Wat kost een oprit? Prijzen voor een oprit op een rij

Door de oprit te bestraten (of herbestraten) parkeer je snel netjes je auto en krijg je huis een betere aanblik. Met je eigen degelijke privé parkeerplek rijd je naar je voordeur en heb je altijd een goede plek om te parkeren. Zo weet je precies wat die nieuwe oprit gaat kosten zodat je snel je auto netjes op eigen terrein parkeert!

wat-kost-een-oprit.jpg

Wat kost een oprit bestraten?

De prijs van je oprit bestraten is gemiddeld € 1.000. Stratenmakers rekenen voor het bestraten van een oprit een prijs per m2 (€10 – €20 per m²) of per uur (€30 – €55 per uur), afhankelijk van de moeilijkheid van het legpatroon. Naast de bestrating heb je ook de kosten van het zand.

In de tabel hieronder zie je de verschillende onderdelen los zodat je ook je eigen oprit kunt berekenen.

Kosten van straatwerkPrijsEenheid
Stratenmaker€ 10 – € 20per m²
Stenen€ 15 – € 35per m²
Ophoogzand en voegzand€ 50 – € 70per big bag (1 m3)
Opsluitbanden rondom€ 2 – € 5per meter

Mooie plaats voor de auto

Je wilt je tijd en geld maar 1 keer spenderen dus moet het wel goed worden. Soms wordt er nauwelijks over een oprit nagedacht en bekijken mensen het op de betreffende zaterdagochtend ter plekke. Dit zie je dan aan het resultaat en meestal wordt dit een jaar later opnieuw gedaan of blijft het een rommeltje totdat er een volgende eigenaar in het huis komt. Toch is een goede oprit maken niet zo lastig met een beetje voorbereiding.

De 4 stappen voor een goede oprit zijn als volgt:
1) Bedenk de plaats en afmeting van de oprit (bij renovatie vaak op dezelfde plaats)
2) Kies de oprit bestrating en patroon
3) Bedenk vooraf goed wat er in en onder de bestrating moet
4) Bedenk of de kosten van het straatwerk acceptabel zijn en vraag de offertes van de stratenmaker op

Keuze

Bedenk de plaats en afmeting van de oprit
De plaats voor de oprit is vaak simpel want veel keuze is er meestal niet. Soms kun je echter kiezen voor links en rechts van het huis en ook nog voor het huis. Je maakt in principe de oprit op de plaats waar je het makkelijkste toegang hebt tot de garage/ schuur en/ of achtertuin. Met de auto wil je misschien tot in de achtertuin komen en in de garage en met de fiets, brommer of motor ook.

Oprit afmeting

oprit

De breedte van de oprit is afhankelijk van de auto die je (nu) hebt maar bedenk dat je auto in de toekomst breder kan worden en dat er misschien daarnaast nog wat breders langs moet kunnen zonder de auto te beschadigen. Denk aan een tweede auto, motor, bakfiets en rolstoel. Bij het uitdraaien de straat op en de garage in moeten de hoeken van de oprit worden afgerond om niet steeds een lastig bocht te maken of de tuin stuk te rijden. Knullige noodoplossingen achteraf zie je helaas maar al te veel.

Kies de oprit bestrating en patronen. Je kiest voor een bepaalde soort bestrating, vervolgens de kleur van de bestrating en daarna voor het verband/ legpatroon hiervan.

Kiezen

Je kunt grofweg kiezen voor 4 materialen voor de oprit:

 • Tegels (goedkoop, snel te leggen maar gaat minst lang mee)
 • Bestrating van betonstenen of gebakken klinkers
 • Grind (mooi/ karakteristiek maar fundering is belangrijk en aanharken is vaak nodig)
 • Combinatie hiervan (voor een speels effect en mooi ontwerp)

Materiaal

oprit

De keuze voor de oprit bestrating kun je overleggen met de stratenmaker maar ook zelf prima kiezen. Houd niet alleen rekening met je persoonlijke voorkeur en budget maar ook met (de stijl van) het huis en het materiaal op de straat en trottoir en de buren. Een bestrating moet ook passend zijn in zijn omgeving want een dure natuursteen bij een simpele rijwoning tussen rommelige voortuinen van de buren is toch een wat vreemd gezicht. Dit is uiteraard een puur persoonlijke voorkeur en omdat het vergunningsvrij is mag je doen wat je wilt!

Patronen

De meeste mensen kiezen voor een neutraal halfsteens patroon of een wildverband in een kleur die aansluit bij het huis en tuin. Dit is goedkoop door de stratenmaker het te laten leggen en sluit vaak goed aan bij het huis want het metselwerk van een woning is ook vaak halfsteens. De gekozen kleur is vaak grijs tot roodtinten.

Verlichting

Bedenk vooraf goed wat er in en onder de bestrating moet
Het zal niet de eerste keer zijn dat binnen een half jaar de bestrating open moet voor een kabel of leiding en dat is zonde van de kosten en je blijft het ook nog eens zien meestal. Bedenk vooraf dus goed wat er allemaal moet gebeuren voordat de stratenmaker de stenen legt.

Tips

oprit

Wat moet er onder een bestrating?

 • Riool van het huis (maak eventueel inspectiegat ergens)
 • KPN/ glasvezel/ kabel leidingen
 • Electra voor bijvoorbeeld carport of zonnepanelen maken op de garage) en vervolgens kun je eventueel deze zonnepanelen gebruiken voor je elektrische auto of fiets
 • Verlichting (naar tuin/ schuur/ garage)
 • Waterleiding (naar tuin/ schuur/ garage)
 • Licht spots in oprit
 • Alarm bekabeling
 • Aansturing voor poort als die elektrisch is

Maak eventueel zelf een loze leiding onder de oprit door voor de toekomstige kabels die wellicht ooit nodig zijn. Kies hiervoor een stevige dikke buis van bv 10 centimeter doorsnede.

Oprit fundering

Het lijkt overdreven om te praten over een fundering voor de oprit maar ingedeukte/ ingereden rijbanen bij de wielen is niet gewenst. Een degelijke oprit is plezier voor de komende 10 of 20 jaar en kost helemaal niet veel. Bij gebieden met veen en klei is dit het belangrijkste en bij zanderige bodems is goed aantrillen van het zandpakket vaak al voldoende. Bij zachte gronden is het grondpakket als volgt:

 • Uitgraven
 • Aantrillen
 • Zand erin of puin erin (10 tot 30 cm)
 • Aantrillen tot iets onder aanleghoogte (lager dan deur en kozijnen tot de grond)
 • Legzand erover strooien, dit doet de stratenmaker graag zelf
 • Straten maar!

Hier zie je de oprit met de kasseien die nu zo goed als af is:

Regenwaterafvoer

De hoogte van het bestraten is belangrijk i.v.m. regenwaterafvoer. In principe wil je de oprit hoger hebben liggen dan de stoep en de weg zodat het regenwater naar de afvoerkolk op straat weg kan lopen. Vervolgens is het slim om de oprit lager te hebben liggen dan de voordeur en garage omdat het regenwater dan niet naar binnen kan stromen bij heftige buien. Als laatste wil je de oprit een beetje in een bolling hebben liggen waarbij het water naar links en rechts wegstroomt van de oprit en moet je de oprit ruimte geven om nog iets in te klinken, afhankelijk van de ondergrond. Al met al moet je met je meetlint en hoogteplanning nog best met een aantal zaken rekening houden.

Zelf oprit aanleggen of stratenmaker laten doen?

Zelf een oprit leggen is natuurlijk mogelijk maar dit kost best veel tijd en energie. Vooral als je niet gewend bent om dagelijks fysiek bezig te zijn valt de planning vaak tegen, niet in de laatste plaatst omdat sommige stukken soms moeten worden over gestraat omdat het te hoog, te laag of niet vlak genoeg ligt. Een stratenmaker denkt hier automatisch aan en kent de veelgemaakte fouten. Het inklinken van de bestrating wordt bijvoorbeeld door doe-het-zelvers vaak onderschat waardoor er soms de maanden erna herstel maatregelen nodig zijn. Dit komt vooral vaak voor als er een auto op geparkeerd wordt.

Oprit laten aanleggen: ontvang gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
Wat moet er gebeuren?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes