Kosten tuinaanleg | Zelf aanleggen of laten doen

De tuinaanleg van een mooie nieuwe tuin hoeft helemaal niet zo lastig of duur te zijn. Bekijk hier alle tips en adviezen voor tuinaanleg en ontdek de kosten!

kosten tuinaanleg

Wat kost een tuin aanleggen gemiddeld per m2?

De gemiddelde kosten van tuinaanleg liggen tussen de 50 en 50.000 euro. De gemiddelde prijs is afhankelijk van hoe groot je het wilt aanpakken en van je specifieke wensen en budget. Voor planten in een bak en zelf wat onderhoud doen in een stadstuintje ben je misschien een paar tientjes kwijt, maar als je een complete tuinaanleg wilt op een perceel van 3.000 m² kun je aan tientallen duizenden euro’s nog niet genoeg hebben. In onderstaande tabel vind je de kosten per m² voor verschillende werkzaamheden:

TuinaanlegKosten per m²Eenheid
Gras€ 5 – € 25per m²
Beplanting€ 20 – € 150per m²
Straatwerk€ 30 – € 100per m²
Schuur€ 2.000 – € 25.000per stuk

Let op: dit zijn de kosten zonder specials zoals drainage, slimme bewatering of luxe bestrating en beplanting.

Wat kost een tuinontwerp?

Voordat je kunt beginnen met tuinaanleg moet eerst het tuinontwerp gemaakt worden. Ook hier zitten extra kosten aan verbonden. Wanneer je een tuinontwerp laat maken door een professional, ben je gemiddeld € 200 tot € 500 kwijt. Dit is echter wel sterk afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal vierkante meters van de tuin en hoeveel werk het in beslag neemt.

Wat kost een complete nieuwe tuin bij een nieuwbouwwoning?

De kosten van tuinaanleg bij een nieuwbouwwoning liggen gemiddeld tussen de € 30 en € 70 per m². Ook hierbij is het weer afhankelijk van hoeveel vierkante meters de tuin is en welke elementen je allemaal in de tuin wilt laten aanbrengen wat de exacte kosten worden.

Goedkoop tuinen aanleggen

Goedkoop een tuin aanleggen is natuurlijk mooi, maar denk ook aan het toekomstige onderhoud en hoe lang het mooi blijft. Een nieuwe tuin aanleggen hoeft echter geen dure klus te zijn. Je kan wel op de kosten van tuinaanleg besparen door te kijken wat je zelf kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld zelf de grond afvoeren na het tuinwerk om de kosten daarvan laag te houden. Zo kun je voor de voordeligste optie kiezen en besparen op de uiteindelijke kosten.

Bij een goedkope tuinaanleg is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende hoveniersbedrijven. De luxe materialen en onderdelen, zoals een overkapping, pergola of een kleine natuurvijver, maken de gemiddelde prijs voor tuinaanleg een stukje duurder. Een vijver heeft bijvoorbeeld veel onderhoud nodig om het ecosysteem in stand te houden en bijvoorbeeld algen in de vijver te weren. Kies in plaats daarvan voor een onderhoudsvriendelijke tuin met kunstgras of goedkope terrastegels.

Tuin laten aanleggen door hovenier en tuinarchitect

Een tuin aanleggen is leuk om zelf te doen als je er tijd voor hebt en je groene
vingers hebt. In de meeste gevallen is het aan te raden om een hovenier in te schakelen die alles kan doen. Deze heeft de ervaring en kennis in huis om jouw tuin volledig naar wens aan te leggen. Je kunt bovendien ook een tuinarchitect inschakelen. Die maakt een ontwerp, dat vervolgens door een hovenier wordt uitgevoerd. Sommige hoveniers doen zowel het tuinontwerp als de uitvoering, maar dit is niet altijd het geval.

Tuinonderhoud en tuinrenovatie

Het is aan te raden om een hovenier in te schakelen die zowel tuinontwerp, tuinaanleg, tuinrenovatie als tuinonderhoud uitvoert. Zo heb je één persoon of bedrijf die alle werkzaamheden in jouw tuin kan uitvoeren. Nadat de tuin is aangelegd, is het namelijk goed om deze regelmatig te onderhouden. Dit kun je dan met een gerust hart uitbesteden. Ook een boom laten verwijderen is vaak een taak voor een vakman.

Waar moet een tuin aan voldoen?

Waar een goede tuin aan moet voldoen, is natuurlijk voor iedereen verschillend. Doorgaans zijn er wel een aantal aspecten die vaak terugkomen. Denk hierbij aan:

De laatste twee mogelijkheden zijn vooral bij gezinnen met jonge kinderen erg populair. Daarnaast kan gras natuurlijk ook niet ontbreken in een groene en gezellige tuin. Hierbij heb je de keuze uit echt gras of kunstgras. Laat je goed informeren over wat allemaal mogelijk is!

een man aan het tuinieren

Voordelen en aandachtspunten

Het laten aanleggen van een mooie tuin heeft verschillende voordelen. Zo geniet je vooral in de lente- en zomermaanden van een fijne plek om tot rust te komen. Een ander voordeel is dat het voor een meerwaarde van je woning kan zorgen. Wanneer je in de toekomst gaat verhuizen en de huidige woning gaat verkopen, kan een fijne tuin een goede indruk geven en uiteindelijk de doorslag geven voor potentiële kopers.

Aandachtspunten

Er zijn ook verschillende aandachtspunten bij tuinaanleg:

  • Let goed op de plaats van wat waar mag staan
  • Zorg dat een uitbouw niet het hele ontwerp op zijn kop gooit in de toekomst
  • Creëer een praktische, maar ook mooie schuur/garage
  • Verberg de containers
  • Zorg voor voldoende plaats voor fietsen en tuinspullen
  • Gebruik mooie, duurzame materialen en planten. Een klinkersteen is en blijft veel mooier dan een betonsteen
  • Zorg dat het hele jaar wat te zien is in de tuin. Elk seizoen zou verschillende bloeiende planten moeten laten zien
  • Let op het benodigde onderhoud bij het aanleggen van de tuin

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het gemiddeld om een nieuwe tuin aan te leggen?

+
De gemiddelde kosten voor tuinaanleg kunnen van € 400 tot wel € 50.000 lopen. Het ligt heel erg aan hoe groot je tuin is en hoe je het precies wilt inrichten. Een mooie vijver en tuinhuisje in een grote tuin zal een hogere gemiddelde prijs hebben dan wat bloemen en gras in een kleine tuin.

Wat kost gemiddeld een tuin renovatie?

+
Een tuin renovatie zal gemiddeld € 80 per vierkante meter kosten. Ook hier kunnen de prijzen flink afwijken op basis van wat je gedaan wilt hebben.

Wat kost een tuinman per uur?

+
Een tuinman of hovenier zal gemiddeld € 27,50 tot € 50 kosten per uur.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.