Veel mensen willen meer daglicht in huis hebben. Bijvoorbeeld omdat een ruimte erg donker kan zijn, waardoor je er minder vaak gaat zitten, of gewoon om meer voordelen te kunnen halen uit daglicht in vergelijking met verlichting van lampen. Een handige oplossing voor het naar binnen halen van meer daglicht, is een lessenaarsdak lichtstraat.
Lessenaarsdak lichtstraat
Een lessenaarsdak lichtstraat is ideaal voor een aanbouw of een overkapping die nog niet voldoende daglicht naar binnen laat. De donkere ruimte wordt dankzij de lessenaarsdak lichtstraat omgetoverd tot een plek die aangenamer en comfortabeler aanvoelt. Een lessenaarsdak lichtstraat laat namelijk extra veel daglicht binnen, waardoor zelfs de meest donkere en kleine ruimte tot een comfortabele plek met veel licht kunnen worden omgebouwd. Bekijk de lichtstraat offerte
Wat is een lichtstraat precies?
In een serre of aanbouw wordt vaak een lichtstraat gebruikt voor het creëren van een lichtere ruimte met meer daglicht. De lichtstraat wordt in dit geval bijna altijd op een plat dak gebruikt. Een lichtstraat laat meer licht binnen dan alleen een normaal raam en geeft tegelijkertijd de ruimte vaak de indruk wat groter te zijn.
Ramen
Lichtstraten kunnen voorzien zijn van ramen die geopend kunnen worden om naast daglicht ook gelijk extra frisse lucht binnen te laten. De ramen kunnen in dit geval handmatig of elektrisch geopend worden. Jaloezieën of zonwerend glas kunnen worden toegevoegd wanneer er te veel licht naar binnen valt, of wanneer je graag wat meer privacy wilt creëren. Het maakt in principe niet uit wat voor type lichtstraat je hebt om te kiezen voor ramen die geopend kunnen worden of om zonwering of zonwerend glas toe te passen.
Natuurlijk licht
Lichtstraten hebben natuurlijk als grote voordeel dat je kunt besparen op de kosten voor licht. Er valt namelijk meer natuurlijk licht naar binnen, waardoor je minder elektrisch licht nodig hebt. Bij het gebruik van materialen als isolerend veiligheidsglas worden ook de kosten van het verbruik van warmte verlaagt, omdat er meer zonlicht de constructie binnen kan komen. Lichtstraten zijn te vinden in zowel commerciële als residentiële gebouwen. Het zonlicht zorgt hierdoor voor een comfortabelere en gezondere binnen atmosfeer voor zowel wonen als werken.

Een lessenaarsdak lichtstraat
Veel lichtstraten die gebouwd worden, worden in de vorm van een lessenaarsdak gebouwd. De lichtstraten worden in dit geval vaak direct tegen de gevel aan geplaatst. Vaak bevindt de lessenaarsdak lichtstraat zich boven de woonkamer of boven de keuken. In dit geval moet de lessenaarsdak lichtstraat de uitbreiding van het huis zo licht mogelijk maken. Daarnaast zie je een lessenaarsdak lichtstraat ook erg veel terug bij een serre of veranda. Maar wat is een lessenaarsdak nu eigenlijk precies?
Enkel dakvlak
Een lessenaarsdak is een type dak dat slechts één dakvlak of dakrand heeft. Het wordt aangeraden om een helling tussen 5 en 15 graden aan te houden bij het plaatsen van een lessenaarsdak. Hierdoor is de ene kant van het dak dus wat hoger dan de andere, waardoor water dat op het dak valt op een natuurlijke wijze van de lichtstraat af kan lopen. Een lessenaarsdak heeft als voordeel dat het ook direct tegen een muur geplaatst kan worden, waardoor het dak perfect aansluit op de gevel. Een lessenaarsdak kan in verschillende maten en doorsneden worden geleverd.
De uitstraling van een lessenaarsdak lichtstraat
Een lessenaarsdak lichtstraat ziet er voornamelijk zeer luxe uit en staat eigenlijk mooi op ieder huis. Het biedt een strak uiterlijk en een moderne look. Voornamelijk als je een nieuwe aanbouw hebt is het aan te raden om een lessenaarsdak lichtstraat te overwegen, niet alleen voor de extra lichtinval, maar ook voor de mooie uitstraling. Een lessenaarsdak lichtstraat zorgt daarnaast ook voor een mooi geheel en laat de aanbouw netjes bij de rest van de woning passen. Daarnaast werkt een lichtstraat op een plat dak ook erg goed, en zorgt ook voor een mooie eenheid.

Voordelen en nadelen van een lichtstraat in het algemeen
De voordelen van het plaatsen van een lichtstraat zijn erg uiteenlopend. Een lichtkoepel heeft naast al deze voordelen ook een paar nadelen, welke we ook in dit artikel zullen behandelen. We beginnen met het op een rijtje zetten van alle voordelen van een lichtstraat in het algemeen, zodat je zelf kunt beslissen of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Duurzaam en mooi
Het eerste voordeel van een lichtstraat is dat het er erg aantrekkelijk uitziet. Een lichtstraat zorgt voor een elegant en luxueus gevoel. Dit verhoogt het aanzien van de woning. Door je aanbouw een mooie afwerking met een lichtstraat te geven, kun je ook gelijk de waarde van je woning verhogen. Een ander voordeel is dat je met een lichtstraat soms de energiekosten van de woning kunt verlagen. Dit komt doordat een lichtstraat vaak samengesteld is uit isolerend veiligheidsglas, waardoor de lichtstraat erg goed isoleert.
Meer daglicht
Een voordeel wat zeker niet in het rijtje mag ontbreken is natuurlijk de toevoeging van meer daglicht. Een lichtstraat laat meer natuurlijk licht binnen in een constructie. Daglicht heeft een goed effect op ons bioritme en zorgt ervoor dat mensen zich gezonder, productiever en creatiever voelen. Het dakontwerp met een lichtstraat vergroot ook gelijk de ruimtelijke indruk van het huis, wat vooral in kleinere ruimtes erg voordelig is. Met uitzondering van het af en toe wassen van de ramen, vergt een lichtstraat verder bijna geen onderhoud. Tenslotte zorgen lichtstraat voor meer licht dan ramen aan de zijkanten van het huis.
Nadelen
De nadelen van een lichtstraat hebben voornamelijk te maken met de plaatsing. Een lichtstraat wordt voornamelijk op platte daken geplaatst. Het plaatsen van lichtstraten op platte daken is een stuk makkelijker dan het plaatsen van lichtstraten op schuine daken. Een lichtstraat wordt dan ook voornamelijk gebruik voor overkappingen of uitbouwen. Een ander nadeel van een lichtstraat zijn de kosten. De kosten voor het plaatsen van een lichtstraat zijn vaak hoger dan het plaatsen van een gewone lichtkoepel of dakraam.
Waarom kiezen voor een lessenaar lichtstraat?
Aan een lessenaar lichtstraat zitten enkele specifieke voordelen verbonden. Natuurlijk heb je ook te maken met de voordelen van een lichtstraat in het algemeen, maar er zijn er nog een paar extra. Een van de voordelen is dat je inkijk kunt voorkomen. De lichtstraat wordt tenslotte op het dak geplaatst, waardoor je enkel van bovenaf naar binnen kunt kijken en niet meer via de zijkant. Een lessenaarsdak lichtstraat heeft daarnaast een erg strakke afwerking die heel mooi staat in moderne huizen.
Meer opties
Nog een voordeel is dat je zelf de hoek van de helling kunt bepalen bij een lessenaarsdak lichtstraat. Door de helling van de lichtstraat is een lessenaarsdak lichtstraat onderhoudsvriendelijker dan een platte lichtstraat. Het water loopt er tenslotte vanzelf af. Je kunt verder ook zelf bepalen of je een vierkante of rechthoekige lessenaarsdak lichtstraat laat plaatsen.

Het onderscheid tussen een lessenaarsdak lichtstraat en een vlakke lichtstraat
Er is een onderscheid tussen een lessenaarsdak lichtstraat en een vlakke lichtstraat, ondanks hoezeer ze op elkaar lijken. Het grootste verschil is voornamelijk dat een lessenaarsdak lichtstraat lichtelijk opstaand geplaatst wordt. Hierdoor ontstaat er ook een lichte helling. Om ervoor te zorgen dat regenval zachtjes van het glas afstroomt, wordt een vlakke lichtstraat doorgaans ook op een zeer lichte helling van 3 tot 6 graden geplaatst. Men spreekt van een lessenaarsdak lichtstraat als de helling groter is dan 6 graden.
Geïsoleerd of ongeïsoleerd glas
Zowel geïsoleerde als ongeïsoleerde lichtstraat zijn mogelijk. De geïsoleerde versie mag je op een huis bevestigen. Omdat deze lichtstraat is voorzien van geïsoleerd glas, houdt deze soort de warmte beter vast dan een lichtstraat met ongeïsoleerd glas. De tweede soort, een ongeïsoleerde lichtstraat, is geschikt voor gebruik op buitenverblijven zoals overkappingen. Deze soort kan bijvoorbeeld worden aangeboden met enkelvoudig gelaagd veiligheidsglas en houdt geen warmte vast. Dat de lichtstraat geen warmte vasthoudt is in dit geval niet erg, aangezien de lichtstraat buiten geplaatst wordt.
Waar kun je een lessenaarsdak lichtstraat plaatsen?
We hebben het al even gehad over de plaatsing van een lessenaarsdak lichtstraat. Verschillende soorten daken kunnen van een lessenaarsdak lichtstraat voorzien worden. De glasstructuur kan namelijk gebruikt worden bij vrijwel elk type constructie. Denk aan huizen met aanbouwen, serres en kantoren, maar ook aan medische voorzieningen, winkels en spoorweghaltes. Licht dat van buiten naar binnen komt is heel gewenst, vooral bij een uitbouw. Het kan ook een toevoeging zijn op een aanbouw met al veel natuurlijk licht, zoals bij een veranda lichtstraat. De woonkamer is echter ook een aantrekkelijke locatie voor een lessenaarsdak lichtstraat.
Wel of geen opstand?
Als je een lessenaarsdak lichtstraat laat plaatsen, kun je voor wel of geen opstand kiezen. Vaak wordt een opstand niet automatisch aangebracht of geleverd. Een lessenaarsdak lichtstraat wordt wel lichtelijk opstaand geplaatst, maar je kunt altijd kiezen voor een grotere opstand. De opstand moet wel passen binnen een aantal parameters. Zo moet de opstand bijvoorbeeld niet te hoog zijn, aangezien de dakbedekking boven de lichtstraat dan niet meer netjes aangebracht kan worden. Bespreek een grotere opstand daarom ook altijd een met een specialist.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Daklicht aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Daklicht specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Daklicht specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Daklicht Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de lichtstraat offerte ►