Hoe goed is de kwaliteit van jouw zonne-installatie? De SCIOS Scope 12 inspectie is speciaal bedacht om de veiligheid van je zonnepanelen te garanderen. Deze kwaliteitsinspectie is handig voor zowel eigenaren van zonne-installaties als voor inspectie- en installatiebedrijven. Bekijk de zonnepanelen offerte
Wat is een Scope 12 keuring?
Een SCIOS Scope 12 is een periodieke inspectie van je zonnestroominstallatie die het brandrisico tot een minimum beperkt. Door de groeiende populariteit van zonnepanelen worden er steeds vaker installaties van slechte kwaliteit aangelegd.
Dit zorgt voor een groter risico op brand of andere schade, vaak veroorzaakt door beschadigde zonnepanelen of verkeerd aangelegde kabelverbindingen.
Veiligheid garanderen
Om die reden is in 2019 de Scope 12 inspectieregeling in het leven geroepen.
De inspectiemethodiek is samengesteld door het Verbond van Verzekeraars, Holland Solar en inspectiebedrijven vanuit de brancheorganisaties iKeur en Techniek Nederland. Je zonnepanelen verzekeren is een verstandig idee.
Wie voert de Scope 12 inspectie uit?
Niet iedere inspecteur mag de Scope 12 inspectie uitvoeren, dat is enkel toegestaan voor bedrijven met een geldig SCIOS certificaat. Daarbij is het kwaliteitssysteem van het bedrijf gewaarborgd en gecertificeerd.
Een bedrijf komt niet vlug in aanmerking voor zo’n keurmerk. Ieder jaar wordt het bedrijf opnieuw getoetst om te controleren of het nog aan de voorwaarden voldoet. Ander voorbeelden van zo’n toets zijn de TÜV keuring voor zonnepanelen en de Photon zonnepanelen test.
Waaruit bestaat een SCIOS Scope 12 inspectie?
Een algemene inspectie bestaat uit twee verschillende onderdelen: de Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) en een Periodieke Inspectie (PI).
Bij deze keuring wordt niet alleen de conditie van de installatie zelf gecontroleerd, maar ook de draagkracht van het dak en het risico op brand.
Eerste Bijzondere Inspectie (EBI)
De Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) is gericht op de kwaliteit van de aanleg van de installatie. Deze inspectie is nodig wanneer de zonne-installatie nog niet eerder inspecties heeft gehad, bijvoorbeeld bij nieuwe of gewijzigde pv systemen. De EBI inspectie vindt dus meestal direct na de oplevering van de installatie plaats.
Na de EBI stelt de inspecteur een rapportage op met de bevindingen van de inspectie. Hierin wordt onder andere duidelijk of de installatie aan de veiligheidseisen voldoet. Is dit niet het geval, dan vindt een her-inspectie plaats. Voldoet de installatie wel aan de veiligheidseisen, dan kan het complete rapport van goedgekeurde installatie worden aangeboden aan je verzekeraar.
Periodieke Inspectie (PI)
Wanneer er niks verandert aan je zonne-installatie, volgt na een aantal jaar de lichtere PI. Tijdens een PI wordt vooral de conditie van de installatie beoordeeld. Ook hier stelt de inspecteur een rapportage op waarin eventueel wordt opgenomen welke onderdelen van de installatie hersteld moeten worden.
Een aantal inspectieonderdelen van de EBI worden tijdens de PI niet herhaald. De PI vindt om de 3 tot 5 jaar plaats.
Hoe werkt een Scope 12 inspectie?
Bij een SCIOS Scope 12 keuring controleert een gecertificeerde inspecteur alle componenten van je zonnestroominstallatie op elektrische veiligheid en brandrisico.
Hij inspecteert daarbij onder meer de pv panelen, de connectoren, de omvormers, de optimizers, de meterkast en de strings op eventuele defecten. Een Scope 12 inspectie bestaat uit grofweg 3 stappen:
Informatie opvragen
Voorafgaand aan de Scope 12 keuring vraagt de inspecteur vaak informatie bij je op. Denk bijvoorbeeld aan het legplan van de zonnepanelen en een verklaring dat de draagkracht van je dak voldoende is.
Zorg er dus voor dat je beschikt over deze informatie zodat je dit gemakkelijk kunt aanleveren bij de inspecteur.
Visuele inspectie
Vervolgens komt de inspecteur langs voor een visuele controle van je zonnestroominstallatie. De inspecteur kijkt bijvoorbeeld of de bliksembeveiliging goed functioneert na de plaatsing van de installatie.
Daarnaast voert hij metingen uit om te bepalen of je pv systeem voldoet aan alle geldende normen.
Verwerking resultaten
Na afloop van de inspectie worden de resultaten verwerkt in een uitgebreide rapportage. een digitale versie van de rapportage ontvang je vervolgens van de inspecteur. De inspecteur meldt je installatie daarnaast af bij SCIOS.
Vanaf nu kun je bij je verzekeraar aantonen dat je installatie voldoet aan de Scope 12 normering.
Waar toetst de Scope 12 inspectie op?
De inspecteur controleert of je installatie is geïnstalleerd volgende de richtlijnen van de fabrikant en de toepasselijke normen en regelgeving.
Zo moet er voldoende afstand zijn tussen de zonnepanelen op een plat dak of schuin dak en tussen de omliggende materialen om het brandgevaar te voorkomen.
Het nemen van isolatiemaatregelingen
Om jezelf en anderen niet bloot te stellen aan gevaarlijke spanningen, moeten voldoende isolatiemaatregelen worden genomen.
De inspecteur controleert ook op dit punt de veiligheid van je systeem.

Zekeringen worden nagelopen
Om te voorkomen dat het systeem overbelast raakt, controleert de inspecteur of er voldoende zekeringen en andere beveiligingsapparatuur aanwezig is.
Onderhoud van de zonnepanelen
Vanzelfsprekend moet de veiligheid van het systeem gedurende de hele levensduur van de zonnepanelen gewaarborgd blijven.
Met een Scope 12 keuring zorg je ervoor dat er regelmatig onderhoud wordt uitgevoerd zodat eventuele defecten of problemen tijdig kunnen worden opgespoord en verholpen.
De Scope 12 inspectie is niet verplicht
Op dit moment is het voor particulieren niet verplicht om de inspectie uit te laten voeren. Toch kan het voorkomen dat je verzekering om de keuring vraagt voordat je de zonnepanelen kunt verzekeren.
Een verzekeraar vraagt dat vaak als de installatie uit 40 of meer zonnepanelen bestaat.
Scope 12 inspectie voor verzekeraars
Wanneer je verzekeraar de SCIOS Scope 12 inspectie wel verplicht stelt, moet je pv systeem iedere 3 of 5 jaar opnieuw geïnspecteerd worden. Dit is afhankelijk van de eisen van je verzekeraar. Vaak krijg je na een Scope 12 inspectie een document van de inspecteur die je vervolgens aanlevert bij je verzekeraar.
Met dit document toon je aan dat jouw zonnestroominstallatie voldoet aan de hoogste Scope 12 normen.
Waarom een Scope 12 inspectie?
Hoewel het voor particulieren dus (nog) niet verplicht is, kan het in sommige gevallen wel slim zijn om een Scope 12 keuring uit te laten voeren. Wanneer er bijvoorbeeld (brand)schade is ontstaan aan je zonnepaneleninstallatie, dan kun je door middel van het Scope 12 certificaat ook aantonen dat de installatie technisch in orde was.
Hiermee bewijs je dus dat je aan je plicht hebt voldaan en de schade waarschijnlijk niet op jou kan worden verhaald.
Scope 12 inspectie kosten
De hoogte van de prijzen van een SCIOS Scope 12 inspectie zijn met name afhankelijk van de omvang van de keuring. van de tijd die de inspecteur nodig heeft om de keuring uit te voeren. Dit hangt onder meer af van het aantal zonnepanelen, omvormers en groepenkasten en of de zonnepanelen makkelijk bereikbaar zijn.
Gemiddeld liggen de kosten van een scope 12 rond de €600 tot €1200 euro, exclusief eventuele kosten zoals het huren van een hoogwerker of het uitvoeren van een constructieberekening.
Scope 12 en brand bij zonnepanelen
Met de groei van zonnestroominstallaties is het aantal gevallen van brand toegenomen. Een groot aantal branden zijn de afgelopen jaren gerelateerd aan PV-installaties. Deskundigen op het vlak van elektrotechniek en brand geven aan dat de oorzaak vooral ligt bij slecht installatiewerk: bouw- en elektrotechnische regels worden niet of onvoldoende nageleefd.
Met een Scope 12 keuring controleert een inspectiebedrijf deze punten en beperk je het risico op brand.
Oorzaken van brand
De belangrijkste oorzaken van brand door zonnestroominstallaties:
- Het oververhit raken van defecte cellen in de zonnepanelen.
- Slecht op elkaar aangesloten kabels en stekkers.
- Het gebruik van te dunne kabels.
- Oververhitte omvormers door bijvoorbeeld een productiefout.
Andere gevaren bij zonnepanelen
Naast het risico op brand, zijn er nog een aantal gevaren bij zonnepanelen. Zo komt lekkage door verkeerd installatiewerk met regelmaat voor. Zelfs elektrocutie bij de aansluiting van het systeem of diefstal van koperkabels is voorgekomen.
Om het risico op dergelijke gevaren te verkleinen en zeker te zijn van de kwaliteit van je zonnestroominstallatie, is een Scope 12 keuring dus aan te raden.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►