Kwaaitaalvloer l Inspectie, reparatie en kosten voor herstel

Een kwaaitaalvloer is een type betonvloer die problemen kan veroorzaken in huis. Ontdek hier hoe je een kwaaitaalvloer kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen! Bekijk de kwaaitaal reparatie.

Kwaaitaalvloer

In de jaren zeventig was er heel veel vraag naar nieuwe huizen. Om aan deze vraag te voldoen en tot een snellere productie van huizen te komen, is toen bij betonnen elementen de betonverhardingsversneller calciumchloride gebruikt. Betonvloeren waaraan calciumchloride werd toegevoegd waren van het type Kwaaitaal, wat maakt dat het ook wel een kwaaitaalvloer wordt genoemd.

Waar zijn kwaaitaal vloeren gebruikt?

Kwaaitaalvloeren zijn prefab betonnen systeemvloeren van de Firma Kwaaitaal Vormbeton B.V. Ze zijn tot 1983 vooral toegepast op de begane grondvloeren en in bedrijfspanden. Bijna onder al deze vloeren zit een kruipruimte.

Kwaaitaalvloer

Hoe herken ik een kwaaitaalvloer?

Een kwaaitaalvloer is te herkennen aan een specifiek gewelfde onderkant, maar er is meer om op te letten:

  • De naam Kwaaitaal staat er soms gewoon op
  • Bij de opkanten zijn de elementen veelal dichtgezet met een piepschuim kopschot
  • Ze hebben een gewelfde onderkant, dit komt door de productie in schaalelementen
  • De elementen zijn 50 centimeter breed en 18 centimeter dik

In welke periode zijn kwaaitaalvloeren gebruikt?

De meeste kwaaitaalvloeren zitten in Nederlandse woningen van ongeveer 1965 tot ongeveer 1984. Of een vloer te veel aan calciumchloride heeft, is afhankelijk van de fabricage. Niet elke vloer uit die periode (1965 – 1984) is overigens een risicovloer.

Op zoek naar een specialist?
Kom hier gratis in contact met deskundigen.

Problemen met een kwaaitaalvloer

Het risico op problemen kan na verloop van tijd toenemen met een kwaaitaalvloer. Aan deze problemen kun je ook herkennen dat je een dergelijke vloer hebt.

Betonrot

Kwaaitaalvloeren kunnen betonrot laten zien. In de vloeren zitten de stalen wapeningsstaven. Naarmate de schade vordert, zal het corrosie-proces (roesten) sneller gaan verlopen. Wat dan gebeurt, is dat beton van de stalen wapening afspringt/afbreekt waardoor jij de wapening kunt zien zitten bij sommige kwaaitaalvloeren. Een sterke reductie van de sterkte van de wapening heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid van de vloer en dan is een vloerrenovatie vaak nodig.

Onzichtbaar proces

Door chloride geïnitieerde schade is verraderlijk omdat daarbij de wapening in het beton kan roesten zonder dat dit aan de buitenzijde van het beton direct zichtbaar wordt. Kleine bruine vlekken op het betonoppervlak van de kwaaitaalvloer verraden na verloop van tijd dat zich in het beton een chemisch proces afspeelt waarbij op dat moment de wapening al goeddeels verdwenen kan zijn en de vloeren snel haar sterkte verliezen.

Afbrokkelend beton

Soms is het nog makkelijker te herkennen. Als je onder de vloer kijkt zie je de wapening zitten en zie je de goudbruine kleur van de roestvorming. Ook zullen er betonstukken onder de vloer in de kruipruimte liggen. Een doorgezakte betonvloer wijst ook vaak op een kwaaitaalvloer, maar kan dus ook een Mantavloer zijn.

In bovenstaande afbeelding zie je de doorsnede van de vloer. In het rood zie je het probleem dat vaak ontstaat door onvoldoende dekking van de wapening. De stalen wapenings-staven liggen te dicht bij de buitenzijde van het beton waardoor het kan gaan roesten. Deze corroderende deeltjes staal zijn groter dan niet gecorrodeerd staal waardoor het uit wil zetten. Dit is zo sterk dat het beton weg wordt gedrukt, scheurtjes gaat vertonen en uiteindelijk op de grond valt.

Inspectie

Een bouwkundige keuring of inspectie kan uitwijzen of en wanneer er reparatiemaatregelen nodig zijn aan de kwaaitaalvloer. Wanneer je niet zeker weet of bovengenoemde problemen het geval zijn voor jouw vloer kun je deze het best laten inspecteren door ervaren inspecteurs.

Opbouw kwaaitaalvloer

Reparatie

Indien er sprake is van geringe schade dan kan deze met een cementgebonden reparatiemortel hersteld worden. Een van de oplossingen om jouw kwaaitaalvloer te repareren, is een ondersteunende constructie. Vakmensen plaatsen bijvoorbeeld onder de beschadigde elementen een nieuwe constructie die de beganegrondvloer op zijn plaats houdt en voorkomt dat de kwaaitaalvloer verzakt. Dit soort maatregelen zijn dan echt nodig.

Wat kosten herstel en reparatie van een kwaaitaalvloer?

De kosten van het repareren en herstellen van een kwaaitaalvloer zijn best fors. Om zekerheid te krijgen kun je het beste een constructeur laten komen om vast te stellen dat het echt om zo’n vloer gaat en wat je er het beste tegen kunt doen. Wanneer het nodig is om de vloer te herstellen en repareren is het goed om rekening te houden met gemiddelde kosten van € 5.000. Dit is afhankelijk van de omvang van de schade.

Vervangen

Als repareren niet meer mogelijk is, dan is het compleet vervangen van de vloer de enige optie. Het slechter worden van de vloer zal er uiteindelijk altijd toe leiden dat deze breekt. Deze breuk komt altijd plots en onverwacht op een moment dat directe actie ook meteen nodig is. Probeer dat moment echt voor te zijn, want het is gevaarlijk en leidt tot hoge kosten.

Kwaaitaalvloer isoleren

Het voordeel van een volledige vervanging is dat je wel makkelijker de kwaaitaalvloer kunt isoleren. De beste manier van vloerisolatie voor dit type vloer is doorgaans door bodemisolatie in de kruipruimte toe te passen. In dit geval wordt de bodem van de kruipruimte bedekt met isolatiemateriaal, wat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid van de ruimte verbeterd wordt.

Kwaaitaalvloer met vloerverwarming

Naast isolatie kun je ook vloerverwarming (laten) aanbrengen voor warme voeten. Een kwaaitaalvloer kan namelijk goed met vloerverwarming gecombineerd worden. Deze kan tegelijkertijd met de isolatie en vervanging van de kwaaitaalvloer aangelegd worden voor een mooi geheel.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes