Je raamdorpels vervangen lijkt wellicht eenvoudiger dan het in de praktijk vaak is. Er zijn namelijk talloze opties beschikbaar. Ontdek wat er bij het vervangen van raamdorpels komt kijken en wat de bijbehorende kosten zijn!
Raamdorpels vervangen
Als de oorspronkelijke raamdorpels versleten zijn is het tijd om de raamdorpels te vervangen. Het is met name belangrijk dat de raamdorpels bij de uitstraling van het huis passen. Een oude boerderij met aluminium dorpel is natuurlijk geen gezicht. Bij een grote woonboerderij zie je vaak dat hardsteen gekozen wordt. Dat geeft een zekere grandeur aan de woning.
Maak direct een afspraak. Bestel direct een vakman ►
Stel die dorpel klus niet langer uit...
Regel direct een betrouwbare vakman voor jouw dorpel.
Duidelijke prijzen. Snel voor elkaar. Ook bij spoed.
» Klik voor tarieven en agenda ►
Vergunning voorgevel
Als jouw woning een beschermd dorps- of stadsgezicht of een monument is kun je ervan uitgaan dat je het materiaal en kleur van de raamdorpels niet mag aanpassen. Daar zijn waarschijnlijk specifieke regels voor opgesteld. Ga bij je gemeente na aan welke eisen de raamdorpels moeten voldoen.
Alle materialen in je woning hetzelfde
De meeste mensen willen dat de buitenzijde van een woning een eenheid vormt. Dat is nu eenmaal het mooist. Het toevoegen van een aanbouw met hardsteen raamdorpels bij een oorspronkelijk huis met keramische dorpels zorgt ervoor dat een woning rommelig kan ogen. Door te kiezen voor raamdorpels in een kleur en uitvoering die bij je woning past krijgt de woning een prettige uitstraling.
Kosten vervangen raamdorpels
In de praktijk zien we dat het vervangen van raamdorpels gemiddeld €35 per uur kost. Door vooraf offertes bij een aantal aannemers op te vragen kun je prijzen vergelijken. De prijzen kunnen per aannemer flink verschillen. Bovendien is de prijs van de raamdorpels afhankelijk van het soort steen.
Kosten per materiaal
Keramische raamdorpels zijn goedkoper dan natuursteen raamdorpels. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de soort natuursteen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van de hoeveelheid raamdorpels die je afneemt. In de regel is het zo dat je vaak wat korting kunt bedingen als je een grote hoeveelheid raamdorpels aanschaft.
Afmeting
De afmeting van de raamdorpels is heel belangrijk. Het is namelijk bepalend voor het exterieur van de woning. Een standaard raamdorpel is 105 mm breed en 30 mm dik. Raamdorpels zijn echter in allerlei afmetingen verkrijgbaar. Bekijk vooraf wat het beste bij de ramen zou passen.
Scheurvorming
Het wil nog wel eens gebeuren dat er scheurvorming in de oude raamdorpels voorkomt. In dat geval is het niet voldoende om je huidige raamdorpels te vervangen. Je zal eerst de oorzaak van de scheurvorming moeten aanpakken. Als je dat niet doet ben je ervan verzekerd dat je nieuwe raamdorpels ook weer zullen scheuren. Dat is natuurlijk erg zonde.
Duurzaamheid
Natuursteen heeft een tijdloos en natuurlijke uitstraling en is bovendien erg duurzaam. Bij de keuze voor raamdorpels is duurzaamheid van belang. Je wil immers dat ze er langdurig mooi uit blijven zien. Op die manier hoef je niet elke paar jaar je raamdorpels te vervangen.
Prefab raamdorpels
De traditionele raamdorpels van geglazuurde losse elementen kun je als 1 deel bestellen. In dat geval worden ze prefab aangeleverd. Prefab wil zeggen dat de raamdorpels kant-en-klaar worden bezorgd. Je hoeft de raamdorpels vervolgens alleen nog maar te monteren. Deze prefab raamdorpels kunnen zowel geglazuurd als ongeglazuurd geleverd worden. Prefab raamdorpels besparen je een hoop tijd en geld. Ze zijn namelijk een stuk goedkoper en hoeven niet ter plekke op maat gemaakt te worden.

Hergebruiken raamdorpelstenen
Als je een bijzondere maat nodig hebt of als de kleur van je keuze niet meer leverbaar is kun je wellicht raamdorpels hergebruiken. Het is dan wel van belang dat de raamdorpels in goede conditie zijn. Als dat niet het geval is dan is nieuwe kopen vaak de voordeligste keuze. Als je het laat doen door een aannemer, het geheel netjes laat losbikken, de raampartij netjes schoonmaakt en op volgorde terug laat plaatsen is de klus zo geklaard. Als je het zelf moet doen is het echter best arbeidsintensief.
Gebakken of keramische raamdorpelstenen
Gebakken of keramische raamdorpels zijn losse dorpelstenen met verhoogde zijkanten of met een waterril. Deze raamdorpels worden over het algemeen gebruikt als gevelbescherming. Deze keramische raamdorpelstenen worden aan elkaar bevestigd. De raamdorpelstenen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Natuursteen raamdorpels
Massieve hard- of natuurstenen raamdorpels geven je woning een degelijke uitstraling. Deze raamdorpels hebben als voordeel dat ze zeer slijtvast zijn. Ze kunnen op elke gewenste maat worden geleverd. Hoe dikker je ze kiest hoe pompeuzer de uitstraling wordt.

Je ontvangt hier direct een prijsopgave voor kozijnen. Samen met je nieuwe kozijnen bepalen de raamdorpels de uiteindelijke uitstraling en het karakter van je woning. De keuze kan net de finishing touch voor je woning zijn!
Door het tijdig vergelijken van de kozijn offertes bespaarden we €2.170 euro! Ze lijken precies op hout en we hoeven nu nooit meer te schilderen. Dat scheelt een boel tijd en geld.
Wat is een raamdorpel nu precies?
Wikipedia legt het eenvoudig uit: een waterslag of raamdorpel (Belgisch-Nederlands: vensterdorpel) is een gevelonderdeel dat voorkomt dat regenwater direct op of in de onderliggende gevel loopt. De raamdorpels of waterslagen worden onder de onderdorpel van een kozijn aangebracht, steken iets buiten de gevel (overstek) en lopen schuin af zodat het water dat van de kozijnen komt de gelegenheid er af te lopen. Vuil dat met het water meekomt loopt hierdoor ook niet direct langs de gevel.

Mooie raamdorpel kiezen
Waterslagen worden van verschillende materialen gemaakt. Dat zijn materialen zoals kunststof, metalen (aluminium, zetwerk), beton of steenachtige materialen (hardsteen, bakstenen, raamdorpelstenen). Bij steen of beton spreekt men vooral van een raamdorpel, terwijl men bij metalen of kunststof van een waterslag spreekt. Steenachtige raamdorpels hebben aan de onderzijde vaak een zogenaamd druip- of waterhol, waardoor het water niet langs de onderzijde kan kruipen en zo in de gevel trekt. De metalen waterslagen zijn aan de onderzijde voorzien van een lekrand.
Wil je precies weten wat voor dorpel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare dorpel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de dorpel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste dorpel Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 223 | Nieuwe Kozijnen [Welke Kiezen/ Goedkoopste?] Verbouwkosten 07:50
- Verbouwen 197 | Extra Kozijn, Schuifpui Of Openslaande Deuren In De Gevel Of Niet Verbouwkosten 08:28
- Verbouwen 136 | Kozijnen Verbouwkosten.com 14:22
- Verbouwen 133 | Kozijnen Plaatsen Stappenplan (Howto) En Kunststof Vs Hout Verbouwkosten.com 5:49
Hier kun je de controle voor kozijnen link ook downloaden.