Ondanks dat vanaf 1 januari 2023 het btw-nultarief op de installatie en levering van zonnepanelen staat, zijn er bepaalde gevallen waarin je alsnog btw terug kan vragen bij de Belastingdienst. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog. Bekijk de zonnepanelen offerte
Btw bedrag
Er zijn veel veranderingen gaande rondom zonnepanelen, zo wordt de regeling rondom salderen van zonnepanelen afgebouwd en is het btw-nultarief ingegaan. Voorheen wanneer je zonnepanelen kocht, kon je de betaalde btw terugvragen, zodat je in bepaalde gevallen nog een leuk btw-bedrag ontving. Met het btw-nultarief kun je dus geen btw meer terugvragen.
Er zijn echter een paar uitzonderingen waarin je wel 21% btw over zonnepanelen betaalt. Bijvoorbeeld wanneer je de factuur voor 1 januari 2023 hebt gekregen, als je geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning koopt of als je zonnepanelen koopt die beschikken over meerdere functies. Denk hierbij aan zonnecollectoren, zonnepanelen die op je bedrijfspand zijn geïnstalleerd en zonnepanelen in ramen.
Btw teruggave zonnepanelen
Wanneer je zonnepanelen met 21% btw hebt gekocht en aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je btw terugvragen bij de Belastingdienst. Het gaat hierbij om de volgende voorwaarden:
- Je naam staat op het energiecontract
- Je naam staat op de factuur van de zonnepanelen
- Je wekt stroom op en een deel hiervan lever je terug aan je energiemaatschappij
- Je doet niet mee aan de KOR (kleineondernemersregeling)
Wat is de KOR?
KOR staat voor kleineondernemersregeling. Zoals de naam al zegt, is deze regeling bedoeld voor kleine ondernemers. Wanneer je beschikt over zonnepanelen, word je beschouwd als ondernemer. Wanneer je meedoet aan de kor hoef je minder en soms geen btw af te dragen aan de Belastingdienst.
Btw ondernemer
Heb je voor 1 januari 2023 panelen gekocht? Dan kun je de btw terugvragen. De factuurdatum is dus leidend. Ook wanneer je vanaf 2023 zonnepanelen hebt aangeschaft, ben je met zonnepanelen een kleine ondernemer, omdat je stroom aan je energiebedrijf levert. Houd echter in de gate dat wanneer je totale opwekvermogen van zonnepanelen niet meer dan 15.000 wattpiek is, je jezelf niet als btw-ondernemer bij de Belastingdienst hoeft aan te melden. De ISDE-subsidie is er voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers.

Kwartaal btw-aangifte
Ondernemers die over zonnepanelen beschikken, doen per jaar 4 keer btw-aangifte (kwartaal btw-aangifte). Aan de Belastingdienst laten ze weten hoeveel btw ze hebben ontvangen en hoeveel btw ze hebben betaald voor de aanschaf van de zonnepanelen. Het terugvragen van btw op zonnepanelen kan wanneer de betaalde btw hoger is dan het bedrag dat ze hebben ontvangen.
Btw aangifte
Wanneer je in 2022 zonnepanelen hebt gekocht en btw terug wil vragen, zorg er dan voor dat het energiecontract en de factuur van de zonnepanelen op dezelfde naam staan. Wanneer dit niet overeenkomt, kan de btw helaas niet teruggevraagd worden. Het is van belang om dit binnen 6 maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht, te voldoen.
Btw terugvragen
De eerste stap voor het terugvragen van btw is dus het invullen van het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’. Van de stroom die je met je zonnepanelen opwekt, lever je de niet gebruikte stroom terug aan je energiebedrijf. Het terugleveren is een activiteit die met btw is belast. Hierdoor ben je ondernemer voor de btw. De meeste particulieren kiezen ervoor om mee te doen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Wil je meer tips over hoe je je energiekosten kan laten dalen?
Nadat je het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ hebt verstuurd, geef je je rekeningnummer door. Dit wanneer je de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ hebt ontvangen. Je dient je rekeningnummer altijd door te geven, ook wanneer de Belastingdienst je rekeningnummer al heeft.
Tot slot kun je via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ de btw-aangifte uitvoeren. Klik op het kopje ‘omzetbelasting’ en vul de aangifte in die voor je is klaargezet. Wanneer je zzp’er bent of een eenmanszaak hebt, tel je de btw die vanwege opgewekte stroom ons de Belastingdienst is afgedragen, op bij je zakelijke voorbelasting. Naast btw voor zonnepanelen is er ook forfait voor zonnepanelen. Forfait voor zonnepanelen is belasting die je betaalt over de stroom die je zelf met je zonnepanelen gaat opwekken.
Veelgestelde vragen
Wat verandert er in 2023 met zonnepanelen btw?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►