Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. Het is daarom belangrijk om je eerst in te lezen in welke warmtepomp geschikt is voor jouw situatie. Lees hier meer om erachter te komen welke warmtepomp het beste past. Bekijk de warmtepomp offerte
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een duurzame vervanging voor of aanvulling op je gasgestookte cv-ketel. Met een warmtepomp kun je namelijk gedeeltelijk of zelfs helemaal van het gas af, waardoor je flink kunt besparen op je energierekening. Hoewel de aanschafprijs van een warmtepomp een stuk hoger ligt dan die van een hr-ketel, heb je de investering door deze besparing snel terugverdient.
Daarnaast is het natuurlijk beter voor het klimaat. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en het benodigde vermogen is groot. Vaak wordt hij daarom gebruikt in combinatie met zonnepanelen op je dak om het benodigde vermogen op te wekken.
Hoe werkt een warmtepomp?
De techniek van warmtepompen bestaat al heel lang en is dus niet nieuw. De werking van een warmtepomp is namelijk te vergelijken met die van een koelkast. Net als een koelkast verzamelt een warmtepomp warmte. Een koelkast geeft de warme lucht vervolgens af aan de lucht buiten de koelkast.
Een warmtepomp doet het omgekeerde: hij verzamelt warmte uit de buitenlucht, maar ook uit de bodem of grondwater, waarna het wordt omgezet in de juiste temperatuur om te gebruiken in huis.
Soorten warmtepompen
Er bestaan veel verschillende soorten warmtepompen. Zo kan er onderscheid worden gemaakt tussen een volledig elektrische warmtepomp (all-electric warmtepomp) en een hybride warmtepomp. Het grootste verschil is dat een volledig elektrische warmtepomp je cv-ketel vervangt: hij regelt de verwarming van je huis én zorgt voor warm water. Daarentegen werkt een hybride warmtepomp samen met je cv-ketel.
All-electic warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd. Met een volledig elektrische warmtepomp kun je helemaal van het gas af. Hij zorgt namelijk niet alleen voor de verwarming van je huis, maar ook voor het warme water in je badkamer en keuken. Met een all-electric warmtepomp daalt je CO2- uitstoot voor verwarming met zo’n 50 tot 65 procent.
Het is belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is wanneer je ervoor kiest om een volledig elektrische warmtepomp te installeren. Is je huis niet of matig goed geïsoleerd? Kies dan voor een hybride warmtepomp.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is geen vervanging, maar werkt juist samen met je cv-ketel. Op deze manier verbruik je tot 60 procent minder aardgas voor het verwarmen van je huis. De hybride warmtepomp kan aan je cv-ketel worden gekoppeld of samen met een nieuwe ketel worden geïnstalleerd.
Ook een hybride warmtepomp zorgt dus voor warmte in je huis. De cv-ketel springt alleen bij op koude dagen. Ook zorgt de cv-ketel nog altijd voor warm water in je huis. Voor een hybride warmtepomp is goede isolatie niet strict noodzakelijk, maar alsnog wel aan te raden. Is je huis wél redelijk tot goed geïsoleerd? Dan is een all-electric warmtepomp de beste keuze.
Er bestaan verschillende uitvoeringen van hybride warmtepompen. Zo kun je kiezen voor een hybride warmtepomp met een binnen- én buitenunit (split warmtepomp) of met één unit (monoblock). Ook is het mogelijk om te kiezen voor een geïntegreerde cv-ketel.
Split hybride warmtepomp
Een split warmtepomp is een lucht-water-warmtepomp en bestaat uit een buiten- en binnenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze vervolgens via leidingen af aan de binnenunit. De binnenunit zorgt voor het verwarmen van het water van de verwarming.
De split warmtepomp heeft een lager vermogen en dus een lager rendement, maar is daardoor ook goedkoper dan een monoblock warmtepomp. Ook heeft deze uitvoering een kleinere ventilator waardoor deze warmtepomp meer geluid maakt. Een voordeel van de split warmtepomp is dat de buitenunit relatief klein is, waardoor het gemakkelijk is om ze op te hangen of op platte daken te plaatsen.
Monoblock hybride warmtepomp
Een monoblock warmtepomp bestaat uit slechts één unit die je binnen of buiten plaatst. De unit wordt direct aangesloten op de cv-installatie. Het vermogen en daarmee het rendement van deze variant ligt hoger dan die van een split warmtepomp, waardoor die ook iets duurder uitvalt. Toch zijn monoblock warmtepompen gemakkelijker en door iedereen te installeren, wat zorgt voor lagere installatiekosten.
Een nadeel is dat de unit van een monoblock warmtepomp erg groot en zwaar is. Hierdoor kan je hem niet overal plaatsen. Ook moet deze variant dichter bij de cv-ketel en dus bij je woning staan dan een split-warmtepomp. De ventilator van een monoblock warmtepomp is wel groter en dus stiller.
Welke warmtepomp wordt het meest gebruikt?
De meeste warmtepompen worden aangeduid als een water-water of lucht-water warmtepomp. Dit slaat op waar de warmtepomp warmte uit onttrekt (de bron) en waar hij vervolgens deze warmte aan afgeeft (manier van afgifte). De volgende warmtepompen komen het vaakst voor:
Hybride lucht-water warmtepomp
Een hybride lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron, die vervolgens door de buitenunit naar de warmtepomp in je huis wordt getransporteerd. Deze hybride warmtepomp werkt samen met je gasgestookte cv-ketel: alleen bij een grote warmtebehoefte, bijvoorbeeld op koude dagen, springt de cv bij.
Dit type warmtepomp is geschikt als je een krapper budget hebt, maar toch wilt besparen op gaskosten. Ook is deze warmtepomp handig als je nog veel apparaten hebt die op gas werken. Je gaat namelijk niet helemaal maar slechts gedeeltelijk gasvrij wonen. Heb je een bestaande, oudere woning? Dan is deze variant erg geschikt.
Standalone warmtepomp
Een standalone warmtepomp is een volledig elektrische warmtepomp. Met deze soort warmtepomp is je cv-ketel dus overbodig en kun je volledig gasvrij wonen. De standalone warmtepomp gebruikt warmte uit verschillende bronnen, onder meer uit de buitenlucht, de bodem en grond- en oppervlaktewater.
Het rendement van deze warmtepomp is een stuk hoger en stabieler dan die van een hybride warmtepomp. De investering ligt dan ook een stuk hoger. Deze warmtepomp is alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen.
Bodem-water warmtepomp
De naam zegt het al: een bodem-water warmtepomp gebruikt de bodem als bron om warmte uit te onttrekken. Een buizennetwerk in de grond onttrekt de warmte met behulp van een compressor, een verdamper en een condenser. Een bodemwarmtewisselaar geeft de warmte vervolgens door aan de pomp zelf.
Omdat de bodemtemperatuur het hele jaar vrijwel constant is, werkt deze warmtepomp het hele jaar door. De warmtepomp past het best wanneer je veel grond hebt en als je woning op een leemachtige bodem staat.
Ventilatiewarmtepomp
Tegenwoordig zijn woningen standaard voorzien van een ventilatiesysteem. Een ventilatiewarmtepomp wordt simpelweg in de ventilatiebox geplaatst en gebruikt de lucht uit dit ventilatiesysteem om te verwarmen of te verkoelen. De installatie van dit type warmtepomp is dus relatief gemakkelijk in vergelijking met andere warmtepompsystemen.
Een ventilatiewarmtepomp is het meest geschikt wanneer je de warmtepomp ook voor koelen wilt gebruiken in de zomer. Tot slot moet je woning natuurlijk voorzien zijn van een ventilatiesysteem.
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Niet alle huizen zijn geschikt om een warmtepomp te installeren. In sommige gevallen is het investeren in een warmtepomp simpelweg niet rendabel. Of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp hangt af van een aantal factoren.
1. Isolatie van je huis
Is je huis niet goed geïsoleerd? Dan kan het zijn dat een warmtepomp niet voldoende rendement oplevert. De warmte waar je warmtepomp voor heeft gezorgd, wordt dan niet goed behouden in je woning. Investeren in een warmtepomp kan dan ongunstig zijn.
2. Je huidige verwarmingssysteem
Wordt jouw huis verwarmd door vloerverwarming? Dan is de kans groot dat de warmtepomp eenvoudig kan worden aangesloten op je bestaande verwarmingssysteem. Maak je gebruik van traditionele radiatoren voor de verwarming van je huis, dan zul je deze helaas moeten vervangen. Een warmtepomp werkt namelijk niet in combinatie met deze radiatoren.
3. Het bouwjaar van je woning
Het bouwjaar van je huis zegt veel over welke aanpassingen nodig zijn om een warmtepomp te kunnen installeren. Heeft jouw woning onlangs een grote verbouwing ondergaan? Dan wordt er gekeken naar de datum van de laatste renovatie.
Een hybride warmtepomp is het meest geschikt voor woningen die vóór 1992 zijn gebouwd. In deze woningen is vaak niet of slechts voor een deel isolatie aangebracht aan het dak, de vloer, buitenmuren en/of de ramen.
Is je woningen na 1992 of is er na de bouw overal betere isolatie aangebracht? Dan is een elektrische warmtepomp een goede keuze. Zorg er wel voor dat ook je ramen goed geïsoleerd zijn en vervang eventueel dubbel glas door HR++ of triple glas.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen: