Mastiek werd vroeger vaak gebruikt als dakbedekking voor platte of licht hellende daken. Tegenwoordig zijn er betere alternatieven als dekbedekking voor je platte dak. Het is daarom verstandig om je mastieken dakbedekking te vervangen voor een ander soort dakbedekking. Bekijk de mastiek dak offerte ►
Wat is een mastiek dak?
Mastiek is een teerachtige dakbedekking. Het materiaal wordt gewonnen uit de fabricage van lichtgas uit steenkool en bestaat verder uit zand, vulstof en koolteerpek. Hiervan worden rollen gemaakt die op platte daken kunnen worden geplaatst met behulp van vloeibaar pek en een gasbrander.
Veel oudere huizen zijn nog voorzien van een mastiek dak. Sinds eind jaren 70 mag mastiek echter niet meer gebruikt worden als dakbedekking. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun mastiek dakbedekking te vervangen voor andere soorten dakbedekking.
Hoe herken je een mastiek dak?
Weet je niet zeker of jouw dak ook nog bedekt is met mastiek? Je herkent een mastiek dak aan het materiaal van de geplakte rollen. Bij mastiek zit er een laag houtzaagsel op zodat het niet aan elkaar kan plakken. Zie je een grijsachtige beschermlaag, dan is de kans groot dat het geen mastiek is maar bitumen dakbedekking.
In sommige gevallen is het lastig te zien wat voor materiaal er op jouw dak ligt. Twijfel je? Vraag dan een professionele dakdekker voor advies.
Waarom gebruiken we geen mastiek meer?
In eerste instantie werd er gedacht dat mastiek de perfecte oplossing was als dakbedekking van je platte dak. Tegenwoordig weten we dat mastiek eigenlijk helemaal niet geschikt is. Daar zijn verschillende redenen voor.
Niet weerbestendig
Mastiek is erg gevoelig voor verschillende weersomstandigheden. Hoge temperaturen en ultraviolette straling in de zomer zorgen er voor dat de teerachtige dakbedekking vloeibaar wordt, terwijl de dakbedekking door vrieskou in de winter juist hard, brokkelig en broos wordt. Dit herhaaldelijke proces leidt tot gaten en scheuren in het materiaal, waardoor een mastiek dak eigenlijk helemaal niet zo waterdicht is als in eerste instantie werd gedacht.

Gevaarlijk voor de gezondheid
De voornaamste reden dat mastiek niet meer gebruikt mag worden, is omdat het verhitten ervan schadelijk is voor je gezondheid. Door het materiaal te verhitten komen er namelijk giftige dampen en kankerverwekkende stoffen vrij.
Vervanging van je mastieken dakbedekking is daarom aan te raden. Heb je nog een mastiek dak, dan is deze immers ook al meer dan 40 jaar oud. Na zo’n lange periode zijn bijna alle soorten dakbedekking wel aan vervanging toe.
De vervanging van een mastiek dak
Voor een mastiek dak vervangen heb je deze keuze uit een aantal veelvoorkomende materiaalsoorten, namelijk bitumen, EPDM en PVC.
Bitumen dakbedekking
De populairste dakbedekking voor platte daken is bitumen dakbedekking. Dit dakleer is de directe opvolger van mastiek en wordt gewonnen uit aardolie. Bitumen dakbedekking is relatief goedkoop, zeer waterdicht en gemakkelijk om mee te werken. Doordat bitumen tegenwoordig voor het grootste gedeelte bestaat uit gerecycled materiaal is het ook nog eens een duurzame keuze als vervanging van je mastiek dak.
Een nadeel van bitumen dakbedekking is dat het minder goed bestand is tegen uv-straling. Het materiaal kan na verloop van tijd uitdrogen waardoor de kans op lekkages groter wordt. Ook heeft bitumen geen lange levensduur: na 10 jaar moet je vaak een nieuwe laag bitumen laten aanbrengen.
Je kan er voor kiezen om de bitumen rechtstreeks over de mastiek aan te brengen. Breng dan een nieuwe isolatielaag als scheidingslaag aan. Om problemen in de toekomst te voorkomen is het echter verstandiger om de mastiek eerst te verwijderen en daarna pas de bitumen dakbedekking aan te brengen.
EPDM dakbedekking
Een ander alternatief voor mastiek op je platte dak is EPDM dakbedekking. EPDM wordt ook wel dakrubber genoemd. Het is een synthestische, zeer elastische rubbersoort met een lange levensduur. EPDM verzekert je van 100% waterdichte dakbedekking doordat het naadloos kan worden aangebracht. Door de hoge elasticiteit is EPDM bovendien goed bestand tegen temperatuurschommelingen waardoor de kans op scheurtjes of andere beschadigingen klein is.
Let op: verwijder ook altijd eerst de oude mastiek voordat je de EPDM aanbrengt. Om tijd te besparen is het misschien verleidelijk om je nieuwe dakbedekking rechtstreeks over de mastiek aan te brengen. Op mastieken daken ligt alleen vaak een laagje grind wat voorkomt dat het materiaal onder invloed van hoge temperaturen vloeibaar wordt. Hierdoor is de ondergrond niet vlak genoeg om de EPDM dakbedekking direct overheen te plaatsen. Investeer dus voldoende tijd voor het verwijderen van de mastiek voordat je met de EPDM aan de slag gaat.
PVC
Ook PVC is een optie als vervanging van je mastiek dak. PVC dakbedekking wordt direct verlijmd op de ondergrond. Net als EPDM is PVC een elastische soort dakbedekking. PVC gaat alleen iets minder lang mee: afhankelijk van de kwaliteit van plaatsing is de gemiddelde levensduur zo’n 15 tot 40 jaar. Hiervoor geldt: hoe dikker de folie, hoe langer de dakbedekking meegaat. De prijs van PVC ligt daarom ook iets lager.
Groendak
Het meest duurzame alternatief voor een mastiek dak is een groendak. Naast dat het er een stuk natuurlijker uitziet, heeft het ook een isolerende werking. Daarnaast zorgt het voor een vlottere afvoer van regenwater. Houd er wel rekening mee dat een groendak een van de duurdere opties is voor de vervanging van je mastiek dak.
Zelf mastiek vervangen?
Vanwege de gezondheidsrisico’s is het niet aan te raden om het mastiek vervangen zelf te doen, ook al heb je ervaring met dakwerken. Schakel in plaats daarvan een vakman in voor het verwijderen van je mastiek dakbedekking. Hij of zij heeft voldoende vakkennis en efficiëntie om de klus goed en bovendien snel te klaren. Wil je toch besparen op de kosten, dan kun je de nieuwe dakbedekking eventueel wel zelf plaatsen.
Een mastiek dak repareren
Het lijkt misschien een goedkope oplossing, maar het is geen goed idee om je mastiek dak te repareren. De nadelen van mastiek wegen niet op tegen deze kostenbesparende, tijdelijke oplossing. Verwijder je mastiek dakbedekking en plaats een nieuwe, duurzamere soort dakbedekking.

Verwijderen en afvoeren van mastiek
Vergelijkbaar met asbest brengt het verwijderen van mastiek gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het weghalen en afvoeren van je oude dakbedekking. Ook hiervoor kun je het best een professioneel dakdekker inschakelen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste dakrenovatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de mastiek dak offerte ►