Je kunt ervoor kiezen om de buitenmuur van een geheel andere uitstraling te voorzien. Sommigen kiezen er dan voor om de buitenmuur te stucen. Echter kan het stucen van de buitenmuur ook een aantal nadelen met zich meebrengen.
Alles op een rijtje
Het is daarom belangrijk dat je voor jezelf alles op een rij zet. In onderstaande informatie staan niet alleen de nadelen op een rij, maar zie je ook meer over de voordelen en welke andere werkzaamheden je uit kunt voeren! Bekijk de stucwerk offerte
Inhoudsopgave:Enkele voordelen van een buitenmuur stucen
Voordat de nadelen van de buitenmuur stucen op een rij worden gezet, kun je eerst kijken naar de voordelen. Deze voordelen kunnen namelijk een reden zijn om wel tot het stucen over te gaan en daarbij niet naar andere manieren te kijken.
Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de beschermende laag die de kou buitenshuis houdt.
Bescherming tegen vocht
Als je de muur stuct zal vocht niet zomaar binnen kunnen komen. De kans op schimmelvorming is hierdoor veel lager. Daarnaast kun je de buitenmuur ook in een groot aantal kleuren brengen.
Je hoeft hierdoor niet meer alleen naar een baksteenmuur te kijken, het zorgt voor een mooi geheel van de volledige woning.
De grootste nadelen van een buitenmuur stucen
Dit artikel draait echter om de nadelen van een buitenmuur stucen. Er zijn verschillende nadelen die je hierbij terug kunt vinden.
Een strakke buitenmuur kan dan wel een strakke uitstraling geven of de gewenste structuur, maar kan ook problemen opleveren. Je moet daarom een aantal nadelen in het achterhoofd houden:
- Alleen bij droog weer mogelijk – De buitenmuur stucen kan uitsluitend bij de juiste weersomstandigheden. Je kunt het daarom alleen uitvoeren als het droog weer is. Hiermee krijg je namelijk de juiste hechting. De zon kan er daarbij ook voor zorgen dat de stuclaag sneller droogt.
- Een vergunning is vaak nodig – Wanneer je de buitenmuur van de woning wil veranderen, moet je bij veel gemeenten eerst een vergunning aanvragen. De gemeente wil namelijk een bepaalde uitstraling geven aan een straat. Zorg er daarom voor dat je deze ook aangevraagd hebt voordat je met de werkzaamheden begint.
De stappen van een buitenmuur stucen
Als je toch besluit om de buitenmuur te stucen is het belangrijk dat je goed kijkt naar de stappen die je moet doorlopen. Het is namelijk ook van belang dat je de beste eindresultaten krijgt. Zodra je de vergunning in handen hebt en het weer goed is kun je aan de slag.
Het onderstaande stappenplan kan ervoor zorgen dat jij de gewenste eindresultaten krijgt en kunt genieten van een nieuwe uitstraling van de woning.
Stap 1: De muren in goede staat brengen
Voordat je de buitenmuur kunt stucen is het van belang dat je eerst kijkt naar de staat van de muren. De buitenmuren hebben gedurende de dag veel te verduren. Weersinvloeden kunnen zorgen voor oneffenheden en scheuren.
Voordat de stuclaag aangebracht wordt, kun je de muren daarom in goede staat brengen door gaten en scheuren op te vullen. Neem hier goed de tijd voor, zodat je voorkomt dat er plekken overgeslagen worden en je deze ook weer terugziet na het aanbrengen van de stuclagen. Pas dan ga je door naar de volgende stappen van het stucwerk.
Stap 2: De materialen mengen
Het stucwerk moet in eerste instantie goed gemengd worden. Het stucwerk moet hiervoor in de juiste textuur komen en daarbij moet je ook de gewenste kleur krijgen. Het mengen is daarom al een nauwkeurig proces, waarbij je goed op moet blijven letten of alles helemaal naar wens is.
Het mengen kan daarbij ook zwaar zijn. Door gebruik te maken van elektrisch gereedschap kun je het mengsel beter doorroeren en ben je ook sneller klaar met het maken van het mengsel.
Stap 3: De eerste laag aanbrengen
Het aanbrengen van het stucwerk is dan aan de beurt. Hiervoor breng je eerst een eerste laag aan. Deze laag dien je zo glad mogelijk aan te brengen. Het dient namelijk als de basis voor de rest van de woning. Het mengsel kun je zo goed mogelijk uitspreiden door middel van een stucspaan, waarna je overgaat tot het laten drogen.
Het drogen van het stucwerk kan even duren. Zorg er daarom voor dat je weet hoelang de droogtijd is, zodat je de rest van de werkzaamheden erop aanpast. Nadat alles goed droog is kun je extra oneffenheden en bramen weghalen.
Stap 4: Extra lagen aanbrengen
De buitenmuur stucen houdt niet bij een laag op. Dit kun je ook als nadeel zien van de werkzaamheden, maar het zorgt er wel voor dat je optimaal kunt genieten van de nieuwe uitstraling van de woning.
Je zult daarom extra lagen aan moeten brengen. Houd er dan ook weer rekening mee dat het droog moet zijn buiten.
De tweede laag breng je wederom glad aan. De derde laag zorgt ervoor dat je structuur aan kunt brengen. Hiermee krijg je dus de uitstraling die je voor ogen had. Tussen beide lagen dien je ook de droogtijd weer in het achterhoofd te houden, zodat je voorkomt dat je beschadigingen aanbrengt.
Stap 5: Alles goed laten drogen
Je moet er dan voor zorgen dat je alle lagen zo goed mogelijk uit laat harden. De weersinvloeden zijn hier wel van invloed op. Je kunt jouw buitenmuren extra beschermen door plastic of andere materialen op te hangen, maar dit kan ook weer beschadigingen aanbrengen als je dit te snel doet.
Het is daarom altijd goed om het aan de buitenlucht te laten drogen. Zeker als de zon schijnt, kan de droogtijd sneller zijn en zorg je ervoor dat jouw woning er weer goed uitziet.

Zelf de werkzaamheden uitvoeren
De buitenmuur stucen nadelen hebben voornamelijk te maken met wanneer je de werkzaamheden zelf uitvoert.
Je kunt bijvoorbeeld vergeten om eerst de vergunning aan te vragen, waardoor je problemen krijgt met de gemeente.
Te hoge luchtvochtigheid
Daarnaast denk je vaak dat het weer goed genoeg is voor de werkzaamheden. Een te hoge luchtvochtigheid brengt de werkzaamheden in gevaar en ook een kleine regenbui zorgt al voor problemen.
Toch zou je de werkzaamheden zelf uit kunnen voeren als je op alle omstandigheden let en kun je jezelf veel kosten besparen op dit gebied.
De reden voor het uitbesteden aan een professional
Een buitenmuur stucen is dus iets wat vaker problemen oplevert dan dat het een mooi eindresultaat geeft. Als je besluit om de buitenmuur te stucen kun je daarom het beste de vakkennis van een professional inschakelen.
Deze professional weet namelijk waar hij op moet letten en welke materialen zorgen voor een mooi eindresultaat.
Veel efficiënter
Daarbij heeft deze specialist ook alles al in huis en hoeft daarom uitsluitend het stucwerk aan te schaffen en te mengen, waardoor er veel efficiëntie en snelheid te vinden is.
Dit geeft jou de gelegenheid om sneller van een mooie buitenmuur te genieten. Houd er wel rekening mee dat je de vergunning zelf aan moet vragen voordat de afspraak met de professional staat.
De kosten van een buitenmuur stucen
Een buitenmuur stucen zal jou altijd hoge kosten kunnen geven. Je moet daarom als eerste kijken naar de verschillende factoren die de kosten beïnvloeden. Denk hierbij aan het aantal vierkante meters muur, waarop de materialen gebaseerd worden.
Ook de staat van de muur kan een groot verschil opleveren. De professional dient immers extra uren te besteden aan het egaal krijgen van de buitenmuur.
Uurtarief
De professional hanteert daarbij ook een bepaald uurtarief. Deze betaal je te allen tijde bovenop de materiaalkosten die gerekend worden. Vergelijk de bedrijven goed met elkaar.
De uurtarieven verschillen namelijk aanzienlijk, waardoor jouw factuur aanzienlijk hoger of lager wordt bij het inschakelen van een professional.
Extra mogelijkheden voor het stucen van een muur
Naast het stucen van de buitenmuur om jouw woning te voorzien van een beschermingslaag voor vocht en het ontsnappen van de warmte, kun je ook kijken naar de andere onderdelen van de woning die je kunt stucen.
Hiervoor kun je onder andere kijken naar het stucen van de binnenmuur. Hiervoor zijn er een groot aantal mogelijkheden aanwezig.
Spachtelputz
Je kunt bijvoorbeeld kijken naar spachtelputz. Dit is een van de meest gekozen afwerkingen en zorgt voor een korrelige structuur. Je kunt deze direct in de juiste kleur verkrijgen.
Gladde afwerking of toch textuur
Ook pleisterwerk behoort tot de mogelijkheden. In dit geval krijg je een gladde uitstraling van de muren. Als laatste kun je ook kiezen voor schuurwerk.
Hiermee krijg je verschillende structuren en zorg je dat jouw muur nog meer naar wens wordt.
Neem contact op met een specialist
Als je de buitenmuur wil stucen of juist een van de binnenmuren aan wil pakken, moet je gaan kijken welke professional jou hierbij kan helpen.
Met de juiste vakkennis en ervaring zorg je er namelijk voor dat jouw woning binnen een korte tijd de gewenste uitstraling krijgt en je ook de gewenste kleur kunt aanbrengen op de muren en het plafond.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Stucwerk aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Stucwerk specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Stucwerk specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Stucwerk Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwen 35 | Stucwerk Podcast Verbouwkosten.com 08:34
- Verbouwen 56 | Stucwerk Prijzen Verbouwkosten.com 03:17
Externe bronnen:
Bekijk de stucwerk offerte ►