De groendak opbouw kun je zelf doen maar het is zeker geen gek idee om dit aan een gespecialiseerd bedrijf over te laten.
Verschillende groendaken
Er zijn verschillende soorten groendaken mogelijk dus het is belangrijk dat je eerst goed voor jezelf bepaalt wat jij wilt. Een groendak dient natuurlijk aan je wensen te voldoen maar het moet ook mogelijk zijn om dit aan te leggen. Je leest meer over de opbouw van een groendak in dit artikel. Bekijk de dakbedekking offerte
Onderscheid tussen een intensief en een extensief groendak
Om te beginnen is het erg belangrijk dat je bepaalt wat voor groendak je wilt hebben. Er wordt het volgende onderscheid gemaakt:
- Intensief groendak
- Extensief groendak
Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten groendaken is dat de begroeiing bij een extensief groendak nooit hoger is dan 20 centimeter. Op dit soort groendaken groeit doorgaans gras of lage begroeiing. Zoals de naam ook al doet vermoeden, hebben deze groendaken niet zoveel onderhoud nodig.
Voor een intensief groendak geldt dat er ook hogere struiken op geplaatst kunnen worden en dat het dak meer onderhoud behoeft. Het groendak heeft in dat geval ook een stevige constructie nodig waarop het aangelegd kan worden. Hiervoor moet het dak en de dakbedekking dus gekeurd worden en indien nodig verstevigd en dien je een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een groendak.
Kijk goed naar de constructie waarop je een groendak wilt laten plaatsen
Een groendak wordt op nagenoeg platte daken geplaatst dus dat kan op een woning maar bijvoorbeeld ook op een aanbouw of garage zijn. Indien het groendak ook echt gebruikt gaat worden als bijvoorbeeld terras of plek waar jij kunt genieten van de natuur, dan dient daar altijd rekening mee gehouden te worden als het wordt geplaatst.
Het dak maar vooral ook de constructie die eronder zit, moet tegen een stootje kunnen. Dit type groendak kan ook echt alleen op een nagenoeg plat dak worden aangebracht (met niet meer dan een helling van een paar procent). Een groendak dat je alleen aanlegt om de woning goed te isoleren en de wateropvang te reguleren kan ook op een dak met een wat steilere helling worden aangebracht.
Laat beoordelen hoe stevig de constructie is en houdt rekening met het gewicht van een groendak
Het is dus echt belangrijk om op voorhand goed te kijken wat het doel is van het groendak en het hellingspercentage te (laten) bepalen. Een plat dak is geschikt voor een intensief groendak maar dient wel stevig genoeg te zijn.
Het is daarom zaak dat je eerst de constructie van het dak laat beoordelen door een expert. Indien deze niet voldoende stevigheid biedt, moet er gekeken worden of de constructie zo kan worden aangepast dat deze een groendak kan dragen.
Je dient er zeker rekening mee te houden dat een groendak uit verschillende lagen bestaat en aardig wat kan wegen als er veel begroeiing op te vinden is. De opbouw van een sedumdak zal hetzelfde zijn als die van de meeste groendaken.
Denk er bijvoorbeeld ook aan dat het dak meer te dragen heeft als er veel regen gevallen is of wanneer er sneeuw op ligt.

Verschillende lagen op een groendak
Als een groendak wordt aangelegd, kunnen de volgende verschillende lagen aangebracht. Dit hoeven er niet altijd zoveel te zijn, want soms kunnen bepaalde lagen met elkaar gecombineerd worden of is een specifieke laag niet nodig bij een bepaald type groendak.
- Waterkerende laag
- Wortelkerende laag
- Beschermlaag
- Drainagelaag
- Filterdoek
- Substraatlaag
- Erosielaag
- Vegetatielaag
Waterkerende laag
Deze laag op het groendak zorgt ervoor dat het regenwater dat erop valt deels wordt opgenomen en dat de rest op een goede manier wordt afgevoerd. Deze laag maakt dat er geen water door het dak kan komen en dit dus waterdicht is. Dit betekent geen water dat door het dak komt en geen overlast in de woning.
Wortelkerende laag
Door het aanbrengen van deze laag op een groendak wordt voorkomen dat de wortels van het gras, struiken en andere begroeiing op het dak te ver doorgroeien. Dit laatste zou namelijk kunnen leiden tot beschadigingen aan het dak en in de onderliggende constructie waardoor het dak niet meer goed dicht is.
Beschermlaag
Deze laag maakt dat de lagen die eronder liggen op het groendak beschermd worden. Zo kunnen er geen gaten in ontstaan, blijven alle lagen goed op elkaar liggen zoals bedoeld is en wordt vocht door deze laag vastgehouden en kan niet verder doorsijpelen naar beneden, naar andere lagen.
Drainagelaag
De drainagelaag mag zeker niet ontbreken op een plat groendak. Deze zorgt ervoor dat een teveel aan water wordt afgevoerd en er kan ook water in worden opgeslagen voor drogere tijden. Zo hoef je niet bang te zijn dat de begroeiing op het groendak niet voldoende water krijgt. Op een schuin groendak met een behoorlijk hellingspercentage is deze laag niet altijd nodig omdat het overtollige water toch vanzelf naar beneden loopt.
Filterdoek
Dit doek zorgt ervoor dat er geen deeltjes van de substraatlaag in de drainagelaag terecht komt. Als dit wel gebeurt, kan dat betekenen dat de bodem verstopt raakt en de begroeiing niet voldoende vocht krijgt en daardoor kan afsterven.
Substraatlaag
Deze laag staat ook bekend onder de naam voedingsbodem en is natuurlijk bijzonder essentieel. De planten of het gras die op het groendak groeien wortelen in deze laag.
In deze voedingsbodem zit dus water, voedingsstoffen en zuurstof zodat het gras en de plantjes ook kunnen groeien. Deze substraatlaag komt in verschillende diktes voor.
Het is afhankelijk van de soort beplanting die je wilt aanbrengen op het groendak wat voor substraatlaag je kiest. Zo heeft iedere soort begroeiing weer net een even wat andere laag nodig om goed te floreren en is hoeft deze niet altijd dezelfde dikte te hebben.
Erosielaag
Deze laag zorgt ervoor dat de substraatlaag niet onderhevig is aan erosie. Hierdoor kunnen de planten goed wortelen en loop je geen kans dat ze ontworteld raken of zelfs doodgaan.
Vegetatielaag
Dit is de laag die je het beste ziet op een groendak. Deze bestaat uit de begroeiing zoals gras, struikjes, planten, kruiden, kleine boompjes enzovoort. Met name sedum wordt veel gebruikt op groendaken. Voor een sedumdak zijn verschillende soorten dakbedekkingen geschikt zoals: EPDM,Bitumen en Betondaken.
Hoe zit de groendak opbouw in elkaar?
Voor de opbouw van een groendak worden verschillende materialen gebruikt. Niet elk materiaal is voor iedere laag even goed geschikt dus kijk altijd goed wat je nodig hebt of win advies in bij een dakdekker of groenbedrijf dat ook groendaken kan aanleggen voor je.
Als je zelf handig bent of aardig groene vingers hebt, is het lang geen gek idee om zelf een groendak aan te leggen. Informeer altijd naar alle mogelijkheden en kijk wat er allemaal te koop is om een groendak te maken dat aan je wensen voldoet en prima op het dak en bij je woning past.
De groendak opbouw kan in een verschillend aantal lagen gedaan worden. Hierbij wordt het volgende onderscheid gemaakt.
- Enkellaags of tweelaags; bij deze opbouw wordt ervoor gekozen de beplanting direct in de substraatlaag aan te brengen. Er is geen aparte drainagelaag noch een waterreservoir. Mogelijk kan dit tot problemen met teveel water leiden op den duur.
- Drielaags; deze groendak opbouw bestaat uit een substraatlaag en een drainagelaag. Deze worden van elkaar gescheiden gehouden door een filterlaag.
- Vierlaags; bij deze opbouw ontbreekt de filterlaag en bestaat het groendak uit de volgende lagen: beschermlaag, drainagelaag, substraatlaag en beplanting.
- Vijflaags; dit is de groendak opbouw waar vaak voor gekozen wordt. Deze opbouw bestaat uit een beschermlaag, drainagelaag, filterlaag, substraatlaag en beplanting.
Je eigen keuze maken
Welke opbouw je kiest, is natuurlijk aan jou maar win altijd goed advies in zodat je de juiste keuze maakt. Hoe meer lagen, des te beter het groendak doorgaans rendeert en hoe meer plezier je eraan kunt beleven. Er is voor elke laag goed materiaal te koop, zowel online als bij groenbedrijven dus kijk goed wat je wilt en maak op basis daarvan je keuze. Ieders smaak is nu eenmaal anders dus er is voor iedereen wel een passend groendak te vinden en te maken.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakbedekking offerte ►