Tuinontwerp laten maken | Makkelijk een mooie nieuwe tuin!

Een tuin ontwerpen: wat kost een tuinontwerp en wat zijn de mogelijkheden en wat zijn je wensen? Als je op je huidige tuin bent uitgekeken en deze wilt aanpassen, of je gaat verhuizen en je wilt de tuin opnieuw laten aanleggen, dan is het erg praktisch om vanuit een ontwerp te werken.

hovenier bezig met tuinontwerp uitvoeren

Kosten tuinontwerp

Je hebt de keuze gemaakt en weet het zeker: je laat de tuin ontwerpen door tuinontwerpers. Het is dan goed dat je de mogelijkheden op een rijtje gaat zetten. Een beeld van de kosten:

  • Als je een tuinontwerp laat maken tot 100 m², dan zou je moeten denken aan ongeveer € 200 tot € 500 per ontwerp inclusief BTW en de arbeidskosten.
  • Bij 100-200 m² moet je denken aan € 500 tot € 600.
  • Als je een tuinontwerp wilt laten maken van 200 tot 400 m², dan kost het je al snel € 650 tot € 750.
  • Voor een tuinontwerp van 400-800 m², kun je rekenen op een bedrag rond de € 800 tot € 900.
  • Als je ook een beplantingsplan wil laten maken dan betaal je daar vaak extra voor. Reken in dat geval op een meerprijs van ongeveer 50% van de ontwerpkosten.

Wat kost een tuintekening per m2?

Hoe groter de tuin die je laat ontwerpen, hoe goedkoper de gemiddelde kosten per vierkante meter worden. Bij een tuinontwerp voor een kleine tuin tot 100 m2 betaal je tot € 5 per vierkante meter, maar bij een tuinontwerp van 400 tot 800 m2 zal dit tussen de € 1 en € 2,25 per m2 zijn. Wil je ook een beplantingsplan erbij laten maken, moet je rekenen op gemiddelde kosten van € 1,50 per vierkante meter (bij een 800m2 tuin) tot € 7,50 per vierkante meter (tot 100m2 tuin)

Goedkope prijs voor tuin ontwerpen

Je kunt ervoor kiezen om je tuinontwerp puur en alleen zo goedkoop mogelijk te laten maken. Belangrijker is dat het goed gedaan wordt. En ja, dan is het mooi als het je geen klauwen geld kost. Een goed ontwerp is de juiste voorbereiding op tuinaanleg, met een tuin waar je jarenlang plezier van hebt als resultaat.

Wat kost de tekening van de tuinarchitect

De kosten zijn afhankelijk van wat je wilt laten doen. Laat jij je tuin ontwerpen waarbij het echt gaat om de inrichting van terras, afwatering, vijver en zo voorts? Of wil je ook dat planten, bomen, struiken en dergelijke meegenomen worden in het ontwerp, samen met andere creatieve ideeën? Dit laatste is zoals je in de tabel ziet wel wat duurder.

[tooltip tip=”De tuinaanleg mogelijkheden en kosten”]Tuinaanleg[/tooltip][tooltip tip=”Kosten per m² van dit onderdeel in de tuin. Let op: hierbij is er een grote bandbreedte die afhankelijk is van kwaliteit van uitvoering en materiaalgebruik. De kosten zijn aanschaf incl btw plus uitvoering door een hovenier/ tuinman”]Kosten per m²[/tooltip][tooltip tip=”De eenheid van het bedrag”]Eenheid [/tooltip]
Gras[tooltip tip=”Goedkoopste: gras instrooien en wachten tot het grasveld ontstaat. Duurste: kunstgras.”]€ 5 – € 25[/tooltip]per m²
Beplanting[tooltip tip=”Goedkoopste: weinig bodembedekkers per m². Duurste: bomen en planten van goede kwaliteit en wat meer volgroeid”]€ 20 – € 150[/tooltip]per m²
Straatwerk[tooltip tip=”Goedkoopste: standaard steen in halfsteens verband op reeds goed zandpakket . Duurste: mooiere steen in bijzonder verband en daarnaast is het grondpakket erg bepalend voor de prijs. Straten op veen vraagt bijvoorbeeld veel extra handelingen om het over een paar jaar nog mooi te laten zijn dan een mooi aangetrild zandpakket”]€ 30 – € 100[/tooltip]per m²
Schuur[tooltip tip=”Goedkoopste: simpel en klein bouwpakket van bouwmarkt. Duurste: grote op maat gemaakte schuur.”]€ 2.000 – € 25.000[/tooltip]per stuk


Let op: dit zijn de kosten zonder specials zoals drainage of erg luxe bestrating en beplanting.

Bloemetjes en bijtjes aan huis

Dit komt voornamelijk doordat het veel extra tijd kost om je ontwerp te maken en je nieuwe droomtuin te schetsen. Je krijgt hiervoor wél kwaliteit van de tuinontwerpers. Het gekozen groen past qua sfeer in jouw -op jouw wensen ontworpen- tuin en er wordt rekening gehouden met de leefomstandigheden die de diverse planten, struiken, bomen en bloemen nodig hebben om optimaal te groeien. Dat bedacht zijn de extra kosten het je wellicht meer dan waard.

Wil je een tuinontwerp laten maken?
Een mooie tuin begint altijd met een tuinontwerp. Om zeker te weten dat jouw ontwerp goed aansluit op de mogelijkheden van jouw tuin, kunnen wij je matchen met ervaren hoveniers.
arrow Vraag offertes aan
tuinontwerp laten maken

Hoe werkt het ontwerpen van tuinen?

Wanneer je een tuinontwerp laat maken, kun je eerst zelf ideeën opdoen om met de tuinontwerpers te delen. Zo weet de tuinarchitect precies wat je voor ogen hebt en kan het mooiste ontwerp worden gemaakt! Ook belangrijk om door te geven zijn de afmetingen van je tuin en je budget. Nadat de ontwerper al je wensen heeft doorgesproken, zoals bijvoorbeeld de optie om een zorgwoning toe te voegen aan je tuin, zal er een tuinontwerp op schaal worden getekend.

Advies en prijslijst aanleg

Nadat de architect klaar is met het tuinontwerp maken, zul je niet alleen het tuinontwerp krijgen. Meestal krijg je ook advies over je ideeën, het op schaal getekende tuinontwerp en een kostenoverzicht om een goed idee te krijgen van wat de uiteindelijke investering wordt. Met dit alles kun je een goed onderbouwde keuze maken voor jouw tuin!

3D-tuinontwerp of papier

Er zijn verschillende manieren om het uiteindelijke ontwerp te maken. Met een 3D ontwerp kun je een goed idee krijgen van hoe de tuin eruit komt te zien en hoe hoog alles komt te staan, je kunt echt alvast bedenken hoe het zou zijn om erin rond te lopen. Dit is vaak wel duurder dan een papieren 2D ontwerp, waar je ook een heel goed overzicht mee krijgt.

Ontwerp voor voortuin, achtertuin of beide

Door een ontwerp te maken voor je achtertuin en je voortuin, kun je besparen op de uiteindelijke kosten. Je hebt eerder al gezien dat een grotere tuin minder kost per vierkante meter, en je kunt hier makkelijk gebruik van maken door allebei je tuinen te laten schetsen om een optimaal gebruik van de ruimte te krijgen!

Tuinontwerpers vergelijken

Voordat je een tuinontwerp laat maken, is het zeker aan te raden om bij verschillende tuinarchitecten een offerte aan te vragen. Je weet hierdoor van tevoren wat je kunt verwachten. Verschillende offertes geven een beeld van de gemiddelde kosten en zo kun jij de specialist kiezen die je kan helpen bij je tuinontwerp voor een prijs waarmee je akkoord bent.

Hovenier tip

Je kunt ook vragen naar voorbeelden van eerdere tuin ontwerpen, daardoor zie je wat voor werk iemand levert. Daarnaast geeft het je misschien ook wel inspiratie voor je eigen tuin! Als je een mooie tuin hebt, maar niet de tijd en zin om hem te onderhouden kun je overwegen om een hovenier inhuren.

Tuinontwerp laten maken: vrijblijvende offertes

Een tuinontwerp is een makkelijke manier om je plannen voor de tuin concreet te maken. Wanneer je dit door ervaren hoveniers laat doen en naderhand ook de tuin door hun laat aanpakken, kun je de beste prijs en het beste resultaat krijgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes