Regenwaterrecuperatie is regenwater hergebruiken in huis en dat is niet alleen goed voor het milieu maar bespaart ook waterkosten. Je hebt geen kalk meer in het water en het systeem werkt simpel.
Slim hergebruiken van hemelwater
Het is een mooie gedachte om het hemelwater op te vangen en te gebruiken voor toilet, afwas en meer zaken in huis en steeds meer mensen doen dat. Bekijk de voor zo’n systeem in huis de offerte
Hier zie je de werking en de voordelen van het toepassen van regenwaterrecuperatie in je huis.
Stel die Grijswatersysteem klus niet langer uit...
Regel direct een betrouwbare vakman voor jouw Grijswatersysteem.
Duidelijke prijzen. Snel voor elkaar. Ook bij spoed.
» Klik voor tarieven en agenda ►
Regenwater hergebruiken
Regen, een gouden gift vanuit de hemel. Dat het maar vaak genoeg regent in Nederland kan niet iedereen in dank afnemen. Het KNMI concludeert dat er in Nederland gemiddeld 800mm regen per jaar valt. Deze gulle regenbuien zijn misschien niet heel erg welkom, maar kunnen wel zorgen voor een lagere waterrekening. Vandaag de dag is het zo normaal om wanneer we dorst hebben de kraan open te doen, leidingwater hebben we genoeg tot onze beschikking. Toch is sinds de laatste jaren regenwaterrecuperatie in aanvraag gestegen.
Wat is regenwaterrecuperatie?
Regenwaterrecuperatie is het hergebruiken van regenwater. Dit werd voor de uitvinding van het aanleggen van leidingen voor leidingwater als de norm beschouwd. Het hergebruiken van regenwater kan op vele verschillende manieren. Zo zijn er eenvoudige manieren als het buitenzetten van emmers om het water op te vangen, een regenton of hele waterinstallaties die het regenwater opvangen en gelijk transporteren naar daar waar nodig is. Met bijvoorbeeld regentanks wordt het water onder de grond opgevangen en gefilterd.
Voordelen
- Milieuvriendelijk: het hergebruiken van water draagt bij aan een beter milieu en het is een van de manieren van duurzaam renoveren.
- Geen kalk in water: leidingwater wordt grondig gezuiverd voordat het door de leidingen gaat, toch kan er altijd kalk voorkomen in de leidingen die dan ook in het water terechtkomt.
- Financieel: door het hergebruiken van water bespaar je een hoop op je waterrekening net zoals je bij zonnepanelen op de elektriciteitsrekening bespaart. Dit kan voor een gezin van vier personen wel 25 euro per maand schelen.
Nadelen
- Investering: het aanschaffen van een waterinstallatie, zoals een regentank, zijn aardige investeringen. Toch is dit weer te reduceren met het feit dat na de installatie de waterrekening ook zal dalen.
- Omslachtig: het hergebruiken van water vraagt om net iets meer aandacht voor het water, niet meer eenvoudig de kraan open. Toch zal dit snel wennen.
Prijs
In onderstaande tabel zie je 2 voorbeelden van de regenwaterrecuperatie prijs en tevens wat je daarvoor krijgt.
Regenwaterrecuperatie | Kosten | Filter | Toevoer | Filter | |
---|---|---|---|---|---|
Eenvoudig systeem | €1.100 | Ja | Ja | Drijvend | Nee |
Volautomatisch systeem | €1.300 | Ja | Ja | Automatisch | Ja |
Gebruiken voor toilet
Een van de beste en makkelijkste manier om water te hergebruiken is voor het toilet. Hiervoor hoeft het water niet gezuiverd te zijn. Water van een regenton kan hier dus makkelijk gebruikt voor worden. Het spoelen van een normaal toilet kost soms wel 9 tot 12 liter water. Voor een gezin kan dit per dag op vele liters uitkomen. Bij een traditioneel toilet kan eenvoudig de bovenkant van het waterreservoir gehaald worden.
Regenwaterrecuperatie
Het bewust omgaan met water uit de hemel is natuurlijk mooi. Hier wordt normaliter leidingwater ingepompt, dit kan eenvoudig afgesloten worden. Wanneer dit afgesloten is kan het regenwater toegevoegd worden. Zo kun je ook zelf bepalen hoeveel water er weggespoeld word. Dit maakt je ook bewuster over hoeveel water je nodig hebt en is op deze manier ook nog eens extra milieubewust.
Filteren tot drinkwater
Wanneer je regenwater direct opvangt vanuit de lucht is dit water schoon en drinkbaar, maar wanneer je het bijvoorbeeld opvangt in een regenton of regenwatertank dan moeten er nog wat processen aan vooraf gaan wilt dit water veilig te drinken zijn. Er zijn vele verschillende technische processen die regenwater, wat anders afvalwater zou worden, omzetten in drinkwater. Dit is het beste om op kleine schaal te doen. Wanneer men grote oppervlaktes aan regenwater wilt zuiveren kost dit ook veel energie en is dit niet meer milieuvriendelijk. Kun je ook thuis regenwater veilig filteren tot drinkwater?
Drinkbaar
Zoals gezegd is regenwater an sich drinkbaar, maar wanneer je het opvangt vanuit dakgoot of regenton dan kan dit water vervuild zijn. Een omslachtige, maar effectieve, manier is om het water te koken. Het kookpunt doodt de organismen en bacteriën uit het water. Een eenvoudiger manier zijn waterfilters. Deze zijn overal verkrijgbaar. Deze filters filteren het water en maken het zo drinkbaar. Een veel gebruikte filter is een koolfilter.
Regenwatertank
Een ultieme manier voor het opvangen en filteren van regenwater is een regenwatertank. Deze tank wordt, meestal, ondergronds geplaatst. Vervolgens wordt het water hier opgevangen en door een ingebouwd filtersysteem gelijk grondig gefilterd. Zo hebt je jouw eigen waterbron. Het water hiervan is gelijk drinkbaar. Ook zijn er regenwatertanks die aangesloten kunnen worden op de leidingen. Voorafgaand moeten de leidingen dan wel grondig gereinigd worden zodat je niet opnieuw kalk in je drinkwater hebt.
Bedrijven
Er zijn veel verschillende installatiebedrijven die deze tanks aanbieden en komen installeren. Een regenwatertank is een behoorlijke investering, maar werpt ook zeker zijn vruchten af. Nooit meer kalk in je water, puur drinkwater en je draagt bij aan een beter milieu.
Regenwaterrecuperatie is dus eenvoudiger dan je denkt. Er zijn veel manieren waarop je regenwater kunt gebruiken. Naast bovengenoemde voorbeelden is regenwater bijvoorbeeld ook ideaal voor een aquarium of te gebruiken als schoonmaakwater. Door het hergebruiken van water zorg je voor een beter milieu, voorkom je kalk in je drinkwater en zorg je voor een lagere waterrekening. De moeite voor het hergebruiken van water is het helemaal waard.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Grijswatersysteem aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Grijswatersysteem specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Grijswatersysteem specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Grijswatersysteem Offertes, Gratis!
Meer technische info:
Bekijk meer technische info over de regenwaterrecuperatie en installaties zie je op www.bouwbesluitonline.nl. Zie ook www.wikipedia.org of ga naar het regenwaterrecuperatie offerte