Hybride warmtepomp kopen | Waarop letten bij de aanschaf

een hybride warmtepomp na aanschafEen hybride warmtepomp werkt samen met je CV-ketel om jouw huis te verwarmen. Wanneer je een hybride warmtepomp aanschaft, bespaar je op je gasrekening en stoot je minder CO2 uit. Dit is niet alleen goed voor jezelf, maar ook het milieu. Bekijk de warmtepomp






Wat is een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is meestal een lucht-water warmtepomp die samenwerkt met de CV-ketel. De buitenunit van de warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht, waarna de binnenunit deze warmte door jouw woning verspreidt. Wanneer het te koud wordt buiten, denk hierbij aan buitentemperaturen van 0 graden of minder, dan zal de CV-ketel bijspringen en de woning verder verwarmen.

Waarom hybride warmtepompen

Je woning is sneller voor een hybride warmtepomp geschikt dan voor een all-electric warmtepomp. Omdat je in deze hybride opstelling vaak je huidige CV-ketel kunt behouden en je minder goede isolatie nodig hebt, is een hybride warmtepomp overwegen vaak eenvoudiger dan een andere type warmtepomp. De investering is minder groot, je gasverbruik gaat alsnog flink omlaag en met de echt koude dagen zorgt je CV-ketel ervoor dat je nog steeds verwarming hebt. Na 2026 ben je als huiseigenaar verplicht om een hybride warmtepomp te installeren wanneer je jouw CV-ketel moet vervangen.

All-electric warmtepomp

De andere keuze is om voor een compleet elektrische warmtepomp te gaan. Met deze soort warmtepompen wordt je CV-ketel vervangen door de warmtepomp en zul je alleen nog maar elektriciteit nodig hebben om het huis te verwarmen. Wanneer je hiervoor kiest in plaats van de aanschaf van een hybride warmtepomp, moet je huis goed geïsoleerd zijn en de rest van je woning geschikt zijn voor het verwarmingssysteem. Je verbruikt dan geen gas meer en verwarmt jouw woning op een duurzame manier.

Kopen hybride warmtepomp

De aanschafkosten van een hybride warmtepomp ligt gemiddeld tussen de € 7.000 en € 11.000, inclusief BTW en installatiekosten. De aanschaf van een hybride warmtepomp is goedkoper dan de meeste soorten warmtepompen, alleen een lucht-lucht warmtepomp is goedkoper. Deze is echter niet erg effectief als verwarmingssysteem en zorgt dus niet voor het beste rendement. De terugverdientijd van een hybride warmtepomp is gemiddeld zo’n 7 jaar.

Jouw woning verduurzamen

Om het meeste uit de hybride warmtepomp te halen, is het verstandig om verder te verduurzamen. Het warm water van de hybride warmtepomp en de lage CV watertemperaturen zal vaak niet goed werken voor de warmtepomp met gewone radiatoren. Hierdoor is vloerverwarming een betere keuze, maar dit moet dan ook weer worden aangelegd. De meeste woningen zullen nog geen vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren hebben, terwijl dit wel voor de beste besparing zorgt.

Lagere energierekening

Om de besparing op energiekosten te realiseren, moet jouw woning goed geïsoleerd zijn. Je hebt dan minder vermogen nodig om je woning te verwarmen en gebruikt minder stroom hiervoor. Door goede vloerisolatie en dakisolatie te plaatsen kan je hybride warmtepomp zijn werking het beste doen. Wanneer je ook nog stroom van je eigen zonnepanelen gebruikt, ben je helemaal goedkoop uit met de energierekening na het kopen van een warmtepomp.

Subsidie

De aanschafkosten en verdere investering die komt kijken bij een hybride warmtepomp kunnen flink oplopen. Daarom is het soms mogelijk om subsidie te krijgen voor deze investering, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van een warmtepomp. Ook op andere onderdelen van de aanschaf is soms subsidie mogelijk, denk bijvoorbeeld aan isolatie of een hybride CV-ketel. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden om ook hier de beste besparing te krijgen.

Aandachtspunten bij aanschaf hybride warmtepomp

Wanneer je kiest voor een hybride systeem, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Omdat de warmtepomp samen moet werken met de CV-ketel, hoeft je woning minder goed geïsoleerd te zijn dan wanneer je voor volledig elektrische warmtepompen gaat. Ook hoef je het verwarmingssysteem van je huis niet helemaal aan te passen naar een lage temperatuur verwarming.

Vermogen

Net als bij elektrische warmtepompen is het belangrijk dat het vermogen van de hybride warmtepomp bij je woning past. Wanneer het buiten heel koud is, zal je CV-ketel altijd bijspringen met dit hybride systeem, maar om je gasverbruik toch zo laag mogelijk te houden wil je zo lang mogelijk zonder gas verwarmen. Een hybride warmtepomp die goed is aangesloten op de grootte van je huis en de behoefte van de bewoners kan zo lang mogelijk zonder gas werken.

aanschaffen van een hybride warmtepomp

Buitenunit

Sommige hybride warmtepompen hebben alleen een binnenunit nodig. Dit zijn monoblock warmtepompen, ook wel een ventilatiewarmtepomp genoemd. Daarentegen zullen de meeste hybride warmtepompen als split systeem werken en ook een buitenunit nodig hebben. Om deze buitenunit te plaatsen moet er met verschillende dingen rekening gehouden worden, waaronder de plaats en de mogelijke overlast voor je buren.

Koelen en verwarming

Wanneer je ook wilt koelen met je hybride warmtepomp, moet je hier bij de aanschaf al rekening mee houden. Niet alle warmtepompen zijn hiervoor geschikt, want in principe zijn de hybride warmtepompen alleen maar voor verwarming. Daarentegen is het relatief makkelijk om ook de warmte in huis aan de buitenlucht af te geven en binnenshuis te koelen, wat eigenlijk gewoon de omgedraaide werking van de warmtepomp is. Hiervoor heb je een buitenunit nodig.

Professionele installatie

De verschillende systemen van een hybride warmtepomp moeten altijd door een professionele installateur worden geplaatst. Niet alleen moet de hybride warmtepomp installatie goed worden aangesloten op de CV-ketel en de buitenunit goed worden geplaatst, maar het koudemiddel mag alleen door gecertificeerde vakmensen worden bijgevuld. Ook is het slim om de CV-ketel zelf door een professional aan te laten passen en controleren, zodat je zeker weet dat je gasverbruik omlaag gaat en je altijd warm tapwater blijft houden.

Offerte

Meer technische info:

Voldoe aan de installatie voorwaarden van www.uneto-vni.nl en de rookgasafvoer op www.bouwbesluitonline.nl. Subsidie mogelijkheden zie je bij de (RVO) en zie ook www.wikipedia.org of ga naar het warmtepomp

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes