Hier zie je alle vragen en antwoorden over de Nieuwbouwhulp©.
Wat heb ik aan de Nieuwbouwtool©?
Het is het meest complete pakket van ons met alle informatie en tools voor mensen die een nieuwbouwhuis willen gaan (laten) bouwen. Deze vragen staan centraal: ‘waar moet ik beginnen?’, ‘Wat gaat alles kosten?’ en ‘Is er niet een simpel compleet stappenplan waarbij ik stap voor stap aan de hand wordt genomen hierin?’
Wat is het verschil tussen de Nieuwbouwtool© en de Verbouwtool©?
De Nieuwbouwtool© en de Verbouwtool© zijn 2 verschillende producten. De calculator van de Nieuwbouwtool© is daarmee ook totaal anders dan de calculator van de Verbouwtool©.
Concreet voorbeeld: De kosten van het bouwen van een fundering en begane grondvloer zit in de Nieuwbouwtool©. Dit zit niet in de Verbouwtool©. De calculator rekenmodellen zijn naast dit voorbeeld op circa 100 punten verschillend. Daarnaast zijn ze anders opgebouwd zodat ze simpel te gebruiken zijn. Hierdoor kunnen ook niet-technische mensen ze makkelijk invullen.
Wat heb ik aan de calculator in de Nieuwbouwtool©?
Wij horen dat deze tool erg helpt bij mensen met nieuwbouwplannen. Vaak worden kosten deels vergeten en/ of te laag ingeschat. Het is zo zonde en (meer dan) vervelend als het tijdens uitvoering duurder en anders wordt dan vooraf gedacht. Niks geeft complete zekerheid maar wij hebben de ervaring dat een gedegen calculatie veel ergernissen later kan voorkomen.
Moet ik echt alles invullen?
Nee, je hebt in enkele ogenblikken een indicatie van de nieuwbouwkosten. Door het invullen van de bovenste regels (oppervlaktes en aantal ruimtes) krijg je live de totaalkosten te zien. Dit is dus erg snel en simpel.
Hoe kan het dat ik maar zo weinig hoef in te vullen voor een complete berekening van de kosten?
De Nieuwbouwtool© is zo slim dat hij daarmee zelf de kosten bepaald voor het complete huis. Alle meest gemaakte keuzes voor materialen en afwerkingen worden automatisch meegenomen. Tevens worden de meest gebruikte bouwtechnische oplossingen gekozen en daarvan worden de kosten berekend.
Ik wil de aannames zelf doen, hoe kan dat?
Je krijgt volledig toegang tot alle onderdelen van de kostenberekening. Deze calculatie van de kosten van een compleet nieuwbouwhuis kun je helemaal naar wens verder verfijnen. Wil je liever stucwerk op de wanden in de badkamer in plaats van tegels? Dan kan dat. Wil je een luxe houten parketvloer in de woonkamer en een gietvloer in de keuken? Dan kan dat. Op deze manier kun je alles zelf verder verfijnen voor de meest nauwkeurige berekening van alle kosten van jouw huis.

drs R.J. (Rob) de Groot
Directeur Stichting BouwGarant
Wat is BVO?
BVO staat voor bruto vloeroppervlakte. Dit zijn alle m² vloeroppervlakte van een gebouw van alle bouwlagen samen. Zelfs de oppervlakte van de constructiemuren in het horizontale vlak zijn hierin opgenomen. De gewenste vloeroppervlakte van de woning die in de Nieuwbouwhulp gevraagd wordt, is BVO.
Wat is NVO?
NVO staat voor netto vloeroppervlakte. Dit zijn alle m² vloeroppervlakte van alle ruimte in een gebouw van alle bouwlagen samen. Hierin is de oppervlakte van de muren in het horizontale vlak niet opgenomen. Het zijn dus feitelijk de m² waar jezelf kunt lopen.
Dus wat is het verschil bruto vloeroppervlakte (BVO) en netto vloeroppervlakte (NVO)?
Het verschil is dus de oppervlakte van de muren. Bij BVO wordt de doorsnede van de oppervlakte van de muren meegenomen en bij NVO niet. Wanneer men spreekt over een woonkamer van 30 m² is het NVO 30 m². Het BVO van de woonkamer is wat meer (bv 33 m²) omdat je de doorsnede van de oppervlakte van de muren mee moet rekenen. In de regel is NVO 10% minder dan het BVO, dus een huis van 140 m² BVO is 126 v NVO. Deze 126 m² is overigens een goed gemiddelde van een nieuwbouwwoning die vaak gekozen wordt. Bij interesse is hierover te lezen in de norm (NEN 2580) maar voor de Nieuwbouwhulp berekening is het meer dan voldoende om te weten.
Wat is BVO onderbouw?
BVO onderbouw staat voor bruto vloeroppervlakte van de onderbouw. Dit zijn de m² vloeroppervlakte van laag 1/ de benedenverdieping. Hierin wordt ook de oppervlakte van de constructiemuren in het horizontale vlak zijn hierin opgenomen.
Wat is funderingsoppervlakte?
De funderingsoppervlakte is meestal gelijk aan de BVO onderbouw. Bij een ‘normaal huis’ is dit bijna nooit het geval. Wanneer de woning op de hogere verdiepingen groter wordt (in vloeroppervlakte) zal er wellicht een dragende constructie (bijvoorbeeld kolommen) moeten worden gemaakt. Deze moeten natuurlijk ook gefundeerd worden. Op dat moment is het funderingsoppervlakte groter dan de BVO onderbouw.
Waarom kan ik de oppervlakte van de overige ruimtes niet aanpassen?
Deze oppervlakte van de overige ruimtes is een zogenaamde rondtelling. Heel versimpeld: als alle ruimtes behalve de overige ruimtes 100 m² zijn, en het totale huis 150 m², dan moeten de overige ruimtes wel 50 m² zijn. Dit kan zijn 1 ruimte van 50 m² of 2 van 25 m² of bijvoorbeeld 5 van 10 m². Je geeft het totaaloppervlakte in op tabblad 1, en de optelling van de regels bovenaan tabblad 2 is tevens dit oppervlakte. Zo klopt het vloeroppervlakte van de woning altijd.
Hoe zit het met de BTW bij het kopen van grond?
Bij het kopen van grond geldt soms wel en soms geen BTW, bekijk hier op de site van de belastingdienst wat van toepassing is in jouw situatie. Op bouwgrond zit vaak wel BTW. De levering van andere onbebouwde grond dan een bouwterrein is altijd vrijgesteld van btw. Bij twijfel adviseren we altijd van het hoge tarief uit te gaan.
Kan ik besparen door ze zelf te doen?
Ja, je kunt kiezen tussen ‘zelf doen’ of ‘laten doen’. Bijvoorbeeld: bij de afwerkingen ‘stuccen en schilderen door mijzelf’, wordt er bedoeld dat je zelf de laatste afwerking doet. Het stucwerk wordt altijd gedaan door een stucadoor, aangezien in nieuwbouwwoningen zo goed als nooit ‘zelf’ wordt gestuct. Het schilderen is natuurlijk wel iets wat veel mensen zelf doen. Vandaar dat dit een keuzemogelijkheid is.
Wat is ‘gevelfactor’?
Dit is de verhouding tussen gevels en de m² BVO. Het voordeel van deze wijze van werken is wel dat de berekening ook al een goede indicatie geeft wanneer je nog niet de hoeveelheid m² gevels weet (dit is de totale oppervlakte van de gevels inclusief de oppervlakte van de gevelopeningen, dus echt de schil om het huis). De formule is dus m² gevels/ m² BVO. Deze gevelfactor kun je aanpassen als je precies weet hoeveel m² gevels je hebt. Met dit werkelijke aantal m² gevels wordt je berekening nog nauwkeuriger!
Wat is ‘verhoudingsgetal gevelopeningen’?
Dit is de verhouding tussen gevelopeningen en de complete gevel. Het voordeel van deze wijze van werken is wel dat de berekening ook al een goede indicatie geeft wanneer je nog niet de hoeveelheid m² gevelopeningen weet (Dit is de oppervlakte van de kozijnen plus oppervlakte deurkozijnen plus oppervlakte eventuele schuifpui/ openslaande deuren). De formule is dus m² gevelopening/ m² gevel. Dit verhoudingsgetal gevelopeningen kun je aanpassen als je precies weet hoeveel m² gevelopeningen je hebt. Met dit werkelijke aantal m² gevelopeningen wordt je berekening nog nauwkeuriger!
Wat is ‘verhoudingsgetal binnenwandopeningen’?
Dit is de verhouding tussen binnenwandopeningen en de complete oppervlakte aan binnenwanden. De formule is dus m² binnenwandopeningen/ m² binnenwanden.
Wat is ‘verhoudingsgetal binnenwand oppervlak’?
Dis is de verhouding tussen het binnenwandoppervlakte en het bruto vloer oppervlakte. De formule is dus m² gevelopening/ m² gevel.
Wat is ‘verhoudingsgetal dakoppervlak’?
Dit is de verhouding tussen de oppervlakte van het dak (gemeten over het dak heen, dus schuin bij dakpannen) en de oppervlakte van de bruto vloer oppervlakte van de onderbouw (benedenverdieping). De formule is dus m² gevelopening/ m² BVO onderbouw.
Wat wordt bedoeld met ‘tellen mag ook’?
De Nieuwbouwhulp werkt met veel Verhoudingsgetallen om de berekening heel snel en makkelijk te kunnen maken. Als je meer tijd hebt en een tekening waarvan je m² kunt tellen, biedt de Nieuwbouwhulp ook de mogelijkheid om deze hierop nauwkeuriger te maken. Je telt exact de m² (bijvoorbeeld 160 m² binnenwandoppervlakte incl deuropeningen) en deelt die door het bruto vloeroppervlakte (bijvoorbeeld 150 m² bruto vloer oppervlakte) waardoor de deling in de Nieuwbouwhulp nauwkeuriger is voor jouw woning. (bijvoorbeeld 160 m² binnenwandoppervlakte incl deuropeningen/ 150 m² bruto vloer oppervlakte = 1,07)
Wat is het verschil tussen de pull-down menu’s in de Nieuwbouwhulp waar de woning berekend wordt en de opties op het einde?
In de pull-down menu’s in de Nieuwbouwhulp waar de woning berekend wordt zie je veelal alternatieven voor de materialen. Zo kun je als gevelsteen een dure of een goedkope steen kiezen. Feit is dat er wel altijd een steen nodig is. Dat is de reden dat deze gekozen kan worden in de Nieuwbouwhulp zelf waar de woning berekend wordt.
Opties die vaak bij een nieuwbouw woning overwogen worden. Deze worden meestal als opties gezien (zoals een trekhaak bij een auto) waarvan men nog wilt beslissen of ze er wel of niet gaan komen. Deze opties hoef je niet te kiezen om de woning bruikbaar te maken. Het zijn echt extra’s die een woning niet ‘nodig heeft om te functioneren als woning’. Vandaar dat ze buiten de ‘standaard’ kosten van de nieuwbouwwoning vallen en echt apart inzichtelijk zijn gemaakt in de opties onder aan de Nieuwbouwtool.
Wat doe ik met een aanbouw, serre, kelder, garage of tuinhuis?
Mocht je een aanbouw, serre, kelder, garage of tuinhuis bij het huis willen, dan kunnen deze ook toegevoegd worden. Deze aanbouw, serre, kelder, garage of tuinhuis vul je onderaan bij de ‘opties’ in. Zo worden ook deze kosten in de berekening meegenomen.
Wat kosten specials zoals een zwembad, hogere aanbouw, extra badkamer, extra schuur of meerdere aanbouwen?
Het doel van de Tool is om op een betrouwbare makkelijke manier de kosten van het huis te bepalen en als we iedere ‘mogelijke aanpassing/ uitbreiding’ zouden moeten opnemen dan wordt het kosten model misschien wel 10.000 rekenregels lang. De werkbaarheid van de Tool zou hiermee dusdanig in het gedrang komen (voor al die mensen die die specials niet nodig hebben) dat we ervoor gekozen hebben om niet alles toe te voegen.
Je kunt deze kosten overigens wel invullen onder overige kosten. Zo zie je onderaan het model ‘Overige kosten 1’, ‘Overige kosten 2’ etcetera. Daar kun je alle specials toevoegen om toch een complete kosteninschatting te krijgen.
Waarom is zo veel beveiligd in mijn tool?
Sommige mensen willen zichzelf behoeden tegen fouten terwijl anderen juist alles zelf willen kunnen bepalen. De afgelopen jaren hebben we na een enquête tot deze deel beveiligde/deels onbeveiligde versie gekomen die het beste resultaat geeft.
Waarom zijn dan sommige zaken beveiligd? Sommige onderdelen worden actueel gehouden vanuit de backend en sommige berekeningen zorgen ervoor dat de verbouwkosten juist berekend worden en blijven. Op deze wijze kun je het beste en met meeste zekerheid zelf alle kosten makkelijk in beeld krijgen zonder direct te moeten vrezen dat ‘er iets stuk gaat’.
Schijnnauwkeurigheid
Sommige bouwers zouden het liefst ieder getal tot 3 cijfers achter de komma willen kunnen bepalen. De praktijk van aannemerij is dermate grillig dat het weinig zinvol is om hierop te focussen. Voorbeeld: het constructievloer materiaal kan natuurlijk wijzigen bij iedere nieuwbouwwoning. De aannemer (of architect) zal soms een ander materiaal kiezen die vaak in dezelfde bandbreedte valt. Dit zal echter niet veel voorkomen. De bouw is namelijk erg traditioneel en behalve mooie duurzame innovaties verandert er maar bar weinig in de bouwprincipes. Gezien de afrondingen, de meting van de m² (NEN 2580) en de delen die ook een aannemer wel of niet meerekent (de praktijk leert dat iedere aannemer zijn eigen methode heeft en een aanbestedingsbedragen vaak behoorlijk, tot wel 25% kunnen verschillend. Dit zorgt ervoor dat het niet veel zin heeft om te focussen op de laatste euro vanwege deze verschillende methodieken van calculeren van aannemers een veel ruimere bandbreedte heeft dan vaak gedacht wordt.
Waar moet ik dan wel op focussen?
Het is wel belangrijk om de woning begroting compleet te maken en hierbij niets over het hoofd te zien. Dus check en dubbel-check of je echt alles hebt meegenomen zoals tuin, aanbouw, al het sanitair, alle installaties (ook specials). Zaken die nu nog niet zeker zijn worden in de praktijk vaak vergeten waardoor later tegenvallers ontstaan.
Waarom maakten jullie de Nieuwbouwhulp en kan ik een voorbeeld zien?
We bekijken een >voorbeeld van het gebruiken van het rekenmodel van de Nieuwbouwhulp zodat je vooraf weet wat je nieuwbouwhuis gaat kosten. Tevens zie je waarom we mensen zo graag helpen met hun nieuwbouw woning!
Binnen 2 minuten weten wat jouw nieuwbouw woning kost?

