Stratenmaker kosten | prijzen per uur / m²

stratenmaker kosten

De stratenmaker kost tussen de 30 en 55 euro per uur, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Wanneer je een standaard legverband wilt, rekent een stratenmaker meestal per m². De kosten van een stratenmaker per m² liggen tussen de € 10 en € 20. Bekijk de stratenmaker

Stratenmaker

Een stratenmaker kan behoorlijk wat zorgen wegnemen want in een zaterdag kan een hele oprit netjes bestraat worden zonder dat je hoeft mee te helpen.

Welke keuzes bepalen de prijs van het straatwerk?

Er zijn verschillende zaken die deze prijs beïnvloeden.

Soort materiaal

  • Als je je tuin wil bestraten met stenen, dan kost dat tussen de 11 en de 35 euro per m².
  • Als je je tuin wil bestraten met grind, dan kost dat tussen de 7 en 9 euro per m².
  • Als je het werk gaat uitbesteden, dan moet je nog denken aan het uurloon van de stratenmaker. Dit komt uit op ongeveer 30 tot 50 euro per uur.
  • De opsluitbanden mogen niet vergeten worden. Deze kosten 2 tot 4 euro per m².

Soort tegels

  • Zo heb je koppelstones. Dit zijn getrommelde stenen zonder scherpe randen. Daarvoor betaal je ongeveer 15-20 euro per m².
  • Je hebt ook betonbestrating, dit zijn sterke tegels met een lange levensduur en daarvoor betaal je ongeveer 15-30 euro per m².
  • Dan heb je nog de flagstones en dat zijn platte natuurstenen in verschillende vormen en daarvoor betaal je 20 tot 32 euro per m².
  • Waaltjes zijn er ook nog en deze worden vaak gebruikt om een oprit te bestraten. Daarvoor betaal je 20-35 euro per m².
  • Voor hout betaal je 20-65 euro per m². Wellicht dat je bij hout beter voor een timmerman kan gaan dan een stratenmaker.
  • In het geval van natuursteen betaal je tussen de 30 en de 65 euro per m².
prijzen stratenmaker

Bedragen

Je zag hierboven een bandbreedte in de bedragen. Deze bandbreedte is afhankelijk van de vorm van het straatwerk, de opsluitbanden en ophoogzand en de moeilijkheid van het legmotief. In deze kostentabel zie je de verschillende onderdelen los zodat je ook je eigen straatwerk kunt berekenen:

Kosten van straatwerkPrijsEenheid
Stratenmaker€ 10 – € 20per m²
Stenen€ 15 – € 35per m²
Ophoogzand en voegzand€ 50 – € 70per big bag (1 m3)
Opsluitbanden rondom€ 2 – € 5per meter

Let op: dit zijn de kosten zonder specials zoals drainage of erg luxe bestrating en beplanting.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Opties apart of all-in

Je kunt met een stratenmaker altijd een all-in prijs afspreken als hij alles komt bestraten. Je weet hierdoor precies waar je aan toe bent. De kosten van het totale straatwerk per m² zie je in de kromme hieronder:

Graph - Gemiddelde kosten

Als je je eigen oprit of tuin wilt aanleggen met grind, stenen of tegels, dan is het belangrijk om eerst vooraf de kosten van de oprit of tuin in kaart te brengen.

Er zit relatief veel arbeid in de kosten van straatwerk zoals je hier ziet.

Bespaartips

Dit zijn 3 tips om kosten te besparen voor het straatwerk:

Stenen zelf inkopen.

1. Koop straatklinkers, je nieuwe straattegels of de gebakken stenen zelf in. Als je de stratenmaker de stenen laat kopen is het risico aanwezig dat hij ‘er tussen gaat zitten’ met een marge. Het is best gebruikelijk dat de stratenmaker een percentage van de leverancier krijgt als hij klanten aandraagt. Aan de andere kant kan hij zoveel korting krijgen bij de stenenleverancier dat het interessant kan zijn en uiteindelijk nog goedkoper ook. Vergelijk in ieder geval goed de prijzen.

Meehelpen

2. Neem de stratenmaker werk uit handen.
Je kunt besparen op de kosten van de stratenmaker door zelf het grondwerk te doen of het opperen. Dit opperen -aanvoeren van stenen- is een zwaar werk maar je neemt hem veel werk uit handen. Bij tegels voor de tuin kun je grofweg kiezen tussen betontegels en natuursteen tegels. Gemiddeld kosten betontegels tussen de € 10,- en € 25,- per m². Natuursteen is duurder en kost gemiddeld € 20,- tot € 35,- per m².

Leggen

3. Een nieuw bestraat oppervlak begint met het afgraven van de tuinaarde en om het daarna op te vullen met een laag zand. Om dit een inhuurkracht te laten doen is vrij kostbaar. Dit kun je zelf doen of met een groep bewoners in 1 keer laten doen. Zeker in nieuwbouwwijken loont dit om dit gezamenlijk met het hele blok te doen.

Soms is er echter maar een klein stuk te bestraten en dan kun je afwegen of je het zelf gaat bestraten of niet zoals bij deze kleine oprit en de kosten van de oprit berekenen.

Soort bestrating

Koop jij tuintegels voor een relatief eenvoudig legpatroon dat voor een stratenmaker makkelijk en snel te leggen is, of ga je voor een ingewikkeld patroon? Een bestrating met een ingewikkeld patroon kost voor een stratenmaker veel meer tijd, daarom wordt dit vaak per uur berekend. De kosten voor een stratenmaker per uur liggen tussen de € 30 en € 60, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Als je een standaard patroon wilt, rekent een stratenmaker meestal per m2. De kosten van een stratenmaker per m2 liggen tussen de € 10 en € 20. Bekijk op de bestraten offerte welke prijsmethode de stratenmaker toepast.

Zelf grondwerk doen

Normaal ben je voor dit grondwerk ongeveer € 10 a 20 euro per m² kwijt. Dat is inclusief het afgraven, afvoeren van zwarte grond, het aanvullen met zand en het verdichten van het zandbed zodat het stevig wordt. Je hebt dan een goede fundering met een zandbed van 10 tot 30cm, afhankelijk wat eronder ligt en hoe zwaar de auto’s zijn. Dit heb je wel echt nodig, zeker in de klei en veengronden. Ook bij een nieuwbouwwijk kan de ondergrond een paar cm per jaar wegzakken. Na een paar jaar stabiliseert de ondergrond pas echt goed.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.