Vloerisolatie kosten | Per m2 | Verschillende materialen

Vloerisolatie zorgt voor veel energiebesparing. Door het isoleren van de kruipruimte gaan de stookkosten omlaag, want er ontsnapt minder warmte en dat is belangrijk.

wat kost vloerisolatie

Kosten vloerisolatie

Vloerisolatie is als eerste erg zinvol en nuttig omdat het meteen het comfort in je huis verhoogt. De kosten van beste vloerisolatie worden voor het grootste gedeelte bepaald door het type woning. Hieronder vind je een overzicht van de kosten en het rendement dat je per jaar kan behalen.

Hoeveel kost vloerisolatie per woning

Soort woningEenmalige kosten (vanaf)Jaarlijkse besparing energiekostenEénmalige subsidie*
Rijwoning€ 2.200€ 400/ jaar€ 530
Hoekwoning€ 2.400€ 435/ jaar€ 550
2 onder 1 kap€ 2.800€ 505/ jaar€ 700
Vrijstaand€ 8.000€ 1.450/ jaar€ 1000

*De subsidie is een gemiddelde, hier kan het verschil in zitten afhankelijk van uw specifieke situatie.

Wat kost de vloer isoleren per m²

De prijs per m² ligt tussen € 35 en € 40 per vierkante meter. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk het gebied, de arbeid en de materialen die worden gebruikt om de vloer te isoleren. Huiseigenaren kunnen de komende jaren de installatiekosten voor isolatie terugverdienen door de verlaging van de energiekosten, omdat goede vloerisolatie voor een besparing op de energierekening zorgt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Hoeveel subsidie krijg je voor vloerisolatie?

Daarnaast kan je tot 30% van de kosten van uw isolatie-investering terugkrijgen via overheidssubsidies. Deze subsidie voor isolatie scheelt aanzienlijk in de kosten. Wat de kosten precies zullen zijn, is aan te vragen in de vloerisolatie offerte. Om in aanmerking te komen voor subsidie voor isolatie moet je vaak een minimale isolatiewaarde van 3,5 halen, dus let hierop bij het aanvragen van de offerte.

Verschillende materiaal soorten

Welk isolatiemateriaal wordt aangebracht maakt niet zoveel uit voor de prijs van de isolatie, het oppervlak wel. De keuze voor materiaal is erg afhankelijk van het beschikbare budget, of je de kruipruimte of vloer isoleert en hoeveel vochtproblemen je verwacht te hebben. Alle soorten isolatiematerialen zijn weer sterk in een of meerdere van deze eigenschappen.

Isoleren met isolatiekussens

Isolatiekussens kunnen bevestigd worden onder de houten vloer. De kussens zijn gemaakt van polyester. Daartussen zitten luchtlagen, waardoor de kussens erg kwetsbaar zijn. Dat is jammer, want deze goedkope optie wordt er een stuk minder aantrekkelijk van. Als de isolatiekussens eenmaal zijn aangebracht, kunnen ze zelfs tot 50 jaar meegaan.

Polyurethaan (PUR)schuim

In onze prijstabel gaan wij uit van de dikkere variant van PUR schuim, omdat er dan minder warmteverlies optreedt. Hoewel PUR-schuim de tocht en de kou buiten houdt, zijn wij er geen fan van bij vloer isoleren. We hebben al te vaak gehoord dat het spul zorgt voor gezondheidsklachten. Daarom raden we het gebruik af voor vloerisolatie. PUR heeft een levensduur van gemiddeld 75 jaar.

Glaswol

De rollen glaswol zie je naast het steenwol liggen bij de bouwmarkt en wordt heel veel gebruikt. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing. Het is goedkoop en isoleert goed maar is niet duurzaam vanwege de productie onder andere. Glaswol is een silicaat dat gemaakt wordt van zand en gerecycled glas. Het is niet brandbaar. Mede daardoor is het erg geschikt als (vloer)isolatie materieel. Omdat glaswol jeuk kan veroorzaken, moet bij het werken ermee wel beschermende kledij worden gedragen. Kies dit isolatiemateriaal eventueel met aluminium laag. Glaswol zal minstens 55 jaar isoleren.

EPS parels of XPS platen

EPS en XPS lijken erg veel op elkaar, maar verschillen op enkele punten. Beide materialen zijn van kunststof gemaakt, maar XPS is net wat meer samengeperst, waardoor het meer drukvast is en alleen in platen kan worden gekocht. Deze soort isolatiemateriaal is erg vochtbestendig en kan dus zelfs in een vochtige kruipruimte worden gebruikt. EPS parels lijken op het piepschuim dat je weleens in dozen als verpakkingsmateriaal ziet. Het isoleert goed en kan in alle hoeken en gaatjes komen, waardoor dit erg goed is voor na-isoleren en een kleine maar droge kruipruimte.

vloer isolatie wordt geplaatst

Vloer of kruipruimte isoleren

De keuze om de vloer of de kruipruimte te isoleren is een belangrijke om een goed beeld van de uiteindelijke kosten te krijgen. Als je voor vloerisolatie kiest, heb je vaak ook te maken met hogere arbeidskosten dan bij de kruipruimte isoleren. Het kan al snel zo zijn dat er een stuk van je vloer uit moet worden gehaald en naderhand weer terug moet worden geplaatst als de vloer laat isoleren. Als je kruipruimte groot genoeg is, kan een stuk makkelijker hierin worden gewerkt en zullen de kosten lager liggen.

Wat is de beste vloerisolatie?

Als je voor vloerisolatie kiest, is XPS of glaswol vaak een goede keuze voor isolatiemateriaal. Niet alleen zijn dit lichte materialen, ze zijn ook makkelijk op de juiste maat te maken om de hele vloer te kunnen isoleren. PIR is ook een goede en goedkope optie voor de vloerisolatie. Je kunt ervoor kiezen om boven of onder de vloer te isoleren.

Wat is de beste isolatie voor kruipruimte?

Als je kruipruimte hoog genoeg is, minstens 35 centimeter, kun je ervoor kiezen om de kruipruimte te laten isoleren. Ook kun je dan profiteren van de vloer én de kruipruimte isoleren, om zeker te weten dat er geen warmte weg kan lekken aan de onderkant van je huis. Hiervoor wordt vaak EPS of XPS gebruikt, afhankelijk van hoe vochtig de kruipruimte is.

Aandachtspunten voor vloerisolatie

De totale kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Hoeveel vierkante meter je moet bedekken, de dikte van de laag die je nodig hebt en het materiaal dat je kiest hebben al een effect op de gemiddelde kosten, maar er spelen nog meer factoren mee.

Vloerverwarming

Wanneer je ook vloerverwarming wilt, is een goede vloerisolatie erg belangrijk. Anders zal de warmte van de vloerverwarming al snel vervliegen en ben je uiteindelijk meer energie kwijt aan stoken, terwijl je hiermee juist wilt besparen! Voor vloerverwarming zal je vloer sowieso open moeten worden gemaakt, zodat je wel makkelijk extra vloerisolatie hierbij kunt laten aanbrengen. Daarentegen moet de vloerisolatie dan wel goed samenwerken met de vloerverwarming en brengt deze manier van isoleren extra kosten met zich mee. Op de lange termijn zul je hier wel veel meer mee besparen op de energierekening.

Is een volledige vloerrenovatie nodig?

Soms moet je jouw volledige vloer vervangen om de beste vloerisolatie te krijgen. Op deze manier kunnen bestaande vochtproblemen meteen worden opgelost en de juiste ventilatie worden aangebracht zodat je nieuwe vochtproblemen voorkomt. Ook zal de keuze voor vloerverwarming hierin meespelen, of misschien heb je gewoon een hele nieuwe vloer nodig. Omdat je bij een volledige vloerrenovatie wel een grotere klus hebt, zul je besparen op bijvoorbeeld voorrijkosten. Het kan de moeite waard zijn om op deze manier volwaardige vloerisolatie met een mooie nieuwe vloer te krijgen.

Offertes vergelijken

Wanneer je de isolatiespecialist wilt inhuren, is het slim om verschillende offertes van de isolatiespecialist en isolatiebedrijf op te vragen. Op deze manier kun je niet alleen je mogelijkheden in kaart brengen, maar ook de beste prijs krijgen. Wanneer je regionaal een isolatiespecialist zoekt, zal dit vaak ook goedkoper zijn dan wanneer je iemand van ver laat komen. Ook weet een lokale isolatiespecialist vaak beter welke subsidie voor isolatie er in de regio wordt aangeboden, zodat je de gemiddelde kosten laag kunt houden.

Veelgestelde vragen

Wat kost 50 m2 vloerisolatie?

+
Voor 50 m2 vloerisolatie moet je rekenen op kosten tussen € 1.750 en € 2.000, afhankelijk van welk materiaal je gebruikt.

Hoeveel subsidie krijg je voor vloerisolatie?

+
Je kunt tot 30% van je investering in vloerisolatie terugkrijgen door middel van subsidie. Als vloerisolatie aanleggen voor jou € 2.000 kost, zou je dus tot € 600 terug kunnen krijgen.

Wat kost het om je kruipruimte te isoleren?

+
De kruipruimte isoleren kan van € 1.265 voor een rijwoning van 55 m² tot wel € 4.600 voor een grote vrijstaande woning van 200 m² kosten. De precieze prijs ligt aan het materiaal en het aantal vierkante meters van je kruipruimte.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de vloer die geïsoleerd zou moeten worden van beton of hout?
2*. Is de woning in bezit?
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes