Terugleveren van stroom is het aan het energienet teruggeven van je eigen stroom. Dan praat je over de stroom die je via je zonnepanelen opwekt en niet direct zelf gebruikt. Bekijk de beste zonnepanelen offerte
Wat is stroom terugleveren?
Zonder zonnepanelen zijn de elektriciteitsrekeningen minimaal. Je huishoudelijke elektrische apparaten verbruiken energie en betalen voor zichzelf. Met zonnecellen in daken is het niet zo eenvoudig als voorheen. Door zonne-energie te gebruiken om energie te genereren, kun je je eigen energieleverancier zijn. Dan krijg je een nieuwe energiebron als je het meer nodig hebt. Schakel je overschot automatisch over op elektriciteitsnetten. Dan keren we terug. Energieverbruik door direct verbruik wordt over het algemeen niet teruggestuurd naar het net. Wanneer de zon ondergaat, is je wasmachine niet in staat om de opgewekte elektriciteit terug te geven op dit moment.
Wat is salderen?
De energieleverancier zal wettelijk verplicht zijn de jaarlijks door de hernieuwbare energiebron geleverde energie terug te betalen met zijn verbruik in het elektriciteitsnet. Dat werd “salade” genoemd. In verband met het netto energieverbruik betaal je de verbruikskosten, de energiebelasting en de BTW.
Deze tarieven krijg je voor teruggeleverde elektriciteit
Er is een gunstig tarief voor het terugleveren van stroom van je zonnepanelen. De salderingsregeling van de overheid maakt dit extra aantrekkelijk voor je. Je krijgt voor je teruggeleverde stroom namelijk dezelfde prijs als wat je ons betaalt per kWh. De overheid wil op de manier investeringen in zonnepanelen stimuleren. Je krijgt om te beginnen hetzelfde terug als je aan ons betaalt per kWh.
Wek je in een jaar meer op dan dat je verbruikt? Dan krijg je daar een terugleververgoeding voor. De hoogte van de terugleververgoeding hangt af van het contract met je energieleverancier.

Wanneer ontvang je een terugleververgoeding?
Aan het einde van het jaar berekent het energiebedrijf:
- Hoeveel kWh stroom is afgenomen van het net
- Hoeveel kWh zonnestroom is teruggeleverd aan het net
De volgende rekensom wordt gemaakt:
- Stroom afgenomen van het net – Stroom teruggeleverd met zonnepanelen
Je ontvangt alleen een terugleververgoeding van de energieleveranciers als je netto jaarlijks meer zonne-energie teruglevert aan het energienet dan dat je afneemt van het net.
Voordelen van stroom terugleveren met zonnepanelen
Je wekt groene stroom op voor eigen gebruik
Dat is natuurlijk het mooiste wat er is: je wekt met je eigen zonnepanelen stroom op die je zelf gebruikt. Je hoeft dan geen stroom te ‘kopen’ van je energieleverancier. Je apparaten draaien dan op je eigen opgewekte stroom. Dat is een mooie stap richting fossielvrij leven.
Wat je over hebt en teruglevert, bespaar je op je jaarafrekening
Op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken, verbruik je niet altijd alle stroom. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Gelukkig gaat die stroom niet verloren, maar kan je die terugleveren aan het stroomnet. Op je jaarafrekening worden je verbruik en de teruglevering tegen elkaar weggestreept. Stel, je hebt 3.000 kWh aan stroom gebruikt in het afgelopen jaar. En je hebt 1.000 kWh stroom van je zonnepanelen teruggeleverd. Dan mag je de teruglevering aftrekken van je verbruik. Je betaalt dan alleen nog maar voor 2.000 kWh.
Meer terugleveren dan verbruiken in een jaar levert ook nog wat op. Als je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan je afneemt, ben je eigenlijk netto een energieleverancier. Daar krijg je een teruglever subsidie voor.
Welke meter is geschikt voor teruglevering?
Welke meter is nu geschikt voor teruglevering? Zowel analoge als digitale energiemeters (slimme meters) zijn meestal geschikt voor teruglevering. Energie terugleveren kan ook met een dubbele meter.
Teruglevering zonnepanelen met een analoge meter
Analoge energiemeters (draaischijfmeters) zijn vaak wel geschikt voor teruglevering, maar moeten wel achteruit kunnen draaien. Hoeveel stroom je hebt opgewekt met je zonnepanelen wordt niet apart geregistreerd, want de zelf opgewekte energie wordt direct afgetrokken van je stroomverbruik. Ga je alleen salderen (en niet meer terugleveren dan dat je verbruikt), dan kun je deze energiemeter blijven gebruiken. Als je energiemeter ongeschikt blijkt voor teruglevering, dan kunt je bij je netbeheerder een nieuwe meter aanvragen.
Teruglevering zonnepanelen met een slimme meter
De omvormer registreert hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken. De slimme meter registreert de hele hoeveelheid energie of elektriciteit die daarvan wordt teruggeleverd. Je netbeheerder kan de slimme meter op afstand uitlezen, zodat je niet zelf je meterstanden door hoeft te geven.
Teruglevering zonnepanelen met een dubbele meter
Heb je een dubbele meter en wil je energie terugleveren? Dan wordt alle teruggeleverde energie weggestreept tegen alle verbruikte stroom. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen de daluren en de piekuren.
Alle stroom die overdag wordt teruggeleverd, wordt verrekend met de stroom die op dat moment al verbruikt is. Zodra het telwerk voor de piekuren op 0 komt te staan, wordt er verder gegaan met het telwerk voor de daluren. Pas als beide telwerken op 0 staan, wordt overgeschakeld naar de hoogste terugleververgoeding mogelijk.
Je zonnepanelen aanmelden voor het terugleveren van stroom
Om het terugleveren van duurzame stroom te starten, moet je je zonnepanelen aanmelden op www.energieleveren.nl. Vooral als je zelf de zonnepanelen plaatst, adviseren we je ze direct aan te melden. Laat je de zonnepanelen plaatsen door een professionele installateur, dan meldt die ze waarschijnlijk voor je aan.
Wat moet je doen als je stroom wilt terugleveren?
1) Laat je energieleverancier vooraf weten dat je van plan bent om stroom terug te leveren. Je hebt geen nieuwe meter nodig.
2) Meld vooraf bij de regionale netbeheerder dat je stroom wilt terugleveren.
3) Je moet beschikken over een elektriciteitsmeter die bijhoudt als je meer energie opwekt dan dat je verbruikt.
Redelijke terugleververgoeding ontvangen
Als je op jaarbasis meer elektriciteit teruglevert dan je afneemt van het net, kan de leverancier het overschot niet salderen. Je teruggeleverde stroom wordt verrekend tot je verbruik op nul uitkomt. Je houdt dan als het ware nog teruggeleverde stroom over. Je energieleverancier betaalt een ‘redelijke terugleververgoeding’ voor dit overschot.
Terugleveren stroom stopt niet, maar de tarieven veranderen
De salderingsregeling zonnepanelen wordt waarschijnlijk vanaf 1 januari 2025 langzaam minder en anders. Elk jaar krijg je dan een lagere prijs voor de teruglevering van je elektriciteit.
Veelgestelde vragen
Waarom gaat de salderingsregeling weg?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►