Zelf speeltuin in tuin maken | Eenvoudig stappenplan

Zelf een speeltuin maken in de tuin is niet alleen cool voor de kids maar ook erg leuk voor jezelf. Bekijk de mogelijkheden en het stappenplan om zelf je eigen speeltoren en meer te maken voor in je eigen tuin!

speeltuin in tuin maken

Wat moet er in een speeltuin?

Om een mooie speeltuin in je tuin te maken voor de kinderen, heb je natuurlijk speeltoestellen nodig. Je kunt dit zo uitgebreid maken als je wilt, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen een schommel of zandbak te plaatsen. In een kleine tuin kan het een slimme keuze zijn om niet voor vaste toestellen te kiezen, maar voor toestellen die je in de schuur kunt zetten als de kinderen deze niet gebruiken.

Mogelijkheden speeltoestellen voor kinderen

Er zijn veel verschillende toestellen waar je uit kunt kiezen, de een nog mooier dan de ander. Uit zoveel soorten een keuze maken is natuurlijk lastig. De volgende toestellen worden vaak gekozen:

 • Schommel
 • Glijbaan
 • Zandbak
 • Trampoline
 • Boomhut
 • Speelhuis
 • Klimrek

Zelf een speeltoestel maken voor in je tuin

Van glijbanen tot trampolines, en van klimrekken tot schommels. Kinderen zijn dol op speeltoestellen! Maar welk toestel het beste in jouw tuin past en het prijskaartje dat eraan hangt, dat hangt van de ruimte af die je hebt en of je het zelf maakt, of laat maken.

Speeltoren

Het makkelijkste is natuurlijk een standaard speeltoren te kopen en die lekker zelf gaan monteren. Dit is vaak simpel door de goede gebruiksaanwijzing. In de bouwmarkten en online is een uitgebreid assortiment te vinden van bouwpakketten voor verschillende soorten speeltoestellen. Hoe duur en hoe gek je het wilt maken hangt helemaal af van jouw persoonlijke wensen en keuzes.

 • Veilig
 • Duurzaam voor de toekomst
 • Beproefd model met precies die eigenschappen die kinderen leuk vinden
 • Betaalbaar (los hout kopen is vaak duurder als je ook nog veel schroeven en gereedschap moet kopen)

Boomhut

Een boomhut is een speelhut die vaak wordt gebouwd op de takken van een boom, of tussen enkele naast elkaar staande bomen. Je kunt de boomhut laten bouwen door een professional of zelf, let bij de laatste optie natuurlijk altijd op je veiligheid. Er zijn verschillende soorten boomhutten verkrijgbaar, gericht op zowel kinderen als volwassenen.

Gras of kunstgras onder speeltoestel

Persoonlijk heb ik een voorkeur voor kunstgras onder de speeltuin omdat dit makkelijk is te onderhouden en altijd mooi oogt. De kosten van kunstgras zijn wel wat hoger dan de kosten voor normaal echt gras aanleggen.

Zwembad in speeltuin

Je mag jezelf ook wel verwennen natuurlijk, dus een klein zwembad maakt je speelparadijs wel af. Ontdek hier wat de kosten zijn voor een privé zwembad thuis. Een zwembad in de tuin is een geweldige manier om in de zomer af te koelen en natuurlijk erg leuk voor de kinderen ook. In een kleine tuin is het meestal genoeg om opblaasbaar zwembad te hebben, zodat je deze in de winter gewoon in de schuur of op zolder kunt zetten.

Wil je een speeltuin in je tuin maken?
Het is fijn voor de kinderen om een eigen speeltuin in de achtertuin te hebben, maar het kan erg duur zijn. Door offertes aan te vragen en vergelijken krijg je een mooie speeltuin voor een mooie prijs.
arrow Vraag offertes aan
speeltoestel in tuin

Zelf speeltuin maken in tuin kosten

Een standaard bouwpakket voor een enkele houten schommel bijvoorbeeld is al verkrijgbaar vanaf € 120. Je kunt ook een compleet speeltoestel met klimwand, spiraalglijbaan, wiebelbrug en meer aanschaffen voor € 5.000. Elke combinatie aan speeltoestellen zal zijn eigen prijs hebben en afhankelijk van de keuzes, grootte en thema kan deze prijs flink oplopen.

Speelhuisje met glijbaan en schommel

Om de rest een beetje in perspectief te plaatsen, een speeltoren met onder meer glijbaan en een dubbele schommel is als bouwpakket meestal al verkrijgbaar vanaf ongeveer € 550. Je kunt dus voor elke prijs een mooie speeltuin in je eigen tuin maken waar je kinderen veel plezier aan zullen beleven!

Kosten boomhut

De kosten van een boomhut hangen vanzelfsprekend af van je persoonlijke wensen. Een mini boomhut zonder al teveel poespas heb je al vanaf € 1.800. Maar als je bijvoorbeeld een ruime boomhut met veranda wilt dan zul je al wat sneller richting de € 4.000 of € 5.000 gaan.

Eenvoudig stappenplan voor toestellen kopen en plaatsen

Het juiste speeltoestel aanschaffen en opbouwen kun je in een paar eenvoudige stappen realiseren:

1. Ga je eigen wensen na.

Maak het liefst een lijstje van wat voor speeltoestel of speeltoestellen je het liefste in jouw tuin zou willen plaatsen en waarom. Koop geen toestel zonder eerst te kijken of deze wel aansluit op je wensen, want het zou zonde zijn als het eenmaal staat en dan niet wordt gebruikt!

2. Bedenk of je wensen haalbaar zijn.

Heb je genoeg ruimte en budget? In een grote tuin hoef je hier minder rekening mee te houden, maar met een kleine tuin kan het soms passen en meten zijn om te besluiten welke toestellen het beste passen.

3. Zoek de optie met volgens jou de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Er zijn vele kant en klare bouwpakketten op de markt, maar soms is het misschien voordeliger om een bouwinstructie te hebben en vervolgens bijvoorbeeld zelf het hout in te kopen.

4. Plaats het toestel in je tuin.

Als je twee linker handen hebt kun je dit het beste laten doen door iemand anders, maar dan lopen de kosten natuurlijk wel op. Daarentegen wil je wel de veiligheid in acht houden, dus wees eerlijk tegen jezelf over je eigen kunnen.

5. Laat het plezier beginnen, en onderhoud het toestel goed.

Je kunt veel plezier beleven aan een mooi speeltoestel. Zorg daarom dat je deze goed onderhoudt, zodat je er lang van kunt genieten!

Speeltuin in tuin: gratis offertes

Er zijn veel mogelijkheden als je een speeltuin in je tuin wilt plaatsen. Om het meeste uit je budget te halen, kun je hieronder vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
Wat moet er gebeuren?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes