Meggeren is een werkwoord dat is afgeleid van het meten van de weerstand die isolatiemateriaal biedt tegen elektrische stroom met behulp van een isolatieweerstandsmeter. Door middel van meggeren kan een bevoegd elektromonteur controleren of de weerstand nog voldoende hoog is. Bekijk de elektra offerte
Waarom is meggeren van een installatie belangrijk?
Het is best wel gevaarlijk als er elektrische problemen zijn, want dat kan kortsluiting veroorzaken. En als mensen in aanraking komen met isolatiemateriaal dat niet genoeg weerstand biedt tegen elektrische stroom, kunnen ze een flinke schok krijgen. Daarom is meten zo belangrijk: het helpt om op tijd te zien of de isolatie van elektrische installaties nog goed is, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden.
Wat is een milliohmmeter?
Soms hebben we problemen als we heel kleine weerstanden moeten meten (minder dan een paar ohm), en dan moeten we de meetmethode aanpassen. Het eerste probleem is dat gewone batterijen niet genoeg vermogen hebben: als je een spanningsmeting van 3 volt doet over een weerstand van 1 ohm, zal er 3 ampère stromen. Dat is veel meer dan gewone batterijen aankunnen.
Weerstand meten
Daarom draaien we het meetprincipe om bij het meten van hele kleine weerstanden: we sturen een bekende stroom door de te meten weerstand en meten dan de spanning die daaruit voortkomt. Door een stroom van tientallen milliampère (met een goed opgeladen batterij) te sturen door dezelfde 1 ohm weerstand, krijgen we een spanning van tientallen millivolt. Dat is makkelijker te meten met een voltmeter.
Waarom is de meetklem belangrijk?
Een ander probleem is dat bij het meten van kleine weerstanden, de weerstand van de meetklemmen ook meetelt. Als we een meetklem op een weerstand plaatsen om te meten, vormt deze meetklem een extra weerstand voor de stroom. Afhankelijk van het materiaal van de klemmen en hoe stevig ze worden vastgezet, kan deze extra weerstand enkele tientallen tot enkele honderden milliohms zijn. Als de weerstand die we meten in dezelfde orde van grootte ligt, kan dit leiden tot aanzienlijke meetfouten.
Daarom gebruiken we bij metingen in het milliohmgebied wat we noemen een vierpuntsmeting. In plaats van twee klemmen gebruiken we er vier. Twee van die klemmen sturen de meetstroom en de andere twee meten de resulterende spanning.
Waarom zijn er twee extra overgangsweerstanden?
Omdat de twee extra overgangsweerstanden van de klemmen stroom geleiden (de meetstroom I), zal daar ook een spanning ontstaan. De spanningsmeter meet dus de spanning over de weerstand die we willen meten, plus de twee extra overgangsweerstanden van de meetklemmen.
Isolatieweerstand meten
Het is belangrijk op te merken dat de overgangsweerstanden binnenin het meetapparaat (tussen de tak van de stroombron en de tak van de spanningsmeter) geen spanning veroorzaken, omdat er nauwelijks stroom doorheen gaat (althans niet in het geval van een goede, zeer hoge-ohmige spanningsmeter).
Waarom is de vierpuntsmeting handig?
Bij de vierpuntsmeting meet de spanningsmeter alleen de spanning over de weerstand die we willen meten. De overgangsweerstanden tussen de stroomklemmen en de weerstand bouwen weliswaar spanning op, maar deze wordt niet gemeten omdat er nauwelijks stroom doorheen gaat.
Waarom zijn spanningsklemmen belangrijk?
Het maakt eigenlijk niet uit of de spanningsklemmen binnenin of buiten de stroomklemmen worden aangesloten. Maar als je de spanningsklemmen op de stroomklemmen of nog dichter bij het meetapparaat plaatst, worden de overgangsweerstanden weer wel gemeten (dat brengt ons terug naar dezelfde situatie als bij gewone metingen).

Wat is een isolatieweerstandsmeter en ohm meter?
Een ohmmeter is eigenlijk gewoon een meetinstrument om te kijken hoeveel weerstand een bepaald materiaal of een elektrisch onderdeel heeft. Een isolatieweerstandsmeter is een ohm meter die een hoge weerstand kan meten, aangezien standaard multimeters dit niet kunnen.
Hoeveel ohm bij meggeren?
Wanneer de te meten weerstand hoger dan 1 megaohm (1 miljoen ohm) wordt, spreek je van een megger en heb je een isolatieweerstandsmeter nodig. Deze kan 250 volt, 500 volt of wel 1.000 volt opwekken en hierdoor een grote weerstand meten.
Hoe werkt een megger apparaat?
Met een megger brengen we gelijkstroom aan op een elektrische installatie. De megger werkt op batterijen en heeft ook een generator. Deze generator produceert een hoge meetspanning van 500 volt of zelfs nog hoger. De megger bevat ook een zeer gevoelige stroommeter waarmee metingen worden uitgevoerd met een grote nauwkeurigheid, tot in het bereik van microampères. De megger meet alleen de weerstand van de isolatie tegen elektrische spanning. Een megger wordt dus niet gebruikt om de weerstand tegen elektrische stroom in de installatie zelf te meten.
Meggeren door een bevoegde elektromonteur
Meggeren mag alleen worden gedaan door een elektromonteur met de juiste bevoegdheid. In de NEN 3140 en NEN 1010 staan de regels voor het uitvoeren van metingen aan de isolatieweerstand in elektrische installaties, bijvoorbeeld bij zonnepanelen. Voor installaties met een nominale spanning van 400/230 Volt is een minimale weerstand van 500 kOhm vereist, wat ook kan worden uitgedrukt als 0,5 MOhm.
Megger test
Werken met elektriciteit heeft altijd risico’s. Hierdoor is het belangrijk dat deze test wordt gedaan door een bevoegde elektromonteur, maar is het ook van belang dat deze echt wordt gedaan. Wanneer er te weinig weerstand is, heb je kans op storingen of zelfs kortsluitingen.
Wat zijn goede isolatieweerstand waardes?
Wettelijk moet de weerstand van de installatie minimaal 1000 ohm per volt bedrijfsspanning zijn. Daarom moet voor een enkelfasige 230V-installatie de isolatieweerstand minimaal 230.000 Ω of 230 kΩ zijn.
Waarom kabels meggeren?
Met behulp van meters kan een gediplomeerde elektricien controleren of de weerstand nog hoog genoeg is. Als het isolatiemateriaal te weinig elektrische weerstand biedt, kunnen (delen van) de installatie onder spanning komen te staan. Dit kan erg gevaarlijk zijn en kortsluiting veroorzaken
Veelgestelde vragen
Wat meet je met een megger?Offerte
Wil je precies weten wat voor Electricien aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Electricien specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Electricien specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Electricien Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de elektra offerte ►