Een warmtepompboiler wordt ook wel een hybride boiler genoemd, omdat ze vaak tijdens periodes met een hoge behoefte aan warm water automatisch overschakelen op elektrische weerstand. Bekijk de warmtepomp offerte
Een hybride boiler gebruikt elektriciteit om de warmte te verplaatsen van de ene kant naar de andere, in plaats van zelf warmte op te wekken zoals een elektrische warmtepomp. Hierdoor is een hybride boiler 2 à 3 keer efficiënter.
Wat is een hybride boiler?
Een hybride boiler gebruikt omgevingslucht om het water in je huis tot hoge temperaturen te verwarmen. Deze boiler bestaat uit een geëmailleerde stalen kuip, die een lange levensduur garandeert. Een hybride boiler is een combinatie van een elektrische boiler en een lucht water warmtepomp. Een hybride boiler bevat innoverende technologie die de elektrische weerstand van een boiler samenvoegt met warmtepomp besparingen. Deze hybride intelligentie is energiezuinig en neemt weinig ruimte in beslag. Een warmtepompboiler wordt ook wel een hybride elektrische boiler genoemd.
Hoe werkt een hybride boiler?
De ingebouwde warmtepomp haalt warmte uit de lucht om water te verwarmen. Dit water wordt vervolgens opgeslagen in het boilervat, deze warmtepompboilers hebben een inhoud van 100, 200 maar ook 300 liter. Net zoals een warmtepomp is een warmtepompboiler uitgerust met een koelvloeistof die kookt bij lage temperaturen.
Tijdens het koken treedt er gasvorming op. De compressor perst dit gas samen, hierdoor stijgt de temperatuur. Deze temperatuurstijging geeft warmte af aan het water in de boiler. Hierna wordt de druk verlaagd en begint heel het proces opnieuw.
Waarom een hybride elektrische boiler?
Een hybride elektrische boiler behoort tot de meeste duurzame opties. Een hybride boiler is namelijk veel energiezuiniger dan normale boilers en biedt voldoende comfort voor gezinnen. Een hybride boiler heeft minder verbruik vergeleken met een traditionele boiler. Daarnaast zijn er nog meer voordelen aan hybride technologie.
Wanneer een hybride boiler een slimme keuze is
Een hybride boiler is een interessante keuze wanneer de behoefte voor warm water ineens verhoogt. Sommige hybride boilers hebben een boost functie, waardoor het water nog sneller warmer wordt. Hiervoor zal de boiler de elektrische weerstand inschakelen, daarnaast kan een hybride boiler ook een intelligente besturing hebben. Hierbij analyseert de boiler de gebruiksmomenten en zorgt voor automatisch warm water wanneer dit nodig is. Het systeem- met een groot boilervat van 100 tot 300 liter- levert namelijk warm water (ongeveer 50 °C) op meerdere afnamepunten in je huis en vermindert de verbruikskosten vergeleken met een traditionele boiler. Hoe hoger het warm waterverbruik, hoe voordeliger de hybride boiler.
Wanneer kun je een nieuwe hybride boiler overwegen?
Hieronder lees je 3 verschillende situaties waarin je een nieuwe hybride elektrische boiler kunt overwegen:
Als je milieubewuster wilt leven: Het verwarmen van tapwater met deze boiler stoot geen CO2 uit, omdat het niet is aangesloten op gas. Omdat de ketel omgevingslucht gebruikt, is de energie verbruik laag (3 keer lager dan gas- of elektrische ketels). Als je een milieubewuste boiler wilt aanschaffen, ga dan voor een boiler met een hoge energieklasse, bijvoorbeeld energieklasse a.
Als je je huidige boiler moet vervangen: Is je aardgas of elektrische boiler aan vervanging toe? Dan is dit het moment om een hybride boiler te overwegen.
Als je een woning hebt gekocht, bouwt of renoveert: Een warmtepompboiler is een mooie aanvulling om jouw verwarmingsinstallatie te verduurzamen als je een nieuwe woning hebt of de woning gerenoveerd hebt. Zeker als de woning is voorzien van zonnepanelen en ventilatie.
De voordelen en nadelen van een hybride boiler
Een hybride boiler is een van de duurzaamste opties, daarnaast heeft het veel voordelen, maar ook wel een paar nadelen.

Voordelen hybride elektrische boiler
Een hybride boiler verwarmt op een milieuvriendelijke manier sanitair centraal warm water. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. Verwarming vindt plaats door warmte uit de (buiten)omgeving te onttrekken om het sanitaire water in de boiler tank te verwarmen. De voordelen zijn als volgt:
- Je geniet van een hoog rendement.
- Het is een oplossing voor woningen zonder gasaansluiting.
- Het is geschikt voor grote warm water behoeftes.
- Het is een milieuvriendelijk alternatief voor een elektrische boiler.
- Het is te combineren met een condensatieketel op gas, een warmtepomp en zonnepanelen.
- Een hybride boiler heeft een lager energieverbruik dan een klassieke boiler.
- Een hybride boiler heeft een lange levensduur.
Nadelen hybride boiler
Een hybride boiler heeft veel voordelen, maar naast voordelen ook enkele nadelen. Met welke nadelen moet je rekening houden?
- Een hybride boiler is een groot apparaat dat veel opslagcapaciteit vereist. Je moet dus voldoende ruimte hebben.
- Het apparaat gebruikt energie uit de omgevingslucht om sanitair water te verwarmen, maar daarmee verkoel je de ruimte. Plaats de warmtepompboiler daarom best niet in de woonruimte.
Andere boilers
Naast hybride boilers heb je ook nog andere boilers. Hieronder vind je een opsomming van verschillende boilers.
De gasgestookte boiler
Een boiler op gas wordt ook wel een gasboiler of een gasgestookte boiler genoemd. Deze ketel gebruikt gas om water te verwarmen. Een gasboiler verwarmt reeds gekoeld water tot de juiste temperatuur. Ze zijn goedkoop in aanschaf, maar iets duurder in gebruik vanwege het gasverbruik. Je hoeft je gasboiler minder vaak te onderhouden. Regelmatige controles op mogelijke lekken zijn voldoende.
Traditionele elektrische boiler
Elektrische boilers hebben een geïsoleerd vat en een verwarmingselement. Samen zorgen ze ervoor dat het water wordt opgewarmd en opgeslagen. Het voordeel van een elektrische waterverwarmer is dat deze met behulp van een thermostaat het water op een constante temperatuur houdt. Elektrische boilers kunnen ook overal worden geïnstalleerd waar een stopcontact is. Qua capaciteit is een elektrische waterverwarmer iets kleiner dan gasketels.
Een zonneboiler
Zonneboilers gebruiken zonlicht om te verwarmen. Dit gebeurt met zonnecollectoren die op het dak geplaatst kunnen worden. Water stroomt door het systeem en wordt verwarmd door zonnestralen. Het water wordt vervolgens opgeslagen in vaten.
Ze hebben een opslagcapaciteit tot 200 liter en ze nemen behoorlijk wat ruimte in beslag. Tijdens het seizoen met weinig zonneschijn neemt een hoogrendementsketel het over om warm water te leveren. Voor de verwarming van je cv-water heb je wel een hoogrendementsketel nodig. Deze boiler combineert eenvoudig met elk type waterpomp, net zoals een hybride waterpomp.
Veelgestelde vragen
Hoeveel gas bespaart een hybride ketel?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen: