De snelheid van het laden is afhankelijk van enkele factoren, zoals de accugrootte en het laadvermogen. Als je een elektrische auto hebt met een grote accu, dan zal deze meer tijd nodig hebben om volledig op te laden dan een elektrische auto met een kleine accu. Ook het laadvermogen heeft invloed op de laadtijd. Laad je je elektrische auto met een vermogen van 3.7 kW, dan zal dit langer duren dan met een vermogen van 11 kW.
Laadtijd berekenen
Om de laadtijd te bepalen die je elektrische auto nodig heeft om op te laden, kun je gebruik maken van een eenvoudige berekening. Voor de berekening heb je de accucapaciteit van je auto nodig en het laadvermogen. Vervolgens deel je de accucapaciteit door het laadvermogen. Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto met een accucapaciteit van 74 kW en gebruik je een laadpaal van 11 kW, dan is de berekening 74 kW gedeeld door 11 kW. Het resultaat is de laadtijd die jouw auto nodig heeft bij de genoemde omstandigheden. In dit geval is de laadtijd 6 uur en 43 minuten.
Offerte
Met een eigen laadpaal kun je makkelijk je auto opladen!Wil je precies weten wat voor laadpaal aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare laadpaal specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de laadpaal specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste laadpaal Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 48 | Elektricien Verbouwkosten.com 04:10
- Verbouwen 22 | Elektra Verbouwkosten.com 06:05
Externe bronnen:
Bekijk de laadpaal offerte ►