Peter van Verbouwkosten interviewt Marijke en Joost de Vree over joostdevree.nl. Iedereen kent bijna wel deze ‘encyclopedie van de bouw’ maar waarom werd deze website ooit gestart?
| Waarom ben je met joostdevree.nl begonnen?
| De start met architectuur
| Hoe pakte je dat aan met een fulltime baan?
| Hoe is joostdevree.nl zo groot geworden?
| Waar komt dan de nieuwsgierigheid vandaan?
| Waar liggen de kaders?
| Is er een favoriet product of onderwerp?
| Wat is uiteindelijk het doel?
| Hoeveel artikelen liggen er nog om uit te werken?
| Welke vraag heb ik nog niet gesteld die wel gesteld had moeten worden?
| Wat is het grootste compliment dat je ooit gehad hebt over de site?
| Bedankt
Waarom ben je met joostdevree.nl begonnen?
Joost:
Ik studeerde bouwkunde en halverwege moest ik stoppen vanwege mijn werk. Pas jaren later ben ik die site begonnen, omdat ik dat eigenlijk gemist had tijdens mijn studie: een gemakkelijke manier om iets op te zoeken.
En dat is eigenlijk heel klein begonnen. Gewoon met wat termen opzoeken en proberen zelf uit te leggen wat ik daaronder versta en gaan controleren of dat wel klopte. Want soms denk je dat iets een bepaalde betekenis heeft maar als je dan in verschillende bronnen gaat zoeken dan verschilt dat nog wel eens. Want die zegt dit en die zegt dat en soms moet je dan ook zeggen wat het echt is. Ik weet het niet, maar dat komt gelukkig niet zo heel vaak voor. De site begon met architectuur onderwerpen en soms miste ik technische dingen en die bracht ik er dan in.
Peter:
Het is goed om te delen. Ik ben voorstander van de deeleconomie; dat was toen nog heel bijzonder. Wikipedia was er toen nog niet volgens mij.
Joost:
Ik heb later nog weleens een verzoek gehad van Wikipedia, maar ik doe liever mijn eigen dingen en op een gegeven ogenblik heb je wel even genoeg van architectuur en dan doe je techniek of management of competenties of duurzaamheid; dat zijn allemaal dingen die met bouwkunde te maken hebben. Of studenten die makelaardij studeren en met specifieke vragen komen.
Ik heb vroeger veel gezocht naar allerlei bouwkundige producten en handelingen tijdens mijn werk bij de architect en aannemer, dan zocht je in Jellema (Joost: en ook Haslinghuis) of andere bouwboeken. Via school kocht je dictaten en daar stond wel heel veel in, maar toch miste je dingen want ze waren niet compleet. En toen kwam joostdevree.nl naar boven bij het onderzoeken naar de achtergrond van onderwerpen. Ik vroeg me toen al af: “hoe is het eigenlijk begonnen joostdevree.nl?”
Het begon dus vanuit de architectuur?
Joost:
Inderdaad dat was mijn bron omdat ik dat in die tijd het leukst vond.
Marijke:
Plus dat jij zei: “een plaatje zegt meer dan een praatje”, en omdat je in die tijd wel vaak het praatje kon vinden maar niet het plaatje; dat miste jij.
Peter:
Dat kan ik me goed voorstellen.
Weet je nog wat in die tijd een van de eerste onderwerpen, trefwoorden of bouwstijlen was?
Joost:
Bekijk hier meer info op joostdevree.nl over Hollands classicisme
Peter:
En dan kwam natuurlijk vanzelf de zoektocht en de nieuwsgierigheid? Waarom is dit niet ergens te vinden? Maar dan staat het er nog niet, er is nog geen website en het moet nog geschreven worden met plaatjes erbij.
Hoe pakte je dat aan met een fulltime baan?
Joost:
Ja, dat moest maar ‘s avonds en dat was ook wel leuk, want ik ben als het ware een verzamelaar die alles in een emmer stopt en dan gaat ordenen. En dat was met dat soort dingen ook. Als ik dan een artikeltje wou maken ging ik dat maar gewoon inkloppen met allerlei zinnen en dan proberen er een logisch geheel van te maken, soms wilde ik dat wat uitdiepen en dan moet je dat gaan ordenen binnen het onderwerp met schubparagraafjes etc.
Marijke:
Ja en jij gebruikte steekwoorden en memoblaadjes, stapels naast het bed.
Peter:
Ja dat is heel herkenbaar. Als je iets opschrijft blijft het beter hangen, met digitale notities werkt dat niet. Wie schrijft die blijft.
Joost:
Klopt en het was de bedoeling dat dat op een gegeven ogenblik verwerkt werd.
Hoe is joostdevree.nl zo groot geworden?
Peter:
Ik kan me voorstellen dat als je zo bezig bent met onderwerpen uitschrijven bijv. een bouwstijl, dat je op een heleboel zijtakken terecht komt. Dan komen er zomaar 10 onderwerpen of meer bij, is dat de manier waarop het groeit?
Joost:
Ja en soms wil je er even een tekeningetje bijmaken ter verduidelijking. Soms is uitsplitsen naar meerdere onderwerpen beter.
Peter:
Na de bouwstijlen kwamen de bouwkundige onderwerpen, waar kwam dan die vraag vandaan?
Waar komt dan de nieuwsgierigheid vandaan?
Marijke:
Je vindt het gewoon leuk, het interesseert je.
Joost:
Peter:
Ja bijv. dakpan tegen een gevel. Mensen denken dan: waar komt dat dan vandaan?
Joost:
Ja, en hoe heet een gangetje tussen twee huizen, waar je net doorheen kunt lopen of soms niet eens? En dan kom je zoiets tegen en denk je hoe heet dat ook alweer of je komt het woord tegen en je denkt wat is dat?, En dan vind ik het leuk om daar een stukje over te maken. En omdat het mijn hobby is, kom je soms iets tegen wat volstrekt onbelangrijk is bouwtechnisch gezien, maar wel leuk om te weten en uit te zoeken. Dit gangetje heet een ozendrop.
Voorbeeld: De hagioscoop die ontstond na een gesprek met iemand over een gat in een kerk waar je door kunt kijken, naar de mis.
De meningen zijn verdeeld waarvoor dat nou diende, was dat voor mensen die de pest hadden en buiten moesten blijven of die de kerk niet meer in mochten omdat ze wat misdaan hadden en noem maar op.
Een middeleeuws verschijnsel van zo lang geleden dat je niet meer weet waarom dat was, wel dat het er was maar niet waarvoor, soms kun je door de hoogte of de manier waarop iets vormgegeven is een beetje nagaan waarvoor het bedoeld was. En kun je de verschillende betekenissen aangeven.
Peter:
Dit is echt mooi en ik begrijp de mate van interesse om dit zo te doen. Hoe zie je het zelf? Bijvoorbeeld zoals de ene persoon postzegels verzamelt of naar voetballen gaat, doe je dit?
Joost:
Ja. Het verzamelen van onderwerpen, gegevens.
Peter:
De nieuwsgierigheid zit in de persoon, voor het verzamelen van onderwerpen, niet alleen bouw maar misschien ook voeding of elektronica. Maar op joostdevree.nl is dat op een gegeven moment afgebakend.
Waar liggen de kaders?
Joost:
Kaders zijn er wel. Op een gegeven moment, toen er veel studenten gebruik van maakten, dacht ik over bijv. de term competentie, dan is het ook wel aardig om die erop te hebben, omdat het dan ook zijn waarde wel heeft. Je kunt dan ook het e.e.a. kwijt over managementstijlen, dat heb je in de bouw natuurlijk ook, maar dat is wel echt zo’n beetje de rand.

Peter:
De site bestaat nu al ongeveer 20 jaar en nog steeds ben je ermee bezig om het te vervolmaken. Naarmate het groeit merk je dat je steeds meer tijd moet besteden aan de randvoorwaarden.
Joost:
Dat soort dingen maakt dat je er minder tijd aan kunt besteden, aan de content (de inhoud). Je bent veel meer tijd kwijt met beheer en onderhoud dan aan de dingen die je echt wil.
Is er een favoriet product of onderwerp?
Joost:
Dat hangt een beetje van mijzelf af en van de samenleving, bijv. PV-panelen is best een interessant onderwerp, maar ook de verschillende bouwstijlen. Heel simpele dingetjes zoals wedaplaat dat heb ik er niet op.

Peter:
Het is inderdaad een mooi product. Bij parkeergarages waren in het begin heel veel problemen omdat ze opdreven, ze besparen veel in gewicht en het is een duurzaam idee, want beton is niet duurzaam om te maken.
Joost:
Je ziet meer bedrijven ermee komen. Wellicht is het patent eraf. Soms is er een idee met een patent en is erbij wijze van spreken pas 12 jaar later een product omdat er in eerste instantie helemaal geen interesse in is en als het dan nog 8 jaar duurt is het patent eraf. Je hebt toch altijd zo’n eerste fase waar helemaal niets gebeurt terwijl er al wel een patent is.
Dat soort dingen is gewoon leuk om daar de voor- en nadelen van te weten en te benoemen. De handelaren, leveranciers en fabrikanten benadrukken meestal alleen de voordelen, de concurrerende partij moet je er ook op bevragen.
Peter:
Ieder product heeft nadelen, daar ben ik van overtuigd. De voordelen moeten vele malen hoger zijn dan de nadelen en dan is het goed. Ik denk dat ik de meeste vragen wel gehad heb, maar misschien nog deze.
Wat is uiteindelijk het doel?
Joost:
Het is een hobby dan hoef je geen doel te hebben, dat ik zoveel duizend artikelen heb of zo.
Hoeveel artikelen liggen er nog om uit te werken?
Joost:
Er liggen nog honderden onderdelen op memoblaadjes, daar heb ik toch geen tijd voor. Dan borrelt er weer wat op en dan denk ik: nu moet er ik toch wat over schrijven.
Welke vraag heb ik nog niet gesteld die wel gesteld had moeten worden?
Joost;
De meeste vragen zijn wel aan bod geweest denk ik. Daarnaast is het soms zo dat er iemand mailt met een suggestie. Dan ga ik erop in, en omdat ik er dan toch mee bezig ben en voeg ik dat toe. Termen veranderen ook. Nu is dat circulaire economie vroeger heette dat cradle to cradle.
Soms is de samenleving er nog niet aan toe, nu hoor je niets anders dan circulaire economie maar zo’n vijftien jaar terug begon cradle to cradle net. Maar het kostte veel geld en is dat nu wel nodig enz. Soms willen ze teveel ineens, je kunt wel een bepaalde filosofie hebben maar de doelen zijn belangrijker voor hun, tenminste de groene doelen. Met de crisis is er een omslag gekomen naar juist veel meer vergroening overal, mede door de klimaatverandering. Op een gegeven moment moet de maatschappij er ook rijp voor zijn. Het moment moet daar zijn en dan kan het ineens wel.
Peter:
Deels komt het ook; het moet groener dus we geven subsidie voor product x, dus het wordt meer gekozen. Ze zien er het nut van in en het wordt financieel aantrekkelijk; daardoor wordt het goedkoper en het wordt meer gefabriceerd dus de subsidie kan eraf dus is het sowieso al aantrekkelijk.
Joost:
Iedereen raakt eraan gewend etc. En de kinderziekten worden overwonnen.
Peter:
Dan gaan we naar de pelletkachel of een warmtepomp in huis. Ik denk dat dat wel goed is ook al zijn het allemaal druppeltjes, iedereen woont onder een dak en als dat iets duurzamer kan, denk ik dat we goed bezig zijn.
Joost:
Dan kun je het negatieve van eerste fase van de warmtepomp een beetje teniet doen doordat het daarna echt gaat werken.
Dat is als zo’n koude-warmte pijp in je tuin van 50 meter om je ventilatielucht van buiten te halen, met een pijp 1 of 2 meter onder de grond, dat is dan koel zomers en warm in de winter. Dat is leuk alleen dat ding kost al duizenden euro’s, die buizen zelf kosten al 2000 tot 3000 euro, dan is het nog niet aangelegd bij elkaar 5000 euro dat haal je er nooit uit. Misschien als je een huis helemaal nieuw gaat bouwen dat het dan financieel nuttig kan zijn, dat is net als met warmteterugwinning van douchewater enz. bij nieuwbouw is dat te doen, bij renovatie zelfs nog niet denk ik.
Peter:
Zo is er ook de discussie wat is duurzaam? Als het financieel duurzaam is kan het aantrekkelijk zijn maar het product hoeft zelf totaal niet duurzaam te zijn.
Wat zit daaronder? Alle transportbewegingen enz. wat zit in die berekening natuurlijk moet je ergens de knip leggen. Dat aspect blijft discutabel.
Wat is het grootste compliment dat je ooit gehad hebt over de site?
Joost:
Bedankt
Peter: Wat een mooie en duidelijke toelichting in dit interview over de mooie site joostdevree.nl. Persoonlijk vind ik het erg leuk om te leren wat de beweegredenen waren en nog steeds zijn om via deze website mensen te informeren over
Handige links
Hollands classicisme
Hagioscoop
Manegement
Agile
Circulaire economie
Zoek zelf al je vragen over bouwkundige onderwerpen op via Bouwpix – bouwkundige termen, bouwtermen, bouwkunde, bouwen, trefwoorden bouw, architectuur/ joostdevree.nl