Zonnepanelen worden steeds populairder. Er zitten vele voordelen aan, maar helaas zijn er ook enkele nadelen. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je de goede zonnepanelen kiest voor jouw woonsituatie. Bekijk de beste zonnepanelen offerte
Nadelen: zonnepanelen nog interessant?
Er zijn verschillende nadelen van zonnepanelen te benoemen. Het is dan ook goed om hier rekening mee te houden voordat je de investering maakt van een zonnepaneleninstallatie. Hieronder een lijst van de nadelen.
Waarom zou je geen zonnepanelen nemen?
- De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering
- Er is een dure verzekering nodig
- Zonnepanelen leveren na verloop van tijd steeds minder op
- Er is een extra groep in de meterkast nodig
- Er zijn geen landelijke zonnepanelen subsidies meer
- De spanning op het energienet wordt verhoogd
- De energieopslag is alleen mogelijk wanneer er dure accu’s gebruikt worden
- Zonnepanelen zorgen niet altijd voor een mooiere uitstraling van het huis
- De zonnepanelen dienen op de juiste plek/de juiste hoek op het dak geplaatst te worden
- Zonnepanelen hebben een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. Dit zelf schoonmaken kan lastig zijn, iemand inhuren om dit te laten doen kan echter ook duur zijn
- De salderingsregeling loopt af. Dit zal beginnen in 2025, in 2030 is deze helemaal weg
- In plaats van dat je subsidie ontvangt, moet je een percentage bijbetalen wanneer je zelf energie opwekt met behulp van zonnepanelen
- Wanneer er te weinig stroom opgewekt is, moet je alsnog stroom van de reguliere stroomvoorziening gebruiken, dit brengt extra kosten met zich mee
- Zonnepanelen moeten veilig aangesloten worden, daarnaast is het belangrijk dat apparaten in huis beveiligd zijn tegen overbelasting
- Het montagesysteem en de frames van zonnepanelen zullen geaard moeten worden. Dit is belangrijk wanneer het onweert, maar ook biedt het extra bescherming tegen elektrische schokken
- Zonnepanelen leveren minder op in de winter en herfst (door de weersomstandigheden en er is relatief minder zon)

Afname rendement zonnepanelen
Het rendement van zonnepanelen en zo ook de opbrengst zal jaarlijks afnemen, met gemiddeld zo’n 0,5%. Dit betekent dat de zonnepaneleninstallatie elk jaar minder stroom opwekt en minder goed presteert. In het geval van extreme temperaturen en weersomstandigheden kan dit rendementsverlies nog groter zijn. Het is dan ook aan te raden om hier rekening mee te houden.
Minder rendement in de winter
Tijdens de koude maanden van het jaar, in de herfst en winter, zullen de zonnepanelen ook minder zonne-energie opwekken. Dit komt doordat er doorgaans minder zonuren zijn dan in de lente en zomer. Tijdens deze seizoenen zal je dus nog afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.
Nadelen zonnepanelen op plat dak
Wil je zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Ook dan zal het rendement van de panelen minder zijn. Er is namelijk meer schaduwruimte op het dak, waardoor je minder zonnepanelen kwijt kunt. Bovendien valt de installatie van zonnepanelen op een plat dak duurder uit, omdat er meer montageapparatuur nodig is om de panelen in de juiste hellingshoek te plaatsen.
Fossiele brandstoffen
Met zonnepanelen worden fossiele brandstoffen minder gebruikt, maar ze zijn alsnog niet helemaal weg. Er moeten namelijk soms toch fossiele brandstoffen gebruikt worden. Het kan namelijk voorkomen dat je niet genoeg stroom opwekt en overhoudt, bijvoorbeeld op koude en donkere dagen. Hierdoor zal je alsnog een beroep moeten doen op fossiele brandstoffen.
Zonnepanelen nadelen milieu: de productie
Daarnaast worden er fossiele brandstoffen gebruikt bij de productie van zonnepanelen.
Het productieproces van zonnepanelen is dus niet goed voor het milieu, waardoor het klimaat negatief beïnvloed wordt.
Kwalitatief slechte zonnepanelen
Helaas zijn er ook kwalitatief slechte zonnepanelen. Dit zijn bijvoorbeeld de gekleurde panelen of de panelen uit lageloonlanden die niet grondig gecheckt worden. De kans is groot dat dit B-kwaliteit zonnepanelen zijn, waardoor deze worden gezien als kwalitatief slechte zonnepanelen.
Zonnepanelen zonder erkend merk
Panelen die niet door een erkend bedrijf gemaakt zijn, hebben over het algemeen een lagere kwaliteit. Belangrijk is daarom om te zorgen voor erkende merken zonnepanelen. Door een slechte kwaliteit zal anders ook de levensduur en het rendement van de zonnepanelen een stuk minder zijn.
Zonnepaneel onderhouden
Let ook op dat zonnepaneleninstallatie onderhouden moeten worden om de werking en het rendement optimaal te houden. Dit neemt extra tijd in beslag en wanneer je hier een professional voor inschakelt, zal dit ook nog bijkomende kosten met zich meebrengen.
Geen landelijke subsidie
Wanneer je als particulier zonnepanelen wilt plaatsen, dan is er geen landelijke subsidie meer, deze is afgeschaft. Er is op dit moment ook nog geen alternatief op een subsidie.
Afbouw salderingsregeling
Op dit moment loopt er in Nederland nog de salderingsregeling, hierbij verdient men een deel van de stroom terug wanneer deze teruggeleverd wordt aan het stroomnet. Echter zal deze salderingsregeling vanaf 2025 afnemen, in 2030 is deze regeling compleet verdwenen. Het jaarlijks verbruik waarover huishoudens beschikken speelt hierbij ook een belangrijke rol.
Nadelen zonne-energie terugleveren: toeslag betalen
In de toekomst zal er een toeslag komen voor zonnepanelen eigenaren die stroom willen terugleveren aan het energienet. In plaats van dat je dus een vergoeding krijgt met de salderingsregeling zal je uiteindelijk een toeslag moeten gaan betalen. Waar heeft dit mee te maken?
Wat is het nadeel van teveel zonnepanelen?
De kosten voor energiemaatschappijen stijgen. Dit komt omdat het aantal zonnepanelen in ons land sterk is gegroeid en de opwekking en teruglevering van stroom erg onregelmatig zijn. Dit brengt extra kosten mee voor energiemaatschappijen, die zij in de toekomst zullen doorberekenen aan hun klanten wanneer er stroom teruggeleverd wordt.
Wanneer je dan dus te veel zonnepanelen hebt en je een deel van de stroom niet zelf gebruikt en wilt terugleveren, zal dit dus uiteindelijk nadelig zijn.
Voordelen zonnepanelen
Naast de nadelen van zonnepanelen zijn er natuurlijk ook verschillende voordelen te benoemen. Enkele voordelen zijn:
- Besparing van de energiekosten
- De woningwaarde wordt verhoogd door een verbeterd energielabel
- De CO2-uitstoot wordt verminderd
- De panelen zijn zowel te koop als te huur
- Er zijn verschillende opstellingen beschikbaar, zoals een oost west opstelling of zonnepanelen op een boot, waardoor er altijd een passende mogelijkheid is voor jouw situatie
Bovendien is zonne-energie een onuitputtelijke bron van energie die goed is voor het milieu. Het gebruik van fossiele brandstoffen neemt af, waardoor je bijdraagt aan een duurzamere wereld wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen met de bijbehorende zonne-energie. Ook wordt het opwekken van zonne-energie steeds efficiënter en betaalbaarder, waardoor het voor steeds meer mensen toegankelijk wordt.
Conclusie: Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen?
Ondanks de verschillende nadelen die in dit artikel benoemd zijn, is het in veel gevallen nog steeds de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen. Zonne-energie is nog altijd beter dan het gebruik van fossiele brandstoffen, wat het de investering zeker waard maakt.
Zonnepanelen nog zinvol
Het laten plaatsen van zonnepanelen is dus nog steeds zinvol, maar het is wel goed om op de hoogte te zijn van alle voor- en nadelen en deze met elkaar af te wegen. Zo kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken. Bij twijfel kun je je ook altijd laten adviseren door een specialist.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de beste zonnepanelen offerte ►