Wanneer je investeert in zonnepanelen, profiteer je van een lagere energierekening en ben je ook nog eens milieuvriendelijk bezig. Bekijk de zonnepanelen offerte
Vermogen zonnepanelen
Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek wp. Zo heb je het vermogen per paneel en het totale vermogen van je zonnepaneleninstallatie. Met vermogen per paneel wordt bedoeld dat elk paneel een bepaald piekvermogen heeft (bijvoorbeeld 350 wp). Dit vermogen van de zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom een paneel – onder ideale omstandigheden – kan opwekken.
Terugverdientijd
Panelen leveren vaak gemiddeld zo’n 85% van dat het oorspronkelijke vermogen, omdat de weeromstandigheden niet altijd optimaal zijn. Dit komt onder andere door schaduw, bewolking, hellingshoek en lage zon (belangrijkste factoren). Dus 1 wp aan vermogen levert jaarlijks ongeveer 0,85 kWh (kilowattuur) op aan stroom. 0,85 wordt dan ook als omrekenfactor gehanteerd.
Totale vermogen van installatie: wanneer je het aantal panelen op je dak met het piekvermogen per paneel vermenigvuldigt, dan kom je op het totale vermogen van je zonnepanelen-installatie uit. Dit moet goed zijn afgestemd op je jaarlijkse stroomverbruik. De levensduur van de meeste zonnepanelen ligt tussen de 25 en 30 jaar.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Je wil natuurlijk een optimale opbrengst van zonnepanelen. Wat is de capaciteit aan zonnepanelen dat op je er op je dak past? Wattpiek is het vermogen van een zonnepaneel onder ideale omstandigheden. Dit zegt helaas niet hoeveel energie een paneel per jaar oplevert. Daarom reken je dit om in kWh, zoals in het vorige kopje werd benoemd.
Wil je weten hoe je de opbrengst van je zonnepanelen berekent? Voor een inschatting van het aantal panelen dat je nodig hebt gebruik je de volgende formule: (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 zonnepaneel in wattpiek).
Vermogen per zonnepaneel
Je wil natuurlijk maximaal rendement behalen uit je zonnepanelen. Wat zijn de voor- en nadelen van panelen met een hoog en laag piekvermogen in wattpiek?
Voordelen en nadelen zonnepanelen lager piekvermogen
Zonnepanelen met lager piekvermogen – zoals bijvoorbeeld zonnepanelen met een piekvermogen van 250 wp en 275 wp – hebben een lagere inkoopprijs. Zonnepanelen met een lager vermogen hebben een kleinere afmeting. Hierdoor kun je meer zonnepanelen kwijt op je dak. Tot slot heb je veel keuzevrijheid, omdat zonnepanelen met een lager piekvermogen er in veel verschillende, merken, kleuren en afmetingen zijn.
De nadelen van zonnepanelen met een lager piekvermogen is dat je meer zonnepanelen nodig hebt. Bij een hoog vermogen heb je minder panelen nodig. Mogelijk verouderde technologie: panelen van 400 wp zijn tegenwoordig de standaard. Wanneer je kiest voor panelen met een lager vermogen, dan geniet je niet van de laatste technologieën.
Voordelen en nadelen zonnepanelen hoger vermogen
Wanneer je kiest voor zonnepanelen met een hoger vermogen, zoals bijvoorbeeld 600 wp panelen, heb je minder zonnepanelen nodig om het vereiste totale vermogen van je installatie te bereiken. Daarnaast zijn zonnepanelen met een hoog vermogen nieuwe en gebaseerd op moderne technologie.
De nadelen zijn dat zonnepanelen met een hoger vermogen een hoge kostprijs hebben, ze hebben een grotere afmeting en ze zijn zwaarder. Hierdoor is het plaatsen arbeidsintensiever dan bij licht panelen. Tot slot hebben zonnepanelen met een hoog piekvermogen niet de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Dit type paneel is niet noodzakelijk beter dan zonnepanelen van 400 wp (standaard panelen).
Wat zijn dunne film zonnepanelen?
Dunne film zonnepanelen zoals Solar Frontier vangen een ander spectrum van het zichtbare licht op dan dat mono en poly zonnepanelen doen. Hierdoor leveren ze meer kilowattuur per aantal wp op. Van deze zonnepanelen is de omrekenfactor zo’n 7 procent hoger dan van standaard panelen. Je kunt dunne film zonnepanelen combineren met power-optimizers van SolarEdge. Dunne film zonnepanelen zijn minder gevoelig voor schaduw. Standaard zonnepanelen zijn doorgaans mono kristallijne panelen bestaande uit mono kristallijne zonnecellen of polykristallijne panelen bestaande uit polykristallijne cellen.
Zonnepanelen op zonne-energie
Zonnepanelen werken op zonne-energie. Zonnepanelen werken vaak niet op zichzelf, maar ze zijn onderdeel van een zonnestroomsysteem dat bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om elektriciteit op te wekken. De opbrengst van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren.
Het vermogen zonnepanelen gaat na verloop van tijd achteruit. Hierom is het van belang om zonnepanelen met een goed merk te kiezen, zoals bijvoorbeeld SunPower. Dit bevordert de vermogensgarantie. De meeste zonnepanelen hebben geen grote onderhoudsbeurten nodig, maar het schoonhouden is wel en belangrijk onderdeel voor onderhoud zonnepanelen. Je laat een zonnepanelen installatie plaatsen waarmee je evenveel stroom kan opwekken als dat je verbruikt. Op deze manier is het op maat van je stroomverbruik.
Bij monokristallijne panelen zijn kristallen verdeeld over het gehele paneel (zonnecellen bestaan 1 kristal per zonnecel) en bij polykristallijne panelen zijn kristallen samengesmolten. Het vermogen van je omvormer moet goed afgestemd zijn op het totale vermogen van zonnepanelen. Vermogen omvormer mag wat lager liggen dan het vermogen zonnepanelen (1o tot 20%).
Maximale vermogen berekenen
Om een inschatting te kunnen maken van het vereiste totale vermogen van zonnepanelen heb je 2 factoren nodig: het jaarlijkse stroomverbruik in kWh elektriciteit en de omrekenfactor 0,85.
Veelgestelde vragen
Wat is het vermogen zonnepanelen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►