CV-ketel vervangen | Wanneer heb je een nieuwe ketel nodig?

Is het tijd om je cv-ketel te vervangen? Dan is het goed om te weten waar je allemaal op moet letten. Welke mogelijkheden zijn er en wat zijn de gemiddelde kosten?

cv ketel vervangen

Cv-ketel vervangen

Cv staat voor centrale verwarming en een installatie bestaat uit een ketel, leidingen en radiatoren of vloerverwarming. Er zijn een aantal keuzes te maken als je een nieuwe cv overweegt en die laten we je hieronder zien. Een oude ketel kan vaak nog jaren mee met het juiste onderhoud en door hier slim mee om te gaan kun je best wat kosten besparen. Maar in sommige gevallen is het toch beter om de cv-ketel te vervangen.

Wanneer moet ik mijn oude cv-ketel vervangen door een nieuwe?

Als de cv-ketel ouder is dan 15 jaar, dan is het waarschijnlijk geen HR-ketel en verbruikt deze dus veel energie. Alle reden dus voor een nieuwe cv-ketel. Als je nog geen HR-ketel hebt in je woning dan is het slim om hier niet te lang mee te wachten. Een HR-ketel is veel energiezuiniger, omdat dit een hoog rendement ketel is. Die verdien je dus redelijk snel terug. Meestal is de terugverdientijd een jaar of 3, dat is niet specifieker te zeggen, maar omdat het afhankelijk is van het systeem dat je nu hebt en de energieprijzen is het zeer rendabel.

Vervangen of onderhouden

Vaak wordt als vuistregel aangehouden dat je de ketel bij twijfel kunt vervangen als deze tussen de 10 en 15 jaar oud is. De kosten van het onderhoud zijn namelijk na die 15 jaar eigenlijk zonde om nog te investeren in een oude cv-ketel. En deze zijn zeker niet meer de moeite waard als hij niet goed meer functioneert.

Besparen

In een steeds duurzaam wordende wereld wil je wel een warm huis, maar niet te veel fossiele brandstoffen gebruiken. Ook kan het zijn dat je vindt dat er te veel maandelijkse stookkosten zijn of wordt het niet echt goed warm meer in huis door een oude cv, bestaande haard of radiatoren. In dit geval is het goed om te overwegen om je cv-ketel te vervangen. De beste verwarming in huis zorgt niet alleen voor meer comfort, vaak is het ook nog eens besparend op de energielasten als je cv en radiatoren goed zijn ingesteld.

Wat kost een cv-ketel vervangen?

De kosten door het vervangen van een cv-ketel zijn uiteenlopend en zijn dan ook afhankelijk van verschillende factoren. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde kosten.

Kosten CV ketel installatieAantalEenheidKosten koop en montageTotaalkosten
CV ketel incl thermostaat1st€ 2.000€ 2.000
Radiatoren4st€ 250€ 1.000
CV Leidingen30m1€ 7,5€ 225
Toeslag wegwerken in muur30m1€ 20€ 600
Sloop gaskachel1st€ 100€ 100
Aanhelen vloer/ wand/ plafond1post€ 250€ 250
Totaalkosten 2k app 50m²€ 4.175
Totaalkosten 3k app 80m²€ 6.500
Totaalkosten Rijwoning 100m²€ 7.500
CV ketel laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Welke cv-ketel kiezen?

Wanneer je de cv-ketel gaat vervangen, wil je natuurlijk de beste cv-ketel aanschaffen. Kies vooral het type dat voor de grootte van de woning geschikt is, want een te kleine maar ook een te grote of zware cv-ketel zal relatief meer energie verbruiken. Bij een te kleine ketel kun je ook extra geld kwijt zijn, want een extra boiler kan nodig zijn, maar die boiler kosten komen er dan wel bij natuurlijk.

Wat is de beste cv-ketel?

De beste cv-ketel is een ketel die aansluit bij jouw behoefte. Dus neem niet een te zware ketel voor een goed geïsoleerd huis met een klein gezin, iets wat bij cv-ketel huren nog wel eens gebeurt. Hoe meer aandacht voor je huis isoleren en een moderne cv-ketel, hoe minder gas je nodig hebt en hoe goedkoper het is. Sommigen kiezen een additionele boiler voor erbij.

Merken

De meeste gebruikte merken van cv-ketels zijn:

 • Nefit
 • Remeha
 • Atag
 • Intergas
 • Bosch
 • AWB
 • Ito Daalderop
 • Vaillant
 • (Agpo)-Ferroli
 • Stiebel Elektron
cv-ketel vervangen

Cv-ketel installeren

Het vervangen van een cv-ketel betekent natuurlijk ook dat de nieuwe ketel geïnstalleerd moet worden. De juiste installatie van een cv-ketel is moeilijker dan de meesten denken en vooral gevaarlijker dan vaak gedacht. Het is daarom goed om deze klus uit te besteden aan een specialist. Waar moet je nu op letten bij een installateur voor een nieuwe cv-ketel? Vraag het bedrijf voordat je de definitieve offerte tekent om:

 • Referenties (en ga ze ook echt na)
 • Of ze ook jouw favoriete merk cv-ketel kunnen monteren (als je een voorkeur hebt)
 • Alle papieren (en keurmerken, diploma’s etc. zodat je weet wat de waarde ervan is)

Vervolgens is het van belang dat hun kennis up to date is, want met de snel ontwikkelende markt van ketels en slimme thermostaten is het belangrijk dat ze ook een moderne ketel kunnen monteren. Vraag niet alleen naar de kwaliteit van het bedrijf maar ook naar de installateur die aan de cv komt werken.

Hoe lang duurt een cv-ketel vervangen?

Gemiddeld is een installateur een halve dag bezig om de cv-ketel te vervangen. In sommige gevallen kan het zo zijn dat er extra voorzieningen aangebracht moeten worden. Hierdoor kan de installatie wat langer duren. Je kunt er vanuit gaan dat de klus in ieder geval binnen een dag geklaard is.

Onderhoud

Het is aan te raden om jaarlijks of in sommige gevallen tweejaarlijks onderhoud uit te voeren aan de cv-ketel. Ook al lijkt alles helemaal goed te werken, dan nog kan het zijn dat je ketel niet meer echt efficiënt loopt en dat een kleine servicebeurt zorgt voor een beter afgesteld apparaat en daardoor zuinigere verbranding. Daarnaast kan het behoorlijk vervelend worden als je ketel uitvalt op koude dagen. Met goed en regelmatig onderhoud kun je dit voorkomen en hoef je de cv-ketel minder snel te vervangen. Ook dit kun je bovendien uitbesteden aan een installateur.

Toekomst cv-ketel en gas

In 90 procent van de huizen zit nu nog een cv-ketel. Om dit te verlagen wil de overheid een rendementseis voor verwarmingsinstallaties invoeren. Dat betekent dat cv-ketels niet meer volledig op gas mogen draaien. Dit betekent dat als je vanaf 2026 je cv-ketel gaat vervangen, je over moet stappen op een duurzamer alternatief en ten minste een hybride warmtepomp moet aanschaffen.

Kan ik na 2026 nog een cv-ketel kopen?

Je kunt vanaf 2026 nog een cv-ketel kopen, maar deze moet dan wel gecombineerd worden met een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt namelijk samen met de cv-ketel, zodat deze kan bijspringen als het nodig is. De toepassing van hybride warmtepompen is relatief eenvoudig. De cv-ketel is alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst.

Offerte voor cv-ketels

Wil jij een cv-ketel aansluiten. Vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes