Hoe bereken ik het vermogen van een zonnepaneel, wat is de opbrengst van zonnepanelen en hoe zit het met vermogensgarantie? Bekijk de zonnepanelen offerte
Afname rendement zonnepanelen
De verwachte levensduur van huidige zonnepanelen ligt rond de 40 jaar. Na deze tijd kunnen zonnepanelen nog wel iets opleveren. Dit geldt voor alle type zonnepanelen. Een recente studie wijst uit dat zonnepanelen ongeveer 0,5% rendement per jaar verliezen. Leveranciers garanderen dat zonnepanelen na 25 jaar vaak nog 80% van het oorspronkelijke vermogen leveren. Het is dus hoe dan ook verstandig om zonnepanelen aan te schaffen.
Het rendement van zonnepanelen is ook inbegrepen bij de garantie van de zonnepanelen. Het rendement zonnepanelen en de levensduur zijn 2 belangrijke factoren bij de aanschaf ervan. Elk jaar verliezen zonnepanelen rendement. Dit hoort bij de natuurlijke afbraak van zonnecellen. De grootste impact van dit verlies is te wijten aan UV-stralen. Het grootste rendementsverlies vindt plaats tijdens de eerste paar jaren.
Voorbeelden van extreme factoren
Hoge temperaturen: in warmere streken zijn zonnepanelen minder efficiënt, maar veel mensen weten niet dat ze in warmere streken ook sneller slijten. Een zonnepaneel in een woestijn verliest meer dan 1% van zijn rendement per jaar, wat erg hoog is. De reden hiervoor is de hoge UV-intensiteit.
Erg lage temperaturen: weken van vorst met sneeuw die smelt en weer bevriest is door de enorme belasting erg slecht voor zonnepanelen. In onze regio kent de huidige generatie zonnepanelen een maximaal rendementsverlies van 0,5% per jaar, al ligt dit in veel gevallen veel lager.
Vermogen zonnepanelen
Het maximaal vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt-piek (Wp). Vaak geldt: hoe duurder het paneel is, hoe hoger het aantal wattpiek (maximaal vermogen). Een zonnepaneel van 365 Wp produceert als goed gemiddelde 310 kilowattuur (kWh) per jaar.
Het piekvermogen wordt alleen onder ideale omstandigheden bereikt. Dit is bij een temperatuur van 25°C een instraling die loodrecht is. Aangezien Nederland niet altijd zo zonnig is, zullen in de praktijk de ideale omstandigheden niet zo snel gehaald worden.
Vermogensgarantie zonnepanelen
De aanschaf van zonnepanelen is een grote investering, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Het financiële rendement staat direct in verbinding met de hoeveelheid opgewekte stroom op jaarbasis. Vermogensgarantie dekt de kosten van het rendementsverlies van zonnepanelen. Bij de meeste merken zonnepanelen loopt de vermogensgarantie over 20 tot 25 jaar.

Zonne energie
Op jaarbasis is het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden zo’n 2800 kWh energie per jaar (bron: Nibud). Je eigen energieverbruik kun je inzien op de jaarnota’s van je energie leverancier van de afgelopen jaren.
Voor welk deel van dit verbruik wilt je dan je zonnepanelen gebruiken? De meeste mensen kiezen ervoor om zonne energie in te zetten voor de helft van hun energieverbruik, aangezien het een flinke investering is wanneer je al je energie wil opwekken met zonnepanelen.
Omvormers
De omvormer is een belangrijk onderdeel van zonnepanelen. Dit apparaat zorgt ervoor dat stroom omgezet wordt in bruikbare stroom. De levensduur van een omvormer ligt lager dan van zonnepanelen. Ongeveer 10 tot 15 jaar. Micro omvormers hebben een langere levensduur dan standaard omvormers. Wil je de omvormer gaan vervangen, dan zijn de kosten hiervan afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Het antwoord op de vraag wat de beste omvormer voor je zonnepanelen is, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van je zonnepanelen, het type en merk dat je wil gebruiken en persoonlijke voorkeuren.
Opbrengst zonnepanelen
Zonnepanelen hebben over het algemeen niet zoveel onderhoud nodig. Er zijn echter een aantal stappen waarmee je het rendement en de levensduur van zonnepanelen kan beïnvloeden.
Monitoren van je systeemoutput: op de omvormer kun je de output aflezen. Daarnaast bestaan er ook logging systemen op je smartphone waarmee je zogeheten historische en real-time data op kanvragen. Wanneer je vermogen lager dan normaal is, kan je contact opnemen met de installateurs of fabrikanten.
Nakijken van bekabeling: check jaarlijks de bekabeling, of alles op de juiste manier is aangesloten tussen de zonnepanelen, omvormer en meterkast
Reinigen van zonnepanelen: tijdens lange periodes van droogte – zoals in de zomer – is het aan te raden om je zonnepanelen te reinigen
Verwachte opbrengst
Je wil berekenen wat de terugverdientijd is na de aanschaf van zonnepanelen. Hoe snel verdien je het terug? Zonnepanelen kunnen dus ongeveer 25 jaar meegaan. Naar verwachting verdien je de kosten in 6 tot 8 jaar terug. Wanneer de energiekosten omhoog gaan, dan gaat het terugverdienen nog een stuk sneller.
Welke factoren spelen er onder andere een rol?
1. Installatie zonnepanelen: zorg ervoor dat de installateurs de zonnepanelen goed installeren. Hoe feller het zonlicht, hoe beter een paneel werkt. Een goed geïnstalleerd paneel werkt in de herfst en winter ook goed, ondanks dat de zon dan minder fel schijnt.
2. Zonnepanelen op de juiste plaats monteren: de optimale situatie is een dak op het zuiden, met een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden.
3. Heb je een plat dak? Gebruik dan een kantelbaar paneel
4. Weinig schaduw: een beschaduwde cel heeft invloed op de serie geschakelde zonnepanelen. Dit heeft invloed op de opbrengst zonnepanelen. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk schaduw op zonnepanelen valt.
5. Materiaal: cellen op basis van monokristallijn zijn duurder, maar bieden wel een hoger rendement. Polykristallijne zonnecellen zijn goedkoper, maar bieden een lager rendement.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►