Er is sprake van een teruglever subsidie die de salderingsregeling gaat vervangen. Deze nieuwe regeling staat open voor burgers en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting die zelf geproduceerde hernieuwbare elektriciteit invoeden op het elektriciteitsnet. De Tweede Kamer is akkoord gegaan met dit wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer moet hier nog over beslissen. Bekijk de zonnepanelen offerte
Teruggeleverde stroom regeling
De Tweede Kamer is dus akkoord gegaan met het wetsvoorstel over teruglever subsidie, maar de Eerste Kamer moet hier nog over beslissen. Het zou een handig alternatief zijn op de salderingsregeling.
Met de salderingsregeling kan je opgewekte hernieuwbare elektriciteit terugleveren aan de energieleverancier. Per kWh (kilowattuur) opgewekte stroom die je terug levert, krijg je met deze regeling een subsidie. Met de salderingsregeling kan je een deel van je energiekosten wegstrepen (dit heet salderen), omdat je voor de teruggeleverde stroom evenveel betaalt als het energietarief dat je aan je energieleverancier betaalt. Kleinverbruikers die geproduceerde hernieuwbare elektriciteit invloeden op het elektriciteitsnet, komen in aanmerking voor de salderingsregeling.
Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat stelt jaarlijks een subsidieplafond. Het kabinet wil deze regeling kosteneffectief inrichten om zo overstimulering te kunnen voorkomen.
Salderingsregeling afbouwen
De salderingsregeling wordt vanaf 2025 jaarlijks afgebouwd. Tot en met 2024 mag je nog alle stroom die je opwekt salderen (100%). In de jaren 2025 en 2026 mag je nog maar 64% van de geleverde stroom salderen. Hierna wordt de salderingsregeling jaarlijks tot aan 2030 afgebouwd met 9%.
Teruglever subsidie
De salderingsregeling is afgebouwd omdat zonnepanelen de laatste jaren goedkoper zijn geworden en omdat de terugverdientijd lager is geworden. Het salderen zal na 2031 niet meer mogelijk zijn. Wanneer in 2031 de salderingsregeling wordt stopgezet, zal je nog steeds aan de opgewekte hernieuwbare elektriciteit verdienen. Dit zal komen van de energieleverancier. Er is een plan om het terugleverinstaptarief op 80% van het reguliere leveringstarief te zetten. Op deze manier zul je dus nog steeds voordeel behalen aan het terugleveren. De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer moet hier nog akkoord op geven.
Regelingen hernieuwbare elektriciteit
Ondanks dat de teruglever subsidie (nog) niet aan de orde is, zijn er alsnog verschillende regelingen die voor jou als particulier of als bedrijf interessant kunnen zijn wanneer jij investeert in hernieuwbare elektriciteit, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Een ervaren vakpersoon of ervaren installateur kan jou hierover adviseren. Zij weten alles over zonnepanelen.
Mogelijke subsidieregelingen opwekken hernieuwbare elektriciteit/ hernieuwbare energiebronnen:
- Lokale subsidieregelingen
- SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie)
- Postcoderoosregeling (SCE vervangt de fiscale regeling verlaagd tarief)
- SEEH (Subsidieregeling Energiebesparing)
- HER+ (hernieuwbare elektriciteit in de topsector energie)

Zonne-energie
Zonne-energie wordt opgewekt om ervoor te zorgen dat Nederland in 2050 een duurzaam energiesysteem heeft. Zonnepanelen zetten de straling van de zon om in bruikbare energie. De meest kostenefficiënte zonnepanelen hebben een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar. Samen met windenergie is het de belangrijkste energievorm die Nederland inzet om een duurzaam energiesysteem te krijgen. Aan de hand van subsidies en belastingvoordelen, stimuleert de overheid de productie van zonne-energie.
De overheid bouwt de financiële ondersteuning in de komende jaren langzaam af, aangezien zonnepanelen steeds goedkoper worden. Tegelijkertijd wil de overheid dat het aantrekkelijk blijft om te investeren in duurzame energie. Hierom zijn er verschillende regelingen waarvoor je in aanmerking kan komen.
Regelingen voor het stimuleren van zonne-energie
Er zijn verschillende regelingen die het opwekken van zonne-energie stimuleren.
Denk hierbij aan:
- Salderingsregeling voor huishoudens en mkb
- Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE)
- Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)
- Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Veelgestelde vragen
Hoeveel krijg je voor 1 kWh teruglevering 2023?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►