De thermostaat vervangen is slim als de huidige oud is en niet meer het huis zuinig kan verwarmen. Je verspild dagelijks veel geld door zo’n onnauwkeurige thermostaat je woning overbodig te verwarmen of te veel af te laten koelen. Ook is het fijn om met een app de verwarming te kunnen regelen. We laten je precies zien wat erbij komt kijken om de thermostaat te vervangen.
Veelal is het nodig om je oude kleine thermostaat te vervangen als hij 10 jaar of ouder is. Vooral in oude huizen hangt vaak een verouderde kleine draaithermostaat met vaak ook een oude CV-installatie.
Met een dergelijke kwikthermostaat kun je maar beperkt de temperatuur regelen. Door je thermostaat te vervangen door een digitale moderne klokthermostaat kun je exact inregelen wanneer de verwarming aan- en uit gaat.
Dit is fijn want het zorgt ervoor dat je huis in de ochtend perfect warm is wanneer je wakker wordt. Daarnaast zal hij ook automatisch uitgaan wanneer je gaat slapen. En hier begint het nog maar mee. Zo’n moderne slimme thermostaat kan veel meer.
Met de app bedien je hem plus je hebt een touchscreen beeldschermpje aan de muur of op de tafel staan. Dat is niet alleen mooi maar vooral erg handig en comfortabel. Tevens zal het ervoor zorgen dat je gasrekening lager wordt.
Hieronder zie je stap voor stap hoe je je thermostaat eenvoudig zelf kunt vervangen. Plus je leest waar je op moet letten bij het laten vervangen ervan.
Wat voor thermostaat kies je?
Heb je stadsverwarming of verwarming via een warmtenet dan passen niet alle thermostaten. Heb je een cv-ketel dan ben je vrijer in het kiezen van je thermostaat. De beste thermostaat (voor het huis bedienen) is meestal de slimste keuze. Deze zijn niet duur meer en geven je heel veel mogelijkheden om het huis comfortabeler te verwarmen en tevens geld en gas water en licht te besparen met efficiënt verwarmen.
Aan/uit thermostaat en modulerende thermostaat
Let wel op voor je een nieuwe thermostaat kiest want er zijn aan/uit thermostaten en modulerende.
Aan/uit thermostaat
Denk aan een stoplicht, dat kent 3 kleuren: rood, oranje en groen. Een aan/uit thermostaat kent er 2: rood en groen. Deze thermostaat schakelt de cv-ketel alleen in of uit; een middenweg is niet. Als de thermostaat een nieuwe warmteaanvraag bij de cv-ketel doet, draait de cv-ketel elke keer op volle toeren en verbruikt hij keer op keer veel stroom. En wanneer de gewenste kamertemperatuur behaald is, schakelt de thermostaat de cv-ketel weer uit.
Modulerende thermostaat
Een modulerende cv-ketel kent wel een middenweg, er is nu de kleur oranje. De modulerende thermostaat warmt het water van de cv-ketel op tot een bepaald warmteniveau. En telkens wanneer de kamertemperatuur daalt, gebruikt de cv-ketel dat eerder verwarmde water om de ruimte te verwarmen. De cv-ketel gaat dus niet elke keer aan en uit, maar staat constant ‘rustig’ aan en houdt het warmteniveau op pijl. De energiezuinige techniek modulatie.
Bedraad versus draadloos
Bedrade thermostaat
Het is een verwarmings accessoire dat behoort tot de categorie kamerthermostaten. Een kamerthermostaat is bedoeld om de temperatuur in huis te regelen. Je stelt een ideale behaaglijke temperatuur in.
Bedraad slaat op de verbinding tussen thermostaat en cv-ketel. Hiermee activeert de thermostaat de cv-ketel om de verwarming aan of uit om die ingestelde temperatuur te bereiken.
Comfort in huis
De thermostaat zorgt voor een constante warmte zonder ongewenste temperatuurvariaties. Voor een optimaal comfort wordt een temperatuur van 19 graden in de hoofdvertrekken aangeraden. De thermostaat houdt de temperatuur automatisch op peil.
Energiebesparing
Heb je verwarming zonder kamerthermostaat dan krijg je zeker schommelingen in de temperatuur in de verschillende ruimtes. Dit door factoren als een slechte isolatie, het vaak openen van deuren of het aanzetten van elektrische apparaten die warmte produceren.
Een kamerthermostaat helpt je die temperatuurschommelingen tegen te gaan. Hij probeert het gebruik van de ketel strikt te beperken tot wat nodig is. Een ideaal hulpmiddel om geld te besparen en het milieueffect van de verwarming te beperken.
Draadloze thermostaat
Een andere groep kamerthermostaten zijn de draadloze thermostaten. Deze thermostaat is niet rechtstreeks op de verwarmingsketel aangesloten. Hij werkt op een batterij en communiceert via radiogolven met de verwarmingsketel. De verwarmingsketel is voorzien van een ontvanger.
De kamerthermostaat bevindt zich in de kamer en meet daar de omgevingstemperatuur. En is de kamertemperatuur lager dan de ingestelde temperatuur dan stuurt de kamerthermostaat een startsignaal naar de verwarmingsketel.
Is de behaaglijke en gewenste temperatuur bereikt; dan geeft de draadloze thermostaat de opdracht de ketel uit te zetten.
Een draadloze thermostaat kun je op elke gewenste plek in huis plaatsen. Zo heb je er bijvoorbeeld geen last meer van dat de zon er de hele dag op schijnt.
Voor- en nadelen
Zowel een bedrade als een draadloze thermostaat hebben hun voor- en nadelen. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.
Bedrade thermostaat
- Meestal geen extra voeding nodig
- Stabiele verbinding
- Thermostaat kan niet verplaatst worden
Draadloze thermostaat
- Plaats de thermostaat waar je wilt
- Vaak beter referentiepunt
- Voeding via netstroom of batterijen
Installeren
Standaard aandachtspunten voor het plaatsen van een thermostaat
- De thermostaat moet gemonteerd worden op een van de binnenmuren
- Op een hoogte van 1,5 meter (vanaf de vloer gemeten)
- De thermostaat moet uit de zon geplaatst worden
- Hij mag niet boven een verwarming worden geplaatst
- Mag niet in de buurt van de buitendeur of raam gemonteerd worden.
Dit kan allemaal een negatief effect hebben op de werking van je kamerthermostaat.
Een thermostaat werkt meestal op basis van 2-zwakstroomdraden. Hierdoor wordt de cv-ketel aangestuurd. In de thermostaat zelf zit vaak een batterij die zorgt voor de stroomvoorziening (er zijn ook thermostaten waarin geen batterij zit en de voeding moet dan vanaf de cv ketel komen).
Kijk hoeveel draden er uit de muur komen, want dan heb je meestal 3-draden nodig. Tevens is het van belang om te kijken hoeveel volt de thermostaat qua voeding nodig heeft. Het kan 24 volt of 220 volt zijn.
De thermostaat zet je vast met de bijgeleverde schroeven en pluggen. In de montagebeschrijving staat duidelijk weergegeven hoe de draden die uit de muur komen aangesloten dienen te worden op de thermostaat.
Bedraad vervangen voor draadloos
Je wil je bedrade thermostaat vervangen door een draadloos exemplaar. Deze elektra aanpassing kun je zelf doen of laten doen. Dat kan door op de originele thermostaataansluiting een RF-module te plaatsen. Deze staat continu in verbinding met de thermostaat. En zorgt dat je de vrijheid om de thermostaat overal in huis neer te zetten of op te hangen. Via apps is een thermostaat van dit soort vaak te bedienen.
Let goed op de aanduiding hoe de batterij geplaatst moet worden
Batterij
Indien een thermostaat op batterijen kan functioneren verschilt het enorm wat voor een soort batterij je moet gebruiken. Bij ene heb je voldoende aan een knoopcelbatterij. En bij andere thermostaat AA of AAA batterijen. Daarnaast kun je ook direct kijken om van je elektrische radiator de oude radiatorknoppen te vervangen naar wifi radiatorknoppen. Ook kun je een goede CV ketel kopen en een thermostaat kraan vervangen om alles up to date te maken.
Ook verschilt het per thermostaat hoeveel batterijen er geplaatst moeten worden.
Oplaadbare batterijen lijken minder goed te werken in een thermostaat. Hij blijft vaak aangeven dat de batterij leeg is. Ook is het belangrijk kwaliteit batterijen te gebruiken en niet de goedkope exemplaren (die worden heel snel leeggetrokken en blijf je dus vervangen).
Batterij vervangen
De batterij van de thermostaat kan je prima zelf vervangen. Het is een kwestie van oude batterijen eruit en nieuwe erin. De thermostaat zal alle instellingen onthouden die gekoppeld zijn met de verwarmingsinstallatie.
Er verschijnt een symbool dat aangeeft dat de batterij leeg of bijna leeg is (derde symbool van rechts bovenin). Ik dat geval heb je meestal nog een paar dagen de tijd om de batterij te vervangen.
Je moet alleen weten waar de batterij zit en met wat voor een batterij je te maken hebt. Dit is allemaal terug te lezen in de gebruiksaanwijzing van de thermostaat. Zo kun je zorgen dat je de juiste batterij in huis hebt.
Om batterijen te vervangen hoef je geen stroom van het systeem te halen.
Soms zijn de batterijen via de achterkant bereikbaar en soms via een opening of klepje aan de voorkant van de thermostaat.
Offerte
Wil je precies weten wat voor CV Onderhoud aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare CV Onderhoud specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de CV Onderhoud specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste CV Onderhoud Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de elektra offerte ►