Bij de verbouwing in de Bilt van Timo is de vraag of het dak vervangen moet worden of niet.
Voorbeeld Verbouwtool
Met de Verbouwhulp is het antwoord makkelijk te vinden.
Bekijk wat je hebt aan onze Verbouwhulp ►
Timo vroeg mijn mening over hun huis en verbouwing van hun mooie huis is de Bilt.
Verbouwing in de Bilt
Vraag Timo en Renee:
“Mijn vriendin en ik hebben het huis van mijn vader gekocht. Het huis heeft achterstallig onderhoud en daarom hebben we op de eerste plaats het huis laten taxeren en bouwtechnische laten onderzoeken. Nu weten mijn vriendin en ik goed wat af moet zijn voordat we de woning kunnen betrekken. Daarnaast is het budget helder voor de eerste fase. Er zijn twee zaken waarin we twijfelen. Het voor-dak dient vervangen te worden en het achterste gedeelte is nog in redelijke staat. Nu lijkt het ons verstandig om het dak in zijn geheel te laten vervangen, opnieuw isoleren, nieuwe dakpannen en eventueel dakkapel en dakramen plaatsen.
Hierdoor heb je een keer de organisatie, inkoop, rommel etc. De vraag is echter wanneer het dak daadwerkelijk vervangen moet worden. Daarnaast moet elke kozijn in het huis vervangen worden. Deze twee zeer grote klussen zouden in de praktijk al bijna ons gehele budget kunnen opmaken.
Het voorhuis dateert uit 1903, achterhuis (uitgebouwd over drie woonlagen) komt ongeveer uit 1970.
Dakwerkzaamheden:
“Op de hellende dakvlakken liggen oud Hollandse dakpan-nen. Met name het voordakvlak is erg oud en moet gereno-veerd worden.
De overige dakvlakken nazien en waar nodig dakpannen goedleggen en de beschadigde dakpannen vervangen. Te-vens de nokvorsten nazien en waar nodig vastleggen/ aan-smeren. De meeste daken zijn voorzien”
Graag hoor ik van jullie,
Met vriendelijke groet,
Renée en Timo “
Foto’s

Webinar
Deel 1:
Ontdek nu wat je verbouwing gaat kosten met onze Verbouwhulp
Tevens zie je alle besparingen simpel op een rij die de meeste mensen over het hoofd zien!
Deel 2:
Verbouwing in de Bilt dak
In het dak is niet alles te inspecteren waardoor er vraagtekens zijn over de huidige staat van het dak. Mijn mening is:
- Doe iets liever goed dan half
- Een deelvervanging van het dak (dat bestaat uit 1903 en 1970) is lastig want de constructie moet op elkaar aansluiten, de dakisolatie mag daarna geen koudebrug bevatting om vochtproblemen buiten de deur te houden en de dakpannen aan laten sluiten op elkaar tussen oud en nieuw dak zal lastig zijn.
- Als je nu deels het dak vervangt omdat niet alles te inspecteren is dan brengt dat een redelijke groot risico met zich mee.
- wanneer er later lekkage ontstaat zal de betrokken aannemer al snel wijzen op het feit dat hij niet alles mocht vervangen en dan wordt het een welles nietes waar het aan ligt.
- Als je besluit nu de helft te vervangen en het blijkt tijdens de dak-vervanging dat het tweede deel ook te slecht is dan heb je te maken met een meerwerk waarvan je bijna zeker weet dat je daarvoor erg veel gaat betalen.
Omgevingsvergunning
De vergunning voor een verbouwing is vaak geen probleem en bij een verbouwing in een woning zonder constructieve ingrepen heb je zelfs helemaal geen omgevingsvergunning nodig. Bij een aanpassing aan een gevel, dak of de draagconstructie heb je wel altijd een vergunning nodig. Bij twijfel is het erg verstandig om met je tekening bij de gemeente bij het loket even binnen te lopen voor advies.
Kozijnen
Daarnaast moeten de kozijnen vervangen worden en is er in de kelder best veel vocht in huis dat nagekeken moet worden. De kozijnen in 2 stappen vervangen (wanneer er meer budget is) is in mijn ogen slimmer dan het dak in 2 delen. De kozijnen raken elkaar niet en daardoor kan het minder makkelijk lekken en een lekkend dak is echt heel vervelend.
Wil je weten wat je verbouwing kost?
