Tuinrenovatie kosten | Tips en tricks voor jouw ideale tuin!

Een goede tuinrenovatie zorgt voor een mooiere en nieuwere tuin en hoeft daarnaast helemaal niet zo lastig of duur te zijn! Je kunt veel zelf doen, maar je kunt natuurlijk ook deze klus uitbesteden voor een mooi resultaat zonder extra werk.

Tuinrenovatie kosten

Tuinrenovatie kosten

De kosten van een tuinrenovatie bevinden zicht letterlijk tussen de 50 en 50.000 euro. Voor een plant met bak en zelf wat onderhoud doen in een stadstuintje ben je misschien een paar tientjes kwijt maar als je een complete tuinaanleg wilt op een perceel van 3.000 m² kun je aan tientallen duizenden euro’s nog niet genoeg hebben.

Stappenplan

De meeste hoveniers en tuinarchitecten zullen je daarom niet een echt duidelijke inschatting willen geven omdat ze heel vaak zullen zeggen ‘het hangt er vanaf’. Nu is dat natuurlijk wel waar, maar je moet wel een beetje weten waar je aan toe bent. Het stappenplan kan je hierbij natuurlijk helpen, verder kun je voor de onderstaande veel voorkomende keuzes in de tuin de volgende indicatieprijzen aanhouden.

Extra’s

Heb je ook nieuwe tuinmeubels nodig na de renovatie of zijn de oude nog voldoende? Houd hier zo nodig rekening mee in je budget en bekijk de beste tuinmeubelen voor jouw nieuwe tuin. Let op: dit zijn de kosten zonder specials zoals drainage, slimme bewatering of erg luxe bestrating en beplanting.

TuinaanlegKosten per m²Eenheid
Gras€ 5 – € 25per m²
Beplanting€ 20 – € 150per m²
Straatwerk€ 30 – € 100per m²
Schuur€ 2.000 – € 25.000per stuk

Een mooie tuin

Je tuin is het visitekaartje van de rest van je huis. Daarom wil je ook graag zien dat jouw tuin mooi bij het geheel past en toch niet te veeleisend is qua onderhoud. Een uitzondering op de laatste regel zijn natuurlijk degenen onder ons met hele groene vingers, die staan vaak te popelen om lekker de hele zondag (of zelfs langer) met de tuin bezig te zijn.

Tips renovatie tuin

Het is wenselijk dat je tuin er na de renovatie precies uit zal zien zoals jij dat wilt. Om dit te realiseren, hebben we een aantal tips die jou hierbij kunnen helpen.

1. Maak een lijst en noteer hoe je de tuin wilt gaan gebruiken

Op deze manier voorkom je dat wanneer je iemand inhuurt, deze persoon zomaar alle keuzes voor jouw tuinrenovatie gaat maken. Denk bij voorkeuren aan bijvoorbeeld specifieke keuzes in soorten: echt of kunstgras, bomen, wel of geen vijver en de mate van onderhoud die de tuin nodig gaat hebben. Misschien heb je kinderen en wil je later een speeltuin of boomhut in de tuin kunnen plaatsen. Wil je een terras met tuinmeubels en (zweef)parasol? Het beste is dus ook om echt alle opties mee te wegen.

2. Zoek de beste hovenier uit

Bij de juiste hovenier hoort een goede prijs/kwaliteit verhouding van zowel hovenieren als planning. Bij het zoeken naar een goede hovenier is het belangrijk om de minder goede van de beste te onderscheiden. Je zou bij het zoeken naar een goede hovenier op een aantal zaken kunnen letten:

  • Tuinonderhoud incl. btw en materialen (een echt complete prijs)
  • Referenties
  • Planning (wanneer komt hij en wanneer is hij klaar?)

Vakbekwaam

Door prijzen te vergelijken bij het zoeken naar een hovenier ontvang je meerdere bedragen in je mailbox. Deze kun je vergelijken met elkaar en daarnaast lees je per hovenier de overige zaken van het aanbod, denk aan planning en compleetheid. Door goed te zoeken en voldoende te vergelijken is de kans het grootste dat je de beste hovenier erbij krijgt. Kies voor de beste aanbiedingen en ga kijken of ze goed zijn. Je kunt altijd nog kijken naar één of twee keurmerken.

Interesse in een tuinrenovatie?
Een tuinrenovatie kan veel werk zijn, maar een goede hovenier zal je hier bij kunnen helpen. Door vrijblijvend offertes aan te vragen koppelen wij je aan de beste hoveniers uit jouw regio.
arrow Vraag offertes aan

3. Bedenk goed of je iets ook echt wilt

Wees voorzichtig met bomen. Het staat in het begin leuk maar als je boom na 10/15 jaar gigantisch is gegroeid en daardoor schade toebrengt aan bijvoorbeeld je uitzicht en riolering kom je helaas bedrogen uit. Een goede oplossing kan een speciale dwerg variant zijn, deze soort bomen blijven klein en zijn daardoor misschien beter om te plaatsen.

4. Leg altijd een buitenkraan aan in je tuin

Zeker als je serieus bent over je tuin is de buitenkraan een must. Dit helpt je gigantisch in het onderhoud van je tuin, en ook is het dan mogelijk om je planten eventueel automatisch water te geven. Bedenk natuurlijk altijd welke plek het meest geschikt is om de kraan te plaatsen.

Waar en hoe het beste een buitenkraan plaatsen?

In verband met bevriezingsgevaar is het aan te raden om de buitenleiding zo kort mogelijk te maken. Met dit in je achterhoofd kies je de plaats om de aansluiting op de waterleiding te maken en de plek waar de leiding door de muur loopt. Een buitenkraan moet minimaal 50 cm boven de grond gemonteerd worden, en hoger dan het punt waar je hem op de bestaande leiding aansluit. Zo kun je de leiding in de winter aftappen, om bevriezing te voorkomen. Als je de buitenkraan toch lager wilt plaatsen dan het aansluitpunt op de bestaande leiding, monteer dan een stop/aftapkraan.

5. Koop goede terrastegels

Goedkoop hoeft hierbij niet duurkoop te zijn, maar let goed op de kwaliteit. Je zult waarschijnlijk veel tijd besteden op het terras, vooral in de zomer. Dus dan wil je natuurlijk ook dat de tegels die er liggen van goede kwaliteit zijn.

Wat zijn goede kwaliteit terrastegels?

Goede dikke terrastegels zijn meestal van beton of natuursteen. Ze worden niet glad als ze nat zijn en ze zijn minimaal 5 centimeter dik.

Tuinrenovatie kosten

Vijver

Een vijver vergt veel onderhoud en kan hoge kosten voor een filtersysteem en ander materiaal met zich meebrengen. Ook problemen met bijvoorbeeld algen en kikkers liggen op de loer.

Gevaar vijver

Het allerbelangrijkste punt om bij stil te staan wanneer je nadenkt over een vijver is toch wel het gevaar voor kleine kinderen, ga voor jezelf dus heel goed na of je toch aan een vijver wilt beginnen.

Aanleggen

Een tuin aanleggen is leuk om zelf te doen als je er tijd voor hebt en de groene
vingers om een echt mooie tuin te maken. Anderen zoeken een hovenier die alles kan doen voor ze. Een woning wordt pas echt mooi met een nette sfeervolle tuin. Dat is natuurlijk leuk voor jezelf en ook voor als je ooit het huis wilt verkopen. Het gaat dan ook om de eerste indruk.

Goedkope voortuin aanleggen, is dat slim?

Een voordelige voortuin aanleggen kan verleidelijk zijn, maar is dat een verstandige keuze? De prijs-kwaliteitverhouding is hierbij een belangrijk punt van overweging. Bij een goedkopere aanleg kunnen de gebruikte materialen en planten van mindere kwaliteit zijn, wat kan leiden tot meer onderhoud en vervanging op de lange termijn. Daarnaast kan de vakbekwaamheid van de hovenier die een lager tarief aanbiedt, in twijfel worden getrokken. Het is cruciaal om bij het kiezen van een hovenier niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar hun ervaring, referenties en de kwaliteit van hun eerdere werk.

Zelf doen of laten doen?

Als je zelf je tuin wilt gaan renoveren zal het waarschijnlijk iets meer tijd in beslag nemen. Bij het uitbesteden van een tuinrenovatie wordt er meestal een schema gemaakt waarbij het geschatte tijdsbestek ook wordt vastgesteld. Ook mogen we niet ongenoemd laten dat bijvoorbeeld het gras of beste kunstgras aanleggen, het beplanten en tegels leggen ook niet bepaald ‘lichte werkzaamheden’ zijn. Je kan kijken welke delen je zelf kan en wil doen. Je kan bijvoorbeeld zelf de uitgegraven grond afvoeren of zelf afvalcontainers regelen.

Tuinarchitect

De tuinarchitect is een professional die een ontwerp maakt die vervolgens door een ander wordt uitgevoerd. Sommige hoveniers doen zowel het tuinontwerp als de uitvoering maar dit is niet altijd het geval. Je hoort mensen praten over de tuinman en de hovenier en dat geeft natuurlijk verwarring. Wat is het verschil tussen een hovenier en een tuinman? De tuinman is een verzorger van tuinen en de hovenier is iemand die tuinen en groenobjecten ontwerpt, aanlegt plus onderhoudt.

Tuinonderhoud

Dit verschil wordt zo prima duidelijk want de tuinman is meestal de persoon van het tuinonderhoud en is vaak minder ‘een professional’. De hovenier doet meer maar kan ook het tuinonderhoud uitvoeren. Het is ook een meer moderne benaming voor een tuinprofessional die je in de volle breedte in kunt huren als het gaat om tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud.

Aandachtspunten

Je ziet dat er heel wat om de hoek komt kijken bij een fraaie tuin en dat het best wat werk kan kosten. Als je groene vingers en tijd hebt, dan is het echt ontspannend om je eigen tuin te renoveren en te onderhouden. In de praktijk zien we echter dat veel mensen enthousiast beginnen maar het werk niet altijd (netjes) afmaken. Dit is niet alleen zonde maar door de onzorgvuldige keuzes en afronding is later het onderhoud vaak intensiever dan bij een tuin die wel nauwkeurig en degelijk is aangelegd.

Veelgestelde vragen

Wat kost een complete tuinrenovatie?

+
De gemiddelde kosten van een complete renovatie zijn niet zo makkelijk te zeggen, dit hangt namelijk af van de grootte van je tuin, het soort beplanting en je eigen wensen. Vraag daarom altijd een offerte aan.

Wat kost tuinrenovatie per m2?

+
De kosten van een tuinrenovatie liggen tussen de € 30 en € 200 per vierkante meter.

Tuinrenovatie kosten: gratis offertes

Omdat de mogelijkheden voor een tuinrenovatie eindeloos zijn, is een prijsindicatie geven erg lastig. Door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen en te vergelijken kun je zelf de beste prijs vinden en de juiste hovenier voor jouw klus!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
Wat moet er gebeuren?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes