Spouwmuurisolatie is een belangrijke factor in het energiezuinig maken van je woning. Het kiezen van het juiste soort isolatiemateriaal kan een aanzienlijk verschil maken in de energie-efficiëntie van je huis en de energiekosten. Bekijk de spouwmuurisolatie offerte
Soorten spouwmuurisolatie
Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.
De beste spouwmuurisolatie voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en vorm van je spouwmuur, je budget, en je persoonlijke voorkeuren.
EPS parels
EPS parels zijn gemaakt van polystyreen, beter bekend als piepschuim. Ze zijn lichtgewicht en bestaan voor 98% uit lucht en 2% uit kunststof.
EPS parels zijn vooral geschikt voor smallere spouwen die weinig beschadigingen hebben en niet vervuild zijn met resten puin.
Hoge isolatiewaarde
Dit soort isolatie heeft een goede isolatiewaarde. De EPS parels zijn gemaakt van kunststof, een redelijk goedkoop materiaal.
Daardoor kun je met een relatief goedkope maatregel als EPS parels de isolatie in de spouw flink verbeteren met een lagere energierekening tot gevolg.

Makkelijk te plaatsen
Een ander voordeel van EPS parels is dat ze eenvoudig toe te passen zijn. Ze worden namelijk door kleine gaatjes in de spouw geblazen. Na afloop worden deze gaten netjes gedicht.
Dat is met name handig bij smalle spouwen. Smalle spouwen zijn namelijk vaak ontoegankelijk, tenzij je van plan bent ze open te breken.
Geen akoestische isolatie
Een van de nadelen van EPS parels is dat het geen akoestische isolatie geeft. Dat wil zeggen dat geluid van binnen- of buitenaf niet tegengehouden wordt.
Als je op zoek bent naar een isolatiemateriaal dat geluid van buitenaf beter kan weren zijn er andere soorten spouwmuurisolatie verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld glaswol.
Glaswol isolatie
Glaswol bestaat uit gerecycled glas en wordt in twee verschillende vormen toegepast: in platen of in rollen. Glaswol en steenwol zijn allebei een soort minerale wol, deze isolatiematerialen zijn van natuurlijke producten gemaakt.
Spouwmuren laten isoleren met glaswol is in de praktijk vaak relatief goedkoop, zeker in vergelijking met andere soorten spouwmuurisolatie. Knauf Supafil is ook een type glaswol.

Isolerende werking
Hoewel glaswol minder goede thermische isolatie-eigenschappen heeft dan bijvoorbeeld PUR, is de isolatiewaarde van glaswol prima.
Bovendien is glaswol uitermate geschikt als akoestische isolatie. Dat is ideaal voor het isoleren van de spouwmuren.
Niet brandbaar
Een groot pluspunt van glaswol is dat het brandwerend werkt. Bij een brand kan spouwmuurisolatie het vuur versnellen, maar dat is bij glaswol niet het geval.
Doordat glaswol niet brandbaar is heeft het zelfs brandklasse A1 gekregen.
Beschermende kleding
Isolatiemateriaal moet vaak op maat gesneden worden voordat het kan worden aangebracht. Glaswol is eenvoudig te snijden, maar daarbij komen wel irriterende glasvezels vrij. Om irritatie te voorkomen is het aan te raden om beschermende kleding te dragen.
Het is belangrijk om je ogen, huid en longen goed te beschermen. Draag daarom een veiligheidsbril, stevige handschoenen en een goed stofmasker.
Rotswol isolatie
Rotswol of rockwool wordt gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente. Het is een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen schimmels, ongedierte en vocht.
Het is brandwerend en biedt een goede bescherming tegen lawaai van buiten de woning. Rotswol is qua prijs vergelijkbaar met glaswol.

Geschikt voor nieuwbouw
Rotswol platen worden over het algemeen toegepast bij nieuwbouw. Dat komt doordat deze soort isolatiemateriaal eenvoudiger te plaatsen is wanneer de spouwmuren nog worden opgebouwd.
Een spouwmuur na-isoleren is met rotswol een stuk lastiger. Daarvoor zullen de spouwmuren opengebroken moeten worden. Dat is een hele ingrijpende klus.
Duurzame vorm van isolatie
Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie die wat minder belastend zijn voor het milieu. Denk dan bijvoorbeeld aan hennep-, kurk-, cellulose- of rotswolisolatie.
De ecologische aspecten van deze diverse soorten spouwmuurisolatie zorgen ervoor dat de spouwmuurisolatie na gebruik weer netjes verwerkt en gerecycled kunnen worden.
PUR schuim
PUR is een kunststof isolatiemateriaal dat in vloeibare vorm in de spouwmuur ingeblazen kan worden. De PUR schuim dringt door in alle hoeken en gaten, waarna het uitzet en hard wordt.
PUR heeft uitstekende isolerende eigenschappen en kan worden gebruikt in smalle spouwmuren.
Weinig ingrijpend
Een spouwmuur isoleren met PUR schuim is vergelijkbaar met het isoleren met bijvoorbeeld EPS parels. Het isoleren met PUR spouwmuurisolatie is weinig ingrijpend en brengt haast geen schade aan de gevel aan.
Deze vorm van spouwmuurisolatie wordt al heel lang toegepast.

Ga secuur te werk
PUR schuim heeft voordelen en nadelen. Wanneer deze spouwmuurisolatie onzorgvuldig geplaatst wordt kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen. Om die reden is het verstandig om een isolatiespecialist in te schakelen.
Bij het plaatsen wordt er in een standaard voeg een gat van een paar centimeter geboord. Vervolgens wordt de PUR schuim ingespoten. Na het uitharden zijn er geen naden aanwezig en ontstaat een goede afdichting.
Aminotherm
Een minder bekende soort spouwmuurisolatie is aminotherm. Aminotherm is speciaal ontwikkeld voor na-isolatie. Het wordt in een scheerschuimachtige vorm door gaten in de muren gespoten.
Het is een materiaal dat goed isoleert en vocht doorlatend is. Bij de productie van het materiaal worden geen chemische producten gebruikt, zodat aminotherm geen schade aan de gezondheid kan veroorzaken.
Isolatieplaten
Er zijn verschillende materialen waarmee je een spouwmuur kunt isoleren. De meest gekozen soorten spouwmuurisolatie zijn platen, rollen, parels en isolatie in vloeibare vorm.
Isolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen, maar dan moet de spouwmuur nog wel in opbouw zijn. Na-isoleren met isolatieplaten is een stuk ingrijpender.

Soorten isolatieplaten
Isolatieplaten zijn in allerlei verschillende soorten isolatiematerialen verkrijgbaar. Denk dan onder andere aan platen van PUR, PIR, EPS, XPS, glaswol en steenwol. Alle soorten spouwmuurisolatie hebben eigen voordelen en nadelen.
De platen zijn eenvoudig op maat te snijden en makkelijk te verwerken.
Gespoten isolatie
Het spuiten van de spouw is een techniek die wordt gebruikt bij de isolatie van spouwmuren.
Het is een proces waarbij isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt geïnjecteerd om de thermische prestaties van het gebouw te verbeteren.
Hoe wordt een spouw gespoten?
Het spuiten van een spouw wordt uitgevoerd door gespecialiseerde professionals.
Ze boren eerst kleine gaten in de voegen van de buitenmuur. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal, meestal PUR-schuim, door deze gaatjes in de spouw gespoten.
Het schuim zet uit en vult de hele spouw, waardoor een continue isolatielaag ontstaat. Ten slotte worden de boorgaatjes weer netjes afgedicht.

Voordelen van gespoten isolatie
Het spuiten van de spouw heeft verschillende voordelen. Het verbetert de energie-efficiëntie van het gebouw, kan in korte tijd worden uitgevoerd en zorgt voor een continue isolatielaag zonder koudebruggen.
Echter, er zijn ook nadelen. Het proces kan rommelig zijn en als het niet correct wordt uitgevoerd, kan het leiden tot problemen met vocht en ventilatie. Bovendien is PUR-schuim duurder dan andere isolatiematerialen.
Tips voor het kiezen van de juiste spouwisolatie
Bij het kiezen van de juiste spouw gespoten isolatie is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Denk aan de thermische prestaties van het isolatiemateriaal, de kosten, de impact op het milieu en de specifieke behoeften van jouw gebouw.
Het is ook raadzaam om advies in te winnen bij een erkend installateur. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een offerte aan!
Veelgestelde vragen
Welke spouwmuurisolatie is de beste?Offerte
Wil je precies weten wat voor Spouwmuurisolatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Spouwmuurisolatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Spouwmuurisolatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Spouwmuurisolatie Offertes, Gratis!
VENIN
Wanneer je de spouw wilt laten na-isoleren, kies dan voor een bedrijf dat is aangesloten bij de Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland (VENIN). Vraag dus naar de aansluiting bij VENIN en laat ze ook een actueel deelnamebewijs zien. De grootste zekerheid geeft het om bij VENIN na te vragen of het bedrijf echt sinds lange tijd naar tevredenheid lid is en door referenties te controleren.Externe bronnen:
Bekijk de spouwmuurisolatie offerte ►