Op zoek naar meer informatie over zonnepanelen? In dit artikel zetten wij alle belangrijke informatie op een rijtje, van teruglevering tot aan de verschillende soorten zonnepanelen. Bekijk de zonnepanelen offerte
Zo werken zonnepanelen
Te beginnen bij de werking, want hoe werken zonnepanelen nou eigenlijk? Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, dit wordt ook wel gelijkspanning genoemd.
Aan deze gelijkspanning heb je in het dagelijks leven niet veel, het moet eerst nog worden omgezet in wisselspanning, dat is de energie die we in het dagelijks leven gebruiken.
Opgewekte stroom direct gebruiken
De opgewekte stroom wordt vervolgens direct verbruikt door de apparaten die aanstaan in je huis. Verbruik je zelf niet direct alle stroom die je opwekt?
Dan gaat die langs de meterkast naar het energienet.
Salderen
Wanneer je zonnepanelen hebt, lever je in bijna alle gevallen dus ook een deel van de stroom terug aan je energieleverancier.
Aan salderen met zonnepanelen hou je ook financieel gezien wat over, de energie die je teruglevert wordt namelijk afgetrokken van je energierekening. Dit wordt ook wel salderen genoemd.
Terugleververgoeding
Het kan zelfs voorkomen dat je meer energie opwekt en teruglevert dan je in totaal verbruikt. In dat geval krijg je van je energieleverancier een terugleververgoeding.
In veel gevallen is dit het kale leveringstarief of een percentage hiervan, maar sommige leveranciers kiezen er ook voor om een vaste vergoeding te geven.
Maximaal eigen energieverbruik opwekken
Wel is de terugleververgoeding altijd lager dan het bedrag dat je zelf voor stroom moet betalen als je het afneemt bij de energieleverancier. Uit financieel oogpunt is het daarom slim om niet veel meer dan maximaal je eigen energieverbruik op te wekken.
Soorten zonnepanelen
Voordat je kunt gaan nadenken over terugverdienen, moet de keuze worden gemaakt welk zonnepaneel je op jouw dak gaat leggen. Er zijn heel veel soorten zonnepanelen op de markt en de doorontwikkeling van de panelen gaat ook nog eens erg snel.
Daardoor is het begrijpelijk dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet.
Monokristallijne zonnepanelen
Tegenwoordig zijn de meeste zonnepanelen die worden verkocht monokristallijne panelen. Deze bestaan uit 1 kristal, het oppervlak heeft geordende elektroden en de panelen zijn zwart van kleur.
Het fijne aan deze zonnepanelen is dat ze een hoog rendement hebben voor het oppervlak. Dit maakt ze een slimme investering wanneer je maximaal rendement wilt behalen en maar beperkt ruimte hebt.
Polykristallijne zonnepanelen
Er bestaan ook andere soorten zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan polykristallijne panelen. Hierin bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Hierdoor lijken de zonnepanelen qua uiterlijk op een soort gebroken scherven.
Polykristallijn zonnepanelen hebben een lager rendement dan de monokristallijne soort, maar de prijs is wel een stuk lager.
Glas-glas zonnepanelen
Bij glas-glas zonnepanelen worden de zonnecellen, zoals de naam al zegt, tussen twee platen van hard glas geklemd. Hierdoor worden de zonnecellen goed beschermd tegen vocht en temperatuurverschillen.
Dit maakt dat de panelen een lange levensduur hebben en dus ook een hoge opbrengstgarantie. Wel zijn zulke glas-glas zonnepanelen hoog in aanschafprijs en ook een stuk zwaarder qua gewicht dan andere soorten panelen.
Amorfe zonnepanelen
Deze soort zonnepanelen wordt gemaakt van een flexibele laag van flinterdun silicium. Dit worden ook wel dunne film zonnepanelen genoemd. Op deze soort panelen is geen kristallijn aanwezig, maar een poeder. Hierdoor kun je amorfe zonnepanelen buigen.
Daarnaast zijn deze flexibele zonnepanelen goed te betalen, want de prijs ligt lager dan die van een gemiddeld zonnepaneel. Daar tegenover staat wel dat dit soort zonnepanelen verreweg het minst rendabel zijn.
Is je dak geschikt voor zonnepanelen?
Voor je zonnepanelen aanschaft is het ook belangrijk om te controleren of het dak waarop je ze wilt leggen geschikt is. Gelukkig zijn de meeste daken geschikt om zonne-energie op te wekken, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Wat is bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen dat je kwijt kunt?
Hellingshoek en richting
Check bijvoorbeeld van te voren of je dak op het zuiden, oosten, westen of noorden ligt. Daken op het noorden leveren namelijk tot wel 3 keer meer minder op daken op andere windrichtingen.
Ook de hellingshoek van je dak heeft hier invloed op, schuine daken leveren in de regel meer op dan platte daken.
Schaduwdichtheid
Dan is er de schaduwdichtheid. Hoe meer schaduw, hoe minder productief de zonnepanelen zullen zijn.
Dakoppervlakte
Als laatste is ook de oppervlakte van het dak belangrijk. Hoe meer zonnepanelen je kwijt kan op je dak, hoe meer stroom je kan opwekken.
Heb je weinig ruimte beschikbaar, maar wil je toch voor zonnepanelen gaan? Kies dan voor een aantal zonnepanelen met een hoog vermogen.

Opbrengst van zonnepanelen
Doordat de hoeveelheid zonlicht elk moment van de dag anders is, is de opbrengst van zonnepanelen niet gelijkmatig. Wel kun je door de zonnepanelen op de beste plek te plaatsen het meeste rendement mogelijk krijgen.
Dit krijg je door panelen in een hellingshoek van 35 graden op het zuiden te plaatsen.
Temperatuur heeft invloed op zonnepanelen
Dan heeft de temperatuur ook nog invloed op het rendement van zonnepanelen. Veel zonuren en een temperatuur van maximaal 25 graden is de ideale weersomstandigheid om zonne-energie op te wekken.
Stroomopbrengst daalt
Het klinkt misschien onverwachts, maar als de temperatuur hoger wordt, wordt het rendement lager. De stroomopbrengst daalt namelijk met zo’n 5 procent per 10 graden temperatuurstijging vanaf 25 graden.
Dit wordt veroorzaakt door de daling van de spanning in de cellen die dan hoger is dan de toename in stroomsterkte.
CO2 uitstoot verminderen met zonnepanelen
Het opwekken van zonne-energie is goed voor het milieu. Er komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. 10 zonnepanelen zorgen op jaarbasis dan ook voor een besparing van zo’n 1400 kilo aan CO2.
Wel zorgt de productie van zonnepanelen voor CO2 uitstoot, gelukkig is deze uitstoot binnen 2 tot 3 jaar weer gecompenseerd met dezelfde zonnepanelen.
Zonnepanelen registreren
Zoals al eerder in dit artikel werd benoemd, kan je de zelf opgewekte zonne-energie die je zelf niet gebruikt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Om dit te kunnen doen moet je de zonnepanelen echter wel registreren bij de netbeheerder.
Op deze manier heeft je energieleverancier de juiste gegevens om je jaarrekening – met eventuele teruggave – op te maken.
Slimme meter
Om terug te kunnen leveren aan het elektriciteitsnet is het handig om een slimme meter voor zonnepanelen in huis te hebben, maar zorg minstens voor een meter met twee aparte telwerken.
Subsidie op zonnepanelen
Door zonnepanelen aan te schaffen verduurzaam je je woning. Sommige gemeentes stimuleren dit doormiddel van subsidies. Controleer voor aanschaf dus altijd even of dit in jouw gemeente ook het geval is.
Voor landelijke subsidies zal je als particulier minder snel in aanraking komen.
Ook voor bedrijven is er subsidie, zoals de SDE++ subsidie en de EIA subsidie.
Btw teruggave
Ben je ondernemer? Dan geldt er een btw teruggave voor zonnepanelen. Wanneer je de btw-aangifte binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen kocht doet, kun je hiermee veel geld besparen.
De omvormer
Wanneer je zonnepanelen aanschaft is een zonnepanelen omvormer onmisbaar. Zonnepanelen maken gelijkstroom en de omvormer zet dit om in bruikbare wisselstroom. De omvormer kun je het beste zo dichtbij de zonnepanelen als mogelijk plaatsen.
Hoe groter de afstand tussen beide is, hoe meer opbrengst er verloren gaat.
Micro-omvormers
Je kunt ook kiezen voor micro-omvormers. Hierbij heeft elk paneel zijn eigen omvormer, wat ervoor zorgt dat elk paneel individueel kan presenteren.
Met micro-omvormers voorkom je dan een zonnepaneel dat in de schaduw valt de totaal opbrengst kan verminderen.
Stringomvormer
Daarnaast is het ook nog mogelijk om deze in series op een omvormer aan te sluiten.
Hiervoor gebruik je een stringomvormer waar je bij grote zonnepaneel systemen meerdere serieschakelingen op kunt aansluiten.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►