Wat kost een zwembad thuis? | Verschillende factoren prijs bepaling

Wat kost een zwembad thuisIn de zomer is een eigen zwembad heerlijk verfrissend, maar wat kost een zwembad thuis? Welke factoren hebben allemaal invloed op de kosten van het zwembad? Bekijk de zwembad






Kosten zwembad thuis: de factoren die de prijs bepalen

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van een eigen zwembad of dit nu gaat om een buitenzwembad of om een binnenzwembad. Een van de belangrijkste aspecten die invloed hebben op de kosten van een zwembad is het bouwtype. Kies jij voor een inbouw/ook wel ingegraven zwembad, een opbouw zwembad of toch voor een opzet zwembad?

Constructiemateriaal bij de bouw

Daarnaast speelt ook het constructiemateriaal een rol bij het bepalen van de prijs. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor polyester, beton, hout of kunststof. Daarnaast bepalen ook de toebehoren en de afwerking een groot deel van de prijs.

Kosten zwembad thuis plaatsen: het type zwembad

Het bouwtype is de eerste factor die invloed heeft op de prijs van een zwembad. Hierbij kun je kiezen voor een inbouw zwembad, een opbouw zwembad of een opzet zwembad. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een half ingebouwd zwembad. In principe zijn inbouw zwembaden het duurst. De kosten van een inbouw zwembad beginnen meestal vanaf 25.000 euro.

Inbouw prijs

De kosten van een opbouw zwembad liggen rond de 2.000 euro. Een opzet zwembad is de goedkoopste optie, hiervan beginnen de kosten bij de 150 euro, exclusief plaatsing. Dat de kosten van een inbouw zwembad hoger liggen, heeft te maken met de graafwerken die nodig zijn en de kwaliteit van de bekuiping die gebruikt wordt.

Voordeel van een inbouw zwembad

Een voordeel van een inbouw zwembad is wel dat deze een zeer lange levensduur heeft. Een opbouw of opzet zwembad gaat meestal maar 3 tot 10 jaar mee. Doordat een inbouw zwembad zo lang meegaat is het, ondanks de kosten, een populaire keuze. Daarnaast heeft een inbouw zwembad vaak ook een strakke afwerking en kan een inbouw zwembad goed geïntegreerd worden in de tuin. Daarnaast is een inbouw zwembad ook erg sterk en heb je minder kans op lekkages of doorbuigingen van de constructie.

Het constructiemateriaal

Als je een zwembad gaat plaatsen, wordt de prijs ook bepaald door het constructiemateriaal dat gebruikt wordt. Met het constructiemateriaal bedoelen we het materiaal waar de zwembadkuip uit gemaakt is.

Betonnen zwembad aanleggen

Als je graag voor een bouwkundig zwembad wilt gaan, is een betonnen zwembad de beste optie. Een betonnen zwembad wordt altijd volledig op maat gemaakt en ook op de locatie gebouwd, zowel inbouw als opbouw. Op het gebied van formaat, vorm en afwerking heb je dus de volledige keuzevrijheid. Het plaatsen van een betonnen zwembad neemt wel meer tijd in beslag, dit komt doordat het zwembad op plaats gemaakt moet worden.

Kosten van een betonnen zwembad bouwen

Daarnaast is een betonnen zwembad ook de duurste optie, de prijs begint namelijk meestal vanaf de 45.000 euro. Een groot voordeel van een betonnen zwembad is dat het zwembad erg sterk is. Hierdoor gaat het zwembad een leven lang mee.

Roestvrij staal zwembad bouwen

Een roestvrij staal, of RVS, zwembad is relatief nieuw. Een RVS zwembad wordt ook wel een inox zwembad genoemd. Zoals de naam al zegt is een RVS zwembad gemaakt van roestvrijstaal. Hierdoor is het zwembad goed bestand tegen corrosie, waardoor het zwembad erg lang meegaat.

Uitstraling van een RVS zwembad

Daarnaast is een RVS zwembad ook erg stijlvol en ziet een RVS zwembad er uniek uit. Bij dit type zwembad kun je kiezen voor een inbouw zwembad of een opbouw zwembad, afhankelijk van wat jouw voorkeur heeft. Daarnaast kun je een RVS zwembad zowel op maat als in een standaardmaat krijgen.

Kosten RVS zwembad

Als je kiest voor een RVS zwembad heb je de keuze uit twee mogelijkheden, zo kun je een inox zwembad maken door één plaat in een bepaalde vorm te plooien, waardoor het zwembad uit één stuk bestaat, of maken door verschillende RVS platen aan elkaar te lassen. De kosten van een RVS zwembad zijn ongeveer gelijk aan die van een betonnen zwembad en liggen dus rond de 45.000 euro.

Monoblok of kunststof

Een kunststof zwembad wordt ook wel een monoblok zwembad genoemd. Bij dit type zwembaden gaat het om prefab zwembaden. Dit zijn zwembaden die vooraf in de fabriek gemaakt worden en vervolgens in één stuk op de locatie geplaatst worden. Hierdoor gaat de plaatsing relatief snel en zijn de kosten lager.

Inbouw en opbouw

Ook bij dit type zwembad kun je kiezen voor een inbouw of een opbouw zwembad. Als je kiest voor een standaard monoblok zwembad die uit één stuk bestaat is maatwerk niet nodig. Als je kiest voor een modulair zwembad, die uit verschillende panelen bestaat die aan elkaar vastgemaakt worden totdat ze één kuip vormen, dan kun je wel kiezen voor maatwerk. De kosten van een monoblok of kunststof zwembad beginnen vanaf 30.000 euro.

Hout

Een andere optie is een houten zwembad. Een houten zwembad is vrijstaand te plaatsen en is de goedkoopste optie van de vier. De kosten van een houten zwembad zijn altijd afhankelijk van de houtsoort die gebruikt wordt en natuurlijk het formaat. Zo liggen de kosten van een houten zwembad van goede kwaliteit dat 16 vierkante meter is tussen de 3.500 en 4.000 euro. Als je een groter formaat kiest, bijvoorbeeld van 8 bij 4 meter, dan liggen de kosten ongeveer tussen de 7.000 en 8.000 euro. De kosten om het zwembad te plaatsen komen hier nog bij.

Wat kost een zwembad thuis

De afwerking

Als laatste onderdeel worden de kosten van een zwembad thuis bepaald door de toebehoren en de afwerking. Op het gebied van afwerking kun je voor verschillende materialen kiezen. Als je voor een kunststof zwembad kiest is de afwerking vaak minder van toepassing doordat kunststof in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Denk hierbij aan blauw, wit of grijs. Dit geldt ook voor een RVS zwembad. Als je kiest voor een betonnen zwembad heb je wel meerdere afwerkingen waar je voor kunt kiezen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de originele betonlook te behouden, dit is de goedkoopste optie. Als je de binnenkuip af wilt werken met een ander materiaal dan kun je kiezen voor een coating, wat de goedkoopste optie is, of voor een foliebekleding, pleisterwerk, mozaïek of tegels.

Verschillende toebehoren

Bij de toebehoren van een zwembad kun je denken aan een zwembadfilter, een zwembadpomp, zwembadverwarming of een luchtbehandeling (als je een binnenzwembad hebt). Daarnaast kies je er waarschijnlijk ook voor om enkele zwembad accessoires toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld een zwembadtrap toevoegen, een glijbaan of een duikplank. Ook de zwembadafdekking en de verlichting horen bij dit onderdeel.

Prijzen van accessoires

Al deze accessoires zorgen natuurlijk voor extra kosten. Veel van deze accessoires zijn eigenlijk onmisbaar in een zwembad, zoals een zwembadtrap, waardoor je eigenlijk verplicht bent om deze aan te schaffen. Het is dus verstandig om vooraf goed over alle accessoires die jij nodig hebt na te denken.

Totale kosten

Hoeveel de kosten voor alle toebehoren precies zijn, hangt natuurlijk af van de situatie. Zo hangen de kosten bijvoorbeeld af van het formaat van het zwembad, de mogelijkheden die er op de locatie zijn en de gewenste afwerking. Een verwarming voor een klein zwembad is bijvoorbeeld goedkoper dan een verwarming voor een groot zwembad. De kosten voor design zwembadverlichting in meerdere kleuren liggen ook hoger dan de kosten voor standaard zwembadverlichting.

Kosten zwembad thuis: bijkomende kosten

Naast alle bovenstaande kosten, heb je ook nog te maken met extra bijkomende kosten. Een van deze kosten zijn de kosten van het onderhoud van het zwembad. Je kunt dit onderhoud prima zelf doen. Het gaat dan voornamelijk over het schoonmaken van het zwembad, het reinigen van de filters en de kwaliteit van het water op peil houden. In totaal liggen deze kosten ongeveer rond de 400 tot 600 euro per jaar.

Specialist voor het onderhoud

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een zwembadspecialist in te schakelen om het zwembad te onderhouden. Door voor een specialist te kiezen zorg je ervoor dat jouw zwembad perfect wordt onderhouden en dat eventuele defecten tijdig vastgesteld worden. De kosten voor een onderhoudsbeurt door een zwembadspecialist liggen rond de 200 tot 300 euro. Het is aan te raden om deze onderhoudsbeurt twee keer per jaar uit te laten voeren.

Verwarmen van het zwembad in de achtertuin

Andere bijkomende kosten zijn de kosten van de energie die nodig is om het zwembad op temperatuur te houden. Zo heb je na de kosten van de aanschaf van de zwembadverwarming ook nog de energiekosten van de zwembadverwarming. Vaak wordt er gekozen voor een warmtepomp voor het zwembad. Om een zwembad met afdekking van april tot en met oktober te verwarmen kun je zo’n 500 tot 600 euro per jaar rekenen.

Veelgestelde vragen






Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes