Ben je aan het kijken naar een lichtstraat voor jouw woning? Dan kom je er al snel achter dat er een groot aantal opties beschikbaar zijn. Iedere optie zorgt ervoor dat je de lichtstraat beter aan de woning aan kunt passen en nieuwe voordelen kunt behalen. Een van de opties waar je naar kunt kijken is een lichtstraat zelfbouw. Voordat je hiermee aan de slag kunt, is het wel belangrijk dat je weet waar je allemaal rekening mee moet houden en welke werkzaamheden erbij komen kijken. Bekijk de lichtstraat offerte
Wat is een lichtstraat?
Een lichtstraat is een lang framewerk, welke bestaat uit een groot aantal ramen. Deze ramen zijn op een rij gemonteerd en zijn gekoppeld aan het frame. Over het algemeen wordt een lichtstraat in een hoek van 15 graden op het dak geplaatst. De lichtstraten worden voornamelijk gebruikt bij platte daken, zodat er meer zonlicht binnen kan komen in de ruimte. Dat gezegd, lichtstraten komen ook voor op “normale” daken die schuin staan.
Zelfbouw
De lichtstraat zelfbouw is een variant waarbij je de volledige lichtstraat zelf in elkaar zet, waardoor je veel keuzemogelijkheden hebt en de lichtstraat volledig aan de situatie aanpast. Je zorgt er hiermee voor dat jij altijd voldoende licht hebt en geen lampen aan hoeft te zetten.
Waarom kiezen voor een lichtstraat zelfbouw?
Een lichtstraat zelfbouw kan jouw woning veel voordelen opleveren. Een van de redenen waarom mensen voor een lichtstraat kiezen, is de luxe uitstraling die je hiermee krijgt in de woning. Je hebt hiermee namelijk een geheel andere uitstraling dan wanneer je bijvoorbeeld voor een dakkapel kiest.
Lichtbronnen
Daarnaast heb je altijd voldoende licht in de ruimte. De horizontale ligging zorgt er namelijk voor dat het licht goed verspreid wordt, waardoor jij geen andere lichtbronnen meer nodig hebt. Jij kunt dus al jouw werkzaamheden weer uitvoeren in deze ruimte, zonder dat je hierbij te maken krijgt met veel schaduwen. Het wooncomfort gaat hiermee aanzienlijk omhoog.
Zelf naar wens maken
Als laatste heb je zelf alles in de hand bij een zelfbouw lichtstraat. Je kunt zelf kiezen waar je deze plaatst en hoe deze er uit ziet. Helemaal bij een lichtstraat plat dak heb je hier veel opties. Jij zorgt er hiermee dus voor dat je jouw woning helemaal naar wens krijgt.
De materialen die je nodig hebt voor jouw lichtstraat
Wanneer je een lichtstraat zelfbouw wilt plaatsen, moet je goed bekijken welke materialen er nodig zijn om de volledige constructie en het eindresultaat te realiseren. Er zijn een aantal materialen die daarbij niet mogen ontbreken. Je hebt hierbij als eerste de keuze tussen glas of kunststof.
Glas
Als je voor glas hebt gekozen, zijn er een groot aantal glassoorten om naar te kijken. Hierbij let je voornamelijk op de specificaties van iedere glassoort. Ook is het belangrijk om de randen van je lichtstraat op het soort glas toe te spitsen, want verschillende soorten glas hebben andere breedtes nodig. Glas is vaak lastiger om zelf mee te werken dan kunststof.
Kunststof
Als je voor kunststof kiest, moet je ook goed op de specificaties letten. Je wilt immers dat je voldoende lichtinval krijgt voor jouw woning. Let daarbij ook op de reflectie van zonlicht. Hoewel je voldoende licht in de woning wilt krijgen, wil je niet gehinderd worden door het licht als je de werkzaamheden uitvoert in jouw woning. Kunststof is wel makkelijker om zelf te plaatsen, omdat het iets beter tegen een stootje kan. Ook kan het makkelijker bijgesneden worden als de afmeting toch niet helemaal klopt.
Hierop kun je letten bij het plaatsen van een lichtstraat zelfbouw
Het kiezen van een lichtstraat zelfbouw is niet eenvoudig. Je wilt zelf natuurlijk deze klus tot een goed einde kunnen brengen. De enige manier waarop dit mogelijk is, is als je weet wat er allemaal moet gebeuren. Zo niet, dan is het vaak beter om toch ervoor te kiezen een professional in te huren en zeker te weten dat het goed gebeurt.
De afmetingen
Een lichtstraat zelfbouw moet de juiste afmetingen hebben. Het is daarom belangrijk dat je eerst bekijkt hoe groot jouw dak is en welke afmetingen van de lichtstraat hier het beste bij passen. Deze afmetingen kun je laten vaststellen door een professional, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Zorg er hierbij wel voor dat je de afmetingen zo nauwkeurig mogelijk maakt, waardoor je voorkomt dat de lichtstraat te groot of te klein wordt. Dit is ook nodig om te weten hoeveel materialen je precies moet inslaan, want voor een lichtstraat overkapping heb je vaak minder nodig dan een in het dak.
De kwaliteit van de materialen
De materialen moeten te allen tijde van goede kwaliteit zijn voorzien. Het is daarom belangrijk dat je goed oplet welke materialen je aanschaft. Je moet niet alleen kwaliteit in huis halen, maar het materiaal ook aanpassen op hoeveel onderhoud je kunt en wilt uitvoeren. Zo zorg je namelijk voor een langere levensduur. Met de juiste kwaliteit krijg je ook een beter resultaat. Ook hier geldt weer: als je niet zeker weet wat de beste kwaliteit is, dan is een lichtstraat zelfbouw misschien beter om juist uit te besteden.
De keuze van het glas
Bij een lichtstraat zelfbouw moet je ook goed opletten welk glas je erin plaatst. Als je niet voor een kunststof oplossing hebt gekozen, moet je een keuze maken tussen verschillende soorten glas. Iedere variant heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen, waardoor de afweging verandert. Kies altijd voor minstens HR++ glas voor de beste isolerende werking. Daarnaast zijn er glassoorten die voor extra zonwering zorgen. Zo heb je toch voldoende lichtinval, maar word je ook niet verblind tijdens de dag.
De werkzaamheden zelf uitvoeren of uitbesteden?
Als je de lichtstraat zelfbouw wilt plaatsen, moet je een goede afweging maken of je zelf deze werkzaamheden kan uitvoeren. Hierbij ga je vooral bij jezelf na of je goed genoeg kunt klussen en of je verstand hebt van de materialen die je hiervoor gebruikt. Helemaal omdat je aan het dak werkt, wil je zeker weten dat alles goed is vastgezet en is gemonteerd. Een lekkage kan snel gebeurd zijn en als de lichtstraat niet goed is vastgezet loop je het risico op instorting bij hevige regen of sneeuw. En dat kost je uiteindelijk heel veel meer dan wat je bespaart.
Toch maar uitbesteden?
De meeste mensen kiezen er echter voor om alles uit te besteden, omdat deze specialist veel ervaring heeft met de plaatsing en daarom ook voor de gewenste eindresultaten kan zorgen. Hierdoor weet je zeker dat jouw lichtstraat goed gemonteerd is en er geen lekkages ontstaan. Ook is de lichtstraat vaak sneller gemonteerd dan wanneer je de werkzaamheden zelf uitvoert. Je zit dus minder lang met een gat in je dak en je weet zeker dat alles goed wordt geplaatst.
De kosten voor een lichtstraat zelfbouw
Een lichtstraat zelfbouw is niet goedkoop. De materialen die hiervoor gebruikt worden, zijn over het algemeen duurder dan wanneer je voor een dakkoepel kiest. Zonder materialen kun je ook geen lichtstraat bouwen, dus deze kosten heb je altijd. Reken hier ook bij dat je altijd resten over zult houden en dat je liever te veel hebt dan te weinig, zodat je niet tussentijds terug naar de winkel moet.
Gereedschapskosten
Daarnaast moet je de juiste gereedschappen aanschaffen als je zelf met de werkzaamheden aan de slag gaat. Als je deze gereedschappen al wel hebt, dan zal deze kostenpost niet bestaan. Daarentegen moet je wel rekening houden met gebruikskosten, iets wat je niet hoeft te doen als je een specialist inschakelt. De specialist heeft deze gereedschappen in huis en zal de gebruikskosten wel doorrekenen, maar je hoeft zelf niet op pad voor een vervangend apparaat waar nodig. Door dit alles kan er sneller begonnen worden.
Arbeidskosten
Mocht het allemaal niet zo lekker lopen, of maak je een fout die je niet zelf op kunt lossen? Dan moet je alsnog een vakman inhuren. Omdat de klus dan ingewikkelder is geworden dan wanneer de vakman van het begin af aan bezig kon zijn, kan dit snel duurder worden. De specialist rekent tevens een bepaald uurtarief, die dan bij het uiteindelijke bedrag voor deze klus worden opgeteld. Als je meteen een specialist inhuurt, zul je vaak dus goedkoper uit zijn dan wanneer je aan zelfbouw doet.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Daklicht aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Daklicht specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Daklicht specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Daklicht Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de lichtstraat offerte ►