Ben je van plan om een zonnepanelen-installatie te laten plaatsen? Dan is de keuze voor de juiste soort zonnepanelen op jouw maat ontzettend belangrijk. Hoe kies je nu de juiste zonnepanelen? Door gericht en grondig te vergelijken! Bekijk de zonnepanelen offerte
Zonnepanelen vergelijken volgens opbrengst
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk groene stroom produceren met je zonnepanelen-installatie. Die opbrengst in kWh kan verschillen van paneel tot paneel (met hetzelfde piekvermogen).
Hoe ben ik zeker van een optimale opbrengst? Naast de kwaliteit van je zonnepanelen bepalen ook de hellingsgraad en de oriëntatie van die panelen, de zoninstraling voor je woonplaats en het onderhoud van je installatie je productie van groene stroom.
Zonnepanelen vergelijken volgens piekvermogen
Elk zonnepaneel heeft een bepaald piekvermogen (in Wattpiek of Wp). Die capaciteit geeft aan hoeveel stroom een paneel opwekt onder ideale omstandigheden. Het is belangrijk dat het totale vermogen van je zonnepanelen goed afgestemd is op je jaarlijkse elektriciteitsverbruik.
Daarbij moet je alles in rekening te nemen. Denk bijvoorbeeld ook aan een (toekomstige) laadpaal voor je elektrische wagen. Aangezien elektrisch rijden de nieuwe standaard wordt, is dat zeker het overwegen waard.
Wil je weten welk totale vermogen jij nodig hebt? En hoeveel zonnepanelen daarvoor nodig zijn met welk piekvermogen per paneel? Voor een precieze berekening op maat kan je terecht bij een erkende installateur in je buurt.
Welk piekvermogen per paneel kies ik het best? Ga je eerder voor zonnepanelen van 350 Wp, 450 Wp of 500 Wp? Dat hangt ook af van de beschikbare oppervlakte op je dak. Zo heb je minder panelen met een groter piekvermogen nodig om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken. Ideaal als je een kleiner dak hebt. Hou er wel rekening mee dat panelen met een grotere capaciteit ook grotere afmetingen hebben en vaak duurder zijn.
Zonnepanelen vergelijken volgens prijs
Wil je gericht de prijs van zonnepanelen vergelijken? Die kosten hangen vooral af van de uitvoering, het merk, de kwaliteit en natuurlijk ook het vermogen. Zo mag je voor 350 Wp zonnepanelen rekenen op 250 à 500 euro (incl. btw en excl. plaatsing) per paneel. Voor panelen met een piekvermogen van 500 Wp beginnen de prijzen dan weer vanaf 500 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Belangrijk: bij een nieuwe zonnepanelen-installatie maken de kosten voor de panelen natuurlijk deel uit van de eindprijs op je factuur (samen met de omvormer, plaatsingskosten, …).
Let op: de goedkoopste panelen zijn niet altijd de beste keuze. Wil je zeker zijn van een lange levensduur en een optimale werking van je zonnepanelen? Vergelijk dan zonnepanelen niet enkel op vlak van prijs. Ook de kwaliteit, het type paneel en het merk zijn van belang.
Zonnepanelen vergelijken volgens type zonnepanelen
Ook de verschillende types zonnepanelen vergelijken is belangrijk om de juiste keuze te maken voor duurzame energie. Maar uit welke soorten zonnepanelen kan je allemaal kiezen? We zetten ze kort op een rij:
Monokristallijne zonnepanelen: bij dit type panelen bevat elke zonnecel 1 kristal. Dankzij die uniforme structuur haal je met deze panelen een hoger rendement dan met polykristallijne panelen. Bovendien ben je zeker van een mooi effen paneel zonder vlekken.
Polykristallijne zonnepanelen: bij deze panelen liggen de kristallen willekeurig door elkaar. Daardoor hebben ze een minder effen, strakke kleur en ligt het rendement lager dan bij monokristallijne panelen. Omdat de kristallen in verschillende richtingen wijzen, produceren deze panelen meer energie bij indirect zonlicht. Poly zonnepanelen worden doorgaand niet meer gemaakt of verkocht.
Dunne film zonnepanelen: deze panelen hebben geen kristalstructuur, maar zijn bedekt met een dunne film van amorf silicium. Het rendement van deze plooibare, lichte dunne film panelen ligt een pak lager in vergelijking met kristallijne panelen. Vandaar worden ze bijna niet gebruikt.
Glas-glas zonnepanelen: bij deze panelen bestaat de achterkant ook uit glas in plaats van kunststof. Daardoor gaan glas-glas zonnepanelen langer mee (tot wel 40 jaar). Je behoudt ook langer een uitstekend rendement in vergelijking met andere types zonnepanelen.
Welk type zonnepanelen kies ik het best? Dat hangt vooral af van jouw situatie en je budget. Heb je bijvoorbeeld weinig plaats op je dak? Dan kies je het best voor monokristallijne panelen met een hoger vermogen. Eventueel in een glas-glas uitvoering als je zeker wil zijn van de langst mogelijke levensduur.
Zonnepanelen vergelijken volgens merk
Er bestaan tal van kwalitatieve merken van zonnepanelen, elk met hun eigen herkomst (China, Duitsland, VS, etc.), productgarantie, prijs, enz. Zo kan je kiezen voor SunPower zonnepanelen, maar ook voor panelen van Trina Solar, Hyundai, JA Solar en vele anderen.
Wat is het beste merk van zonnepanelen? Dat bestaat niet. Elk project is anders en elke erkende installateur werkt met een bepaald merk. Daarom vraag je het best voorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Zo kan je gericht merken van zonnepanelen vergelijken, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen.
Zonnepanelen vergelijken volgens garantie
Bij zonnepanelen van een kwalitatief merk kan je sowieso rekenen op een hoog rendement en een lange levensduur. Toch kan de garantieregeling behoorlijk verschillen per fabrikant en installateur. We maken daarbij een onderscheid tussen de volgende garanties:
Fabrieksgarantie op de panelen: op je panelen krijg je meestal een fabrieksgarantie van 10 à 15 jaar, maar bij sommige merken kan die garantie oplopen tot 25 jaar (SunPower). In de meeste gevallen is een installateur aansprakelijk voor je panelen gedurende de volledige termijn van de fabrieksgarantie. Hij mag dus geen kosten aanrekenen voor het herstellen van een zonnepaneel binnen deze termijn.
Garantie op de plaatsing: vaak krijg je een garantie van minimaal 2 jaar op je volledige installatie. Tijdens die eerste 2 jaar is je installateur verantwoordelijk voor alle onderdelen van je zonnepanelen-installatie (panelen, omvormer, bekabeling, frame, …). Daarna treedt de fabrieksgarantie van je panelen en je omvormer in werking.
Vermogensgarantie: na verloop van tijd verliest elk zonnepaneel onvermijdelijk aan vermogen. Hoeveel dat vermogensverlies bedraagt, hangt af van de kwaliteit, het merk, … Gemiddeld bieden de meeste zonnepanelen merken een garantie van 80% van het vermogen na 20 à 25 jaar, maar ook hogere percentages komen voor. Die vermogensgarantie is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van een zonnepaneel.
Hoe ben ik zeker van goede garantie? Door de garantieregelingen van verschillende installateurs van zonnepanelen te vergelijken. Ga ook na wie verantwoordelijk is voor die garantie: de installateur of de fabrikant. En of die producent ook een vestiging in Europa heeft of niet. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Waar moet ik verder nog op letten bij het vergelijken van zonnepanelen?
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig om op een aantal punten te letten om teleurstellingen te voorkomen. Hieronder bespreken we de punten waar je extra op moet letten bij de aankoop van zonnepanelen:
De totaalprijs: is alles in de offerte meegenomen? Denk hierbij aan de installatiekosten en de kosten per paneel.
De betalingsvoorwaarden: moet je een aanbetaling doen? En is het eventueel mogelijk om in termijnen te betalen?
De levertijd: hoe snel kunnen de zonnepanelen daadwerkelijk op je dak liggen?
Services die bij de prijs inbegrepen zijn: sommige leveranciers bieden extra services aan zoals tips voor energiebesparing.
Ga de productgarantie vooraf na
Er wordt door een fabrikant een onderscheid gemaakt tussen de garantieperiode van een zonnepaneel en de garantieperiode van de omvormer. Je hebt recht op productgarantie wanneer er gebreken zijn aan het materiaal, wanneer de afwerking van een zonnepaneel niet goed is of wanneer de constructie van het zonnepanelensysteem niet in orde is. Zonnepanelen met een lange garantie bieden je rust. Garantie zal ervoor zorgen dat je zonnepanelen hersteld worden indien ze vroegtijdig problemen vertonen. Is dit niet het geval dan kunnen er grote kostenposten ontstaan, nog lang voordat de verwachte levensduur van je zonnepanelen bereikt is.
Terugverdientijd zonnepanelen
Het aanschaffen van zonnepanelen is een flinke investering, daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de terugverdientijd. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren echter steeds goedkoper geworden. Volgens Milieu Centraal is de prijs de laatste 10 jaar met zo’n 37 procent gedaald. Bovendien is het rendement op zonnepanelen steeds beter geworden. Een hogere opbrengst per paneel bij de nieuwe generatie panelen zorgt ervoor dat je jouw eerste zonnepanelen aanschaffen steeds sneller terugverdient. Als je dit jaar zonnepanelen koopt, profiteer je ten minste tot 2025 van 100 procent salderen.
Plaatsing van zonnepanelen
Verreweg de meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar hoeveel zonlicht valt er op je dak en hoeveel panelen passen er op? De hoeveelheid zon en het aantal panelen bepalen hoeveel stroom je panelen opwekken. Het is belangrijk dat je panelen richting de zon liggen. Dit is meestal in zuidelijke richting. Maar er zijn nog meer factoren die meespelen in de plaatsing van je zonnepanelen.
Installatie van zonnepanelen
Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een zonnepanelensysteem dat je op jouw dak wilt plaatsen, is het belangrijk dat je de installatie laat doen door een erkende installateur. Kies voor een vakkundige installateur met een keurmerk. Zo heb je ook garantie op de installatie van je panelen.
Zonnepanelen verzekeren
Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering, zolang de panelen (nagelvast) aan de woning zijn gemonteerd. Met een opstalverzekering ben je meestal verzekerd tegen microcracks. Dit zijn kleine barstjes in de zonnepanelen door bijvoorbeeld hagel, waardoor je opbrengst omlaag gaat. Het is wel verstandig om je verzekeraar in te lichten dat je zonnepanelen heeft laten plaatsen, omdat de verzekerde waarde van de woning hierdoor kan stijgen. Controleer goed voor welke schade je bent verzekerd bij je huidige verzekeraar.
Wat er speelt er rondom de kwaliteit van zonnepanelen
Zonnepanelen uit China zijn over het algemeen de goedkoopste soorten zonnepanelen, zijn zulke zonnepanelen daarmee minder van kwaliteit? Het antwoord is simpel: zonnepanelen uit China zijn over het algemeen niet van mindere kwaliteit. Hoewel het klopt dat de zonnepanelen van een aantal Chinese merken lang niet altijd kwalitatief in orde zijn, moet opgemerkt worden dat Chinese merken van zonnepanelen zich sterk richten op bulkproductie.
Een alternatief is TrinaSolar. Trina Solar is een toonaangevende leverancier van zonne energie-energieproducten. Trina Solar is opgericht in 1997 en heeft sindsdien een reputatie opgebouwd als een van de meest vooruitstrevende en betrouwbare fabrikanten van zonnepanelen.
De 10 beste zonnepanelen
Je zult regelmatig nieuwe testen van verschillende soorten zonnepanelen voorbij zien komen. Ook wij hebben een top 10 van de beste vergelijking van zonnepanelen, want met zoveel merken zie je door de bomen het bos niet altijd meer. Met hoe snel de ontwikkeling rondom zonnepanelen gaat, is het slim om niet meteen de best geteste zonnepaneel te kopen, maar alsnog te informeren bij installateurs wat het beste bij jouw situatie aansluit.
Veelgestelde vragen
Is er veel verschil in zonnepanelen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►