Wil je in jouw woning met een plat dak de ruimte eronder van meer licht voorzien, dan is een lichtkoepel glas de perfecte manier om dit te doen. Door een lichtkoepel valt er meer licht in de ruimte, waardoor deze prettiger is om te gebruiken en in te verblijven. Ook zorgt een lichtkoepel ervoor dat de ruimte groter lijkt door de lichtinval.
Verschillende opties
Lichtkoepels zijn beschikbaar in allerlei soorten en maten, zodat er altijd wel een lichtkoepel is die bij jouw woning en je wensen past. Ontdek meer over lichtkoepels, de verschillende opties, hoe je een lichtkoepel moet onderhouden en hoeveel deze kost. Bekijk de lichtkoepel offerte
Soorten lichtkoepels
Een lichtkoepel is verkrijgbaar in verschillende variant, waarbij de vorm, de grootte en het materiaal bepaald kan worden. Zo heb je een lichtkoepel in een platte en bolle variant, maar is het ook mogelijk om een ronde, vierkante, rechthoekige of zelfs een piramidevormige koepel te selecteren.
Daarnaast kunnen lichtkoepels uit verschillende materialen worden gemaakt, zoals acrylaat, polycarbonaat of een lichtkoepel glas. Ieder materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Ook een combinatie van materialen is mogelijk. Lichtkoepels van acrylaat en polycarbonaat worden hierbij het meest gekozen.
Lichtkoepel acrylaat
Een lichtkoepel van acrylaat wordt ook wel een plexiglas lichtkoepel genoemd. Acrylaat is een materiaal dat wel 10 tot 15 keer sterker is dan een lichtkoepel glas, maar juist weer minder sterk van polycarbonaat. Het is een goedkope optie als je een dakkoepel wilt plaatsen, want je bent minder kwijt aan een lichtkoepel van acrylaat dan een lichtkoepel van polycarbonaat of glas.
Acrylaat is verkrijgbaar in een doorzichtige variant of een matte, melkwitte uitvoering. De matte uitvoering heeft als voordelen dat deze meer privacy heeft en zorgt voor diffuus licht, waardoor het geen schaduwen binnen creëert. Daarnaast absorbeert de matte variant de warmte beter.
Lichtkoepel polycarbonaat
Polycarbonaat is een heel sterk materiaal dat wel 200 tot 250 keer sterker is dan een lichtkoepel glas. Het materiaal is vrijwel onbreekbaar en geeft daarmee extra veiligheid. Kies je voor een dakkoepel van polycarbonaat, dan heb je dus te maken met een hele sterke dakkoepel die tegen een stootje kan.
Dit materiaal is net als bij de acrylaat variant verkrijgbaar in een doorzichtige en een melkwitte variant, waarbij de melkwitte variant ook dezelfde voordelen heeft als eerder genoemd. Doordat de polycarbonaat lichtkoepel van een heel sterk materiaal is gemaakt, is deze ook duurder in de aanschaf dan een variant gemaakt van acrylaat.
Lichtkoepel glas
Kies je voor een lichtkoepel glas, dan weet je zeker dat je een hele mooie en elegante dakkoepel op je huis plaatst. Het glas van dit type dakkoepel is in een vlakke lichtkoepel of licht gebogen optie verkrijgbaar. Om ervoor te zorgen dat er een optimale isolatie is, is de combinatie van isolerende glas en een isolerende omkadering aan te raden.
Ook bij glas kun je kiezen uit een doorzichtige of melkwitte variant, waarbij de melkwitte variant meer privacy biedt. Een lichtkoepel glas is wat minder sterk dan acrylaat of polycarbonaat en daarnaast ook wat duurder in de aanschaf.
Lichtstraat
Als je veel licht in een ruimte wilt creëren, kun je ervoor kiezen om meerdere lichtkoepels glas aan elkaar te verbinden. Deze aaneenschakeling van lichtkoepels wordt ook wel een lichtstraat genoemd.
Om een lichtstraat te realiseren worden in één frame meerdere lichtkoepels geplaatst. Deze lichtkoepels kunnen vaak ook geopend worden om goed te kunnen luchten. Doordat een lichtstraat veel groter is dan een enkele lichtkoepel, is ook de prijzen voor het plaatsen van een lichtstraat hoger.

Aanvullende mogelijkheden
Naast materiaal en vorm kunnen er ook extra opties gekozen worden om een lichtkoepel nog makkelijker en prettiger in gebruik te maken. Voor extra veiligheid is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor inbraakwerend glas of barrièrestangen die voorkomen dat inbrekers via de lichtkoepel naar binnen kunnen komen.
Een lichtkoepel zorgt voor veel lichtinval, maar kan in de zomer ook zorgen voor extra warmte en storende zonnestralen in de ruimte. Met zonwering speciaal voor dakkoepels kun je dit tegengaan, waarbij de zonwering zowel aan de binnenkant als buitenkant geplaatst kan worden. Met een afstandsbediening kan de zonwering bediend worden. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om de koepel met een afstandsbediening te openen of het openen zelfs via een timer te laten verlopen.
Zelf plaatsen of laten plaatsen
Ga je de lichtkoepel zelf plaatsen of laat je dit over aan een professionele partij? Als je zelf handig bent en geld wilt besparen, dan is het zelf plaatsen van een lichtkoepel een interessante optie. Let er daarbij op dat je voldoende aandacht besteed aan de afdichting om vochtproblemen te voorkomen.
Met behulp van EPDM, bitumen en waterdichte kit kun je de lichtkoepel glas waterdicht afwerken. Als je niet zo handig bent is, het inschakelen van een dakdekker aan te raden. Een ervaren dakdekker zorgt ervoor dat het plaatsen snel en goed gebeurt. Ook kan hij of zij advies geven over de lichtkoepel die het meest geschikt is voor jouw woning.
Voordelen van een lichtkoepel glas
Een lichtkoepel glas in het dak van een woning heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt een lichtkoepel voor extra licht door het dak in de ruimte eronder, waardoor de ruimte beter bruikbaar is en de woning aantrekkelijker wordt gemaakt. Met een lichtkoepel glas heb je meer licht in een ruimte dan met een raam in de muur.
Het extra licht zorgt er bovendien voor dat je minder vaak een lamp aan hoeft te doen en je zo kan besparen op de energiekosten. Het extra daglicht via een lichtkoepel is daarnaast goed voor de gezondheid. Van voldoende licht krijg je een beter humeur en de warmte van de zon zorgt voor extra vitamine D, wat weer bijdraagt aan een betere gezondheid. Een gezonde en goed geventileerde omgeving is bovendien prettig om in te verblijven, want bewerkstelligd kan worden met een lichtkoepel die open kan.
Nadelen van een lichtkoepel glas
Bij een lichtkoepel glas moeten ook enkele nadelen worden genoemd. Extreme weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een lichtkoepel beschadigd. Zo kan het voorkomen dat door een zeer hevige hagelbui de lichtkoepel kapot gaat. Lichtkoepels geven inbrekers daarnaast een extra mogelijkheid om een huis binnen te dringen. Met behulp van inbraakwerend glas of barrièrestangen kan voorkomen worden dat ze binnen kunnen komen via het dak.
Heb je een enkelwandige lichtkoepel, dan kan er bij veel verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur condens in de lichtkoepel ontstaan. Dit is natuurlijk niet zo’n mooi gezicht. Bij een dubbelwandige lichtkoepel heb je geen last van condensvorming.
Isolatiewaarde
Een lichtkoepel glas moet goed geïsoleerd zijn. Hoe goed een lichtkoepel glas geïsoleerd is, hangt samen met het glas dat wordt gekozen, het aantal lagen waaruit de lichtkoepel bestaat en de dikte van de wand. Een lichtkoepel glas voorzien van isolatieglas zorgt voor de beste isolatie.
Kies daarnaast uit een lichtkoepel met twee of meer lagen, ook wel schalen genoemd, voor een betere isolatie. De wand kan enkel, dubbel of driedubbel zijn, waarbij een enkelwandige lichtkoepel matig isoleert, een dubbelwandige goed isoleert en een driedubbel lichtkoepels voor de beste isolatie zorgt.
Onderhoud
Een lichtkoepel heeft niet zoveel onderhoud nodig. Wel heeft een lichtkoepel glas meer last van weersinvloeden, omdat deze meer wordt blootgesteld aan het weer dan bijvoorbeeld een gewoon raam. Maak de lichtkoepel daarom eens in de zoveel tijd schoon om bijvoorbeeld groene aanslag te voorkomen.
Bij het schoonmaken is het belangrijk dat je eerst de lichtkoepel afspoelt, voordat je deze met een natte, zachte doek of spons afneemt. Gebruik nooit een droge doek of een schuursponsje, want deze laten krassen achter. Het beste kan voor de reiniging een mild en natuurlijk schoonmaakmiddel worden gebruikt. Voor het verwijderen van groene aanslag zijn speciale sprays beschikbaar.
Kosten
Hoeveel je voor een lichtkoepel glas betaalt, hangt af van de keuzes die je maakt met betrekking tot het materiaal, de afmeting en de plaatsing. Laat je de lichtkoepel glas plaatsen, dan ben je uiteraard meer kwijt dan als je dit zelf doet. Daarnaast kan een lichtkoepel met goede isolatie meer kosten dan een matig geïsoleerde lichtkoepel.
Een kleine en goedkope lichtkoepel begint bij een prijs vanaf 75 euro, maar kunnen wel oplopen tot meerdere duizenden euro’s als je kiest voor een grote lichtkoepel met extra opties. Om de prijs voor jouw lichtkoepel glas te bepalen, is het verstandig om bij meerdere aanbieders een offerte op te vragen en de prijzen met elkaar te vergelijken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Daklicht aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Daklicht specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Daklicht specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Daklicht Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk de lichtkoepel offerte ►