Kosten boom laten verwijderen | Zelf doen of uitbesteden?

Een boom goed onderhouden neemt veel tijd in beslag, daarom kiezen veel meer mensen om hun boom te laten verwijderen. Bekijk hier alle tips en aandachtspunten voor het verwijderen van een boom.

Boom laten verwijderen

Waarom boom laten verwijderen

Een boom verwijderen kan verschillende redenen hebben, denk bijvoorbeeld aan: veiligheid, te veel schaduw, afval, de ondergrondse wortels die dingen kapot maken of gewoon omdat je meer ruimte in je tuin wil hebben. Vervolgens kun je verder met een eventueel tuinaanleg plan.

Mos

Mos is een van de redenen waarom mensen hun boom willen verwijderen, een boom heeft veel onderhoud nodig en daar hebben steeds minder mensen tijd en zin in deze 24 uurs maatschappij. Het verwijderen van mos neemt vaak veel tijd in beslag en groeit relatief snel terug. De beste manieren om mos te verwijderen is met azijn in laten trekken en dan goed schoon schrobben of gewoon met een hogedrukspuit.

Dak reinigen

Ook kan een boom veel rommel achterlaten op je dak en daar wordt niemand vrolijk van. Hiervoor moet je regelmatig je dak onderhouden/schoonhouden om te zorgen dat je geen verstoppingen of vochtproblemen krijgt.

Monumentale bomen

Monumentale bomen zijn vaak speciale bomen die niet zonder vergunning gesnoeid mogen worden. Om hiervoor een vergunning aan te vragen moet je contact opnemen met de gemeente en bewijs leveren dat er goede redenen voor zijn. Deze monumentale bomen kunnen vaak teruggevonden worden in een bijzondere bomenlijst.

Soorten bomen

Iedere boom heeft natuurlijk zijn kenmerken en sommige zijn lastiger om te verwijderen dan andere bomen. Hierdoor kan je vaak best een groot prijsverschil zien, voor het kappen van een boom heb je meestal een vergunning nodig als de omvang van de boom op borsthoogte groter is dan 130 cm.

Verschillen per gemeente

Behalve een minimale stamomvang speelt ook het soort boom mee. Eiken, beuken en lindebomen worden als kostbaar beschouwd. In sommige gemeenten is voor bomen van deze soort al bij 10 of 20 centimeter omvang een vergunning nodig.

Boom laten verwijderen kosten

Dit zijn de gemiddelde kosten van een boom laten verwijderen:

Soort boomGemiddelde prijs
Kleine boom€ 350
Gemiddelde boom€ 500
Grote boom€ 700
Boomstronk laten verwijderen€ 60 – € 80

Kapvergunning halen

Een kapvergunning aanvragen is belangrijk wanneer je bomen wilt kappen binnen een bepaald gebied of op je eigen grond, afhankelijk van de regels van jouw gemeente. De procedure om een vergunning aan te vragen kan verschillen afhankelijk van de locatie en de specifieke eisen van de gemeente. Meestal bestaat het aanvragen van een kapvergunning uit het indienen van een aanvraagformulier, waarbij je informatie deelt over de reden van het kappen, het aantal bomen en de locatie. Vaak is er ook een periode waarin bezwaar kan worden gemaakt door omwonenden voordat de vergunning wordt gegeven.

Informeer voordat je er aan begint

Omdat de regels bij elke gemeente verschillen, is het verstandig om je goed te laten informeren. Als je er bij het informeren achterkomt dat je er een vergunning voor nodig hebt is het verstandig om die dan ook direct aan te vragen! Het kan soms wel meer dan 2-3 maanden duren voordat je de vergunning krijgt, maar dat verschilt per gemeente.

Wil je een boom laten verwijderen?
Een boom verwijderen is niet alleen een lastige klus, maar er kunnen ook regels aan verbonden zijn. Door deze klus uit te besteden weet je zeker dat de boom op de juiste manier wordt verwijderd.
arrow Vraag offertes aan

Boom snoeien kosten

De kosten voor het snoeien van een boom verschillen afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, de staat van de boom en de complexiteit van het kappen. Over het algemeen liggen de kosten tussen enkele tientallen tot honderden euro’s, waarbij grotere bomen of moeilijkere werkzaamheden duurder zijn. Het is aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende boomverzorgingsbedrijven om een idee te krijgen van de prijs.

Boom laten weghalen uit tuin

Het weg laten halen van een boom uit je tuin is vaak een moeilijkere en kostbaardere klus dan snoeien. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte en de plaats van de boom, de bereikbaarheid van de plek en eventuele vergunningen die nodig zijn. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, vooral als het gaat om grote bomen of als er extra’s zijn die het verwijderen moeilijker kunnen maken.

Boom laten verwijderen

Boom rooien

Als je naar een boomkwekerij gaat voor advies omtrent het weghalen van een boom dan zal men hoogstwaarschijnlijk spreken over ‘een boom rooien’. Dit is een vakterm voor het ontwortelen of op andere manieren weghalen van bomen of planten.

Manieren om een boom te rooien

Het rooien van een boom kan op meerdere manieren. Allereerst kan de boom met wortels en al uit de grond worden getrokken. Deze aanpak is gebruikelijk wanneer men de boom later weer wil herplanten. Dit gebeurt met name met de wat kleinere planten of bomen. In sommige gevallen kunnen ze handmatig uit de grond getrokken worden. Wanneer ze daar te groot voor zijn moet men dit echter met behulp van een machine doen.

Alternatieven

Er zijn echter ook bomen waarbij het bijna niet te doen is om deze op een fatsoenlijke manier uit de grond te trekken. Dan zijn er andere alternatieven. Bijvoorbeeld door de boom te laten kappen. In dit geval wil men gewoon van de boom af zijn en wordt deze later eventueel als brandhout gebruikt. Wanneer de boom te weinig ruimte heeft om te vallen dan wordt hij niet in één keer gekapt, maar in delen afgezaagd. Dit omdat het dan niet veilig is om zo’n grote boom in zijn geheel om te kappen (hij zou zomaar op het huis terecht kunnen komen).

Hoogwerker

Wanneer zo’n boom in meerdere delen wordt afgezaagd dan kiest men er meestal voor om in de boom te klimmen en de takken vanaf bovenaf weg te halen. Als de boom daar echter te oud of te ziek voor is dan kan er een hoogwerker ingeschakeld worden.

Verwijderen

Voordat je begint, is het verstandig om op de hoogte te zijn van de volgende zaken:

  • Hoe groot is de boom?
  • Wil je hem zelf weghalen?
  • Tot in hoeverre moet er rekening gehouden worden met de omgeving?
  • Moet de stronk ook weg?
  • Is het nodig om een vergunning aan te vragen?

Waarom boom laten verwijderen?

De kans is aanwezig dat je jezelf nu afvraagt waarom men eigenlijk een boom zou willen laten verwijderen. Meestal is de reden dat de gewoon teveel ruimte in beslag neemt in een tuin.

Vergunning

Niet iedere boom mag zomaar gekapt worden. Zorg ervoor dat je eerst bij de gemeente informeert, het wel toegestaan is om de betreffende boom weg te halen. Indien nodig moet je een vergunning aanvragen.

Zelf doen of uitbesteden

Daarna is het belangrijk om te beslissen of je de boom zelf weghaalt of dit laat doen. Het eerste is misschien voordeliger, maar niet altijd even makkelijk. Met name omdat een boom rooien erg gevaarlijk kan zijn als je niet weet waar je mee bezig bent. Niet alleen kunnen er delen van de boom op het huis (of erger nog, mensen of dieren) vallen, ook tijdens het zagen zelf kun je jezelf flink verwonden. Onderschat het risico hiervan niet!

Hovenier inschakelen

Wanneer iemand anders de boom wil laten weghalen dan kom je al snel bij een hovenier uit. Al is dit gezien de risico’s geen klusje dat iedere zelfverklaarde tuinman kan klaren. Gelukkig staat het meestal op de website aangegeven de hovenier kosten en of de hovenier in kwestie in staat is om een boom te verwijderen.

Boomstronk

Nadat een boom gekapt is blijft er een boomstronk over. In sommige gevallen laat men deze staan, maar indien je die weg wilt hebben dan kan je dat ook door een hovenier laten doen. Er zit meestal echter wel een meerprijs aan verbonden.

Veelgestelde vragen

Wat kost een vergunning om een boom te kappen?

+
De kosten om een boom te kappen verschillen per gemeente, maar gemiddeld liggen de kosten op ongeveer € 80 à € 90. Een vergunning voor het kappen van een boom hangt dus af van de keuzes van de plek waar de boom zich bevindt.

Wat kost een boom van 5 meter?

+
De kosten van een boom van 5 meter hangen af van het type boom. Je kunt al snel rekenen op enkele tientallen euro’s.

Hoeveel geld levert bomen kappen op?

+
Afhankelijk van het type en de grootte van de boom levert het kappen enkele honderden euro’s op.

Wat kost het om een grote boom te laten verwijderen?

+
Een grote boom verwijderen kost ongeveer € 700.

Boom laten verwijderen: gratis offertes

Wil je een of meerdere bomen laten verwijderen? Vraag door middel van onderstaand formulier vrijblijvend offertes op, zodat je niet te veel kwijt bent aan deze klus.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
Wat moet er gebeuren?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes