Dakwerken | De verschillende mogelijkheden en kosten

Het dak is een belangrijk onderdeel van het huis en moet dan ook goed in elkaar zitten. Dringen zich dakwerken op? Betreft het een ingrijpende renovatie? Of, wil je deze klus zelf aanpakken en kan je extra ondersteuning gebruiken? Vind hieronder een overzicht van de mogelijke dakwerken en bijhorende kosten. 

dakwerken

Wat valt er onder dakwerken in Nederland?

Er zijn verschillende werkzaamheden en klussen die onder dakwerken vallen. Het is dan ook goed om hier onderscheid in te maken, zodat je gericht kunt zoeken naar de juiste oplossing voor jouw dak. 

1. Dak huis vervangen

Wil je van je woning volledig het dak vervangen? Dit is een ingrijpende klus die waarschijnlijk aardig wat tijd in beslag gaat nemen. Wanneer je echter te maken hebt met veel problemen op het dak, denk aan lekkages, houtrot of schimmels, dan kan dit soms de enige juiste optie zijn. 

Een nieuw dak laten plaatsen is een dure optie, het dak moet namelijk volledig opnieuw opgebouwd worden. Daar staat wel tegenover dat je een dak krijgt van goede kwaliteit, stevige materialen en uitstekende dakisolatie. 

Levensduur van een dak

Over het algemeen gaat een dak lang mee, en zal je deze dus niet zomaar hoeven te vervangen. De gemiddelde levensduur van een dak bedraagt zo’n 30 jaar. Het is echter wel afhankelijk van diverse factoren hoe lang het dak van een woning uiteindelijk meegaat. Denk hierbij aan het type dak, het soort dakbedekking en de materiaalkeuze, het ene materiaal is nu eenmaal sterker en duurzamer dan het andere. 

2. Dakrenovatie

Wanneer je dak aan vernieuwing toe is, maar niet direct vervangen hoeft te worden, is dakrenovatie een goede optie. Wat valt hier allemaal onder? Denk hierbij aan het laten leggen van nieuwe dakbedekking, dakisolatie en aanbrengen van een onderdak als deze nog niet aanwezig is.

Ook het laten uitvoeren van dak reparaties, zoals het verhelpen dan lekkages en het vervangen van dakgoten, helpen om het dak in optimale staat te houden. Zo kun je soms met kleine reparaties al een goede dakrenovatie uitvoeren. 

3. Dakbedekking

De dakbedekking is een belangrijk onderdeel van het dak. Het zorgt voor de uitstraling van de woning, maar ook voor de stevigheid van de dakconstructie. Wanneer de dakbedekking oud is of er problemen optreden, is het dan ook goed om nieuwe dakbedekking te laten plaatsen. Welk soort nieuwe dakbedekking je het best kunt kopen, is afhankelijk van je wensen, budget en het type dak dat je hebt. 

Bij dakbedekking hoort ook daktrim. Een daktrim plaatsen is een nauwkeurige klus, het is namelijk erg belangrijk dat de daktrim de dakbedekking tegen vochtproblemen beschermt.

Verschillende soorten dakbedekkingen

Wanneer je nieuwe dakbedekking laat leggen, heb je de keuze uit verschillende soorten:

 • Dakpannen: dakpannen worden gebruikt voor schuine daken en zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. De meest voorkomende zijn keramische dakpannen en betonnen dakpannen. Deze vorm van dakbedekking is daarnaast duurzaam, heeft een lange levensduur en heeft ook een isolerende werking.
 • Dakplaten: dakplaten zijn ook geschikt voor het bedekken van schuine daken. Er zijn verschillende soorten platen beschikbaar, waaronder golfplaten, dakpanplaten en trapeziumplaten. De platen zijn licht van gewicht en kunnen eenvoudig geïnstalleerd worden.
 • Leien: bij dit type dakbedekking heb je de keuze uit kunstleien of natuurleien. Wederom profiteer je van een lange levensduur. Bovendien hebben leien weinig onderhoud nodig en zijn ze bestand tegen allerlei weersomstandigheden. De dakbedekking is geschikt voor schuine daken.
 • Bitumen: dit is sterke en uv-bestendige dakbedekking die zorgt voor een waterdichte laag. Het materiaal heeft een hoge kleefkracht, waardoor de kans op lekkages kleiner wordt. Bitumen wordt voornamelijk gebruikt voor platte daken, maar ook onder andere blauwe daken.
 • EPDM: dit is een rubbersoort die voornamelijk voor platte daken wordt gebruikt. Het materiaal is flexibel en kan eenvoudig geplaatst worden. Bovendien heeft het een hoge duurzaamheid en is EPDM dakbedekkingbestand tegen diverse weersomstandigheden.
 • Pvc: dit is kunststof dakbedekking voor platte daken. Het materiaal heeft een lange levensduur en is zonwerend. Hierdoor wordt het dakoppervlak niet te warm tijdens zonnige dagen.

4. Dakisolatie

Goede dakisolatie kan tegenwoordig natuurlijk niet meer ontbreken in een woning. Met isolatie bespaar je op de energiekosten, wat niet alleen goed is voor je energierekening, maar ook voor het milieu.

Het dak kan zowel via de binnenkant als de buitenkant geïsoleerd worden met diverse soorten materialen. Denk hierbij aan minerale wol, isolatieplaten en verschillende soorten spuitisolatie. 

werkzaamheden dak

5. Dakonderhoud

Als je het dak in goede staat wilt houden en grote reparaties of renovaties wilt voorkomen, is het belangrijk om het dak te onderhouden. Onder dakonderhoud valt onder andere het reinigen van het dak, en specifiek het schoonmaken en controleren van de dakgoten.

Ook het uitvoeren van kleine reparaties is belangrijk. Zo voorkom je dat je na verloop van tijd een grote reparaties moet laten uitvoeren, wat zowel meer tijd als meer geld zal kosten. Wil je weten wat de staat van het dak is? Laat dan een dakinspectie uitvoeren. 

6. Dakkapel plaatsen

Het laten plaatsen van een dakkapel is ook een van de dakwerken die steeds vaker voorkomt. Dat is ook niet zo gek, want een dakkapel brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor extra licht en ruimte in de woning. Daarnaast krijgt de woning een mooie en unieke uitstraling met een dakkapel. 

7. Prefab dak

Een prefab dak is een type dak dat vooraf in elkaar wordt gezet. Dit wordt gedaan in een fabriek of werkplaats. In de bouw wordt steeds vaker gebruik gemaakt van prefabricage, omdat hiermee het proces op de bouwplaats wordt versneld. Een prefab dak wordt in zijn geheel op een huis geplaatst, waardoor het dak vaak binnen 2 dagen geplaatst kan worden.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Schuin dak of plat dak

Wat voor soort dakwerken nu geschikt zijn voor jouw dak is onder andere afhankelijk van het type dak. Hierbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen schuine daken en platte daken.

 • Schuin dak: er zijn veel verschillende soorten schuine daken, ook wel hellende daken genoemd. De soorten dakbedekkingen voor schuine daken zijn onder andere betonnen dakpannen en kleidakpannen, leien en zinken platen.
 • Plat dak: een plat dak is gemakkelijk te plaatsen. De beste dakbedekkingen voor platte daken zijn bitumen, EPDM en PVC.

Soorten schuine daken

Schuine daken zijn in veel verschillende vormen beschikbaar. Wanneer je een nieuw schuin dak wilt laten plaatsen, bijvoorbeeld als je net bent verhuisd, is het dan ook goed om de verschillen te vergelijken:

 • Zadeldak: dit dak bestaat uit twee dakvlakken die in de nok samen komen, dit is de meest voorkomende dakvorm voor hellende daken.
 • Lessenaarsdak: dit dak heeft slechts één dakvlak die bestaat uit een hoge zijde en een lage zijde.
 • Mansardedak: dit dak bestaat uit twee dakvlakken, waardoor het lijkt op een traditioneel zadeldak, maar bij deze variant zit aan beide kanten een knik in het dak. Dit zorgt voor een klassieke uitstraling.
 • Schilddak: dit dak bestaat uit vier dakvlakken die samen komen in de nok. De dakvlakken aan de korte zijden van de woning zijn driehoekvormig en de lange zijden zijn trapeziumvormig.

Kosten all-in dakwerken

De kosten voor dakwerken verschillen en zijn dan ook afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan het soort dakwerk en dakbedekking, en het type dak. Wanneer je de exacte prijs wilt weten van de verschillende dakwerken is het aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere dakdekkers. 

Hoeveel kost een dakwerk per m2?

Om je wel alvast een beeld te geven van de gemiddelde kosten, hebben we van verschillende dakwerken de prijs per m2 op een rij gezet:

 • Dakreparatie plat dak: € 60 – 150 per m2
 • Dakreparatie schuin dak: € 80 – 140 per m2
 • Dakbedekking plat dak: € 75 – 150 per m2
 • Dakbedekking schuin dak: € 60 – 130 per m2
 • Dakonderhoud: € 15 – 20 per m2
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Hoe lang duren dakwerken?

De kosten voor dakwerken hangen ook samen met de tijd die de dakdekker eraan kwijt is. Hoe lang de klus duurt, is afhankelijk van het soort dakwerk dat uitgevoerd moet worden en hoe complex de klus uiteindelijk is. Vaak hangt dit ook samen met het type dak dat je hebt. Een dakkapel kan bijvoorbeeld in één dag geplaatst worden, maar een nieuw dak plaatsen zal meer tijd in beslag nemen. 

Hoeveel btw op dakwerken?

Voor de meeste dakwerken betaal je gewoon het 21 % btw-tarief voor de arbeids- en materiaalkosten van de dakdekker. Wanneer je het dak echter gaat isoleren, valt dit onder het 9 % btw-tarief. Voor dakisolatie hoef je dus minder btw te betalen. Het is dan wel belangrijk dat de woning ouder is dan 2 jaar en dat de isolatie door een isolatiebedrijf of aannemer geplaatst wordt. 

Subsidie

Op dit moment is er geen subsidie in Nederland voor het uitvoeren van dakwerken. Alleen voor isolatiemaatregelen, waar dus ook dakisolatie onder valt, kun je een subsidie krijgen. Dit valt namelijk onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), die opgezet is vanuit de overheid om mensen te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. 

dakwerken

Dakdekker in de buurt inschakelen

Wanneer je dakwerken wilt laten uitvoeren, is het verstandig om een ervaren en professionele dakdekker in te schakelen. Ben je benieuwd welke dakdekkers er allemaal in de buurt zitten en waar je de beste deal kunt krijgen? Vraag dan meerdere offertes aan.

Kosten voor een dakdekker

Het gemiddelde uurtarief van een dakdekker ligt tussen de 35 en 45 euro. Dit kan natuurlijk ook weer variëren, afhankelijk van de dakdekker zelf en het soort werk dat uitgevoerd moet worden. Daarnaast kunnen er ook nog bijkomende kosten zijn, zoals voorrijkosten. De prijs van een dakdekker hangt dus ook weer af van diverse factoren. 

Op zoek naar een dakdekker?
Vind de juiste vakman in jouw regio

Hoeveel garantie op dakwerken?

Hoeveel garantie je krijgt op dakwerken verschilt doorgaans per dakdekker. Het is dan ook goed om hierover te informeren voordat je met een bedrijf in zee gaat. Sommige dakdekkers zijn ook aangesloten bij een branchevereniging of hebben een bepaald certificaat, waarvoor ook garantieregelingen opgesteld zijn.

Zelf dakwerken uitvoeren

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf dakwerken uit te voeren in plaats van een dakdekker in te schakelen, zo bespaar je immers op de arbeidskosten. Als het gaat om kleine reparaties, onderhoud of schoonmaakwerk kun je dit vaak nog wel zelf doen, maar bij het vervangen van dakbedekking, dakrenovaties of het aanbrengen van isolatie is het toch aan te raden om dit uit te besteden aan een specialist.

Bitumen dak: zelf uitvoeren van dakwerken

Bitumen daken zijn een veelgebruikte keuze voor zowel platte als licht hellende daken vanwege hun duurzaamheid, weerstand tegen temperatuurschommelingen en kostenefficiëntie. Als je overweegt zelf bitumen dakwerken uit te voeren, zijn er een paar belangrijke onderdelen om rekening mee te houden:

 • Voorbereiding: zorg ervoor dat het oppervlak schoon is. Gebruik een harde borstel om vuil en puin te verwijderen. 
 • Reparatie of vervanging: afhankelijk van de staat van je dak kun je ervoor kiezen om plaatselijke reparaties uit te voeren of de hele bitumen dakbedekking te vervangen.
 • Kosten: de kosten variëren afhankelijk van het werk.

Veelgestelde vragen

Welke rd-waarde dak voor dak isolatie?

+
De Rd-waarde, ook bekend als de warmteweerstand, is een belangrijk onderdeel in de dakisolatie. Dit getal geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte kan weerstaan. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Voor dakisolatie wordt een minimale Rd-waarde van 3,5 m²K/W aangeraden. Echter, als je het dak volledig vervangt, wordt een hogere Rd-waarde aangeraden, zoals 5,8 m²K/W.

Wat is een goede Rd-waarde?

+
Een goede Rd-waarde voor dakisolatie is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het klimaat, het type woning en het gebruikte isolatiemateriaal. Voor een energieneutrale woning wordt vaak een minimale Rd-waarde van 6,0 m²K/W aangeraden. Echter hangt de keuze voor een bepaalde Rd-waarde ook samen met het type isolatiemateriaal.

Hoe moet je een groen dak isoleren?

+
Het isoleren van een groen dak vraagt om een specifieke aanpak. Het grote voordeel van een groen dak is dat het een warmteregulerende werking heeft, wat betekent dat het de temperatuur van het gebouw reguleert. Echter is dit niet hetzelfde als isolatie.

Een groen dak heeft vooral in de zomer een warmteregulerende werking. Hierdoor wordt een pand in de zomer minder snel warm. In de winter is de isolatiewaarde van een groen dak afhankelijk van de vochtigheid van de verschillende lagen waaruit het dak is opgebouwd.

Wat kost een dak isoleren?

+
De kosten voor het isoleren van een dak kunnen flink variëren. Deze beginnen bij 20 euro en lopen op tot 100 euro per m², afhankelijk van het type isolatie en de specifieke werkzaamheden. Voor een gemiddeld dakoppervlak van 80 m² liggen de totale kosten tussen de 1.600 en 8.000 euro.

Bij een schuin dak zijn de gemiddelde kosten 45 euro per m² voor het laten isoleren van binnenuit. Deze kosten zijn inclusief btw, isolatiemateriaal en arbeidskosten.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.