Drainage tuin aanleggen | Tips voor een drogere tuin in klei- of veengrond

Tuin drainage maakt de tuin veel mooier en bruikbaarder waardoor ook je huis meer waard wordt. Tuin drainage voert het overvloedige water af naar een lager gelegen punt, zo wordt het terrein droger.


tuin drainage

Verzakking, blubber en dat soort ellende

De meest gehoorde redenen voor een nieuwe tuindrainage zijn een zompig grasveld, een lastige voedingsbodem voor gras en andere beplanting en te drassige grond voor kinderen en (huis)dieren. Je wilt met mooi weer toch ook gewoon door de tuin kunnen lopen zonder steeds onder de blubber te zitten? Gelukkig kan dit heel eenvoudig opgelost worden!

Terras

Een terras in een te natte tuin kan ook een reden zijn om het grondwaterpeil wat te verlagen. Een zandpakket met stenen erop is dan wel stevig, maar als er permanent grondwater onderdoor spoelt, gaat het toch snel zakken.

Drainage prijzen

De oplossing voor bovenstaande ellende is tuin drainage. Dit is een ondergronds afvoersysteem van overvloedig water. De totaalprijs bestaat uit materiaal- en aanlegkosten. Een drainagebuis van 60 mm doorsnede kost ongeveer € 100,- per 50 meter. Dat is dus € 2,- per meter. Naast 60 mm buizen bestaan er ook buizen van 50, 80 en 100 millimeter doorsnede. Reken voor het uurloon van een gemiddelde hovenier € 50,-

Grootte te draineren oppervlak

Hoe groter het te draineren tuinoppervlak is, hoe meer materiaal er nodig zal zijn en hoe meer tijd de klus in beslag neemt. Gelukkig is het niet zo dat de totaalprijs 1:1 met de verdubbeling van oppervlak meedoet. Verhoudingsgewijs is de vierkantemeterprijs juist voordeliger bij een grote dan bij een minder grote tuin.

Tuin drainage

Drainage tuin

Het aanleggen van buizen in sleuven in de tuin is een voor de hand liggende manier van drainage, een effectieve manier ook. De buizen vangen het water via met filters afgesloten gaatjes op en voeren het af naar open water of een riolering. De filters zorgen ervoor dat het systeem niet verstopt raakt en jarenlang effectief zijn werk doet.

Drainage tuin zonder afvoer

Bij het aanleggen van drainage in de tuin zonder afvoer is verticale drainage een goede oplossing. Het leggen van verticale drains kan helpen bij het afvoeren van overtollig water in de grond, waardoor wateroverlast beperkt wordt wat weer bijdraagt aan de leefbaarheid van de tuin. Leer hoe je verticale drainage in jouw tuin kunt aanleggen voor een betere waterafvoer om zo een optimale werking te creëren.

Alternatief voor drainagesysteem

Een andere manier is echter drainage zonder afvoer. Je maakt hierbij ook sleuven in de tuin, maar in plaats van buizen leg je hier absorptieblokken in. Deze blokken slurpen het overtollige water op en houden dit vast. Het voordeel is dat bomen en planten daarna van dit opgeslagen water gebruikmaken. Regen wordt in dit geval dus niet zomaar afgevoerd, maar optimaal gebruikt zonder dat er sprake is van last in de vorm van plassen, verzuipende bloemen of zompige grond.

Gaten boren voor de drain

De buizen noemden we voor de hand liggend en de absorptieblokken optimaal, beide manieren zijn gemakkelijk toepasbaar. Een andere overeenkomst is dat ze behoren tot de groep van horizontale drainage, ze liggen als het ware in de bodem van de tuin.

Kwartslag draaien

Er bestaat ook verticale drainage, dit is de simpelste vorm van drainage. Bij verticale drainage worden loodrecht naar beneden schachten in de bodem gecreëerd. Dit kun je doen met een grondboor. De schacht vul je op met grof zand of grind. Water zakt hier doorheen naar het dieper gelegen grondwater. Enig nadeel heeft deze simpele, snelle methode wel: na een aantal jaar raken de schachten in de meeste gevallen verstopt. Het drainagesysteem werkt dan niet meer naar behoren.

Rond huis

Zowel de horizontale als de verticale drainage kunnen worden toegepast in bestaande en nieuw aangelegde tuinen. Misschien vind je de huidige indeling en beplanting van je tuin erg mooi en vormt (regen)water het enige probleem. In dat geval kan er bij aanleg van drainage zoveel mogelijk ontzien worden. Alleen de nodige sleuven of schachten brengen een tijdelijke verandering aan.

In het andere geval

Pak je de hele tuin opnieuw aan, dan kan het aanleggen van drainage met grovere hand gebeuren. Het is extra gemakkelijk als je overal goed bij kunt. Na het aanleggen kun je verder met beplanting en bestrating zonder er nog onderdoor te hoeven.

Aanleggen drainageslang of buis onder huis

In het geval van nieuw- of aanbouw is het interessant om een drainagesysteem in de plannen mee te nemen. Door de waterafvoer van het hele perceel te regelen weet je zeker dat water gaat daar waar het hoort te gaan. In een later stadium, dus wanneer het huis al staat, kan drainage in sommige gevallen alsnog in de kruipruimte worden gerealiseerd.

De basis

Bij het aanleggen van tuin drainage dicht bij huis moet je rekening houden met de bestaande fundering voor de drainagebuis. Het is belangrijk dat de fundering doet en blijft doen waar het voor bedoeld is en dat is het stevig op zijn plaats houden van de woning. Een fundering van betonplaat of betonstroken kan wegzakken als het water eronder vandaan gehaald wordt. Daarom mag een drainagegeul niet dieper gemaakt worden dan de diepte waarop de bovenkant van de fundering begint. Bij fundering op palen hoef je hier niet bang voor te zijn. Drainagegeulen voor de drainagebuizen mogen dan zonder risico dieper gemaakt worden zonder last te hebben van andere obstakels rondom het drainagesysteem of de bodem zelf.

Welk grind

Drainagegrind is er in verschillende kleuren en maten. In alle gevallen geldt wel dat de stenen rond zijn. Water kan hier goed doorheen sijpelen. Een mooie maat van het grind voor tuin drainage ligt tussen de 4 en de 32 millimeter doorsnede. Vaak zitten er verschillende maten in één verpakking grind. Je kunt dan kiezen tussen verpakkingen die bestaan uit 4-16 mm of 16-32 mm korrels.

grind

Drainage tuin aanleggen kosten

De kosten van een tuin bevinden zicht tussen de 50 en 50.000 euro, dit is een heel verschil, maar er zijn dan ook veel opties mogelijk. Voor een plant met bak en wat zelf wat onderhoud doen in een stadstuintje ben je misschien een paar tientjes kwijt, maar als je een complete tuinaanleg wilt op een perceel van 3.000 m² kun je aan tientallen duizenden euro’s nog niet genoeg hebben. De meeste hoveniers en tuinarchitecten zullen je daarom niet met de dikke duim een inschatting willen geven, omdat ze heel vaak de leus bezigen ‘het hangt ervan af’. Nu is dat natuurlijk wel waar, maar je moet wel een beetje weten waar je aan toe bent. Vandaar deze bovenstaande eerste indicatie en verder kun je voor de onderstaande veel voorkomende keuzes in de tuin de volgende indicatieprijzen aanhouden.

TuinaanlegKosten per m²Eenheid
Gras€ 5 – € 25per m²
Beplanting€ 20 – € 150per m²
Straatwerk€ 30 – € 100per m²
Schuur€ 2.000 – € 25.000per stuk

Let op: dit zijn de kosten zonder specials zoals drainage of erg luxe bestrating en beplanting.

Kleigrond

Kies je voor horizontale drainage door middel van buizen? Let dan even op met welke soort grond je te maken hebt. Voor een zand- en veengrond zijn kokos drainagebuizen uiterst geschikt, voor tuin drainage in kleigrond geldt dat niet. Heb je een kleigrond, dan kun je beter kiezen voor drainagebuizen met kunststof vezels. Kleigrond is zuurder dan zand- en veengrond. Kokos zou daardoor kunnen gaan rotten. Kunststof vezels rotten niet.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
Wat moet er gebeuren?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Hoe diep moet je een drainagebuis leggen in de tuin?

+
Een drainagebuis wordt zo’n 30 tot 60 centimeter diep geplaatst, maar de precieze diepte hangt af van aspecten zoals de grondsoort, de soort drainage, andere obstakels en de hoeveelheid water die moet worden afgevoerd. Gebruik de kennis en ervaring van een professional om te weten waar je aan toe bent.

Hoe leg je een drainagebuis?

+
Graaf eerst een sleuf langs het gebied dat je wilt draineren, plaats de buis naar beneden, zorg voor een lichte helling van de afvoer, bedek de buis vervolgens met grind of zand en dek de grond af. Het gebruik van zand of een ander afdichtmateriaal is erg belangrijk.

Wat kost het aanleggen van drainage?

+
Het aanleggen van drainage verschilt per kosten per dikte van de buis. Een dikte van 50 mm kost ongeveer €90 per 50 meter, terwijl een dikte van 100 mm €180 voor 50 meter kost. Gebruik meerdere offertes om zo de beste optie voor jou te vinden.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes