Zonnecollectoren bevinden zich op het dak en vangen zonlicht op om hierdoor water op te warmen. Bekijk de beste zonnepanelen offerte
Zonne energie
Het belangrijke verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren is dat zonnepanelen energie van de zon omzetten in elektriciteit en zonnecollectoren energie van de zon omzetten in warmte-energie, om zo warm water te leveren. Voor een huishouden van gemiddeld vier personen kan de besparing oplopen tot ongeveer 400 kubieke meter gas per jaar.
Zonnecollectoren
De collectoren worden geplaatst op het dak. Op deze manier vangen ze de energie van de zon op. De collectoren zijn op een buizenstelsel aangesloten. Hier loopt een soort antivriesvloeistof doorheen. De collectoren verwarmen deze vloeistof. Deze vloeistof loopt naar een boiler met leidingwater, die door een warmteverspreider of warmtewisselaar opgewarmd wordt. Wanneer warm water is afgekoeld door de vermenging, wordt dit naar de zonnecollector gepompt. Op deze manier wordt het opnieuw opgewarmd en werkt het dus als een duurzaam systeem. Zonnecollectoren worden ook gebruikt om water te verwarmen voor de productie van warm tapwater, wat een belangrijk onderdeel is van het centrale verwarming systeem in veel gebouwen.
Zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit een of meerdere zonnecollectoren en een zogeheten voorraadvat (opslagvat). Dit systeem zorgt voor warm water door middel van zonne-energie. Door zonnecollectoren stroomt een bepaald soort vloeistof die door de zon verwarmd wordt. Wanneer de collector op zonnige dagen voldoende zonlicht opvangt, kan deze vloeistof een temperatuur tot wel 90 graden Celsius bereiken. Deze verwarmde vloeistof wordt gepompt naar de zonneboiler. Het geeft warmte af aan het leidingwater. Wil je meer weten over de beste zonneboiler?
Het doel van het voorraadvat is het warm houden van het water. Het water in het voorraadvat kan hier verder worden verwarmd of juist wanneer het te warm is, kan het worden vermengd met koud water. Het warm water uit de zonneboiler dient voor zowel de badkamer als voor de keuken, als voor de verwarming.

Vlakke plaat zonnecollector
Er zijn twee soorten zonnecollectoren. De vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector. De vlakke plaat zonnecollector is de meest populaire soort. Hier is sprake van een paneel met daarop een afdekplaat. Dit bevat een donkergekleurde absorberende plaat. Het doel van deze absorberende plaat is het zonlicht opvangen en omzetten in warmte.
De absorberende laag is meestal zwart en in de meeste gevallen gemaakt van metaal of kunststof. Onder de absorberende laag is er een leidingstelsel dat water of een andere warmtedrager bevat. Dit stelsel voert de warmte af die door de absorberende laag wordt gegenereerd, en transporteert deze naar een opslagtank of warmtewisselaar.
Zonnecollectoren plaatsing
Bij de plaatsing van zonnecollectoren dien je rekening te houden met de afstand tussen de collectoren. Op een schuin dak kunnen collectoren makkelijk tegen elkaar aanliggen. Per vierkante meter collector is dus ook ongeveer een vierkante meter ruimte nodig. Wanneer je een plat dak hebt, moet er ruimte tussen de collectoren bestaan om zo te voorkomen dat de schaduw van de voorste collectoren op de achterste valt.
Vlakke plaat collector
Boven op de absorberende laag van de vlakke plaat zonnecollectoren zit een doorzichtige hoes die het paneel beschermt en het zonlicht doorlaat. Deze hoes is meestal gemaakt van glas of kunststof. Tussen de absorberende laag en de hoes zit een isolatielaag die voorkomt dat warmte verloren gaat.
Vacuümbuis zonnecollector
Naast de vlakke plaat zonnecollector is er ook de vacuümbuis zonnecollector. Deze zonnecollector werkt net iets anders, omdat er sprake is van meerdere buizen in een frame. De glazen buizen zijn goed geïsoleerd en in de zonnecollector zit een koperen absorber of heat pipe. Die geeft de warmte af aan het leidingwater in het systeem.
Veelgestelde vragen
Wat is beter zonnepanelen of zonnecollectoren?Offerte
Het is belangrijk om op verschillende factoren te letten bij het vergelijken van zonnepanelen offertes. Het wordt aangeraden om er altijd meerdere aan te vragen.
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Je ziet hier meer over de vraag: huren of kopen van zonnepanelen.
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►