Als er te lang stilstaan water op je platte dak staat, kan dit je dak flink aantasten. Denk aan rottingen, het groeien van mos en algen, dakbedekking die beschadigd raakt en nog veel meer narigheid. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over de hemelwaterafvoer van een plat dak zodat je precies weet hoe je dit kunt voorkomen. Bekijk de plat dak offerte
Waarom je een hemelwaterafvoer nodig hebt
Hemelwater moet snel worden afgevoerd van een plat dak. Alle soorten neerslag, waaronder sneeuw, regen en hagel, worden hemelwater genoemd. Uiteraard moet al deze neerslag worden opgevangen bovenop de dakbedekking, de waterdichte laag van het dak, en snel worden afgevoerd via het zogenaamde afschot in het platte dak naar de hemelwaterafvoer. Doe je dit niet, dan kan het dak vollopen en verzwaren.
Stilstaand water
Permanent stilstaand water op een dak kan uiteindelijk de kans op instorting vergroten, vooral bij daken met een lichte constructie, zoals stalen daken. In extreme omstandigheden kan het gewicht van stilstaand water een stalen dak verder naar beneden duwen. Dit wordt wateraccumulatie genoemd.
Instortingsgevaar
Als er een grote concentratie van regenwater op één plek aanwezig is, wordt het staal afgebogen, waardoor extra water zich daar kan verzamelen zonder te worden afgevoerd via de hemelwaterafvoer. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat het stalen dak instort door het gewicht van het regenwater. Bovendien versnelt stilstaand water de slijtage van materialen als bitumen dakbedekking, zeker wanneer het in de winter bevriest.
Noodverlopen
Als er niet genoeg water wordt afgevoerd via het gewone afvoersysteem, kan het risico van instorting worden verminderd door het aanbrengen van noodoverlopen. Een noodoverloop is vergelijkbaar met een grote brievenbus die zich net boven het laagste punt bevindt.
Preventie
Na een langdurig nat seizoen kan een snelle inspectie van het dak je helpen om grote schade te voorkomen. Schade aan het dak kun je ook voorkomen door een paar keer per jaar een externe onderhoudsdienst het dak te laten schoonmaken en preventief te laten onderhouden. Zorg er daarnaast altijd voor dat je platte dak de juiste dakafvoer heeft en dat er voldoende afvoercapaciteit is.
De oorzaken van water op een plat dak
Begrijpen waarom water zich verzamelt op een plat dak is cruciaal om te begrijpen hoe een hemelwaterafvoer precies functioneert. Er zijn verschillende mogelijke redenen voor water op een plat dak.
Achterstallig onderhoud
Achterstallig onderhoud is bij de meeste daken de oorzaak van de problemen. Dit kan bij het platte dak ernstige gevolgen hebben. Zo kan onvoldoende afvoerreiniging bij de hemelwaterafvoer leiden tot verstopte afvoeren. Om ervoor te zorgen dat het dak en de afvoer goed blijven werken, zal het dak dus minimaal één keer per jaar een onderhoudsbeurt moeten krijgen.
Sneeuw en ijs
Sneeuw en ijs zijn een andere factor van water op een plat dak. De sneeuw of het ijs smelt als de temperatuur stijgt en verzamelt zich vervolgens op het dak. Het gewicht van sneeuw of ijs zelf kan ook mogelijk het dak op verschillende punten naar beneden laten zakken. Als een dak bijvoorbeeld in het midden is gezakt, zal hier een plasje water verzamelen die niet door de hemelwaterafvoer afgevoerd kan worden.
Verschillende soorten hemelwaterafvoeren
Verschillende platte daken gebruiken verschillende afdichtingsmaterialen. Daardoor vereist elk type dakbedekking een uniek hemelwaterafvoersysteem.
Hemelwaterafvoer plat dak: Materialen
Deze zijn er in verschillende materialen, waaronder lood, aluminium en verschillende kunststoffen. Hierbij zijn veel verschillende maten en vormen van afvoeren toegankelijk. Gegarandeerde hechting aan de regenwaterafvoer moet worden overwogen bij het kiezen van een materiaal.
Bij een PVC, bitumen of EPDM dakbedekking zijn hier materialen zoals aluminium, lood of kunststof voor nodig. Alleen met deze materialen kun je voor een juiste hechting van de hemelwaterafvoer zorgen.
Uitlopen
Er is een algemeen onderscheid tussen regenwaterafvoeren met een zijuitloop en die met een onderuitloop. Het meest populaire type hemelwaterafvoer heeft een uitloop aan de zijkant van het gebouw en staat bekend als een zijuitloop. Dit is een karakteristieke Nederlandse creatie die soms een ‘stadsuitloop’ wordt genoemd vanwege de ligging aan de stadskant.
Hier wordt het water bijna horizontaal door een muur afgevoerd voordat het via een regenpijp naar beneden gaat. De helling of het afschot van het dak is in dit geval naar de buitengevel gericht. Bij een onderuitloop daalt de afvoer rechtstreeks door de dakvloer, vaak ter plaatse van een muur of een structurele pijler. In dit geval is de helling van het dak vaak naar binnen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakrenovatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de plat dak offerte ►