Tuin ophogen kosten | Hoe, waarmee, met welk doel en wat kost het?

Het ophogen van je tuin kun je doen met verschillende materialen met bijbehorende verschillende kosten. Meestal wordt er zand gebruikt, maar er zijn verschillende opties beschikbaar.

Tuin ophogen kosten

Gazon ophogen met tuinaarde

Ga je de tuin ophogen? Dan kan je tuinaarde gebruiken, dat is goed voor de bloemen en voor je gazon. Zand is vaak wel goedkoper en daarom wordt daar vaker voor gekozen. Tevens kun je kiezen voor compost of voor houtsnippers. Houtsnippers heb je wel veel nodig. Deze zal je bovendien steeds weer moeten aanvullen.

Schutting

Als je naderhand de beste houten of de beste schutting gaat plaatsen zijn deze laatste twee opties minder geschikt en is het verstandig om de grond op te hogen met zand of met grond. De kosten voor het ophogen van de tuin zullen afhankelijk zijn van onder andere de materiaalkeuzes die je maakt.

Verzakte tegels ophogen

Verzakte tegels kunnen een obstakel zijn in de tuin, want het veroorzaakt niet alleen schuine oppervlakken, maar kan ook zorgen dat je sneller struikelt. Gelukkig is het ophogen van verzakte tegels een vrij eenvoudige taak. Het begint met het verwijderen van de tegels en het goed schoonmaken van het zand eronder. Vervolgens wordt er een laag zand geplaatst om te zorgen dat de grond eronder gelijk is. Dit zorgt voor een goede basis waarop de nieuwe tegels straks geplaatst kunnen worden. Hierdoor kunnen niet alleen de verzakte tegels weer op hun plek gelegd worden, maar wordt ook de levensduur van de complete tuin verlengd.

Terras verhogen

Het verhogen van een terras is een wat ingewikkeldere klus dan het ophogen van verzakte tegels, maar desalniettemin kan het voor vele voordelen zorgen. Het proces begint met het bepalen van de nieuwe hoogte en het markeren van de lijnen. Vervolgens wordt het bestaande terras weggehaald, waarbij extra aandacht wordt besteed aan het behouden van materialen die hergebruikt kunnen worden. De ondergrond wordt opnieuw gecontroleerd en eventueel gladgestreken, ook wordt het mogelijk versterkt om te zorgen dat er een goede basis is voor het nieuwe terras.

Extra opties

Afhankelijk van de wensen kan het nodig zijn extra opties toe te voegen, zoals stenen, betonblokken of grond, om het terras op de gewenste hoogte te krijgen. Dit proces vraagt om een zorgvuldige uitvoering om een goede overgang te maken tussen de verhoogde terrasvloer en de omliggende omgeving.

Kosten van de tuin

De kosten van een tuin bevinden zich letterlijk tussen de 50 en 50.000 euro. Voor een plant met bak en zelf wat onderhoud doen in een stadstuintje ben je misschien een paar tientjes kwijt maar als je een complete tuinaanleg wilt op een perceel van 3.000 m² kun je aan tientallen duizenden euro’s nog niet genoeg hebben. De meeste hoveniers en tuinarchitecten zullen je daarom niet met de dikke duim een inschatting willen geven omdat ze heel vaak de leus bezigen ‘het hangt ervan af’.

Extra’s in de tuin, zoals bestraten en een schutting

Nu is dat natuurlijk wel waar maar je moet wel een beetje weten waar je aan toe bent. Vandaar deze bovenstaande eerste indicatie en verder kun je voor de onderstaande veel voorkomende keuzes in de tuin de volgende indicatieprijzen aanhouden. De kosten kunnen verder oplopen door bijvoorbeeld bestrating, een terras, een schutting of een grasveld. Let op: dit zijn de kosten zonder specials zoals drainage of erg luxe bestrating, kosten van gras aanleggen en beplanting.

Tuin ophogen kosten

Wat kost het ophogen van een tuin?

De kosten van het ophogen van de tuin hangen af van verschillende factoren. Het ligt er eerst aan welk materiaal je gaat kiezen, kies je zand of toch tuinaarde of andere grond? Logischerwijs ligt het ook aan de hoeveelheid grond die je nodig hebt. Weet hoeveel je de tuin wilt ophogen. De structuur van de grond in de tuin moet daarbij in de gaten worden gehouden. Bereken eerst hoeveel je nodig hebt en bekijk dan wat de kosten zijn om alles aan te schaffen.

Tuin ophogen, prijs per m2

Concreet zij de kosten van het ophogen van de tuin gemiddeld € 20 à € 30 per vierkante meter. Om een exacte prijs te krijgen, is het aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven om zo de beste keus voor jouw situatie te maken.

Kosten zand ophogen in de tuin

Het ophogen van een tuin met zand brengt verschillende kosten met zich mee. Voor een gemiddelde tuin van ongeveer 50 vierkante meter lopen de kosten voor het leveren van zand uiteen tussen de € 500 en € 1500. Deze prijs bestaat uit de kosten voor het zand zelf, de levering ervan en het voorbereiden van de tuin. Afhankelijk van de toegankelijkheid van de tuin en de hoeveelheid zand die nodig is, kunnen de kosten verschillen. Het is altijd verstandig om offertes van verschillende bedrijven aan te vragen en te vergelijken om de beste optie te vinden voor jouw situatie en budget.

Benieuwd naar de kosten van het ophogen van je tuin?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk tuin ophogen prijzen

Grasveld ophogen

Het ophogen van een grasveld is een uitgebreidere taak dan het ophogen van zand. Voor een grasveld van ongeveer 100 vierkante meter liggen de kosten voor het ophogen tussen de € 800 en € 2000. Deze kosten zijn inclusief het graven van de grond, het leveren van extra grond of andere materialen en het voorbereiden van het oppervlak. De uiteindelijke kosten kunnen verschillen door hoe het grasveld er momenteel bijligt, de hoeveelheid grond die nodig is en de bereikbaarheid van de tuin. Het is verstandig om vooraf een uitgebreide offerte aan te vragen om een goed beeld te krijgen van de kosten in jouw specifieke situatie.

Berekenen

Om te bekijken hoeveel tuinaarde je nodig hebt om de grond op te hogen, zal er eerst een berekening gemaakt moeten worden. Je hebt voor een ophoging van een cm aarde 10 liter tuinaarde nodig per m². Voor drie cm zand heb je 30 liter zand nodig per m². Vaak wordt de inhoud van zakken zand en aarde aangegeven met “kuub”. Een kuub staat gelijk aan 1000 liter.

Tips

Als je de tuin laat ophogen of aanleg, is het goed om een paar aspecten in de gaten te houden.

  • 1. Hoeveel centimeter wil je de tuin verhogen?
  • 2. Hoeveel m² bedraagt dat op te hogen stuk?
  • 3. Hoe is de afwatering geregeld? (Let er altijd op dat water van het huis afloopt. Je huis moet niet in een kuil komen te staan, tenzij je hier een gedegen afwateringssysteem voor hebt aangelegd.)
  • 4. Wat wordt de bestemming van dat gedeelte van de tuin?
  • 5. Wat is het budget voor deze klus?
  • 6. Welk ophoogmateriaal kies je? Houd bij het beantwoorden van deze vraag de antwoorden op voorgaande vragen in gedachten.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste je tuin ophogen?

+
Dit kan op twee manieren, namelijk in kleine tuinen door middel van zandspuiten of zandblazen. Is de tuin groot genoeg voor een machine, dan kan deze gebruikt worden.

Wat kost een straatje ophogen?

+
De ophoging op zichzelf kost ongeveer € 15 per vierkante meter. Wil je de oude stenen terugplaatsen? Dan zijn de kosten ongeveer € 28 per vierkante meter. Wil je nieuwe stenen plaatsen in plaats van de oude? Dan komen de kosten van de nieuwe stenen nog bovenop deze prijs.

Wat kost grond aanvoeren?

+
De prijs begint bij € 160 per m³, maar daalt relatief naarmate je meer grond bestelt.

Ontdek de kosten van tuin ophogen

Wil je jouw tuin laten ophogen? Ontdek wat dit kost door onderstaand formulier in te vullen. Geef je wensen door, ontvang meerdere offertes van hoveniers in de buurt en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
Wat moet er gebeuren?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes