Jouw muren en plafond stucen zorgt ervoor dat je een mooie uitstraling kunt geven aan de woning. Het kan iedere ruimte tot een mooi geheel brengen en je kunt het altijd aanpassen aan de rest van het interieur. Je moet er daarom voor zorgen dat je een goede afwerking realiseert. Veel mensen kiezen daarom voor stucwerk.
Droogtijd stucwerk
Gestucte muren en plafonds kunnen namelijk veel voordelen opleveren voor de woning en alles wat hierbij komt kijken. Na het aanbrengen van het stucwerk dien je wel rekening te houden met de droogtijd van de materialen. Maar waar moet je dan rekening mee houden? En welke factoren zijn belangrijk voor de droogtijd? Onderstaande informatie brengt jou volledig op de hoogte. Bekijk de stucwerk offerte
Belangrijke factoren voor de droogtijd
Hoelang stucwerk moet drogen hangt af van een groot aantal factoren. Je moet daarom ook rekening houden met deze factoren voordat je jouw muren van goede decoratie gaat voorzien. De belangrijkste factoren staan hieronder vermeld, zodat jij precies weet waar je allemaal op kunt letten.
De dikte van de stuclaag
Een van de belangrijkste factoren voor de droogtijd van stucwerk is de dikte van de stuclaag. Hoe dikker je de lagen aangebracht hebt, hoe langer het duurt voordat deze gedroogd is. Je moet er daarom rekening mee houden dat stucwerk gemiddeld 1 millimeter per dag droogt. Als je een dikte van 3 centimeter hebt, dien je de muren en het plafond dus voor 30 dagen te laten drogen. Pas na het drogen kun je dan voor een gewenste afwerking zorgen als je dit nog niet gedaan hebt en ook dan is de muur pas klaar om decoratie op te hangen. Je kunt precies zien waar het stucwerk nog niet droog is. Hier zie je namelijk donkere vlekken in het materiaal.
De omgeving en de temperatuur
De omgeving en de temperatuur zijn ook belangrijke factoren voor het drogen van het stucwerk. De temperatuur kan het stucwerk sneller of langzamer laten drogen, maar kan ook voor problemen zorgen. Als er namelijk te hoge temperaturen worden gecreëerd voor het drogen, kan het voor scheuren zorgen. Het is daarom belangrijk dat je een goede temperatuur aanhoudt en het stucwerk zoveel mogelijk op de natuurlijke manier laat drogen. Het gebruik van bouwdrogers is daarom ook af te raden als je de beste resultaten wilt krijgen bij het oppervlak. De beste temperatuur om aan te houden is tussen de 20 en 22 graden Celsius.
De luchtvochtigheid
De droogtijd van stucwerk is ook afhankelijk van de luchtvochtigheid die je in de omgeving hebt. De muren stucen in een schuur zal bijvoorbeeld een veel langere droogtijd met zich meebrengen dan wanneer je in de woning aan de slag gaat. Een warme lucht bevat daarbij ook een hogere luchtvochtigheid dan koude lucht. Door goed te kijken wat de luchtvochtigheid in jouw woning is, kun je ook een betere inschatting maken van de droogtijd van jouw stucwerk en zorg je ervoor dat er geen scheuren ontstaan in de lagen. Een hoge luchtvochtigheid kan ook funest zijn voor bepaalde soorten stucwerk, zoals leemstuc.
De ventilatie in de ruimte
Het onderhouden van een goed binnenklimaat is belangrijk voor het drogen van stucwerk. Daarom moet je er ook voor zorgen dat je jouw woning goed gaat ventileren. Een goede luchtcirculatie zorgt ervoor dat er geen schimmel wordt gevormd. Je kunt daarom de ramen en deuren opzetten om het vocht naar buiten te laten, waardoor het stucwerk de kans krijgt om op een goede manier te laten drogen. Door regelmatig te ventileren kun je dus grote problemen voorkomen en bevorder je de eindresultaten die je in de woning krijgt. Uiteraard hoef je de ramen en deuren niet dag en nacht open te laten staan, maar door dit met regelmaat te doen, kun je sneller genieten van het stucwerk in plaats van het buitenstucwerk te moeten laten repareren.
Het soort stucwerk
Het soort stucwerk kan ook een grote rol spelen bij het drogen van de stuclaag. Traditioneel stucwerk heeft bijvoorbeeld een langere droogtijd nodig dan wanneer je voor een andere variant kijkt. Het traditionele stucwerk bestaat uit het sausklaar stucen. Hiervoor wordt veel water verbruikt. Per vierkante meter wordt er bijvoorbeeld 2 liter water gebruikt als je een stuclaag van 5 of 6 millimeter aanbrengt. Hoe meer water er gebruikt wordt, hoe langer het gaat duren voordat het stucwerk volledig gedroogd is. Door dan de overige factoren ook in het achterhoofd te houden weet je precies hoe lang het duurt voordat jouw muren klaar zijn voor gebruik en zou je het drogen ook nog verder kunnen versnellen. Een andere optie is behangklaar stucen. Het is belangrijk om goed na te denken wat voor jouw situatie de beste keuze is, sausklaar of behangklaar stucen.
Waarom stucwerk goed laten drogen?
Het is belangrijk dat je de droogtijd van stucwerk goed in het achterhoofd houdt. De droogtijd zal namelijk een grote rol spelen bij de eindresultaten. Als je de muren te snel droogt, kunnen er scheuren ontstaan. Deze scheuren brengen jou weer op nieuwe werkzaamheden, doordat je een nieuwe laag aan moet brengen of het volledige stucwerk zelfs moet verwijderen. Daarnaast kan minder goed gedroogd stucwerk er ook voor zorgen dat jouw muren na verloop van tijd afbrokkelen. Je hebt hierdoor dus geen lange levensduur en ook geen duurzame oplossing meer. Het vocht blijft hiermee in de woning hangen en kan weer grote gezondheidsproblemen opleveren.
De stappen voor het aanbrengen van stucwerk
Naast de droogtijd is het belangrijk om ook naar de juiste stappen van de werkzaamheden te kijken. Ook dit kan namelijk na verloop van tijd voor een andere droogtijd zorgen en de droogtijd moet ook tijdens de werkzaamheden al in het achterhoofd gehouden worden. Onderstaande stappen dienen daarom opgevolgd te worden, zodat jij geen problemen meer ondervindt.
Stap 1: Oneffenheden wegwerken op muren en het plafond
Voordat je het stucwerk aan kunt brengen, dien je de muren en het plafond in goede staat te brengen. Gedurende de jaren kunnen er verschillende oneffenheden ontstaan, zoals kleine scheuren in het oppervlak. Als je verschillende decoraties opgehangen hebt, zitten er ook gaten in de muren. Loop daarom als eerste de muren en het plafond na om de oneffenheden weg te werken. Vul de gaten en scheuren op en schuur over de grootste bobbels heen, zodat je niet te veel materialen nodig hebt en ook de lagen geen nieuwe oneffenheden vertonen.
Stap 2: De materialen mengen en aanbrengen
Je zorgt er dan voor dat je de materialen goed gemengd worden, zodat je deze kunt aanbrengen op het oppervlak. Tijdens het mengen zorg je voor een goede textuur en kun je het mengsel ook op kleur brengen. Het is dan tijd om het stucwerk aan te brengen op de muren en het plafond. Hiervoor gebruik je verschillende materialen, welke afhankelijk zijn van het soort stucwerk dat je aanbrengt. Zorg ervoor dat de eerste twee lagen glad stucwerk zijn. Bij de laatste stuclaag breng je de textuur aan. Houd ook de droogtijd tussen de lagen in de gaten, zodat je beschadigingen voorkomt.
Stap 3: Alles goed laten drogen
Het is dan van belang dat je alles zo goed mogelijk laat drogen. Zoals al eerder aangegeven droogt het stucwerk een millimeter per dag. Afhankelijk van de dikte van de stuclaag kan het dus veel dagen in beslag nemen voordat je kunt genieten van jouw muren. Door de droogtijd aan te houden zorg je er echter wel voor dat jouw woning er helemaal naar wens uit komt te zien.
Uitbesteden of toch zelf uitvoeren?
Hoewel de droogtijd niet kan veranderen, kunnen de resultaten wel aanzienlijk anders zijn als je de werkzaamheden zelf uitvoert in plaats van een professional inschakelt. Zelf heb je bijvoorbeeld niet voldoende kennis en ervaring, waardoor de werkzaamheden veel langer duren en je ook niet altijd de gewenste resultaten behaalt. Een specialist weet precies wat ervoor nodig is om de werkzaamheden efficiënt uit te voeren en kan de juiste aanbrengtechnieken gebruiken voor op jouw muren en het plafond. Zo voorkom je dat je binnen een korte tijd weer nieuw stucwerk aan moet brengen op het oppervlak.
De kosten om rekening mee te houden
Het stucen van de muren brengt een bepaalde kostenpost met zich mee. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal vierkante meters dat van een stuclaag moet worden voorzien, de dikte en de bijbehorende materialen, het soort stucwerk en het uurtarief van een professional. De werkzaamheden zelf uitvoeren zorgt ervoor dat het uurtarief wegblijft, maar op de materiaalkosten moet je nooit besparen. Je moet er namelijk voor zorgen dat de hoogwaardige kwaliteit behouden blijft voor de lange levensduur. Door voor jezelf te bekijken wat de hoogte is van de kosten, zorg je dat je alles goed voor ogen hebt.
Schakel direct een professional in
Wil je jouw muren zo snel mogelijk laten stucen, zodat je rekening kunt houden met de droogtijd en het inrichten van jouw woning? Dan kan een specialist jou altijd helpen. De ervaring en vakkundigheid van de specialist zorgen ervoor dat jouw woning helemaal naar wens wordt en je ook kunt genieten van de gewenste uitstraling. Jij kunt jouw wensen te allen tijde bespreken met de professional, zodat de textuur en de kleuren volledig passen bij jouw interieur. De professional zorgt er dan voor dat de muren en het plafond binnen een korte tijd zijn gestuct.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Stucwerk aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Stucwerk specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Stucwerk specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Stucwerk Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de stucwerk offerte ►