Het wel of niet nemen van een onderhoudscontract voor je huis is een persoonlijke keuze. Dus in principe is er geen goed of fout antwoord op de vraag: moet ik het wel of niet doen?
Een onderhoudscontract is een soort verzekering voor onderhoud.
Er zijn onderhoudscontracten verkrijgbaar voor bijna alle dingen in je huis, van cv ketels tot het behang. Sommige mensen hebben zelfs een contract waarmee alles in huis is gedekt qua service. Bekijk de onderhouds offerte
Wat is een onderhoudscontract?
Een onderhoudscontract is een soort verzekering waarmee je afspraken voor het uitbesteden van onderhoud aan je huis vastlegt. Van het oplossen van verstoppingen tot schilderen. Alles is mogelijk.
Waarom een onderhoudscontract afsluiten
Over het algemeen zijn verzekeringen erg populair in Nederland. Soms verbaas ik mezelf weleens als ik zie voor hoeveel verschillende dingen mensen een verzekering afsluiten.
Zelf ben ik namelijk niet een persoon die graag alles verzekert. Meestal sluit ik alleen een verzekering af bij de echt grote uitgaven van boven de 500 euro.
In principe kost een verzekering natuurlijk alleen maar geld totdat je er daadwerkelijk ook iets aan hebt.
Het bekendste voorbeeld zijn misschien wel de iPhones van tegenwoordig. Met een aankoopprijs van soms wel 1300 euro is het natuurlijk voor te stellen dat je deze wilt verzekeren tegen schade en diefstal. De kosten voor de verzekering ben je elke maand kwijt, maar als hij na 2 maanden stuk gaat, zul je toch blij zijn dat je verzekerd bent.
Zelf kan ik het me eigenlijk sowieso haast niet voorstellen dat je zoveel geld uitgeeft aan een telefoon. Wel kan ik het me goed voorstellen dat je veel geld uitgeeft aan een mooi huis met mooie materialen.
Een onderhoudscontract kan vooral fijn zijn als je zelf niet zo handig bent of bijvoorbeeld weinig tijd hebt voor het onderhoud van je mooie huis.
Hieronder vind je drie belangrijke punten voor het afsluiten van een onderhoudscontract voor je woning:
1. Hoe moet je het onderhoud melden?
Moet ik dit doen via WhatsApp, SMS, e-mail of telefoon?
Moet ik een heel uitgebreide fotoreportage sturen of is het minder gecompliceerd?
2. Wat is de reactie- en opvolgtijd?
Zijn ze er op tijd bij als er een eenvoudige of grote klus moet gebeuren?
3. Hoe lang duurt het voordat er daadwerkelijk iets wordt gedaan?
Komt er eerst iemand kijken, meten en controleren voordat het wordt gefixt?
Als dit zo is dan kun je jezelf afvragen of al dat gedoe wel zo handig is. Misschien is zelf doen een betere optie dan drie afspraken maken voordat het onderhoud is gebeurd.
Doen of niet?
Nogmaals, er is geen goed of fout antwoord op deze vraag. Sommige mensen vinden het prettig om de extra service van zo’n contract te hebben. Bijvoorbeeld ouderen die nog zelfstandig wonen, maar niet meer op ladders willen staan. Mensen in een rolstoel of met een andere lichamelijke beperking. Of als je gewoon van jezelf weet dat al die kleine klusjes jaren blijven liggen omdat je of niet handig bent, lui bent of helemaal niks hebt met klussen. Als je zelf handig bent of een handig familielid hebt, zoals een gepensioneerde vader of schoonvader, heeft een contract waarschijnlijk niet zoveel toegevoegde waarde.
In opkomst
In Nederland zijn onderhoudscontracten nog in opkomst. In Amerika zijn ze sinds jaren al populair. Dit komt vermoedelijk onder andere door de Home Owner Associations die daar regels opstellen voor de uitstraling van de woningen in een hele buurt. Als je er niet aan voldoet, kun je uit huis worden gezet. Evenals drukke levens waarbij echtparen meerdere kinderen hebben, twee of meer banen en sportactiviteiten van kinderen, etc. Dus weinig tijd en zin hebben om onderhoud te doen. De kosten hiervoor zijn dan wel honderden dollars per maand (en dit is natuurlijk het meest extreme voorbeeld). Maar dan heb je wel al het eventuele onderhoud uitbesteed aan zo’n bedrijf. Hierdoor heb je zelf nergens omkijken meer naar.
Verhaal Henk
Pas had ik het met Henk over een servicecontract voor zijn huurwoning. De volgende werkzaamheden werden in het contract genoemd:
- Stopcontacten vastzetten
- Scharnieren nakijken, vastzetten en onderhouden
- Verstoppingen oplossen
- Etc
Die laatse; ‘etcetera’ vond ik persoonlijk nogal boeiend, je moet ergens voor tekenen en dan staat er ‘etc’ bij. Je wilt natuurlijk graag wat specifieker hebben wat dat dan precies inhoudt.
In het geval van Henk was dit contract maar een paar euro per maand. Dan is het heel makkelijk om ja te zeggen.
Maar Henk vroeg zich echt af wat hij nou precies voor meerwaarde krijgt als hij dit ondertekent. En wat voor gedoe heb je ermee?
Het is dan wel maar een paar euro. Als je hier later eigenlijk relatief weinig uithaalt voor jezelf dan is het eigenlijk een beetje onzin.
Dit zijn de verschillende onderdelen van een huis die onderhoud nodig hebben:
- CV ketel onderhoud
- Dorpel kozijn vervangen
- Onderhoud kunststof kozijnen
- Schuifpui onderhoud
- Airco onderhoud
- Onderhoud houten vloer
- Onderhoud zonnepanelen
- Tuinonderhoud
tuinonderhoud
De kosten van tuinonderhoud bevinden zicht letterlijk tussen de 50 en 50.000 euro. Voor een plant met bak en zelf wat onderhoud doen in een stadstuintje ben je misschien een paar tientjes kwijt maar als je een complete tuinaanleg wilt op een perceel van 3.000 m² kun je aan tientallen duizenden euro’s nog niet genoeg hebben
Onderhoud woning
We weten allemaal dat het hebben van een eigen woning geld kost. Niet alleen om te verbouwen als we het kopen maar ook het onderhoud van je woning als je het eenmaal bezit. Dat wordt ook wel de exploitatie van je woning genoemd. Het exploiteren van een huis is de Core business van woningbouwverenigingen.
Kosten besparen op je woning
Daar is best wat van te leren! Bij een woningbouwvereniging zie je heel vaak kunststof kozijnen en nieuwe cv ketels. En dat is niet omdat ze veel geld hebben voor het onderhoud. Integendeel, ze doen dat om op lange termijn (meer dan 10 jaar) te besparen op de woningen.
Onderhoud huis
Het onderhoud van het huis is eigenlijk niets anders dan het onderhouden van de gebruikte materialen in je huis. Denk aan schilderwerk van de kozijnen, dakranden en meer houtwerk. Gevelreinigingen en voegwerk, maar ook het onderhouden van je cv-ketel.
Verkeerd bezuinigen
Een oude cv-ketel heeft veel onderhoud nodig, dus blijf niet te lang investeren in “oude installaties” die ook nog eens meer energie verbruiken. Het zou verkeerd bezuinigen zijn als je jarenlang geld blijft investeren in energieverspillende onderdelen van je woning. Investeer juist in nieuwe energiebesparende onderdelen en je gaat de kosten terugverdienen op de lange termijn. Dit komt omdat je op jaarbasis een vrij groot bedrag zult besparen.
Schildercontract afsluiten
Dit is een type abonnement dat schilders graag willen introduceren in de markt. Persoonlijk zou ik hier alleen voor kiezen als je zelf niks aan het schilderwerk doet. Omdat je dan zeker weet dat de uitstraling van je woning piekfijn in orde blijft en er geen problemen met houtrot ontstaan.
Onderhoud woning
Veel onderdelen van je huis hebben onderhoud nodig, net zoals het onderhoud voor een bedrijf. Dat zorgt voor kosten maar waar gaan nu het meeste kosten “in zitten”? Dat zijn de kozijnen.
De onderhoudskosten van de kozijnen zijn vooral afhankelijk van het materiaal van de kozijnen, want houten kozijnen moet je om de 3 tot 6 jaar schilderen (of bijwerken). Bij de overweging voor kunststof kozijnen kan dit het keuzebepalende argument zijn. En de kosten vallen mee tegenwoordig, zie link.
Schilderen kozijnen
Een schilderbeurt van een rijwoning uitbesteden is een paar honderd euro, maar voor een grote vrijstaande woning met flinke houten dakoverstekken moet je al snel aan een paar duizend euro denken. Hier zitten de kosten van steigermateriaal en een naloopronde bij.
Een onderhoudsbeurt van de CV ketel kun je met een contract regelen maar ook gewoon telkens zelf uitbesteden. Dat geeft meer risico maar is op lange termijn vaak goedkoper (dit is natuurlijk altijd het effect voor de verkoper van verzekeringen, want dat is het in feite).
Belasting en verzekering
Ook de kosten voor gemeentebelasting en verzekering zijn kosten die je moet meenemen in je jaarkosten plaatje. Zo komt er als steeds meer een compleet beeld van de kosten voor je woning! De heffingen verschillen behoorlijk per gemeente en dat zijn vaak toch behoorlijke kosten. Informeer hiernaar om tegenvaller te voorkomen.
Energie verbruik huis
De energiekosten zijn een grote aanslag op het maandelijks budget voor veel gezinnen. Je kunt een begin maken met besparen door zorgvuldig gebruik van de verwarming en verlichting in huis. Maar die kosten zijn vooral te beperken door het huis isoleren van dak, gevel en vloer als dat nog niet gedaan is.

Onderhoud van je woning
We weten allemaal dat het hebben van een woning geld kost. Niet alleen om te verbouwen als we het kopen maar ook het onderhoud van je woning als je het eenmaal bezit. Dat wordt ook wel de exploitatie van je woning genoemd. Het exploiteren van een huis is de Core business van woningbouw verenigingen.
Kosten besparen op je woning
Daar is best wat van te leren. Bij een woningbouwvereniging zie je heel vaak kunststof kozijnen en nieuwe CV ketels. En dat is niet omdat ze veel geld hebben voor het onderhoud. Integendeel, ze doen dat om op lange termijn (meer dan 10 jaar) te besparen op de woningen.
Onderhoud huis
Het onderhoud van het huis is eigenlijk niets anders het het onderhouden van de gebruikte materialen in je huis. Denk aan schilderwerk van de kozijnen, dakranden en meer houtwerk. Gevelreinigingen en voegwerk, maar ook het onderhouden van je CV ketel.
Een oude CV ketel heeft veel onderhoud nodig, dus blijf niet te lang investeren in “oude installaties” die ook nog eens meer energie verbruiken. Het zou verkeerd bezuinigen zijn als je jarenlang geld blijft investeren in energieverbruikende materialen in je woning. Investeer juist en je gaat de kosten terugverdienen op termijn. Want de jaarlijkse besparing zijn meestal fors.
Veel onderdelen van je huis hebben onderhoud nodig, net zoals het onderhoud voor een bedrijf. Dat zorgt voor kosten maar waar gaan nu het meeste kosten “in zitten”? Dat zijn de kozijnen.
De onderhoudskosten van de kozijnen zijn vooral afhankelijk van het materiaal van de kozijnen, want houten kozijnen moet je om de 3 tot 6 jaar schilderen (of bijwerken). Bij de overweging voor kunststof kozijnen kan dit het keuzebepalende argument zijn. En de kosten vallen mee tegenwoordig, zie link.
Schilderen kozijnen
Een schilderbeurt van een rijwoning uitbesteden is een paar honderd euro, maar voor een grote vrijstaande woning met flinke houten dakoverstekken moet je al snel aan een paar duizend euro denken. Hier zitten de kosten van steigermateriaal en een naloopronde bij.
Een onderhoudsbeurt van de CV ketel kun je met een contract regelen maar ook gewoon telkens zelf uitbesteden. Dat geeft meer risico maar is op lange termijn vaak goedkoper (dit is natuurlijk altijd het effect voor de verkoper van verzekeringen, want dat is het in feite).
Belasting en verzekering
Ook de kosten voor gemeentebelasting en verzekering zijn kosten die je moet meenemen in je jaarkosten plaatje. Zo komt er als steeds meer een compleet beeld van de kosten voor je woning! De heffingen verschillen behoorlijk per gemeente en dat zijn vaak toch behoorlijke kosten. Informeer hiernaar om tegenvaller te voorkomen.
Energie verbruik huis
De energiekosten zijn een grote aanslag op het maandelijks budget voor veel gezinnen. Je kunt een begin maken met besparen door zorgvuldig gebruik van de verwarming en verlichting in huis. Maar die kosten zijn vooral te beperken door het huis isoleren van dak, gevel en vloer als dat nog niet gedaan is.
Wil je precies weten wat voor Aannemer aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Aannemer specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Aannemer specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Aannemer Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 160 | Koffieautomaat Bedrijf Verbouwkosten.com 3:17
- Verbouwen 102 | Bedrijf Verbouwen Verbouwkosten.com 7:03
- Verbouwen 91 | Kantoor Geluid Beperken En Verbouwen Verbouwkosten.com 19:24
- Verbouwen 71 | Onderhoud Huis, Detaillering, Schilder, Schoonmaak En Slimme Exploitatie Verbouwkosten.com 11:44
- Verbouwen 24 | Kantoor Verbouwen Verbouwkosten.com 13:02