Kunstgras laten leggen | Prijs, voordelen en nadelen

Hoe hoog zijn de kosten voor kunstgras leggen vraag je je wellicht af. En waar kan je kunstgras kopen? Kunstgras is veel handiger dan normaal gras, het is mooi, makkelijk in onderhoud en ziet er tegenwoordig net zo uit als echt gras!

Kunstgras laten leggen

Kunstgras leggen prijs per m2

Hieronder zie je de kosten om 60 m² kunstgras te laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf:

Kosten kunstgrasAankoop kunstgrasKosten verwijderen oude laagAankoop onderlaagVaste kosten TotaalkostenTotaal per m²
Budget 60 m²€ 20/ m²€ 7/ m²€ 18/ m²€ 50€ 2.750€ 45,83
Select 60 m²€ 25/ m²€ 7/ m²€ 18/ m²€ 50€ 3.050€ 50,83
Premium 60 m²€ 30/ m²€ 7/ m²€ 18/ m²€ 50€ 3.350€ 55,83
Exclusief 60 m²€ 35/ m²€ 7/ m²€ 18/ m²€ 50€ 3.650€ 60,83

Voor dit bedrag krijg je het volgende:

 1. Verwijderen en afvoeren oud gazon en zwarte grond
 2. Leveren en aanbrengen menggranulaat
 3. Aantrillen voor het verdichten van de ondergrond
 4. Egaliseren van de ondergrond
 5. Druk verdelend doek leveren en plaatsen
 6. Kunstgras leveren en plaatsen
 7. Indien nodig verlijmen of plakken van de naden
 8. Kwartszand leveren en invegen
 9. Schoon opleveren van de werkplek
 10. Opleveren van de werkzaamheden met de klant
 11. Juiste onderhoud tips voor jarenlang plezier
 12. Overhandigen garantiecertificaat

Soorten kunstgras en voordelen

Kunstgras kan in verschillende situaties worden toegepast, denk aan:

 • Vervanging van het natuurlijk gazon
 • Bedekking van een balkon; geeft een natuurlijke uitstraling voor een koude en kille beton. Voelt tevens prettig aan blote voeten en is relatief eenvoudig te reinigen. Uiteraard is een kunstgras toepassing in huis, bijv. de kinderkamer ook mogelijk.
 • Sportvelden/speelvelden; het zo genoemde ‘speelgras’ heeft een zachte vezel, is zeer geschikt voor intensief gebruik en blijft jaren mooi en fris door te bezanden.

Resultaat van kunstgras plaatsen

 • Je nooit meer hoeft te maaien, sproeien, bemesten en/of verticuteren.
 • Dus geen onkruid, verdort niet en geen kale plekken meer.
 • Een mooi groen gazon is mogelijk, ook op een onvruchtbare ondergrond als beton.
 • De schommel, het zwembad (vind uit wat een zwembad voor thuis kost) en de trampoline kunnen gewoon blijven staan
 • Mogelijkheden tot valdemping onder het kunstgras
 • Kunstgras gaat lang mee
kunstgras leggen

Kwaliteit, is goedkoop duurkoop?

De kwaliteit van kunstgras heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. Zo was een van de eerste toepassingen bij sportclubs; de structuur van het kunstgras was kort, stug en hard wat resulteerde bij valpartijen in zeer lelijke en pijnlijke wonden. Bekijk daarom hier het beste kunstgras. Dat is nu wel anders.

Factoren voor kwaliteit zijn nu van groot belang, denk aan:

 • Lengte van de vezel
 • Sterkte van de vezel
 • Aantal vezels per vierkante meter
 • Slijtvastheid
 • Garantie op verkleuring

Bijkomende kosten

 • Indien er meer stukken gras zijn, deze aan elkaar dienen te worden getapet (rol à 5 meter lang en 12 cm breed € 29,99 te worden).
 • Het gras moet om de 50 cm van de rand gefixeerd worden met kunstgraspennen 10 stuks à € 7,99.
 • Nonwoven gronddoek/anti worteldoek 120 gr p/m² grijs 2 meter breed € 2/m²
 • Tevens ben je zelf verantwoordelijk voor de afvoer van de ongeschikte grond en de aanvoer van benodigde grond om een goede ondergrond te creëren, wat dus ook de nodige kosten voor het gras aanleggen geeft.
Interesse in kunstgras voor je tuin?
Kunstgras blijft niet alleen het hele jaar groen, je hoeft het ook niet te maaien. Hierdoor is het een fijne en makkelijke keuze om je tuin toch groen te houden. Vergelijk gratis offertes voor de beste prijs!
arrow Vraag offertes aan

Zelf leggen of laten leggen

Je kunt ervoor kiezen om kunstgras zelf te leggen of te laten leggen. Bij het zelf leggen is het aan te raden niet alleen aan de klus te beginnen, het is immers een flinke klus om dit goed en naar tevredenheid te doen.

Aandachtspunten

• Een vlakke en stabiele ondergrond met voldoende draagvermogen en (in een buitensituatie) moet water kunnen afvoeren.
• Leggen op zand, straatwerk, asfalt en een houten ondergrond is mogelijk. Kunstgras leggen direct op de zwarte aarde is af te raden.

Stappenplan om zelf te leggen:

1. Graaf de grond af tot 10 cm onder het maaiveld. Leg hier goed verdeeld gemalen puin in en tril het aan, het liefst met een trilplaat. Houdt altijd een kleine hellinghoek vanuit het midden naar de randen i.v.m. afwatering.

2. Houd rekening met de kijkrichting. Je krijgt het mooiste effect wanneer je vanaf je terras of uit je raam in de vleug kijkt.

3. Rol nu het kunstgras uit over de langste zijden, zo voorkom je dat er onnodig veel naden ontstaan. Laat het kunstgras iets over de rand heenlopen, zodat je het eenvoudig op maat kunt snijden. Laat tussen de verschillende delen een kier open van 2 tot 4 mm; zo kan het gras altijd nog een beetje werken.

4. Voor verbinden van de delen gras wordt lijmband gebruikt. Sla hiervoor het kunstgras terug om het band eronder te plaatsen. Zorg dat het kunstgras aan de onderkant schoon, dan plakt dit goed. Snijd het kunstgras bij daar waar nodig.

5. Indien nodig, bij het type kunstgras, instrooien van het aanbevolen zand; hierdoor veren de vezels automatisch op. Gebruik ongeveer 6-7 kg per m² voor een optimaal resultaat en veeg het tegen de vleug in met een middelharde bezem. Je kunt hierna het kunstgras gazon in gebruik gaan nemen.

Indien je kiest om te laten leggen regelt het bedrijf dat je daarvoor in de arm neemt alles (materiaal, voldoende en ervaren mankracht, werkzaamheden worden in overleg met je gepland). Voor een bedrijf die ervaring hierin heeft is het leggen dagelijks werk en ziet het er door de ervaring van het personeel als redelijk eenvoudig uit.

Speelgras

Volgens sommige leveranciers is het niet nodig om speelgras te leggen in een tuin waar kinderen veel spelen; zorg enkel voor een goede demping als ondergrond. Enkel bij sporten is wel speelgras nodig.

Kunstgras laten leggen

Onderhoud en tips voor behoud van je kunstgras

Natuurlijk heeft echt gras meer charme dan kunstgras, kunstgras kan je niet ruiken en het leeft niet echt. Maar een grote rede waarom veel mensen voor kunstgras kiezen is dat het onderhoudsarm is, net als bijvoorbeeld kunststof kozijnen en een kunststof dakkapel. Kunstgras is dus onderhoudsarm maar niet geheel onderhoudsvrij. Bij het onderhouden van het kunstgras moet aandacht besteed worden aan de volgende punten.

 • Schoonhouden van het kunstgras
 • Uitwerpselen van dieren
 • Opborstelen van het kunstgras

Schoonhouden van het kunstgras

Het belangrijkste punt! Kunstgras vergaart het vuil uit de omgeving en wordt natuurlijk vies omdat erop wordt gelopen. Bladeren en ander vuil kun je eenvoudig wegvegen met een bezem. Bladeren kun je ook verwijderen met een bladhark of bladblazer. Gebruik geen stalen hark, er zijn verschillende biologische middelen bij de bouwmarkt of tuincentrum verkrijgbaar die hiervoor gebruikt kunnen worden.

Druk verdelend doek

Het druk verdelend doek onder het kunstgras, voorkomt dat er wortels van onkruid vanuit de onderbouw door de mat kunnen komen. Volg goed de aanwijzingen op van de leverancier van het kunstgras, zodat onkruidverdelgers geen enkele schade toe brengen aan het kunstgras.

Opborstelen van het kunstgras

Het kunstgras kan na installatie en enig gebruik platter qua structuur worden. Borstel het kunstgras op met een bezem, zodat de vezels weer netjes rechtop staan. Dit onderhoud kun je bijvoorbeeld eens per maand uitvoeren. Het platliggen van de vezels is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het kunstgras.

In de winter

Wanneer de dooi invalt, zal sneeuw of ijs langzaam van boven naar beneden gaan smelten. Het duurt echter enige tijd voor dat de vorst ook echt uit de grond is, waardoor smeltwater niet weg kan zakken; zetting van de bodem genoemd. Probeer dan zo min mogelijk op het kunstgras te lopen, omdat daardoor onregelmatigheden kunnen ontstaan in de ondergrond.

Aanbieding

Zorg ervoor dat je een offerte krijgt voor levering en aanleg ineen; een totaalbedrag is. Vraag ook een goede en lange garantie. Wij adviseren minimaal 10 jaar garantie op de kleurechtheid en het niet loslaten van de vezels. Let er tevens op dat je na oplevering van de werkzaamheden of bij het afhalen van het kunstgras je het garantie certificaat ook krijgt overhandigd.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de nadelen van kunstgras?

+
Een nadeel van kunstgras is de prijs. Het is flink duurder dan gewoon gras. Ook wordt het warmer dan echt gras in de zomer en zal het nooit zo zacht worden als gewoon gras. Het is daarbij ook minder goed voor het milieu.

Wat moet er onder kunstgras?

+
Als je kunstgras op een oud grasveld laat plaatsen, dan is een flinke laag (breker)zand de beste ondergrond. Met een drukverdeeldoek maak je dit egaal en kan onkruid niet meer omhoog kruipen om je kunstgras kapot te maken. Op een harde ondergrond zoals bijvoorbeeld een dak of balkon is een drainagemat een goede ondergrond.

Wat kost kunstgras per vierkante meter?

+
Kunstgras kost tussen de € 20 en € 35 per vierkante meter voor alleen de aanschaf. Om het ook meteen te laten plaatsen moet je rekenen op € 45 tot € 60 per vierkante meter.

Kunstgras laten leggen: vrijblijvende offertes

Kunstgras laten leggen is duurder dan standaard gras, maar scheelt veel in het nodige onderhoud. Door een ervaren hovenier deze klus uit te laten voeren, weet je zeker dat jouw kunstgras goed wordt aangelegd en je geen last krijgt van onkruid of wateroverlast.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes