Tuin schutting | Maken, goedkoop en simpel!

Het zelf maken van een goede schutting is prima te doen. Het enige wat je nodig hebt is voldoende materialen, wat kluservaring en een weekje vrij. Toch laten de meeste mensen deze klus uitvoeren door een klusjesman.

beste schutting zelf maken


Beste tuin schutting

De beste type schutting is precies de tuinafscheiding die het beste bij je tuin past. Je hebt de keuze uit veel houtsoorten, hoge of lage schutting, beton of kunststof schutting en nog veel andere opties. Deze zijn ook allemaal van goede kwaliteit als je van een specialist in tuinschuttingen koopt, waardoor de vraag vooral is wat jijzelf de mooiste schutting vindt.

Wat is de goedkoopste soort schutting

Je hebt het vast al gemerkt: een schutting is vaak ontzettend duur. Om een beetje op de kosten te kunnen besparen kun je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan. Het maken van een schutting moet veel goedkoper kunnen toch? Om een goed begin te maken moet je eerst weten waar de omheining aan moet voldoen. Maar eerst, om goed te vergelijken, de prijzen van een tuin schutting kopen.

Hoeveel kost een tuinafscheiding?

Je moet rekenen op een prijs van € 50 tot € 200 per meter aan schutting. Een houten schutting is hierin het goedkoopste, terwijl een betonnen schutting een van de duurdere soorten is. Deze prijs is inclusief montage, wat ongeveer € 15 tot € 20 per meter zal kosten. Wanneer je dit dus zelf doet, ben je een stuk goedkoper uit, maar als je een vakman inschakelt weet je zeker dat het goed gebeurt. Deze afweging moet je zelf maken.

Wat kost 10 meter aan schutting?

10 meter aan tuinafscheiding inclusief montage zal € 500 tot € 2.000 kosten, exclusief montage ben je gemiddeld € 300 tot € 1.800 kwijt. Ook hier zal de precieze prijs liggen aan de type schutting die je kiest, welke houtsoorten je wilt bij een houten schutting en of je een poort en schutting verlichting erbij nodig hebt.

Voordelen schutting zelf maken

Door zelf een omheining te maken kan je flink wat geld besparen. Je kunt zelf de schutting samenstellen en zelf het budget bepalen. Bovendien kan je de schutting in jouw eigen tijd en op jouw tempo monteren. Daar hoef je geen afspraak voor te maken waarbij je nog wekenlang moet wachten op een mooie, nieuwe schutting. Doordat je de omheining zelf kan ontwerpen krijg je een unieke schutting die perfect bij de achtertuin past.

houten tuin schutting

Voordelen schutting laten plaatsen

Wanneer je kiest voor tuinschuttingen door een vakpersoon te laten plaatsen, weet je zeker dat de plaatsing goed gebeurt. Niet alleen zal de plaatsing zelf goed gaan, maar je hoeft je ook geen zorgen te maken over te veel of te weinig materiaal aanschaffen en je weet zeker dat de schutting op de juiste plaats staat. Je hoeft alleen maar de instructies te geven en daarna hoef je je geen zorgen meer te maken over de schutting.

Interesse in een nieuwe schutting?
Een mooie schutting voegt meer toe aan jouw tuin dan je denkt. Om zeker te weten dat de schutting juist geplaatst wordt, kun je het beste offertes van meerdere ervaren hoveniers opvragen en vergelijken.
arrow Vraag offertes aan

Voordelige houten schutting plaatsen

Om de klus succesvol uit te voeren is het van belang dat er voldoende kennis van de constructie van de schutting aanwezig is. Online kun je oneindig veel artikelen en tips vinden om te helpen een omheining te maken. Wanneer je hier geen tijd, zin of rechterhanden voor hebt, kun je altijd een specialist inschakelen.

Verticale schutting

Een verticale schutting heeft een aantal voordelen. Het verticale ontwerp zorgt er allereerst voor dat de achtertuin een stuk ruimtelijker oogt. De strakke, hoge planken creëren rust en ruimte in de tuin. Daarnaast zorgen verticale planken ervoor dat er geen ladder-effect wordt gecreëerd. Bij een horizontale schutting wil het nog wel eens voorkomen dat bijvoorbeeld katten handig gebruik maken van de planken om naar de andere kant te klimmen. Dat wordt door het verticale ontwerp een stuk moeilijker gemaakt.

Horizontale schuttingdelen

Veel mensen kiezen ervoor om horizontale planken te gebruiken. Het maakt de tuin optisch breder en geeft de mogelijkheid om decoratie aan de planken te bevestigen. Om de omheining te maken zal er vaak hetzelfde stappenplan worden gebruikt.

kunststof schutting

1. Bepaal de afmetingen

Om erachter te komen hoe breed de schutting moet worden wordt alles eerst secuur opgemeten. Daarbij wordt niet alleen de hoogte en breedte gemeten, maar ook de diepte. Zorg ervoor dat de schutting op de juiste plaats komt te staan. Als je niet precies weet waar mijn tuin ophoudt en waar de tuin van de buren begint, loop je het risico dat ik de omheining te diep in de tuin van de buren plaats. Daar kan achteraf gedoe van komen, waarbij het zelfs zo kan zijn dat de omheining verplaatst zal moeten worden. De meest gangbare hoogte voor een schutting is 180 cm en 200 cm breed. Als je deze afmeting hanteert zou je een deel van de schutting in de toekomst kunnen vervangen door een energieschutting met warmtepomp.

In de achtertuin is in de meeste gevallen een schutting van 2 meter boven het maaiveld toegestaan. Boven het maaiveld wordt gerekend vanaf de hoogst gelegen grond op het erf.

2. Maak de ondergrond waterpas

De schutting moet stevig staan zodat hij later onder allerlei weersomstandigheden perfect op zijn plek zal blijven staan. Daarbij maak ik de grond eerst waterpas. Het is de bedoeling dat de eerste hardhouten palen in de grond worden gestoken. Om die reden heb je voor elke paal een kuil nodig. Als de tuin afloopt moet elke kuil telkens iets dieper worden gegraven.

3. De eerste paal de grond in

Doorgaans wordt de eerste hardhout paal tegen een muur of op een hoek geplaatst. Zo ontstaat er weinig ruimte voor fouten. Het plaatsen van de eerste paal is bepalend voor de positie van de rest van de schutting. Het gat kan je dichten door de grond erg stevig aan te drukken, totdat de paal niet meer kan bewegen. Vervolgens wordt de grond nat gemaakt om de boel te verankeren.

4. Tijd voor de tweede paal

Bij het plaatsen van de tweede paal is het met name belangrijk dat de palen ten opzichte van elkaar precies op dezelfde hoogte komt te staan. De palen staan op deze manier waterpas. Als de hoogtes niet gelijk zijn kan er eventueel een stuk van een van de palen worden gezagen.

5. De horizontale planken bevestigen

Nu de basis staat is het tijd om de horizontale planken tussen de twee palen te bevestigen. Dit is wanneer de afstand tussen de planken wordt bepaald. Door de planken perfect waterpas aan de palen te monteren ziet de schutting er uiteindelijk netjes en strak uit.

6. Herhaal alle stappen totdat de schutting af is

Vanaf hier is het simpel: alle stappen worden herhaald totdat de schutting volledig gemonteerd is. Hoe vaak de stappen herhalen is afhankelijk van de breedte van de schutting.

Een kant-en-klare schutting kopen en zelf monteren

Een andere mogelijkheid is om het materiaal als pakket in te kopen, maar de montage van de schutting zelf uit te voeren in plaats van het uitbesteden aan een bedrijf. Daarbij hoef ik niet op zoek naar geschikt hout. De kant-en-klare schutting wordt perfect op maat geleverd. Ik hoef dus niet al het hout eerst op maat te zagen, schuren en bewerken.

houten schutting

Welk type schutting kiezen?

Welke type schutting je kiest, hangt van een flink aantal factoren af. Je wilt natuurlijk de mooiste tuinschuttingen voor de laagste prijs, maar wat dit precies inhoudt ligt aan je tuin. Je kunt wel een houten schutting in een moderne tuin zetten, maar dit zal niet altijd een mooi geheel maken.

Houten schutting

Omdat er zoveel houtsoorten beschikbaar zijn op het gebied van schuttingen, zul je hier vaak wel iets passends bij vinden. Een Douglas schutting of hardhouten schutting zullen erg sterk zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Wel zul je sommige houtsoorten eerst moeten behandelen voor vocht, omdat het natuurlijk weleens kan regenen in het land.

Voordelen van hout

 • Veel opties om uit te kiezen
 • Door verven of beitsen een unieke uitstraling te geven
 • Lange levensduur en weinig onderhoud
 • Natuurlijk en stevig materiaal

Composiet

Je kunt naast het hout ook voor composiet tuinschuttingen kiezen. Het composiet is een combinatie van houtvezel en kunststofvezel, waardoor het zeer sterk materiaal is. Deze sterke tuinschermen zijn van hoge kwaliteit, zeer duurzaam en compleet vochtbestendig. Het maakt composiet bovendien zo goed als onderhoudsvrij. Want voor een onderhoudsvrije tuinafscheiding heb je liever composiet tuinschermen en composiet planken in plaats van hout.

Voordelen van composiet

 • Nauwelijks onderhoud
 • Natuurlijke uitstraling
 • Splintert niet
 • Splijt niet
 • Trekt niet krom

Betonnen schutting

Je ziet ook steeds meer schuttingen van beton. Dit materiaal kan in verschillende kleuren, vormen en texturen worden geleverd, waardoor je hier echt een unieke tuinafscheiding van kunt maken. Ook is het erg stevig en gaat het dus lang mee. Het nadeel is wel dat het redelijk duur is, en sommige mensen vinden de uitstraling van beton niet erg mooi.

Voordelen van beton

 • Kan tegen weer en wind zonder voorbehandeling
 • Lange levensduur, tot wel 40 jaar
 • Weinig onderhoud nodig
 • Veel opties voor het uiterlijk

Tuin schutting: gratis offertes

Een mooie schutting maakt de tuin echt af, maar kan ook veel werk zijn. Door vrijblijvend offertes op te vragen kunnen wij je matchen met ervaren hoveniers, die niet alleen deze klus efficiënt en professioneel kunnen klaren, maar ook de rest van jouw tuin onder handen kunnen nemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes