Beste vloerisolatie | Welke keuzes voor isolatie zijn er?

Wil je geen vocht en koude voeten meer in je woning? Dan is je vloer isoleren een goede keuze. Ontdek de beste vloerisolatie voor jouw woning!

beste vloerisolatie

De beste vloerisolatie

Wat is de beste vloerisolatie voor jouw woning? Dat hangt af van verschillende factoren. Er zijn namelijk diverse soorten vloerisolatie en meerdere mogelijkheden om de vloer van isolatie te voorzien, zowel op het gebied van de isolatiemethode als de materialen. De beste vloerisolatie voor jouw woning is afhankelijk van:

  • Huidige situatie
  • Overige wensen
  • Budget

Wat is de meest effectieve methode voor vloerisolatie?

De beste methode om een vloer te isoleren en een naadloze isolatieschil te creëren, is om isolatie aan de onderkant te plaatsen in de kruipruimte of door de volledige vloer te vervangen en de constructie opnieuw te bouwen en direct te isoleren. De laatste optie is zeer effectief, maar neemt vanzelfsprekend wel meer tijd in beslag en is doorgaans duurder.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Hoe kruipruimte isoleren?

Als je een kruipruimte met voldoende ruimte hebt die toegankelijk is, dan kun je de vloer het beste aan de onderkant isoleren. Het materiaal wordt dan via de kruipruimte direct tegenaan de vloer geplaatst. Is de kruipruimte niet goed toegankelijk? Dan kun je kiezen voor bodemisolatie. Dan wordt alleen de bodem van de ruimte van isolatiemateriaal voorzien.

Volledige vloer vervangen

Een vloer isoleren aan de onderzijde geeft vaak een enorme verbetering en beperking van de stookkosten, maar het kan nog beter. Het compleet vervangen van de vloer en het tegelijkertijd oplossen van de eventuele problemen is het beste. De beste methode is dan ook om alles eruit te slopen en een compleet nieuwe vloer aan te brengen met een goede isolatielaag en details tussen vloer, fundering en wand.

Zo kun je feitelijk een compleet nieuwbouw niveau creëren. Dat wil zeggen dat je een geïsoleerde kanaalplaatvloer op geïsoleerde funderingsbalken legt met eronder een hoge kruipruimte met bodemisolatie. Als je het dan nog een niveau dieper wilt brengen, dan kies je ook voor een kelder.

Kelder

In die kelder probeer je in de winter een niveau van 5, of liever nog 7 à 10 graden te handhaven zodat de lucht al niet ijskoud tegen de begaande grondvloer aan botst. Het weren van de kou met vloerisolatie is namelijk makkelijker wanneer de lucht al enigszins is opgewarmd in plaats van lucht van onder nul graden Celsius.

Betonvloer

Wanneer je de vloer volledig gaat vervangen is het het beste om voor een combinatievloer met een betonnen ondervloer te kiezen, met behoud van de kruipruimte. Als de beschikbare opbouwhoogte beperkt is en de vloer echt niet lager kan, dan is een in het werk gestorte vloer op isolatie ook mogelijk. Dan verlies je wel de kruipruimte. Voor de beste vloerisolatie zorg je dat de isolatie onder het beton komt en niet erop.

Wat is het beste materiaal?

Voor de beste vloerisolatie met een naadloze isolatieschil moet je natuurlijk ook het beste materiaal gebruiken. Dus welke isolatiematerialen voor vloerisolatie zijn nu het meest geschikt en hebben de hoogste isolatiewaarden en isolerende eigenschappen?

PIR: isolerende vloerplaten

Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. Dit zijn harde en stevige schuimplaten met een hoge isolatiewaarde. Hierdoor hoeven de isolatieplaten niet dik te zijn om goede isolatie te realiseren. Dit is ideaal voor een kruipruimte, zeker als de ruimte beperkt is. De isolatieplaten kunnen via de kruipruimte tegen de vloer geplaatst worden en vastgemaakt worden met speciale lijm.

Vloer isoleren met EPS of XPS materialen

EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water. EPS is isolatiemateriaal in de vorm van parels. Deze kunnen onder andere gebruikt worden voor bodemisolatie. Met een laag isolatiemateriaal van EPS parels op de bodem van de kruipruimte zal het vochtgehalte flink dalen. XPS is materiaal in de vorm van isolatieplaten. Ze zijn vochtbestendig en eenvoudig te plaatsen in de kruipruimte.

Welke goede vloerisolatie heeft de hoogste isolatiewaarde?

Wanneer je op zoek bent naar het materiaal met de hoogste isolatiewaarde en moet kiezen uit PIR, EPS en XPS, dan heeft PIR de hoogste waarde. Met relatief dunne PIR-platen kun je dezelfde isolatiewaarde behalen als een dikkere laag materiaal van EPS of XPS.

Mijn huis is nu warmer in de winter en koeler in de zomer!

vloerisolatie leggen

Extra mogelijkheden voor isolatie vloer

Naast het kiezen van de beste isolatiemethode en materiaal zijn er extra mogelijkheden om de vloerisolatie nog meer te verbeteren.

  • Het vloerpakket zelf isoleren met vloerisolatie.
  • De vochtige lucht in de huidige kruipruimte verbeteren, ofwel de lucht droger en minder koud maken met bijvoorbeeld bodemisolatie of simpelweg een stuk zeil op de bodem van de kruipruimte
  • De gebreken in het vloerpakket en/of de bestaande koudebruggen van fundering, vloer en onderste deel van het metselwerk aanpakken

Deze 3 onderdelen, en de mate waarin je deze kunt en wilt verbeteren, zal bepalen hoe goed de vloerisolatie uiteindelijk wordt.

Wat is de beste plaats voor de isolatielaag?

Wanneer je isolatie laat plaatsen door een vakman, dan hoort de isolatielaag zo ver mogelijk buiten het warme binnengebied in huis te liggen. Dit geldt bij alleen in huis isoleren. Daarbuiten moet alleen nog een waterdichte laag komen.

Waarom de isolatielaag zo ver mogelijk aan de buitenzijde moet komen? Het minder koud maken van de buitenlucht (of in de zomer het minder warm maken van die buitenlucht) doe je ver buiten de binnenruimte omdat daar kans is op condensatie in de winter.

Beste manier van lucht warmer maken

IJskoude vrieslucht warmt op naarmate het dieper de isolatie binnendringt en kan ergens in het isolatiemateriaal of ertegenaan condenseren. Dit condens wil je niet op een plek in de vloerconstructie hebben. Een folielaag (vochtdicht en dampopen) is dan ook het laatste schild om je huis te beschermen van binnendringend vocht en de warmte in huis te houden.

Vochtdoorslag zie je vaak bij koudebruggen (een plek tussen buiten en binnen die niet onderbroken wordt door een isolatielaag), dus die moeten allereerst voorkomen worden. Als ze er nu zijn dienen ze aangepakt te worden.

Isolatie laten leggen door een isolatiespecialist

Voor meer informatie over de beste vloerisolatie en voor advies op maat over de juiste keuze in jouw situatie, kun je het best een isolatiespecialist inschakelen en een vloerisolatie offerte aanvragen. Bovendien is het ook aan te raden om de isolatie direct door een vakman te laten plaatsen. Zo ben je verzekerd van een correcte plaatsing, een naadloze isolatieschil en optimale werking van het materiaal.

Veelgestelde vragen

Heeft isoleren kruipruimte zin?

+
De kruipruimte isoleren heeft echt zin. Je vloer blijft warmer door deze isolatie en dat scheelt niet alleen in de energierekening, maar ook in het gevoel. Met warme voeten voel je je ook al snel warmer.

Kan je zelf je kruipruimte isoleren?

+
Je kunt zelf de kruipruimte isoleren. Let er hier wel bij op dat je zeker weet dat je vloer van goede kwaliteit is en geen schade heeft, want je kunt dit naderhand niet snel meer oplossen. Ook moet je natuurlijk een beetje handig zijn.

Hoeveel scheelt kruipruimte isoleren?

+
De kruipruimte goed isoleren kan al snel 3 tot 5 m3 gas per vierkante meter vloer per jaar schelen. Hierdoor zul je de investering meestal binnen 5 tot 7 jaar terug hebben verdiend.

Wat is de beste isolatie voor vloer?

+
De beste isolatie voor vloer ligt aan je huidige woonsituatie. Vaak is PIR wel een van de beste keuzes. Als je risico loopt op vochtproblemen, dan is EPS of XPS de beste vloerisolatie.

Hoeveel graden scheelt vloerisolatie?

+
Vloerisolatie scheelt vooral in de gevoelstemperatuur, maar ook zeker in de meetbare temperatuur. Het kan tussen de 1 en 4 graden verschil maken. Inclusief vloerverwarming scheelt dit nog veel meer.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de vloer die geïsoleerd zou moeten worden van beton of hout?
2*. Is de woning in bezit?
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes