Betonrot herstellen kosten met 3 reparatie opties

Betonrot is niet altijd levensgevaarlijk maar moet wel gerepareerd worden. We bekijken de 3 renovaties van betonrot herstel.

betonrot

Aangetast beton repareren

Betonrot herken je aan afbrokkelende beton stukjes en is lelijk en verzwakt de constructie. Soms zie je ook roestende wapening die de beton beschadigd.

Herkennen van betonrot herstel

Hier krijg je de opties hoe je dit kunt stoppen en de ontstane schade kunt (laten) herstellen van de schade aan beton. Betonrot kan gevaarlijke consequenties hebben en daarom is het goed dit op tijd te herkennen. Betonrot kan worden herkend door de onderkant van de vloer te bekijken. Het begint met donkere vlekken, bruine puntjes en vervolgens roestplekken rond de bewapening. Daarna komen er scheuren in de onderrand en zullen later afgebrokkelde stukken op de grond liggen.

Problemen met betonrot?
Stel je vragen aan experts, vergelijk offertes en krijg advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Repareren

Het repareren van betonrot is belangrijk omdat zuurstof samen met het blootliggende ijzer (metaal) een continue proces is. De geroeste wapening die open en bloot ligt en de afgebrokkelde beton is dus niet alleen minder fraai maar ook een proces dat gestopt moet worden.

Stevigheid van de constructie

Hierdoor zal namelijk de stevigheid van de constructie minder worden en afhankelijk van het belang van dat betonnen onderdeel in de constructie moet je dit ‘ooit’ of ‘direct’ laten repareren. Gelukkig zijn er voldoende opties om het proces van betonrot definitief te stoppen en mooi te herstellen. Het is belangrijk dat betonrot snel wordt behandeld want daarmee stop je het zwakker worden van de constructie en zijn de reparatiekosten lager.

Zelf repareren

Zelf repareren van betonrot is mogelijk bij een klein stukje bij een minder belangrijk gebouw zoals een schuurtje etc. Bij woningen of andere belangrijkere gebouwen kiest bijna iedereen ervoor om een deskundig bedrijf dit uit te laten voeren. Aannemers hebben hier al ervaring mee en het gaat om het voldoende ver weghalen van lagen die al (deels) stuk zijn in combinatie met een goede hechting tussen oud beton en nieuw beton.

Kosten betonrot herstellen

De kosten van herstel zijn erg afhankelijk van de graad en de grootte van de benodigde betonrot reparatie. Van een kleine reparatie waar men een halve dag mee bezig is betaal je feitelijk niet veel meer dan 4 manuren a 32,50 euro (circa) die 4×32,50 plus wellicht 50,00 euro materialen brengt het starttarief op 4*32,50+50,00=180,00 euro excl btw en dus 217,80 incl btw. Korter is denkbaar maar bedenk ook dat het bedrijf naar je toe moet rijden en voor veel minder waarschijnlijk de klus niet interessant vind. Groter betonrot herstel kan flink in de papieren lopen.

Reparatie kosten

Denk aan extra kosten van:

  • Meerdere dagen werken
  • Ondersteunen van de constructie
  • Inboren van extra wapening tot en met compleet vervangen van sommige bouwdelen

Balkon

Een balkon is een dragend deel en dit is onveilig aangezien er mensen op moeten kunnen staan (die daadwerkelijk daar moeten blijven staan en niet naar beneden vallen met (een deel van) het balkon. Daarnaast is het gevaarlijk omdat vallende betonstukjes voor het onderlopende publiek (bijvoorbeeld in de stad) direct gevaar oplevert. Als vastgoedeigenaar (en dus ook woningeigenaar) heb je daar verplichtingen in (zorgplicht voor je vastgoed). Een balkon repareren is helaas een van de meest voorkomende betonrot situaties die snel aangepakt moeten worden. Dus laten we eens kijken naar de kosten daarvan.

Plafond

Het plafond onder het balkon is dan vaak het fragiele deel waar bij regen vocht langer aanwezig blijft. Vooral in de naden blijft vaak nattigheid langer aanwezig vanwege de capillaire werking van water plus het uitblijven van direct instralende zon die alles sneller laat drogen.

Prijs

Stel dat er geen steiger of hoogwerker nodig is maar vooral arbeid en wat materialen om het balkon weer stevig te maken. Het verhelpen van de betonrot en het herstel ervan kost je zomaar een week aan manuren. Je kunt je voorstellen dat 5 dagen a 8*32,50+240,00=500,00 euro excl btw en dus 605,00 incl btw zomaar betaald moet worden en deze kosten best nog eens hoger kunnen worden als je op meerdere plaatsen betonrot herstel nodig hebt.

Informatie

Laten we weer even terug gaan naar de techniek en de oorzaak en waar het nog meer voorkomt voordat we verder op de details in gaan. De term betonrot wordt gebruikt voor beschadiging van beton maar feitelijk rot de beton niet echt, het brokkelt alleen af. Betonrot komt voor in bruggen en viaducten, maar dus ook in gebouwen en woningen.

Vind de juiste vakman in jouw regio
Ontvang gratis offertes!

Aanraking met vocht zorgt voor roest

Doordat de in het beton aanwezige wapening gaat roesten door vocht op metaal, wordt het gewapende beton uit elkaar gedrukt, dat vervolgens scheurt of afbrokkelt, waardoor de constructie kan doorbuigen en in elkaar stort. Betonrot staat gedefinieerd als: ‘Aantasting, verkruimeling van beton, waardoor de wapening gaat roesten’ en beton rot dus niet echt zoals hout.

Betonrot herstel

Oplossingen zijn
1. Het onderdeel vervangen
2. Een beton reparatie uit laten voeren door een deskundig bedrijf
3. Zelf aan de slag gaan met hamer, beitel, grind en cement

Oorzaak

Om in de jaren zestig en zeventig de grote vraag naar woningen het hoofd te kunnen beantwoorden, werden snelle bouwmethoden ontwikkeld. Een van de methoden was het toevoegen van water met calciumchloride aan het beton, waardoor het sneller uit hardde. Hiermee kon de productie verdubbeld kon worden.

Calciumchloride

Pas jaren later bleek calciumchloride een vervelend neveneffect te hebben: hogere kans op roest. Want in reactie met water en zuurstof laat het de stalen wapening in het beton roesten, waarmee uiteindelijk de wapening bloot kan komen te liggen en in zijn geheel kan afbreken (ook in contact met zouten). Ondanks dat het gebruik van calciumchloride in 1974 werd verboden, werd het nog tot in de jaren tachtig toegepast door de fabrieken.

Fout ontwerp

Ook kan er simpelweg een fout ontwerp of onjuiste uitvoering van de beton zijn geweest. Er kan mechanische schade optreden als de vloer, balk of kolom gewoon te slap is waardoor het een beetje breekt en de wapening vrij komt te liggen in de scheuren. Ook kan er onvoldoende dekking van de wapening in het beton zijn geweest tijdens de wapeningswerkzaamheden in de bekisting voor het storten van beton. Maar meestal is de bovenstaande calciumchloride het probleem.

Proces

Als je goed kijkt naar betonrot (foto rechts) dan is het probleem simpel te beschrijven.
a) De wapening roest doordat er vocht bij de wapening komt
b) Deze roest zet uit en drukt de beton weg
c) Doordat de natuurkrachten hun werk doen is de beton niet sterk genoeg om hier weerstand aan te bieden.
d) De beton moet ergens heen en gaat dan naar buiten (doordat beton bros is zal het afbreken)

Beton brokkelt af

De roest wint dus opmerkelijk genoeg van de beton en is in staat om beton te doen breken. Doordat er betonstukjes afbreken komt de wapening meer aan de oppervlakte te liggen en hebben de elementen (vocht en zuurstof) meer contact met die wapening en wordt het proces van betonrot versneld. Dit zal dus nooit stoppen maar juist versnellen en hierdoor is actie altijd nodig.

Betonrot vloer

Betonrot komt voor bij een aantal bekende problemen in de bouw. Betonrot komt regelmatig voor bij een Kwaaitaal vloer. Dot komt omdat de fabriek vroeger een slechte kwaliteit beton maakte. Bij de Mantavloer was een soortgelijk probleem aan de hand waardoor betonrot en herstel heel vaak voorkomt in begane grondvloeren van woningen.

Afbrokkelend beton

Soms is het nog makkelijker te herkennen. Als je onder de vloer kijkt zie je de wapening zitten en zie je de goud bruine kleur van roest. Ook zullen er betonstukjes (of -stukken) onder vloer vloer in de kruipruimte liggen. Een doorgezakte betonvloer wijst ook vaak op een Kwaaitaalvloer maar kan dus ook een Mantavloer zijn. Dit komt vaak voor zonder isolatie onder de betonvloer in de kruipruimte.

Injectie of gieten

Er zijn meerdere oplossingen als je te maken hebt met kleine betonrot schades waarmee je met klein materieel te werk moet en waarbij je reparatiemortels of gietmortels moet toepassen. Die worden dan in een soort mal gegoten. Voor het injecteren van een betonrot plek in de constructie wordt gekozen als die wordt verlijmd zodat weer een constructief stevig geheel ontstaat of om water lekkage definitief te verhelpen.

Herstellen

Herstellen van een grote betonrot is dus feitelijk niets meer dan de losse beton van de balk of vloer of kolom afbeitelen en de roest op de wapening verwijderen. Een hardnekkige lastige klus omdat je vaak boven je hoofd flink moet timmeren, kloppen, staalborstelen en ‘jutteren’ om de beton en wapening mooi vrij te maken van de roest en losse stukjes beton.

Betonrot laten Herstellen

Behandeling

Daarna moet je in de behandeling van de betonrot herstel een goede hechting creëren tussen de oude beton en wapening en je nieuwe cementmengsel zodat het permanent aangehecht blijft. Als het hoog is moet er een steiger opgebouwd en alles opengehakt en schoongespoten worden. Dit is vaak lastig en een van de redenen dat er een deskundig aannemer bij komt kijken.

Betonrot oppervlakte

Als laatste is het de kunst om het buitenoppervlak van die reparatie zo min mogelijk op te laten vallen. Vooral als de beton in het zicht zit. Zoals je in de video ziet doe je dat door dezelfde structuur aan de buitenzijde te maken met cement of grind en met dezelfde textuur.

Bedrijven

Dit vraagt om ervaring en handigheid in de betonafwerkingstechnieken. In de foto hiernaast moet de beton nog geschilderd worden nu de juiste vorm in de cement is aangebracht. Soms wordt er ook gekozen voor een meer chemische duurdere coating die waterdichtheid beter garandeert. Daarna zal de reparatie bijna onzichtbaar zijn.

Keurmerk en garantie

Uiteraard wil je garantie op papier dat dit probleem definitief verholpen is en wat ze doen als het toch onverhoopt terugkeert (gratis opnieuw herstel). Voor herstellers kun je kijken naar een lid van de ‘Vereniging van gecertificeerde BetonReparatiebedrijven’; de VBR maar een ervaren aannemer zal hier ook raad mee weten. Vraag om zijn ervaring in dit werk.

Schade

Soms is er sprake van schade vooraf (lekkage) aan betonrot en soms ook van gevolgschade (zoals brekende muren). Vaak is er bijvoorbeeld wateroverlast naast de betonrot en moet dat probleem ook aangepakt worden.

Veelgestelde vragen

Hoe gevaarlijk is betonrot?

+
Betonrot is erg gevaarlijk, omdat het de constructie verzwakt. Afbrokkelende stukken beton kunnen zomaar vallen en de constructie kan doorzakken, wat snel gevaar kan opleveren.

Wat is de oorzaak van betonrot?

+
De oorzaak van betonrot is vocht bij de stalen wapening. Hierdoor ontstaat roest, wat de rest van het beton zwakker maakt en kan laten afbrokkelen. De stalen wapening zal dan bloot komen te liggen en nog verder gaan roesten.

Wat kun je doen tegen betonrot?

+
Betonrot voorkomen is erg lastig, omdat je vaak pas merkt dat het ontstaat als de betonrot er al is. Daarna is de enige oplossing om het beton weg te breken, de verroeste wapening te vervangen of behandelen en het beton weer aanbrengen.

Hoe snel treedt betonrot op?

+
Betonrot kan sneller optreden dan je denkt. Als het gewapende beton niet goed is aangelegd, kan er al binnen enkele jaren betonrot optreden.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.